taskig mamma

Eftersom nu båda bilarna står på verkstan så fick vi låna min mammas bil under eftermiddagen för att uträtta några ärenden. När det var dags att lämna igen den så fick jag den brillianta idén att jag skulle jogga tillbaka de ca 1,2 km hem. Sjuåringen ville cykla med så vi lastade in hans cykel och återlämnade bilen. När vi sa hej då till mamma så hängde regnet plötsligt i luften så vi satte fart. Det gick bra att springa och hantlarnas tygnd kändes knappt. Sonen cyklade ibland före och ibland bakom medan han pladdrade på och tittade på naturen längs vägen. I en nerförsbacke trampade han på och längst ner small det till när han körde ner i en liten grop. Cykeln vinglade till men han ramlade inte av. När jag sprang förbi honom bad jag honom vara mer försiktig "för jag hade ingen lust att bära hem vare sig honom eller cykeln". Han hoppade upp på cykeln igen och en bit fram vände jag på huvudet och konstaterade att han var på väg. Då kom de första regndropparna och jag ropade att han kunde cykla resten av vägen hem utan att vänta på mig och så ökade jag farten. Jag kom in på uppfarten precis när regnet kom på riktigt. Sen stod jag och pustade i hallen och började undra varför killen inte dök upp. Om det regnar stannar man väl inte och plockar blommor?
Jag var på väg att surt springa tillbaka samma väg, men maken tog ett paraply och erbjöd sig att gå. Minutrarna gick och ingen kom tillbaka. Jag hann bli rejält orolig innan jag ser en ledsen pojke och en man bärande på en cykel.
I den där backen hade killen fått punktering. Luften pös sakteliga ut medan han försökte trampa vidare. När regnet kom hade han gett upp och börjat släpa cykeln hemåt, med tårarna rinnande nedför kinderna. När han fick syn på sin pappa vrålade han av glädje och kastade sig på honom....
Fy vad jag känner mig taskig! Jag lämnade mig lille pojke där längs vägen. Med en stor tung cykel som han inte vågade lämna. Stackars liten. Jag kan riktigt känna hur förtvivlad han hann bli på de där 5-10 minutrarna han var själv i regnet.
Många kramar och förlåt har han fått, men den här upplevelsen sitter nog i ett tag.

Veckans fråga

Sonen ställde en riktigt bra fråga:

Vilket djur är störst av smådjuren?


???

födelsedagkalas

Min pappa fyllde år idag och vi var ditbjudna på tårta. Lillan ville äta precis innan vi skulle dit så när vi väl satte oss i bilen var vi lite sena....och naturligtvis startar inte bilen :-(  Vi fick ju ny generator för typ två veckor sedan så det var inte vad vi hade väntat oss, men så är vi också ovanligt olycksdrabbade när det gäller bilar. Visserligen är vår Trajet sex år gammal, men ändå. Ut igen och trycka ihop oss i makens lilla bil. Tur att ena killen sovit över hos mormor och morfar så att vi fick plats dit. Vi vuxna var väl något sammanbitna på vägen men vi tog ändå en snabb sväng förbi en 10-rumsvilla som är till salu i området. Det vore fint med fler rum men jag är ändå inte sugen på att flytta. Nu har vi precis hunnit bo in oss här och jag trivs på vår gata. Planen är att bygga ut men trädgården blir väldigt liten. Det var i alla fall ett fint hus med ett enda minus - det ligger intill en järnväg som ska börja trafikeras med pendeltåg inom nåt år.
Pappa fick av oss bla en fågelgnissla. God tårta och lite småprat fick vi. När vi skulle hem hela familjen fick vi inte plats så jag och två av grabbarna promenerade. Det är en bit att gå men de är vana och klarade det galant utan gnäll. Jag fick låna med mig ett 1000-bitars pussel som jag ska sätta mig med sen. Nåt ska man väl göra medan maken spelar World of Warcraft på kvällarna.
 Fågelgnissla (lockar fram fåglar)

Must have!

I flera år har min stora passion varit barnvagnar. Barnvagnar, chassin, tillbehör, däck etc etc. Marknaden är gigantisk!
Vid det här laget så är det hela 25 st som har passerat vårt hem. Maken har satt en maxgräns vid fyra i huset åt gången. Eftersom vi nu fick tre år mellan de yngsta barnen så blev det lite paus i barnvagnshandeln och faktiskt så har skruttan bara en endaste vagn. Till den har jag en röd liggdel och en bubbelgumsrosa sittdel som jag byter emellan. Nu har jag dock hittat en vagn som jag BEHÖVER. Den är ju bara så cool! Inbyggda högtalare och en ficka på sufletten med plats för en iPod. Dekorationer av Swarovski-kristaller...
Faktiskt inte farligt dyr heller.
image8image9

Pico 4 iPod Rockstar Black


fynd

Titta vad som kom fram när vi sågade sönder den murkna trappan till gäststugan!
 liten ödla

Barnen tyckte det var spännande, själv hade jag ingen större lust att hålla den. Det fanns för övrigt en hel del levande varelser där inne. Är glad att jag för det mesta är lyckligt ovetande om alla kryp som finns i trädgården.
Det har regnat hela eftermiddagen och vi har spelat en hel del sällskapsspel. Barnen var ute med full regnmundering ett tag med det blåste kallt om händer och ansikte. Jag är glad att jag är mammaledig och att det här inte är dyrbar semester som regnar bort. Nu börjar de tröttna på att sitta inne och man hör på deras lek att de snart passerar den där magiska gränsen mellan lek och bråk. Får väl gå och involvera dem i lite matfixande. Sjuåringen har önskat maten idag så det blir bakad potatis med kycklingröra till middag.

Våra trädgårdsprojekt

De senaste två åren har vi jobbat med att få något slags system i trädgården. När vi flyttade in var här ganska vildvuxet. På framsidan fanns höga buskar som gjorde att man inte kunde se ytterdörren när man kom in på tomten och man kunde bara se ut genom övre halvan av ena köksfönstret. Folk ringde ständigt på dörren till tvättstugan som ju då kändes som den naturliga dörren till huset. Eftersom vår tvättstuga konstant är full med tvätt och dörren där kantad av ungarnas regnkläder och leriga stövlar så kändes det inte så kul att ta in gäster det hållet. Första projektet blev alltså att rensa framför huset. Jag sågade ner den största busken  och vips hade vi en ytterdörr! Nästa buske friserades till ett stort klot, inte högre än att man kunde se ut genom fönstret. Sen fick resten gå och ett par andra blombuskar tillkom.
Bakom garaget är skogsmark omgärdat av höga tallar och där tänkte vi att barnen skulle hålla till. Vi ställde dit bänkar och de fick ett litet vitmålat staket etc. Barnen däremot hade andra planer. Var vill barn vara? Jo, ut mot gatan där de kan se folk. En ängsrabatt jämnades med marken och vi gjorde en hinderbana med täckbark, tarzangungor, trapetser i träden, sandlåda etc. Det är det första man ser när man kommer till oss och det enda man ser från grannarna. Inte så flott kanske, men vi är ju en barnfamilj. Dessutom blev vi poppis hos andra barn som mer än gärna leker i vår trädgård.
Baksidan av huset blev förra sommarens projekt. Vi gick bärsärkagång med såg och sekatör och behöll bara fyra vinbärsbuskar, rabarber och krusbär. Några enstaka hallon finns där med. Ett jordgubbsland anlades och vi la mycket tid på ett fint grönsaksland.
Jag tror inte vi åt mer än max tre morötter och ett par rädisor därifrån, men det såg trevligt ut. Vi sådde i grönsakslandet i år med, men ingen är intresserad av att rensa eller gallra där och ingen är störtförtjust i hemodlat (otrevligt med insektsspår). Så fort jag får tid ska jag rensa ur där och så sätter vi pumpafrön - lite sent ute, men ändå. Tll nästa år funderar vi på att fixa en lite uteplats där i stället. En sån där stensatt med bara ett litet bord och ett par caféstolar och kanske en spaljé.
Vi har haft en rabatt längsgående hela huset, men har aldrig riktigt fått ordning på den. När vi flyttade in var där mest ogräs och ängsblommor så vi satte sex rosenbuskar där också. Men sen har vi upptäckt att en marktäckande växt mer eller mindre kväver allt annat. Det är en fin växt iofs, med vinröda blad och små gula blommor. Problemet är att denna växt täcker allt! Barnen drar ju fotbollen genom rabatten ibland och genar igenom den om de tror att man inte ska upptäcka dem. Det räcker för att sprida växten till grönsakslandet, smultronkrukan, mellan stenplattorna och ut i gräsmattan. Vi gav ett par plantor till mina föräldrar som ville ha en tålig marktäckare hos dig och de har nu såna i samtliga av sina rabatter också.
 Ogräs elle inte?

Igår fick jag nog. Rosorna hamnade i en egen rosenrabatt och sen grävde jag upp hela långa rabatten och slängde översta jordlagret på komposten. Nu ska där sås gräs i stället! Vi lär ju få hålla efter de där vinröda sakerna ändå, men det är lättare att ta bort lite i taget än att ha fem kvadratmeter av det som skymmer solen för allt annat också. I samband med detta fick jag ju gräva upp alla lökar också. Jag har i ett par år satt tulpaner, påskliljor, snödroppar och krokusar i denna rabatt. Tänkte flytta lökarna nu och hade barnen till hjälp att samla dem i en hink efterhand. Det visade sig vara ett par hundra lökar. Vete sjutton var vi ska ha dem nu. Vi gjorde en ny rabatt på ett annat ställe i våras och där hade jag planerat att sätta fler lökar, men så många? Det kanske funkar det med. Ett hav av vårblommor kanske inte är helfel. 

Åskväder

Igår eftermiddag blev det plötsligt svart på himlen. Vi tittade ut och konstaterade att det lika gärna kunde varit sen kväll i stället för tidig eftermiddag. En stund senare stod jag i köket och skulle fixa fattiga riddare till mellanmål. Utan någon som helst förvarning kommer plötsligt en stark smäll och köket lyste upp i ett blått sken, omedelbart följt av en ordentlig åskknall. Den första smällen kändes som om den var direkt ovanför mig och jag trodde först att det var taklampan som exploderat och att det skulle regna glas över mig. Så var det dock inte. Vi insåg rätt snabbt att det handlade om en blixt i närheten. Modem, telefonstationen och lite annat som var inkopplat var bara att slänga. Maken skruvade isär grejerna och konstaterade att allt var ihopsmält innuti och det hade brunnit i telefonjacket. Man får vara glad att vi var hemma och kunde dra ur allt direkt.
Blixten hade slagit ner i ett nybyggt hus längre bort i kvarteret, brandkåren var snabbt på plats och kunde släcka elden. Där hade samtliga elektriska apparater slagits ut och de hade fått en krater i husgrunden. Kul när man inte ens hunnit flytta in. Själva kunde vi bara konstatera att vi skulle få skaffa nya prylar för att få telefon och internet igen. Täcktes inte ens av självrisken men var åtminstone lätt åtgärdat.

RSS 2.0