kojan snart klar

Tak inhandlades idag. Åkte till Bauhaus med de tre små och bestämde mig för ett blått plasttak. Inte världens vackraste, men billigt och funktionellt. När vi kom ut blåste det ordentligt och jag kan säga att det var inte helt enkelt att ta sig från utgången till bilen, med ett barn i vagn och två gåendes brevid samt 2 takbitar á ca 180 x 115 cm. Jag var livrädd att taket skulle blåsa ur händerna på mig och krascha in i någon bil!
Jag har en halv kortsida kvar (resterande väggar, tak, fönster och dörr är nästan klart, taket behöver justeras lite). Brädorna i lagom längd är slut så nu blir det till att kapa från de långa. Jag hoppas på att maken kan göra det. Eller så gör jag det själv - jag är urkass på att vänta på att andra ska göra saker.
Barnen hjälptes åt att bära in bord/bänk så det är riktigt mysigt därinne.
Nu längtar jag efter en dusch. Jag har förmodigen en halv tujahäck intrasslad i håret idag med.

image188 

sista viktrapporten

Det blir inga fler vikrapporter i fortsättningen. Jag har gett upp det projektet....
Jag är nu nere på 60 kg och kommer i nästan alla mina gamla kläder (utom några små 34:or som jag inte har något behov av att någonsin komma i heller). Jag drar storlek 36 och är mycket nöjd.
Som vanligt när man tappar vikt snabbt så hänger skinnet liksom inte med. Det tar ett litet tag innan man blir "fast i hullet" igen. Antingen löser man det med träning och motion, eller så väntar man helt enkelt. Jag föredrar det senare. Ingen behöver ändå se att jag kan rulla ihop magen :-)

kojbygge

Hela den här dagen har jag ägnat åt att såga och spika. Barnen har länge drömt om en trädkoja, men det blev lite av en kompromiss - en större koja men på marken. Det blir i trädgårdens ena hörna och för att unyttja platsen maximalt så hamnade kojan mitt under en gran, dvs stammen kommer att gå upp genom taket.
Vi har haft ett plank på baksidan och som inte fyllt någon funktion, så det monterar jag ner och tar virket ifrån. Maken har haft jätteont i ryggen hela helgen och det var ju lämpligt, annars var det faktiskt han som lovat att bygga kojan :-)
På bilden har jag kommit så långt att jag fått upp ramen, del av bakre väggen och del av väggen fram (jag vet att ena brädan är sned - jag har ändrat den, jag lovar!)

image187

Nu har jag gjort klart hela framsidan, där är nu ett litet fönster som förhoppningsvis redan i morgon kommer att få ram och balkonglåda. Bakre väggen är också klar samt halva ena kortsidan.
Dörren är lite knepig så den ska jag klura på ikväll. Vet inte riktigt vad vi ska ha för tak heller. Det lutar lite mot ett plasttak i alla fall.
Jag kommer nog att ha lite ont i kroppen i morgon, men jag är nöjd med att ha kommit så här långt.

Vuxenpoäng

Jag fick ett erbjudande på Facebook om att göra ett sk vuxentest. När jag såg frågorna misstänkte jag åt vilket håll det barkade.... i sådana test är det inte direkt bra att ha stor bil, inte festa på helgerna och tycka att husvagnssemestrar är trevliga.
Min egentliga ålder är 51,8 år.
Är någon förvånad eller? Nja. Fast jag måste säga att jag känner mig inte en dag över 23!

Shopping!

Jag kom iväg på lite shopping i går kväll och det fick upp humöret :-)
Jag varvade shoppingcentrat och jag var faktiskt ganska överraskad över hur lite jag köpte till barnen
.
Hm: inte mycket fint varken till småtjejer eller pojkar. Verkligen överraskad! Jag gillade inte deras mönster eller nyanser på tjejkläderna. Pojkkläderna kändes inte så roliga. Kommer dock att köpa långa basshorts där vid något annat tillfälle.
Kappahl: Brukar inte gilla deras pojkkläder alls (opraktiska och ofta dålig kvalité tycker jag). Hittade några få plagg jag gillade till pojkar i skolålder, men köpte inget av det.
Lindex: Mycket fint bland sommarkläderna. Fina baskläder och en hel del annat. Bland de mönstrade tjejkläderna så kan jag säga att det är synd att min skrutta inte alls passar i gult eller orange.
Polarn och Pyret: Hade några få plagg jag gillade, men tyvärr inte i rätt storlek.
Cubus: Massor av fint! Jag kunde köpt hela affären tror jag. Igår hade de dessutom 30% på alla kläder. Jag höll i mig så det blev inte så mycket handlat ändå. Ångrade mig lite när jag kom hem (de hade så söta koftor), men jag behöver lägga pengarna på min butik i stället.
Nu blev det mest till lillskruttan den här gången. Killarna har ju sommarkläder efter varandra och store killen vill själv vara med och välja.

image185

T-shirt och hårband från Lindex. Shorts och linnen från Cubus. Tights och leggings från Kappahl.

image186

Linne från Lindex kollektion "Fem myror.." Tänkte ge den i present till killen som fyller 4 snart. Det var väldigt utplockat i storlekarna så han får en 122 (har 98/104 annars), men jag tror inte det gör något. Linnet behöver ju inte sitta tight, möjligen blir det lite långt.
Vem skulle INTE vilja ha ett linne med en rosa elefant som bajsar???


Hur klumpig får man vara?

Jag hade inbokat möte med "starta-eget-gruppen" på förmiddagen och när barnen fått i sig frukost/klätt på sig/borstat tänderna hade jag ganska exakt 5 minuter på mig att se någorlunda proper ut. Medan barnen tog på ytterkläder och gick ut i bilen så lyckades jag både sminka till mig och fixa håret med plattången. Med andan i halsen skulle jag bara fixera håret med lite spray också. Flaskan står hos oss uppe på badrumsskåpet och i all hast lyckades jag knuffa omkull den och den for ner och drog till mig rätt över ögonbrynet. Jag morrade lite för mig själv men vi kom iväg till dagis, skola och minstingen hos mormor.
På vägen till kursen tittar jag i backspegeln och kan konstatera att jag har en ordentlig blodutgjutning över högerögat. Det var bara till att fluffa till håret igen och försöka inte låtsas om blåtiran.

Resten av dagen har inte varit mycket bättre. Treåringen ville inte följa med hem från dagis och fick bäras skrikande till bilen. Åttaåringen blev störtsur för att jag ville köra till Bauhaus och efter gnällande och tjatande bestämde jag mig för att strunta i spik och brädor idag. Allt lugnt tills han inser att då kan jag inte börja med deras trädkoja heller - sen surade han i flera timmar. Mormor förbarmade sig över honom så nu ska han sova över där. Känns inte helt ok egentligen, dåligt beteende ska inte belönas med rolig övernattning.
Åkte om apoteket för att hämta ut mer mediciner men fick bara ut en av dem. Några ligger på e-recept och några behövde jag pappersrecept till. Jo jag hade lagt ner dem - men inte i handväskan jag har  när jag går på möte.

I kväll tänkte jag se på sista halvsäsongen av Playa Del Sol. Lagom underhållning en fredagkväll som denna.

en perfekt dag...

för att sjösätta barkbåtar.

image182
Jag skulle vara fullt nöjd om det inte blev varmare än så här i år. Jag gillar senvåren! Man kan njuta av aktiviteter utan att varken svettas ihjäl eller behöva släpa på jackor. T-shirt temperatur och sol :-)
image183
Gräsmattan är klippt för andra gången i år. Ibland hörs ett ljudligt "kloink" och så är det bara att hoppas på att gräsklipparen klarar denna säsongen också. Just nu är gräsmattan så gropig så jag vet inte om det blev så mycket snyggare av att vara nyklippt.

Skruttan är i alla fall snygg i sina nya solglasögon.
image184

Vad är det som går och går...

Jo, Lillskruttan!
Här glömmer man nästan bort en sån viktig händelse...
Igår faktiskt - 13 månader gammal - kom hon på hur man gör på riktigt. Hon har tagit ett steg här och där innan och länge haft bra balans så vi har väntat på att hon skulle komma igång. På sjukhuset så hade hon gått över en meter så igår tänkte jag att jag skulle testa henne. Hon ställer sig upp själv och brukar ta mig ihanden och leda mig dit hon vill, så igår släppte jag hennes hand. Hon gick två steg och satte sig ner. Jag ställde henne upp, hon gick två steg och satte sig ner. Jag ställde henne upp igen...och hon gick 74 steg genom vardagsrummet (och böjde sig ner och tog upp en leksak på vägen)!
Nu vill hon bara gå och gå och gå. Hon blev tvärilsken ute vid sommarstugan för att hon inte klarar av att gå på gräsmatta ännu :-) Det kommer väl snart det också. Plötsligt är lillskruttan en stor tjej!

det är ju vår på riktigt!

Härligt att vara hemma och härligt med vårväder. Mellankillarna är lediga från dagis och sitter under en gran i trädgården med en picnickorg mellan sig.
En sån här dag kan man nästan strunta i att tvättmaskinen är trasig igen. Slangen var full med grus (!) och efter att vi fått den rensad så fungerade den några dagar till. Vet inte om det är kört den här gången. Vi kan ju inte hålla på och köpa ny tvättmaskin en gång om året. Men, men....just tvättmaskin är svårt att klara sig utan. Inte kul att släpa tvätten hem till mamma heller precis. Hmmm...jag ska fundera mer på tvättmaskinsköp i morgon.
Idag ska jag njuta av vårvärmen. Jag tänkte att vi skulle åka ut till sommarstugan när store killen slutar skolan. Vi har ställt in alla planer på att åka längre bort i sommar, så sommarstugan lär bli vårt andra hem. Inte så illa det heller. Stor tomt i skogsbrynet och 200 m till stranden :-) Barnen lär vara nöjda och vi vuxna får försöka att inte klättra på väggarna där ute. Jag ser framför mig en sommar med mycket grillande och kanske ljumma kvällar i uterummet med ett glas vin. Vore inte så dumt kanske.

image180

tillbaka till vardagen

Lillskruttan är hemma igen och det är SÅ skönt! Hon är inte frisk, hon är inte bra - men vi klarar av att hålla andningen under kontroll här hemma. Hon pendlar mellan att vara hyperaktiv (klättra upp på barnbordet, välta stolar och träna steg!) och att sova massor.
När hon sov här på förmiddagen tänkte jag vila i kapp lite. I stället drog jag igång storstädningen som vi missade i söndags och nu är huset skinande rent igen. Jag hann med en lång dusch också och det gjorde gott.
Lillskruttan behöver lugn och ro så det blir inget extraordinärt den här veckan. Jag är glad att hon är hemma och jag tror vi alla uppskattar att få sova i egen säng igen.

Nu längtar jag efter något så världsligt och ytligt som att shoppa sommarkläder till barnen. 

hemma och vänder

Värsta faran ska vara över nu. Lillskrutt får åtta olika mediciner per dag och kämpar på bra. Idag har hon varit utan syrgas en stund och det tycker hon om för då får hon komma ner på golvet och leka. Jag är så less på sjukhusrummet, less på att sitta i en stol eller på sängen hela dagarna, less på tråkiga ostmackor och allra mest less på att se dottern ha det jobbigt. Hon å andra sidan är rätt glad nu när hon orkar vara vaken. Hon skulle få börja med lite sjukgymnastik idag för att träna upp andningen. Har svårt att se hur det ska gå till på ett sånt litet barn, men vad som helst som kan underlätta är välkommet.
Äldste sonen är ledsen ibland och har mardrömmar och jag vet inte riktigt hur jag ska kunna lugna honom. Igår filmade vi lite på rummet så syskonen har fått se hur vi bor där. 

Nu när jag är hemma några timmar försäker jag hålla det så vardagligt som möjligt. Jag packar saker jag sålt, barnen har lekkamrat här och jag ska försöka sortera lite tvätt.

dags igen

Min lilla tjej fick svårt med andningen i natt och är nu inlagd på sjukhus igen. Det har varit en tuff dag. Hon är illa däran, lillskruttis.
Jag ska försöka sova lite hemma och maken ta nattpasset därborta.
Tänk på oss så får vi hoppas på att natten går bra.

vet inte vad du pratar om

Jag har blivit av med en av mina pärmar, en sån där med viktiga papper i. Efter mycket sökande frågade jag barnen om de hade sett den.

Femåringen: - Menar du den orangea med svarta bokstäver på?
Jag: -Just det!
Femåringen: - Den har jag aldrig sett. Inte i hela mitt liv.

??
Bäst att leta vidare.

ny medicin igen

Då har skruttan 4 olika astmamediciner att ta dagligen och lika många salvor till eksemen. Nya inhalatorn är lila och ena storebrorsan var jätteimpad. Ev ska han byta en av sina inhalatorer mot en lika snygg framöver (som om det hängde på färgen...) Lillskruttans nya läkare ingav stort förtroende (såg på receptet att hon är överläkare). Jag hoppas att det ska bli bättre från och med nu.
Vi fick mjölkersättning på recept, de hade missat att ge oss det från början. Tack för den liksom, mjölkfri välling från Maxi kostar skjortan!
De har börjat fundera lite över hennes storlek. Hon är 1 år och en månad och bara 72 lång. Inte jättekort, men hon hade gärna fått vara längre så hade tillväxtkurvan sett bättre ut. Förmodligen så sparar kroppen in lite på den energin för att klara ut resten.
Nu står hon lutad över Legolådan och kastar ut den ena biten efter den andra, pigg och glad som alltid.

dags för nytt sjukhusbesök

Inte akut, så jag ska packa ihop lite saker och lämna av syskonen hos mormor innan jag och lillskrutt drar in till sjukhuset.
Jag hoppas vi snart får reda på varför hon behöver ha det så svårt med andningen.


sångstund

Nu måste jag rekommendera två saker som är super till små barn (ca 1-4 år).
Det ena är en sångpåse:
image178
I den finns fingerfigurer tex ekorre, lamm, stjärna. Barnet sticker ner handen och tar upp en figur och så sjunger man en sång om den saken. Det finns även extrafigurer att köpa till  - blommig falukorv, krokodil etc
Vi har använt vår jättemycket och man kan lätt lägga till andra extrafigurer som man hittar hemma. Jag har läst om en tjej som sydde sångpåsar själv och gav bort i present. Lysande!

Den andra saken jag vill rekommendera är äggskallran:
image179
Bra som första instrument, lätt att hålla även för barn under året.

Båda dessa finns på Barnens Bokklubb (123 kr resp 28 kr på nätet), men har sett dem lite här och där i barnbutiker.
Nu när mina barn har blivit lite större så har vi gått över till en sångpärm där vi sätter in alla sångtexter vi kan. Barnen ritar bilder till så de själv kan hitta sångerna utan att kunna läsa.
Lillskruttan som nu fyllt 1 år har dock precis börjat uppskatta sångpåsen på allvar och äggskallan gör att hela hon strålar av lycka när hon skakar den.
Bilder lånade från Barnens Bokklubb

långpromenad

När jag hade lämnat de tre stora på dagis/skola så kände jag för en promenad med vagnen. Det var iskallt ute (-2 när vi åt frukost) så jag klädde mig därefter. Jag gick raskt i tre timmar och på slutet var jag rätt svettig i vårsolen, iklädd tjocka vinterjackan som jag var :-) 
Nu har jag fått dagens motion i alla fall och det var helt underbart i skogen!
image177


fick lite gjort idag

Store killen hängde med en kompis hem efter skolan och jag lyckades faktiskt få lite gjort idag med bara tre barn i huset.
Barnen hjälpte till att plocka upp alla nerklippta grenar från gräset och sen lekte vi "fågelhusvagn" vilket innebar att jag körde runt barnen ett i taget sittandes i skottkärran uppe på en stor hög kvistar... man har ju inte roligare än man gör det va?! Gräsmattan blev klippt - äntligen. Alla grannar har hunnit med att göra det redan i år och jag började känna mig lite illa till mods över vår vildvuxna mossmatta. Nu ser det lite bättre ut i alla fall och så doftade det gott av gräs en stund (vilket också får det att klia i min näsa). Storhandla hann vi också med före kvällsmaten.

Nu har jag precis slängt iväg en beställning kläder från HM. Jag kommer aldrig iväg själv till butiken så jag kan lika gärna shoppa över nätet. Det fick bli lite sommarkläder, bla detta:      image176
Jag hoppas på fin sommar i år. Jag hoppas också på att kunna hålla vikten, för nu har jag beställt mina kläder i stl 36 :-)
Jag är lite osäker på byxorna men tänkte prova om stilen kan funka på mig. Min föräldrar var förresten på mig häromdagen att jag klär mig för "ungdomligt"! Nånting om att det bara är pinsamt på kvinnor över 30... Jag hade på mig en båtringad långärmad Bondelidtröja och ett par lågt skurna jeans så det var inga konstigheter precis!
Bara för att jag kan så tog jag på mig strumpbyxor och en kortkort jeansskjol idag.
   

ny vecka

Jag överlevde helgen, med huset fullt av gäster. Jag behöver inte gå in på detaljer, men vi kan ju summera så här: Det finns folk som är fullt kapabla att bete sig som tjugoåringar trots att de firat 40.
Men, Det HAR varit trevligt också.
Som vanligt när man har besök så äts det mycket mat. Vi har hunnit äta pizza, grilla, kränga stora mängder smågodis etc etc  Mat blir lätt en stor del av gemenskapen, tyvärr får jag nog säga.
Helgen avslutades med besök i sommarstugan. Nu är det snart beboligt därute. Sängar, husgeråd och de flesta möblerna är på plats. Gungor är upphängda och barnen har fått ett klubbhus på tomten. Det kommer bli hur trevligt som helst i sommar! Ett minus med att dela sommarstuga med sina föräldrar är att man får leva med furumöbler, hur gärna man än skulle vilja slippa. Å andra sidan får de leva med vardagsrummet som har en (enligt mig) fin latte-färg. Vet ni - furu och latte är INTE en kanonbra kombination. Men vad kan man inte stå ut med om man får bo 200 m från havet så mycket man vill.


gäster i huset

Jag är så trött nu, jag SKA gå och lägga mig snart.
Treåringen var på vårdcentralen idag och de klippte bort hans stygn. Han låg skrek stackarn, han trodde väl att det skulle kännas som när de sydde ihop honom. På vägen hem köpte vi ett Kinderägg och så var han nöjd och glad igen. Såret har läkt ihop jättefint och det är inte så synligt som jag var rädd för, men ett litet ärr blir det ju.
I eftermiddags kom makens kusiner på besök, de stannar över helgen. De skulle ut och svira ikväll och det hälldes upp drinkar redan vid Bolibompatid. Det är inte ok enligt mig, inte ens om det händer en gång vart tredje år som nu... Jag är förmodligen en riktig torrboll, men jag vill inte ha sluddrande vuxna i samma hus som mina barn. Får väl ta ett snack med maken i morgon. Så dags då ja, så jag vinner inget på det egentligen. Jag har bäddat i gäststugan för dem alla och jag hoppas de håller sig där när de kommer hem nån gång i morgon bitti.


Treåringen med ansiktet strålande av lycka idag (före läkarbesöket):
Jag är glad idag - fotbollen glittrar så vackert och jag älskar min kompis Felicia.

lejon i luften

Treåringen brukar få plåster över såret som är tejpat/sytt för att skydda mot matkladd på dagis. I morse ville han ha ett likadant som han hade i förrgår - ett sånt med "lejon i luften".
Jag fick tänka till lite på morgonen...hmmm...det senaste dagarna har han haft plåster med delfiner, fåglar, Peter Pan och..
Just det, Lady och Lufsen!
Har man inte full koll på disneyfigurer så låter det väldigt likt och dessutom är bakgrunden ljusblå som luft på plåstrena.

de här BEHÖVER jag

....väl?
Från Ellos för 449 kr:
image175
Vit mockaimitation och rosett. Jag vet inte riktigt när jag skulle använda dem, men jag drömmer om att få gå ut i vita stövlar och kjol nån gång. Ursnygga är de i alla fall!

dagen försvann

Tog med de tre yngsta på Babysång i morse. Tänkte ta en fika och sen åka när sångstunden började eftersom två av barnen har passerat babystadiet. Men det var trevligt och killarna ville vara med och sjunga så vi blev kvar. Sen var förmiddagen borta.
Hem och fixa lunch. Måste handla, får fixa det när vi hämtat store killen i skolan. Hämtar upp på skolan - javisst får du ta med en kompis hem. Väl hemma ringer telefonen. Japp, här är redan extra barn så kom hit ni också. Jag måste jobba lite men lek ni.
Jag kan köra ett race mot vinnaren i bilspelet. Eller två. Jag kan gå med till lekplatsen, jag behöver lite frisk luft.
Dags för mellanmål, just det jag skulle ju handla. Vad finns som räcker till 7 barn? Äpplen? Kokar äppelkräm till lilltjejen och bakar sen äppelkaka i långpanna. Vi är ju så nyttiga annars så en dag kan man fuska. Lite grädde finns också, men saften är slut. Vi får ta pappas läsk. Barnen sitter storögda för här serveras bara läsk till jul, påsk och midsommar. Är det här ett barnkalas? frågar ett av barnen. Nej. Eller jo, det kan man nästan tro. Får man bara en bit? Ta en banan efter. Just det, jag skulle ju jobba. Mamma kan du läsa spelreglerna, mamma jag är på toa och jag är klar, mamma mitt plåster ramlade av, var är min mössa det här är inte min mössa, titta han sitter fast i trädet...
Maken ringer hem och blir ivägtvingad till macken på vägen hem från jobb. Vi har slut på bröd och mjölk och...jag handlar mer senare ikväll! Barnen i säng, skynda att jobba ifatt.
Nu är klockan 22 och jag har inte handlat än. Vart tog dagen vägen?

stort TACK...

till den trevliga person som googlade fram fler verser på Fantomen till mig.... Resultatet är nu ännu en dag med denna sång som tema. Tack tack :-/
Barnen har nu röstat in sången i vår hemmagjorda sångbok så från och med nu så lär den sjungas vid varje sångstund. Tja, varför inte. Nu har vi i alla fall hela texten :-)

Ni minns väl alla fantastiska Fantomen-ordspråk?! Det finns säkert många fler, men de här kommer jag ihåg:
"När fantomen talar så isar blodet"
"Du hittar inte Fantomen - han hittar dig"
"När Fantomen rör sig så står blixten stilla"
"Fantomen är hård mot de hårda"

Det här är ju ordspråk som passar vid alla tillfällen eller hur! I varje fall tycks min man tro det för det här är saker han säger lite då och då - fast han brukar byta ut Fantomen mot sitt eget namn. Jag skämtar inte.

inköpslista

Treåringen plitade ner¨på anslagstavlan vad han tycker vi ska handla nästa gång vi är i affären. Vad står det?

                               image174
Inte lätt att gissa - vi skyller på att fotot är så dåligt. Det står.......
korv och korvbröd
Den uppmärksamme har säkert redan noterat kaninerna som smugit sig in bland bokstäverna :-)

låt på hjärnan

Alla vet väl hur det är att ha fått en låt på hjärnan och så går man och nynnar på den hela dagen vare sig man vill det eller inte....
Dagens jobbiga låt är "Fantomen". Av alla sånger man lärt sig under åren så varför poppar just den här fram idag?

Ingen har sett Fantomen utan kläder
Klädd i pyjamas och stövlar av läder
Han drar nog bort en rand där fram när han kissar bakom trädets stam
Oh vandrande vålnad kliar inte sviden
när du knegar i djungeln hela tiden?
Gör som Guran, skaffa dig en kjol, det är bättre under afrikas sol


Sen är det nåt om blå lekdräkt i solen och värmen och att han tar på sig ännu mer när Mr Walker sig till stan beger... Att jag inte kan andra versen retar mig nästan lika mycket som att jag går och sjunger på sången överhuvudtaget. Grrr!
Lillskruttan har inte tröttnat än i alla fall. Hon gungar i takt och klappar händerna, med ett stort leende :-)

föräldramöte

Ikväll kom både maken och jag (lyx) iväg på föräldramöte på skolan. De hade bjudit in en jätteduktig föreläsare som pratade om föräldraroller. Han hade mycket tänkvärt att säga och ibland behöver man verkligen tänka över hur man agerar med sina barn.
Ett av barnen i klassen har döva föräldrar och därför fanns en tolk med, eller tre som byttes av var det. När jag var yngre hade jag en önskan om att bli teckenspråkstolk och jag kände nu i kväll att det inte vore så dumt. Av olika anledningar lärde jag mig en del tecken som barn och jag har i min tur lärt mina barn lite grundtecken, bokstavera och så. Det är ett ganska skönt sätt att kommunicera på. Jag vet inte hur jag skulle få tid, men kunde man önska sig vad som helst bara så där så skulle jag vilja kunna teckna flytande. Vet att de tidigare på mitt jobb sökte bland anställda någon som kunde teckna, som service till döva kunder. Det vore nåt det.
På föräldramötet togs upp den där vanliga frågan om klassresa. Klassen har dragit in massor med pengar, men sen har några bestämt att barnen borde få en dyr fin utflykt så nu måste alla skjuta till mer pengar annars blir barnen SÅ besvikna. Jag vet att min son skulle bli glad vad de än gjorde, så länge han fick umgås med sina klasskompisar i lediga former. Massor med vuxna skulle vara tvungna att följa med också. Jag följer gärna med på skolutflykter, men det vete sjutton om jag vill ta hand om tre skolbarn (6-8 år, med måttlig simkunnighet) i ett vattenland/tivoli/äventyrsland en hel dag.

För övrigt har lillskruttan haft svårt med andningen sen i natt och hon överlämnades i mormors omsorg full av astmamedicin. Hon hade busat och levt loppan så hennes stackars mormor hade aldrig sett på maken.

våld som underhållning

Så här dags på kvällen vill jag skriva om wrestling, som är något av det fånigaste jag vet. Varför gillar folk att titta på wrestling egentligen? Tycker man det är underhållning med män som misshandlar varandra? Eller rättare sagt: Är det underhållning med män som låtsas att de misshandlar varandra?
Bara tanken att så många människor på jorden tycker att våld är underhållande är ju rent beklämmande. Filmer som räknas som "vanlig action" blir allt mer våldsamma. Det räcker inte med att man ska se folk dö - det ska helst spruta massor av blod också så att det ser riktigt verkligt ut. Filmer utan blod är tydligen tråkiga för en action-entusiast. Har det inte blivit värre de senaste tio åren, eller är det bara jag som börjar bli gammal?
Men, säger maken, folk har i alla tider roats av våld. Tänk på romartiden och gladiatorerna. Tänk på häxbränningarna! Men är det något att sträva efter? Hur långt borta är vi från direktsända gatuslagsmål på lördagarna? Inte långt, efter vad man läser om att folk lägger ut/tittar på via Internet.
Och när det kommer till wrestling (som är jättestort inte minst i USA), hur nära är de att ta med låtsasblod också i sina fighter? Det är ju mycket roligare när det stänker blod.
Splatterfilmer behöver vi inte ens tala om. Om man har någon som helst empatisk förmåga, hur kan man då skratta åt våldsamheterna? För att det är överdrivet? Jag ser inte poängen.

jobbat i trädgården

Solen sken i morse så vi var ute i trädgården för att fixa lite direkt efter frukost. Tyvärr var det kallare än jag trodde men vi stod på oss och det blev också vårvarmt till slut.
image166
Jag ville ha lite grenar kapade högst uppe i ett träd och eftersom det var min idé så var det min uppgift att utföra det också tydligen. Jag släpade fram stegen och klättrade med darriga ben uppför. Jag är grymt höjdrädd och maken ropade uppmuntrande (ironiska?) saker som "Det går fint, nu är du hela 30 cm över marken". Lätt för honom att säga, hur svårt är det att sopa garageuppfarten egentligen?
Det tog halva dagen och såg förmodligen rätt kul ut där jag klamrade mig fast i stegen och alla grenar jag fick tag på - men det blev gjort och jag är mycket stolt över mig själv.
Lillskrutt fick nya överdragsbyxor på sig och fick krypa runt i trädgården som hon ville, för första gången. Hon tyckte nog det var skönt att slippa sitta i vagnen och hon studerade alla trädgårdens växtligheter ingående. En helt ny värld för henne.

  image167


krydd-tävling

Hittade denna tävling på Ejmis sida:
7 olika sorters kryddor lottas ut. Kan ju vara lite kul om man vill prova något annat.
image163

I hennes tävling kan man alltså vinna: Gratängkrydda med cheddar, Kycklingkrydda, Pizzakrydda, Tacomix, Kebabkrydda, Grill Vitlök Ört, Tzatziki


Jag funderar lite på om jag ska ha en egen tävling, kanske någon babypryl från butiken då...

Sommarstugan invigd...

...och klippkort på akuten snart.
Vi åkte ut till nya sommarstugan idag på eftermiddagen, det var första gången barnen var med in i huset. Fint är där och jag hoppas på att kunna inreda lite i helgen. Strax innan vi skulle åka hem så föll treåringen huvudstupa ner för det enda trappsteget ner till uterummet. Det blev ett hack från munnen upp mot kinden och så blev det ilfart till akuten, för andra gången på fyra dagar.
De sydde ihop honom (utan bedövning) och det skar i hjärtat att höra honom, bland det värsta jag varit med om. Han fick en liten plasthaj efteråt och så var det bra igen. Det kommer nog att bli en del smärtstillande men han är vid gott mod just nu.
Nu tycker jag att det får räcka med sånt här ett bra tag framöver! Det är synd att barnen ska behöva utstå så mycket och även mammor kan behöva vila hjärta och hjärna emellanåt.

Hur har ni det i hallen småbarnsföräldrar?

Vi har ett strikt ordnat system med skofack och vant/mösskorgar åt alla, varav korgarna dessutom är märkta med foto och namn. Barnen har sina egna krokar (två var) till jackorna. Ändå måste vi ägna minst en kvart åt att leta efter ytterkläderna, varje morgon.

image160
Ibland känner jag att kan de inte hålla reda på sina saker så får de vara utan, men å andra sidan är det nog att begära för mycket. De har väl roligare saker för sig än att hålla reda på sina vantar. Mormor lyckas ju glömma sin basker här var och varannan gång hon hälsar på, och kan inte hon hålla reda på en mössa så varför skulle treåringen klara det? Förutom vantar och mössor så har vart och ett av barnen också overall, vinterjacka, varma överdragsbyxor, tunna överdragsbyxor, fleecejacka, tunn jacka, två mössor var.... jo och så regnställ, gummistövlar, vinterkängor, vårskor. Jag försöker hänga undan regnkläderna i tvättstugan emellanåt, men resten hänger nu i hallen. Det är MYCKET ytterkläder. Om en hall ska vara snygg så ska där vara så lite kläder som möjligt, hur det nu skulle gå till.
Jag hoppas våren kommer på riktigt så jag kan hänga undan alla vinterkläder för gott. Jag lovar att om jag hänger undan overallerna nu så kommer det att dra in ett snöoväder över Skåne inom ett dygn - och det vill vi ju inte. De får vara kvar nån vecka till.
Sen kan vi dra in solkrämer, kepsar, frisbees och vattenflaskor i hallen i stället :-)

onsdagkväll= tv-kväll

Min kära mor kom över idag och tog med de stora barnen på långpromenad för att jag skulle få vila ikapp lite. Vad gör man då? Vilar? Nix, jag satte mig och uppdaterade bokföringen. Jag satt kvar med pärmen i knät när de kom tillbaka så jag fick skäll förstås.
Vår tvättmaskin är trasig - igen! Den här gången körde jag en huvudkudde i maskinen, helt enligt tvättrådet. Den sprack och hela maskinen blev full av ludd och dog. Byte av pumpsystemet blev vi rekommenderade. Rackarns! Självklart har vi nu haft vår tvättmaskin i marginellt över ett år också.

Onsdagkvällar tittar jag på Rent Hus. Man har liksom passerat en gräns om man låter ett par hundra mjölkkartonger ligga framme i lägenheten. "Oj, jag har inte kunnat gå ut på balkongen på åratal, det har varit så mycket skräp framför balkongdörren.... Åh, min wok står ju här ute." Det vore riktigt komiskt om det inte var så tragiskt.
Jag gillar faktiskt att städa, även om jag tycker det tar tid. Det är ju så härligt när det är klart! Det finns en bok om städning och den är riktigt bra:
Städa! av Lotta Kühlhorn och Estrid Bengtsdotter

                                            image157

Jag har den liggandes i min bokkorg brevid sängen och jag läser den innan jag somnar ibland (jag skämtar inte). Man blir riktigt sugen på storstädning och får massor med bra tips.

Efter Rent Hus är Top Model ett måste. Jag vill ju se hur det går för tjejen med Aspergers. Hon är stark!

ny dag

Tänkte lägga mig tidigt men hade tonvis med mail att gå igenom. Lillskrutt vaknade igen innan jag hann gå till sängs. Jo, hon hade 40 graders feber. Är det inte det ena så är det det andra. Efter lite febernedsättande somnade hon om och jag fick ändå några timmars sömn i natt.
Våren kom ju medan vi var på sjukhuset så jag letade på min vårjacka i morse. Jag köpte den i slutet av sommaren och då var det precis att jag kunde stänga dragkedjan (jag hoppades ju på att kunna gå ner några kilo i vikt). Nu var jackan stor som ett tält! Nog för att jag vet att jag har gått ner, men det här var ju nästan löjligt. Det är som om det inte vore samma jacka. Nej, jag ska inte klaga. Jag får köpa mig en ny jacka igen helt enkelt.


nytt sjukhusbesök

Lillskruttans astma blev ohanterbar igen i söndags natt och hon blev inlagd på sjukhuset igen. Det har varit  inhalationer, provtagningar, nya pricktest mm mm. Lillskruttan är glad som alltid, själv är jag helt utmattad. Nattmedicineringen har tagit på krafterna från oss båda. Nu har vi precis kommit hem på försök, med en ny medicin som ska komplettera de andra hon får. (Nya medicinen kostar 50:- per dos och sa intas dagligen - tack för att det finns högkostnadsskydd säger jag bara!) Vi vet fortfarande inte vad som utlöser astman eller varför hon blir så dålig så länge. Vi får se vad de säger på återbesöken.
Hon var ju helt bra i över 1½ månad så vi trodde att det här var över nu. Så är inte fallet alltså.

RSS 2.0