Idag har vi gjort lite nytta

Vi har haft storstädning och då menar jag verkligen STORSTÄDNING. Inta bara det vanliga plocka, dammtorka, dammsuga utan även rengöra vattenlås, skruva fast lösa dörrhandtag (hur kan de lossna??) bära upp saker på vinden, rensa garaget, etc etc. Jag trodde inte vi skulle bli klara under en livstid, men ungarna har lekt ute sen lunch och här sitter jag och slappar vid datorn.

Det är så rent och fräscht i huset. Det är verkligen fint. Och DEN HÄR GÅNGEN så ska vi hålla allt såhär. SURE! Än en gång har vi gått igenom husreglerna med barnen. I vårt hus plockar man undan när man har lekt färdigt, innan man tar fram något nytt. Alla leksaker ska vara borta från kök och vardagsrum vid läggdags. Sen hänger det ju på oss vuxna att se till att barnen följer reglerna och det är där jag kan känna att det inte riktigt funkar. Man är ofta så uppe i middagslagning, Bolibompa och nattning att man liksom inte ser att golvet är fullt av saker och tvätt vid den tiden. Jo, man ser det när barnen har somnat och så suckar man och tar upp det själv (en bra kväll) eller struntar i det (alla andra kvällar). Sen kommer söndagen och man undrar hur sjutton huset kunde bli så stökigt på bara en vecka! Eller det är kanske bara hos oss det är så? Man ser ibland på tv såna där amerikanska hemmafruar som polerar ekmöblerna när barnen sover middag. Polera möblerna är så långt ner på min att-göra-lista så det händer typ bara en gång om året.

När kakelsättarna kommer i morgon bitti så kommer de inte att känna igen sig. De kommer att gå in i hallen och undra om vi har haft tjuvar som stulit alla sakerna eller om de gått in i fel hus :-)

Nu ska vi bara få in alla badrumssakerna i badrummet när det blir klart, få in Skruttans möbler i hennes nya rum när det blir klart, flytta tillbaka möblerna till rätt vägg när vi fått upp tapeten där.... Lång väg kvar alltså, men ändå inte.

sovdags för mig

Nu har jag varit duktigt och ägnat mig åt bokföring. Jag är helt i kapp, åtminstone för några timmar framåt :-)
Dags att lägga sig - i morgon ska vi ha storstädning (och då menar jag verkligen storstädning!) här hemma. Nu är jag trött på byggröran och det allmänna slarvet som automatiskt kommer med det. Jag får leva med kakelplattor staplade i vardagsrummet ett tag till ,men resten ska väck. Jag kanske ska börja ta betalt för varje gång jag får plocka upp smutstvätt från golvet, flytta ut pusselbitar från skafferiet och ställa tillbaka böcker i bokhyllan? Fast då lär vi får börja med veckopeng först antar jag.

115 dagar kvar till julafton

Japp, jag längtar!

Världens bästa nagellack

L`Oreal Jet Set nagellack

Torkar på nolltid!
(Superbra då det alltid tycks vara något barn som behöver hjälp med något minuten efter att man har målat naglarna.)

Bild på piercingen

  
Det blir en miniatyrbild....min bleka mage gör sig inte i storbild :-)


Vilken miss!

Jag ägnade ett igår antal timmar åt att uppdatera registret med alla adresser som får butikens nyhetsbrev. Idag skulle jag göra en ändring - och vips så försvann ett par hundra mailadresser!
Jag grät faktiskt en skvätt.
Det är så mycket annat nu som tar tid och jag får jobba häcken av mig för att komma ikapp. Jag vet inte hur det ska gå sen när jag har två jobb att sköta. Maken tycker jag ska gå ner i tid. Vi får se. Jag får ju försöka tänka långsiktigt, det är ett stort steg att gå ner i tid också för jag vet att jag skulle inte få dra upp timmarna igen sen om det skulle behövas. Ikväll får maken hjälpa mig att skriva in alla adresserna i registret igen.

Dagens stegräkning

Mitt eget mål var att gå 10.000 steg om dagen. Idag kom jag inte ihåg stegräknaren förrän famåt kl 10 men det gjorde inte så mycket. Jag får nog sätta ett högre mål - nu är klockan ca 21.10 och stegräknaren visar 15.327 steg...
Ett par vändor till dagis och skolan så var ju målet fixat.

Förtrollad myskväll

Nu har jag precis skickat ungarna i säng. Så här sent har de knappt aldrig varit uppe förr och det är ett under att de höll sig vakna (de tre stora alltså). Maken jobbade över så vi här hemma festade till det med efterätt på middagen och sen hemmabio med popcorn :-)
Vi såg Förtrollad. Haha, jag måste erkänna att det är en av mina favorit (barn)filmer. Nuförtiden är Disneyfilmerna oftast trista dussinhistorier. Men Förtrollad är en film med prins & prinsessa, sjungande djur och äkta kärlek - kan det bli bättre?! Jag fick hålla fyraåringen i handen en liten stund på slutet, men han gillade filmer ändå - trots att vi bara har den på engelska.
                                             

Nu ska maken och jag se Röd Drake. En helt annan genre, men bra den med.

  

återuppbyggnaden fortsätter

Nu kan man se färgen på kakel och klinker; svart golv och marmorerade väggar. Inte så vågat - men snyggt.

Stegtävling!

Jag har skaffat mig en stegräknare (dock inte börjat använda den än) och har nu gått med i en stegtävling som heter Småbarnsmammor på promenadpromenix.se
Nu SKA jag börja gå de där 10.000 stegen varje dag! Det blir förmodligen betydligt lättare när jag är tillbaka på jobbet från nästa vecka och går oavbrutet hela dagarna.
                                                           

Fyrtioårskris eller what?

I eftermiddags var tre av barnen på dagis (inskolningen) och jag och åttaåringen fick några timmar bara för oss själva. Jag frågade sonen vad han ville hitta på och han tyckte det vore ett utmärkt tillfälle för mig att pierca naveln :-)
Jag har tidigare haft det som mål; om jag lyckades få tillbaka figuren och en någorlunda platt mage efter fjärde barnet så skulle jag pierca mig. Nu har jag ju kommit i form (allt är relativt förstås) och man blir ju inte yngre....
Jag var rädd att det skulle göra hysteriskt ont så därför har jag skjutit upp det.
Det gjorde faktiskt just inte mer ont än att ta hål i öronen. Sjåpig som jag är så blev jag ändå helt varm i huvudet när jag låg där och när jag ställde mig upp så fick jag säga ifrån att NU NU NU så svimmar jag. Men det gick bra.
Sen gick vi och åt glass och köpte skor :-)

bortsprungna nycklar

Ägnade en halvtimme åt att leta efter mina husnycklar - som vanligt. Jag skulle iväg till förskolan med tre barn, som satt i hallen fullt påklädda och väntade. Kakelsättarna skulle iväg snart efter och hade inga nycklar de heller.
Jag fick ringa efter mormor som lovade att komma i full fart med extranycklar.
Ringde också upp maken och anklagade honom för att ha gått hemifrån med mina nycklar. Fräckt gjort av honom faktiskt!
Medan vi väntar på mormor så här jag ett litet klingande ljud från dottern. Vad har hon i handen och leker med? Mina nycklar så klart! De låg väl slängda i hallen och då tog hon chansen att rycka åt sig dem. Grrrr!

För ett antal år sedan hade jag en "keyfinder" på nyckelknippan, en sån där som som piper när man visslar. Idén är ju väldigt bra. Men jag kan meddela att de piper även när barnen klappar i händerna eller tjoar, när man sjunger högt och falskt, samt när tvättmaskinen meddelar att programmet är färdigt. Den åkte ut. Någon borde utveckla det där. Kanske en dosa som uppfattar när man ryter "Var sjutton är mina nycklar!" och svarar med ljus-och ljudalarm. Jag skulle gärna betala en hel del för en sådan.

Lenas tröja

Jag har på morgonen rensat lite bland mina sparade dokument i datorn och eftersom jag gärna sparar på både det ena och det andra så har jag haft mycket rolig läsning.
Följande text är faktiskt en auktionsbeskrivning för en hemstickad tröja! Den är några år gammal - jag vet inte vem som la ut auktionen (det var alltså inte jag), men jag hoppas vederbörande inte misstycker att jag lägger ut texten här....

Auktionstitel "Lenas tröja"
"I början på 80-talet bodde jag ensam med barnen i radhus, grannen bodde också ensam med sina barn i radhuset, vi hade samma sorts jobb men på olika sorters tidning. Hon hade jobbat på en stor inredningstidning på 70-talet och hon byggde om jämt. Plötsligt hade hon gjort om den lilla smatten med hatthylla innanför dörren till gästrum genom att flytta en vägg till toaletten och dra om litet ledningar. Från ena dagen till nästa byggde hon om kåken så den var oigenkännlig eller också var möblerna ombyggda eller sofforna omklädda, eller var det nytapetserat eller hade hon vävt matchande mattor till alltsammans.
Jag var så imponerad så jag var svimfärdig. Det enda som jag tyckte var litet konstigt var att hon aldrig målade möblerna RUNTOM - bara frampå så de skulle bli snygga på ev. bild. (En yrkesskada, antar jag.)
Men jag kunde (på den tiden) inte slå i en spik en gång. Jag kunde sy, sticka och laga mat och hade gjort symönster och stickmodeller till mina egna arbetsgivare - så när jag ville ta upp konkurrensen med Lena, tog jag till mitt eget område. När hon hade sitt vardagsrum fullt av furumöbler med textilier i gult och rosa, och jag nästan grät blod för att jag inte hade råd att kasta ut alla möbler och köpa likadana som Lena - då stickade jag en tröja istället. I fortsättningen blev det en ny tröja varenda gång som hon målade om. Jag har bara en kvar, den sparade jag i alla år som minne av Lenas vardagsrum i furu, gult och rosa. Den är BÅDE mönsterstickad i ränder och stickad med färgränder. Den lilla fotomodellen kan väl knappast ha haft mer än stl 38 fast hon var lång, jag provade tröjan nyss och jag har 42-44 nu - den kommer att gå utmärkt till stl 44 också. Det var inga tighta modeller på 80-talet.
Tröjan kan köras i tvättmaskin om man tar ett skonprogram.
Bilden är från 1986, då hade tröjan redan ett par år på nacken men jag ville plåta den som minne. Jag tyckte jag hade stickat alltför många tröjor som bara försvunnit ut i världen utan att lämna några spår efter sig. Tröjan ser ungefär likadan ut fortfarande. (Jag har använt den högst en gång om året, nu är den nytvättad.) Jag stickade minst en tröja i månaden den där tiden, men hade inte tid att använda hälften av dem. "
______________

Jag önskar att jag hade sparat fotot också. Jag tycker beskrivningen är så trevlig med hela historien bakom, att jag snudd på var sugen på att köpa denna hemstickade tröja i pastellfärger :-)

overallsnack

När jag ändå är inne på att blogga om barnkläder....
Jag har lyckats köpa på mig två Reima Tec overaller till skruttan. Jag köpte en på Tradera i stl 80 redan förra hösten i tron att den skulle passa (det var ett kap som jag inte kunde missa), men nu är den för liten. Sen slog jag till på annan i stl 92 och den kom i brevlådan häromdagen.....självklart är den tokstor! NU vet jag att det är stl 86 som gäller i vinter :-/
Jag har hört att Reimas Tec-modell är oslagbar när det gäller vattentäthet och rörlighet, men att den kanske inte är så slitstark. Borde ändå funka till ett barn på 1½ och upp till 2 år tycker jag?! Hon klättrar ju inte på samma sätt som äldre barn *peppar peppar*.
Till de två äldsta barnen har jag annars kört Buller & Bång-modellen i flera år. De tål allt från trädklättring till åka på ändan i grusbacke :-)

Jag har nyligen fått upp ögonen på en jättesöt retroprickig overall från Name It, men jag vet inte hur de är i storlekarna. Men snygg är den! Name It brukar ju ha bra kläder kvalitétsmässigt också.


Ticket to heaven gör jättesnygga ytterkläder, ofta lite skimrande. Har tyvärr ingen erfarenhet eller aning om kvalitén.

Polarn och Pyret gör ju bra funktionskläder, men t.o.m de begagnade ligger jättehögt i pris trots att det är ganska ordinär bävernylon. (Har jag fel?) Fyraåringen hade en Pop overall ett år, en med avtagbart teddyfoder. Bra overall, men jag upplevde den som något klumpig att ta av och på med det där fastknäppta fodret. 

Inte för att det måste vara dyra märkesoveraller för hela slanten (och jag köper uteslutande second hand), men jag har tre krav på en vinteroverall: vattentålig (skånsk vinter - say no more), hyfsat slitstark och snygg :-)
Åttaåringen är väl för stor för overall i år och får köra tvådelat. Han har en Pop-parkas hängande i garderoben, så supersnygg. Köpte den för två år sedan och den är fortfarande stor trots stl 122. Tyvärr tycker han att den är för varm för våra skånska vintrar så han vill inte ha den. Femåringen har förmodligen overall som passar i år, fyraåringen ev en extraoverall. Känns som om jag får lägga min första månadslön på att köpa vinterkläder till gänget.

Vad tänker ni andra ha för vinterkläder till barnen i år?

Villervalla

Förresten, jag skrev för ett tag sedan att jag tänkte prova Villervallas byxor till dottern. Hon har en rund och go mage, trots att hon är en liten tjej, och det här med byxköp brukar vara knepigt. Hon skulle behöva 80 eller 86 på längden och nästan 92 för att de ska passa i midjan ( hon är 76 cm och väger 11 kg nu vid 1½ år).
Jag har i alla fall köpt ett par byxor från Villervalla nu. Jag köpte mjuka, raka byxor i stl 92 och de passar perfekt i midjan och inga problem att vika upp dem ett par cm nertill. Så nu ska här jagas flera par!
Jag älskar Villervallas kläder och mjuka byxor är ju perfekt under överdragsbyxorna i höst.

ska man skylla sig själv?

Om man har sin åttaåring att para ihop husets ensamma strumpor mot betalning (1 kr/ par) så kanske man ska skylla sig själv om man kommer iväg med svarta strumpor som har olika motiv på sidan.
Kanske är det så att det jag kallar "jobba för att lära sig pengars värde" inte är något annat än ren lathet från min egen sida?
Äsch, vem ser egentligen om jag har olika strumpor. Det får gå!

Vem inskolas?

Dotterns inskolning går utmärkt. Igår skulle hon stanna över lunch och jag fick gå hem. När jag kom tillbaka tre timmar senare hade hon ätit och sovit middag - gissa om jag var förvånad. Hemma stutade hon sova middag i somras, men vi har de senaste dygnen försökt få in henne på "förskolerytmen" och det har ju gått bra i hennes egen säng. Men somna på en madrass på golvet, i ett rum fullt med andra småbarn?! Det hade tagit henne fem minuter att hitta en bra sovställning och sen sov hon i nästan två timmar.
Idag frågade jag om jag skulle lämna av henne och gå hem direkt.
Ja, du behöver inte stanna för hennes skull, blev svaret. Det är nog mest du som behöver inskolning, det är ju inte hon som har seperationsångest...

Det kan nog stämma bra det. Jag HAR seperationsångest. Jag vill kunna vara hemma i många år till. Inte dumpa barn på förskolan och sen dubbeljobba.
I eftermiddag ska jag vara med på ett personalmöte på jobb och det får väl ses som en del av min inskolning i livet utanför. Tillbaka in i ekorrhjulet :-)

Diesel Fuel for Life

Satt och bläddare i ett reklamblad från en lokal butik inom skönhet/hälsa. På sista sidan hittar jag en annons för en ny Dieselparfym, kallad Fuel for Life.

"ARE YOU ALIVE?
Fuel for Life, förförelse och sexighet buteljerat på flaska. Två dofter; en för tjejer och en för killar, ger dig energi och bränsle i livet.
Kom ihåg - USE WITH CAUTION! Var beredd på följderna när du börjar använda en doft som gör dig förförisk."

Jag undrar vad som skulle hända om jag gick och köpte mig en flaska :-)
I kombination med min naturliga skönhet och dragningskraft skulle det nog vara alldeles för riskabelt att ge sig ut överhuvudtaget. Tänk dig uppståndelsen i ICA-butiken!
Bäst att låta bli.

I övrigt gillar jag min "True Star", den i stort sett enda parfym jag använder. Hade dock varit kul med någon annan favorit att byta med.

uppdatering renoveringen

Så här långt har de hunnit på ca tre månader:
före:
badrummet (bilden är från början på juni gissar jag, fotat från vardagsrummet)


idag:
väggen från vardagsrummet


insidan badrummet


Det går långsamt framåt - men det går framåt!

färgat håret

Jag kände att jag ville piffa till mig lite så här innan jobbstart. På onsdag ska jag iväg på mitt första personalmöte på nästan två år :-/
Jag impulsköpte hårfärg på Maxi idag, en röd nyans med slingor. Jag vill inte lägga en förmögenhet på färgning hos frissan just nu, när alla slantar går till uppbyggnaden av badrummet. Vill och vill.....VILL är kanske inte rätt ord, men samvetet säger stopp. Alltså tog jag min färgkartong hem till min mamma (som står för duschen) och övertalade henne att lägga i slingorna också. Gör slingorna så smala som möjligt bad jag och såg henne sedan klatscha på slingmedlet lite här och var i breda ojämna testar. Jag hölla andan, tummar och tår. Det blev bra!
Håret har gått från brunt till kastanj med bronsfärgade slingor, väldigt diskret och dämpad ton.
En klippning hade inte varit helt fel nu, topparna skulle behöva jämnas till. Vi får se vad jag hinner med. För tillfället är jag nöjd med ny hårfärg.

barnlitteratur - genusmedveten

Jag är med i gruppen som heter just "Barnlitteratur - genusmedveten" på Facebook och listan på barnliiteratur nedan mailades till mig häromdagen.
Nu sorterar vi inte medvetet bort barnböcker från vårt hus, men jag tycker det är viktigt att tänka på vilka signaler böckerna man läser ger. Jag har inget emot att pojkar leker riddare och flickor prinsessor och vår dotter bär klänning på dagis men inte sönerna. Men..våra pojkar leker gärna med dockor och har gått på maskerad som prinsessor mer än en gång. De får välja (som fyraåringen gjorde nyligen) rosa kläder från flickavdelningen om de vill och alla har de haft nagellack och glittriga cyklar. Det kommer en tid då samhället gärna stöper dem i samma formar som alla andra, så att så länge jag har möjlighet att låta dem välja så får de vara som de är.

Jag jobbade en gång i tiden som au-pair i en engelsk familj med två mammor och deras sätt att "avköna" döttrarna fick mig att tänka. Och just att man tänker är väl det viktiga - att man inte bara gör på ett sätt utan eftertanke.
_______________________
Pija Lindenbaums böcker om Gittan, Lill-Zlatan och Kenta är sköna.
"Så gör prinsessor" av Per Gustavsson
Anna-Clara Tidholm, "Alla får åka med"
Anne Gutman, "Kram!" samt "Puss!"
Stina Wirsén, "En liten skär och många små brokiga"
Cornelia Funke, "Molly och alla havens skräck"
Lotta Geffenblad, "Astons stenar" (inkl tio minuter lång dvd-film)
Gunilla Wolde, Totte-böckerna
Ann-Christine Magnusson, "Här kommer UppfinnarJohanna!"
ÅSa Karsin, "Värsta prutten, Lolly!"
Anna Höglund och Gunnar Lundkvist, Igelkotten och Mullvaden-böckerna
Malins mamma gifter sig med Lisa
Astons Stenar av Lotta Geffenblad
Värsta Prutten, Lolly! av Åsa Karsin och Frida Arvidsson
Barbro Lindgren, "Gogos vita barn"
Gunilla Bergström, Bill och hemliga Bolla.
Jesper Waldersten, "målarboken"
Jonatan på Måsberget,
Anna Höglund, Igelkotten-böckerna
En annorlunda ABC-bok som heter: Magic, Cilla och Baby - ramsor om tjejer, killar och grejer Författare: Eva Lundgren
En fågeldag, av Eva LIndström
Stina och Carin Wirsens böcker, särkilt nämnda är "Rut och Knut ställer ut" samt "en liten skär och många små brokiga"
Joanna Rubin Dranger "ARG-tvåtusentalets argaste bok"
Småflodhästarna
Snurran-böckerna
Prick och Fläck, Lotta Geffenblad
När prinsessor fyuller år
Gunna Grähs, Dino och lilla Kurren.
Lilla skepparen av Staffan björkman
Riddaren utan namn
Pamela von Sabljar "Vilda i Asien"
Karin Salmson "jonathan och kroppen"
Rakel och kapten Snorfinger
Prinsessan papperspåse
Amanda Erikssons samtliga böcker
Prinsessan Klura
Neanderdalen Ambjörnsson, Hulth
Böcker om Millan av Milena Bergkvist
Teos mormor har en traktor
Lars och Urban-böckerna
"Stolar,stolar, stolar"/"Snö, snö,snö" av Siv Widerberg
Fyra hönor ohc en tupp, Lena Landström
Pernilla Stalfelts böcker
Pippi Långstrump
Pomelo av Ramona Badescu
Sandalerna
Ronny och Julia av Måns Garthon

Tips från denna sida för unga:
-Lene Kaaberböls finfina böcker om Skämmerskans dotter och om Katriona (Silverhästen och Hermelinen).
- Lotta Olivecrona har skrivit skitsnygga SF-/Fantasyböcker om VREN.
-Gunnar Ardelius När du blundar tittar jag
- Mårtens Sandéns Anna d'Arc.
-Hans-Eric Hellbergs böcker från 70-talet
- Tusen gånger starkare av Christina Herrström
-Glappet av Christina Herrström
-Ingen får veta av Maria Herngern
-Peter Lidbeck, Bäst i laget
-Lian Hearns böcker


Och för vuxna:
Denna bok heter "Modiga prinsessor och ömsinta killar" och är skriven av Birgitta Andersson.
_____________________

Jag känner inte till alla böcker på listan, men de kanske kan vara bra att stifta bekantskap med på biblioteket.

Ny dator!

Eller...den är ny för mig i alla fall. Jag har länge suttit med urtaskig uppkoppling på mitt kontor/butikslager/tidigare klädkammare (man får inte ha cellskräck). Nu har jag fått mig en bärbar liten historia och signalstyrkan är konstant hög, vilket är mycket bra om man ska kunna försörja sig på en webbshop :-) 
Mitt gamla åbäke till dator har flyttats in i åttaåringens rum och blivit barnens egna speldator. De kan fylla den med spel som Mamma Mu, Rut & Knut, Crazy Frog och annat som tar upp hutlöst med minne - samtidigt som jag slipper oroa mig för att de ska invadera och ha sönder något i min webbshop (både på datorn och IRL alltså). Bra lösning för mig och behöver jag säga att åttaåringen blev glad...han ser väl framför sig att han kan dra igång nåt spel redan kl 06 innan vi andra ens är vakna. Jag funderar allvarligt på att införskaffa ett sånt där datorvaktsprogram som stänger av efter x tid. Kanske man skulle slänga in ett sånt på makens dator också när man ändå är igång? Så kanske han blev tvungen att umgås med sin fru i stället för att sitta framför World of Warcraft. Jag har varit på väg att klippa av strömkabeln mer än en gång!

Jag hade planerat att lägga upp en massa vinterkläder till försäljning, men jag orkar helt enkelt inte ikväll. Däremot anser jag mig frisk nog att ta upp dotterns inskolning i morgon. Det ska gå!

uppe

Japp, jag är på benen igen! Jag är inte dunderpigg, jag är inte på strålande humör och nej, jag struntade i storstädningen idag. Men uppe är jag i alla fall och febern har hållt sig borta sedan i går kväll.
Vi tog oss alla sex bort till mormors hus och duschade och det var underbart efter några dagar i febersvett. Åttaåringen lyckades bli getingstucken på vägen mellan ytterdörren och bilen så lyckoruset avtog fort.

Vädret har varit strålande idag så därför passar vi på att hetsa med gräsklippning. Eller maken hetsar - jag tar mig friheten att slappa. Han lär få åka bort och duscha en gång till idag :-)

helt utslagen

Jag har precis orkat upp ur sängen för en stund, ut ur feberdimman. Jag tar maxdos febernedsättande och kan därför hålla mig runt 39 grader nu men huvudet känns som en enda stor ballong.
Lillskruttan har varit feberfri sedan i morse men vi är nog lika snuviga båda två. Skillnaden är väl att hon är lika glad som alltid, just nu jagar hon storebrorsorna genom huset medan hon skäller som en hund. 
Jag är glad att maken inte jobbar helg.


det var min tur

Det bara flög på mig! Feber, halsont så jag knappt kan svälja. Helst skulle jag vilja gå och lägga mig och dra täcket över huvudet, men det är ju bara önsketänkande.


Tre dagar klarade vi

Man brukar ju nästan räkna med att barnen blir sjuka när de börjar på dagis, har haft sommarlov etc. Men då tänker man sig kanske efter ett par veckor eller så. Lillskruttan gick på sin tredje dag av inskolningen igår och framåt eftermiddagen började näsan rinna ordentligt. I natt fick hon feber, så nu är det till att vara hemma. Det är tur att inskolningen hittills har gått jättebra (hon går gärna iväg med fröken och struntar i mig) och att vi har nästa vecka på oss också innan jag ska vara tillbaka i fullt schema på jobb.
Den stora kräftskivan i helgen hänger verkligen löst. Vi får se hur vi mår här. Det brukar ju inte räcka med ett sjukt barn heller - ofta så är det två, tre eller fyra på en gång. Eller så går de omlott och drar ut på det en månad. Jag har INTE tid med det. Jag kan inte gärna börja mitt jobb med att vara hemma med sjuka barn.

tofsar

Efter tre killar är det kul att få göra frisyr på en liten tjej. Jag trodde inte håret var långt nog, men det gick att göra två tofsar.
Hon älskar att få håret borstat (precis som sin mamma) och det är väl tur, för då får jag pynta henne :-)

Inskolning av liten tjej

Lillskruttan började ju förresten på dagis i måndags. Eller förskolan som det heter om man ska vara korrekt.
Det gick, som jag misstänkte, jättebra direkt. Hon har ju varit med och lämnat/hämtat syskon där sedan hon var nyfödd och innan brorsorna gick hem på sommarlov så började hon bli sur för att hon inte fick vara där och leka hon också. Nu får hon äntligen det och hon är mycket nöjd. Det första hon gör är att gå in i dockhörnan och ta på sig alla halsband hon kan hitta :-) Hon har fått samma handledare som syskonen haft och hon går gärna iväg med henne. Skruttan pratar och skrattar och verkar inte blyg på något sätt. Skönt! Fyraåringen var blyg och det tog nästan ett år innan han pratade där, fortfarande är han väldigt avvaktande på förskolan (hemma är han hur kaxig som helst).
Igår gick vi igenom inskolningstiderna för denna och nästa vecka. I mitten på nästa vecka ska hon börja äta och sova middag där också. Lycka till, sa jag.
När brukar hon sova middag frågade de.
Inte alls.
Nähä, jaha.
När stiger hon upp på morgonen?
Tja, vi väcker henne halv sju så att det inte ska bli stressigt innan skolan.
Åhå och när somnar hon sen?
Vi lägger henne halv åtta och då somnar hon direkt.
Halv åtta? På kvällen?
Ja...

Det vore ju fint om hon kunde sova en stund på dagen och jag tror ju att hon kommer att bli så trött av alla aktiviteter att det inte ska bli några större problem. Jag kan ju tänka mig hur rolig hon blir att ha att göra med när hon hämtas av maken annars. Det är ju han som får plocka upp fyra trötta och griniga barn på kvällarna.

Lingon och Blåbär

Det var trevligt på klädpartyt igår. Kul att komma ut och träffa lite folk, äta gott och se på kläder. Det fanns som jag misstänkte inte så mycket jag gillade den här säsongen. Jag brukar gilla deras turkosa pojkkläder, men den här gången var det inte så fina modeller på tröjorna.
Jag gillar vuxenkläderna, åtminstone klänningarna. Jag fick gå modell iklädd en vinröd klänning. Den var jättefin, men satt inte tillräckligt snyggt på min kropp för att vara värd nära 600:-
Jag beställde en body till lillskruttan, en sån där vanlig med lingon och blåbär på.
 
Storlekarna är ju minst sagt rymliga och jag hoppas att hon inte kommer att drunkna i en storlek 80 nu. Hon har normalt 86 i bodysar och den de hade på visningen var stl 70 och såg ut att räcka, men jag gick på säljarens råd och tog en 80 i alla fall.

klädparty!

Ikväll blir det klädparty - Lingon och Blåbär närmare bestämt. Jag har tittat i katalogen på deras hemsida och jag är inte så förtjust i denna kollektionen. Ev. blir det några basplagg, typ strumpbyxor och bootlegs. Jag köpte ett par strumpbyxor till lillskruttan i våras och de såg ut som nya tvätt efter tvätt, ingen tillstymmelse till noppor där inte. Tyvärr så fastnade hon med baken i en list efter ett par månader månad och slet upp ett stort hål i dem. Inte kul om man har betalat runt 170 spänn för dem då.

Nu i eftermiddag har jag ägnat mig åt att montera badrumsmöblerna. Jag är sjöblöt av svett efter att ha monterat i ett stekhett uterum, samt jaga efter lillskruttan som envisades med att sno skruvar och annat. Maken får därför köra rally de sex milen hem från jobb så satt jag ska hinna duscha också innan klädpartyt. Ringde precis min mamma för att höra om jag kan duscha hos dem. Det är ok, trots att de har långväga gäster på middag. Kul kul. Jag får springa in, heja snabbt och rusa ner i källaren och ta en snabbdusch. Jag borde hinna precis.

getingbo?

Eller är det kanske fullmåne?


Nix - det är vår nya taklampa. En sk rislampa av gigantiskt mått.
Maken är helnöjd.
Barnen gillar den men önskar att den hade varit mera lik en discokula.
Jag undrar i mitt stilla sinne hur många dagar den kommer att hålla. Jag menar pappskärm! I ett hus fullt av ungar?!
Den är i alla fall snyggare än den gamla glaslampan vi köpte på loppis förra året.

trollat med knäna idag

Jodå, bastun är tömd på saker - det mesta hamnade på vinden och sen ligger här ett berg av barnens gamla vinterkläder som ska ut. Hittade mina egna jackor också, jag köpte nya förra vintern eftersom jag hade gått ner en storlek. Nu är allt på tok för stort så det blir till att köpa nytt i år med.
Mina sommarkläder kom fram, tyvärr lite sent på säsongen. Nåja, det blir väl sommar nästa år också.

Alla nya saker till badrummet finns nu i huset. Det sved i plånboken måste jag säga. Fast vi har verkligen kollat runt efter bra priser och för ca 10.000 kr har vi fått: handfat med blandare, kommod, spegelskåp, två glashyllor, handukshängare, tio krokar i olika stolekar, toarullshållare, badkar med halvfront, blandare till badkaret, duschstång med tillbehör. Så jag ska väl inte klaga på priset även om det är mycket pengar att slänga iväg på en dag.

I kväll är det verkligen sista kvällen i "frihet". I morgon börjar skolan för store killen och dagis för de tre andra. Min lilla skrutta ska alltså skolas in och kommer inte längre vara en liten skrutt utan en stor dagistjej. Två veckor kvar tills jag börjar jobba på IKEA igen. Visst trivs jag där, men jag oroar mig lite för stressen med att sköta en egen butik, jobba 70 % borta och försöka få vardagen att gå ihop med fyra (relativt) små barn. Maken och jag kommer bara  att vara hemma samtidigt fyra dagar i månaden. Ingen risk att vi sliter ut varandra! Eller så är det precis det vi kommer att göra när allt ska hinnas med under de fyra dagarna - ärenden, familjeutflykter etc
Det måste gå.

morgondagens projekt

I morgon ska jag och min far åka runt till bla IKEA, och Bauhaus och inhandla alla delarna till badrummet. Det känns som ett stort framsteg att faktiskt få hem allt men jag kommer väl att gråta i kassan när jag måste betala rubbet :-)

Under tiden ska maken och gäster tömma bastun på alla prylar. Vi har sagt att allt ska ställas i uterummet och sedan sorteras efter hand. Känner jag maken rätt kommer de att ställa ut allt och sedan slappa i väntan på att jag ska rensa :-)
Det gör mig inte så mycket, jag rensar faktiskt helst själv. Dessutom ger det mig då rätten att ha maken till att bära allt till de platser jag anvisar. Det är väl så det fungerar?
Eftersom bastun har varit klädkammare innan och det som egentligen är en klädkammare är mitt butikslager så har vi inte längre plats att förvara en massa prylar. Låter det invecklat? Om vi säger så här: de närmsta dygnen ska jag kunna trolla bort allt från vinteroveraller till julpynt, gamla skridskor och lampor som kan vara bra att ha någon gång. Julpyntet får hamna på vinden, men det vete sjutton om jag vill ha textiler på en oisolerad vind. I bastun finns just nu närmare tre meter klädstång som är så fullpackad med ytterkläder att den håller på att gå av. Det är jackor, overaller, täckbyxor och annat som väntar på att något barn ska växa i dem under rätt säsong. För att inte tala om makens nio (!) jackor som han aldrig använder.
På något sätt ska jag hitta den magiska trollformeln som får allt att integreras med resten av husets inredning.

Jag tittade in i bastun för en stund sedan och noterade en drake på 1, 5 meter i form av ett gammalt flygplan, min mammas sjuksköterskedräkter från 60-talet, min gamla lottauniform, två pappkassar med jumbopussel på minst 1500 bitar, en sänghimmel med guldfärgade konsoller och mycket mycket mer. Jag stängde dörren igen.
I morgon är en annan dag.

mätt mätt mätt

Vi har gäster hela helgen och som vanligt så äts det mycket god mat då. Ikväll har vi grillat och gästerna stod för pommes och bernaisesås. Av någon anledning skulle alla pommes frites dränkas i smör?! Vi är inte vana vid sånt i det här huset - vi lagar hyfsat nyttig mat till vardags, typ tallriksmodellen.
Jag är mätt så jag tror jag spricker, och nu är det ändå flera timmar sedan jag gick från bordet. Jag kommer väl att få plocka fram mina stora kläder igen snart.


kojan är pimpad

Efter frukost i morse så gav jag mig på draperierna till loftsängen. Nu har killarna egna draperier att dra för. Fyraåringen som har bottenvåningen fick en egen dörr - han ville ha en röd dörr och jag hittade passande tyg i mina gömmor. Det var kul att sy något till barnen för en gångs skull så han fick precis som han önskade. Det blev en röd dörr, med handtag och nyckelhål förstås (nyckelhålet skulle vara en svart ring med rött nyckelhål och absolut inte tvärtom). Och sen en röd nyckel som förvaras i en guldpåse hängandes inne i kojan. Nyckeln blev inte alls som jag hade tänkt mig för tyget drog sig under vadderingen och sen var jag för lat för att göra en ny. Tur att lillkillen inte är petig - han blev glad ändå. Det blev inflyttningsfest i kojan med salta pinnar och där skulle vi trycka in oss: mamma, pappa, han och lillasyster. Jag hoppas att sängen inte är alltför full av smulor ikväll :-)
I taket (dvs på undersidan av översängens ribbotten) så har vi klistrat självlysande stjärnor. Åttaåringen fick likadana till sitt tak häromdagen och hans rum ser ut som en stjärnhimmel när han släcker på kvällen.

 

Femåringen har inte kommit hem från mormor än men jag tror han gillar sin ovanvåning.

badrumsmöbler valda

Nu tror vi att vi har hittat vad vi vill ha. I början av nästa vecka ska allt finnas tillgängligt för montering på plats, så vi har inte så mycket betänketid kvar. Men jag är helnöjd, det känns rätt. Jag försökte styra in maken på Flåren-serien (romantisk i vitt sirligt trä) som egentligen är min stil, men det här är en kompromiss som båda kan leva med :-)
Det blir serien Freden från IKEA:


Vi har inte enats om krokar, toarullshållare, handdukshängare och sånt än. Men vi har ju hela helgen på oss. Samma helg som vi ska ha gäster som stannar till tisdag, städa ur husvagnen, tömma bastun (som fungerat som klädkammare).....
Vi har haft tre hela månader på oss och ändå står vi här med valen sista veckan. Konstigt.

loftsäng

Vi fick tag på en loftsäng på Blocket igår -snabba ryck när vi väl bestämt oss alltså :-) Jag var uppe till halv ett i natt för att ha den färdigmonterad när barnen kom in i morse.
Draperier kom upp idag, de ska kapas så att det blir två seperata set när jag får tid över. Barnen blev glada även om det var lite diskussion om vem som ska sova överst. Femåringen är utlånad till mormor i natt så lillebror får inviga loftet, annars kommer han att sova nere.Vi har fått en vägg till badrummet (eller reglarna till en vägg om man ska vara petig) så idag flyttade vi in helt efter att ha varit evakuerade sedan i maj. I helgen ska husvagnen städas ur och sedan återlämnas. Aldrig mera husvagn säger jag bara!

duschkabinen är väck!

Igår kväll kom min pappa för att hjälpa till att skruva isär och få iväg vår gamla duschkabin som stått i hallen i tre månader. Vi har valt ut ett badkar och jag längtar tills jag kan ligga i ett hett bad och beundra nya badrummet.

Vi fick isär alla delar från duschkabinen och bar ut dem i trädgården. Pappa tyckte att vi kunde ha glasväggarna ståendes lutade mot trädgårdsbordet över natten, men jag var rädd att de skulle ramla och krossas mot trappan. Vi bestämde oss för att lägga skivorna ner, lutade mot husväggen. När vi la ner första skivan sa det PANG...
Sen hade vi tusen och åter tusen glasbitar spridda över ca 5 kvm! Inegn liten spricka, ingen skärva -
härdat glas exploderar i småbitar. Jag svor en lång ful ramsa inombords. Som om vi inte hade nog med jobb här.
Vi sopade glas tills det blev för mörkt för att se och kl 08 i morse var pappa här igen med sin stora grovdammsugare. Nu ligger åbäket och allt kross i en container och jag vill aldrig se det mer.

Uteplatsen är i alla fall snyggare nu, vi fick ju dra upp allt ogräset och plattorna har till och med blivit dammsugna.

Mysiga djur

Jag älskar färgerna och mönstret på lillskruttans nya tröja, köpt på HM. Hur läcker som helst! Jag hoppas att den håller sig lika fin efter tvätt.lösningen

Jag och maken satt uppe till midnatt och diskuterade olika lösningar för att få två sovrum till.
Byggmästaren föreslog:
a) bygga ut två rum, de skulle bli små och därför inte tillföra så mycket i värde på huset, enorm kostnad då man får bygga till grund etc
b) höja huset, 4 nya sovrum + toalett till en kostnad av ca 900.000 :-
c) höja halva huset, kostnad ca 500.000

Jag hade gärna gått på alternativ b, men det skulle kosta nästan lika mycket som vi gav för huset (som å andra sidan redan har dubblat i värde).

Våra egna alternativ:
a) dela av vardagsrummet så vi får ett sovrum till, samt ha sovrum i det som varit en stor bastu
b) dela av vårt stora sovrum på mitten med en vägg. Sätta i två små fönster i stället för det befintliga, samt en till dörr

Vi köpte huset för det enorma vardagsrummet och har dessutom slagit ut en vägg mellan vardagsrum och kök för att vi vill ha det öppet. Inga roliga lösningar alls.

Slutligen kom vi fram till att ha det ungefär som nu. Store killen får sitt rum ommålat och fototapet på dörren som han önskat. Fyraåringen och femåringen får en loftsäng (loftsängen ska ev byggas in lite så att de får egna små krypin att vara i fred på). Då får man också plats med ett skrivbord därinne så småningom.
Lillskruttan får rummet som tidigare varit bastu. Dörren flyttas från badrummet nu i renoveringen och hon får då ingång från vardagsrummet. Rummet blir stort nog att rymma en normalsäng (hon har bara spjälsäng nu), en byrå och lite leksaksbackar. Inte stort alltså, men funkar tills vidare.
Vi har pratat om möjligheten att äldste killen flyttar ut i gäststugan när han är i tonåren (låt säga 15-16 år, minst sju år till) men frågan är om man vågar låta sin tonåring komma och gå utan att man har översikt över när han kommer hem. Möjligen bättrar vi på huslånet och höjer taket om något/några år. Men inga större förändringar just nu alltså.
Inga fler syskon - vi har inte plats! :-(

byxshopping

Det blev en shoppingtur idag också. Femåringen har växt en decimeter sedan i våras och efter att ha provat och kasserat alla långbyxor i garderoben så fanns det bara två par kvar som passade.
Så när en byggkille skulle komma hem till oss för att diskutera olika utbyggnader med maken så tog jag barnen med mig på byxshopping.

Jag hade ett ärende inom Lund och den stan är inte tänkt för bilister. Maken till svårtkört centrum får man leta efter - enkelriktat, ej motorfordon, endast högersväng........aaaaarghhh. Lundabor får ursäkta, men det funkar bäst för cyklister (och dem finns det förvisso gott om i stundentstan).

Vi tog några varv på CenterSyd i stället och både femåringen och lillskruttan fick provar ett dussin par byxor i provrummet. Jättekul! Mamma var genomsvettig ja.
Fyraåringen skulle få välja sig en långärmad tröja och fastnade först för en gul/marinblå randig tröja (han ville se ut som en geting?!), men sen fick han syn på motsvarande tröjor på tjejavdelningen. Jag hade lovat att han skulle få välja och en lycklig fyraåring fick lämna butiken med en rosa/blårandig tröja. Jag trodde tjejmodellen skulle var kortare i ärmarna, men den satt fint. Och han är en smal gosse så den satt faktiskt bättre på honom än killmodellen.
Maken himlade lite med ögonen när vi kom hem, men vaddå. Rosa är faktiskt trendigt även på killar nu och är sonen nöjd så är jag nöjd.
                                               

Prinsessbyrå

Titta så fin lillskruttans byrå blev med stickers från IKEA.


Jag kunde tyvärr inte ta något foto framifrån - än så länge har hon inget eget rum och därför står hennes byrå lite inklämd i vårt rum.

bokföringsdag

Den här dagen har hittills ägnats åt bokföring och genomgång av räkenskaperna. Kul, kul - inte. Men måste man så måste man. De börjar rulla på i alla fall.

Det som går sämst/ger sämst vinst är tyvärr kläderna på begagnat-avdelningen. Jag hade hoppats mycket på den delen eftersom det är så stor marknad för begagnat på exempelvis Tradera.
Kanske är det så att det tar ett tag innan folk får upp ögonen för att det finns möjlighet att köpa second hand genom webbshop. Kanske är kunderna lite rädda att det skulle vara något fel på kläderna. Jag är jättepetig med vad jag säljer, men för de som inte känner mig kanske det känns som en chansning. Sen måste jag ju ta ut moms på försäljningen vilket gör att jag ligger högre i pris än på tex loppis (även om jag inte tycker att det riktigt går att jämföra). Avd. med begagnat kanske måste bort.
Lite synd då det finns så mycket fina kläder som knappt är använda.

Jag har ett hum om fler saker som behöver förändras, med eller mot min vilja. Men jag behöver se till vad jag kan leva på också.

Idag är sommaren slut

Det spelar ingen roll om temperaturen går över 25 grader igen i år. Sommaren är helt slut. Varför just idag?
Jo, idag plockade vi ner poolen.
Pumpen la av häromdagen och i morse var vattnet misstänkt mörkgrönt. Inget annat att göra än att ta poolen till tippen alltså. Det får bli en ny nästa år, den här hade hängt med ett tag och vi var ändå inne på att bygga trädäck och skaffa en pool modell större.
Ungarna skulle ha kunnat bada i poolen (om de bara fått) så länge den håller sig över fryspunkten. Nån vecka till hade varit trevligt att ha den igång för att till fullo utnyttja sommaren, men nu var det alltså slut med det.
Hej då sommar.

Nu känner jag att nu börjar det stiga en liten längtan efter jul :-D


familjeparkeringar

Eftersom det var lite väl hög ljudnivå hemma idag så tog jag med mig ungarna till närmsta köpcentra för lite skol-shopping och lunch.
På denna parkering finns (som på en del andra ställen nuförtiden) något så bra som Familjeparkeringsplatser. Dessa parkeringsplatser är tänkta för bilister som kommer med barn.
Jag förmodar att det är av dessa anledningar:
* Det finns gott om utrymme på sidorna så att man kan köra fram en barnvagn brevid bilen och lasta i/ur spädbarn.
* Det finns gott om utrymme på sidorna så att man inte blir ruinerad på att bekosta andra människors omlackering i fall barnet slänger upp bildörren så mycket det bara går.
* Det är hyfsat nära en ingång, vilket underlättar om man går med småbarn och bara ska ordna ett snabbt ärende.

Jag tycker att familjeparkeringar är en lysande idé!
Tyvärr är det så att i ungefär 8 fall av 10 så är det vuxna, utan småbarn som tycker det är lämpligt att lägga beslag på dessa platser. Hur jag vet det? Inga bilbarnstolar i bilen = troligen inga barn under cirka 9 år.
Nu kan det ju vara så att i många av dessa bilar sitter det normalt en liten bilbarnstol, en sån som föräldern tar med sig och kör runt i kundvagnen inne i affären, men jag tvivlar på att det är så i samtliga fall.
På den tiden vi inte hade en egen bil utan sonens bilstol satt i min brors bil, så vet jag att han drog nytta av det där och såg sin chans att parkera på familjeparkeringar utan att reta upp folk. (Fy fy!)
Ibland när jag ser någon köra in på en familjeparkeringsplats och sen hoppa ur bilen utan småbarn så känner jag mest av allt för att gå fram och ge vederbörande en utskällning. Men det gör jag inte. Jag är alldeles för beskedlig och konflikträdd för att verkligen göra det. Men trist är det och förbaskad blir jag.
Jag och maken funderade över om det ens är möjligt för parkeringsvakter att bötfälla de som utnyttjar plasterna i onödan. Som med handikapp-parkeringar. Fast det är väl egentligen bara vardagslyx (och verkligen inte att jämföra med fysiskt handikapp) - att få rå om en stor parkering och vräka sig ur bilen med ett gäng barn :-)
I-landsproblem

Idag kom snickaren!

Äntligen så börjar det hända saker! Än är det långt kvar till ett färdigt badrum, men nu kommer vi snart att se förändringar. Lite oväsen får vi stå ut med under tiden.

Här kommer svaret

Just det ja - jag skulle ju återkomma med det korrekta antalet strumpor som ligger ensamma i strump-backen nu (dagens fråga igår).
Ta-da-ta-da-ta-da - 142 stycken!
Fråga mig inte ens hur det är möjligt, för jag vet inte. Det är på intet sätt hushållets rekord heller. Det är snart dags att fånga in den där strumpsamlande hustomten och tvinga honom att avslöja sina gömställen!

snigel-äckel

Sprang ut på gården barfota och fick en snigel under stortån.
Blääää!

Hade vi haft en dusch hade jag skrubbat hela mig. Nu fick jag stå inne på gästtoan (som är ca 1,5 x 1,5m) med benet elegant upp i handfatet. Min fot har aldrig varit så ren som nu. Men jag lovar, jag kan fortfarande känna slemmet under tån.

älskade skruttan


Kvällsmys

Jordgubbsmousse!shopping

Dagens fynd:
Vi har kommit på att lillskruttan inte är en rosa tjej utan passar bättre i brunt och rött (och så gillar jag orange inslag).

Orange body 19,50:-
Mössa 24,50:-
Byxor 39,50:-
Skärp 10,50:-

Till mig blev det en bh-top för hela 19,50:-
Sitter som en korsett ungefär och kan bli snygg under tubklänningar.


Allt från Lindex.

besviken

Ni som har följt vår renoveringshistoria vet kanske att planen var att när fuktskadan var åtgärdad och badrummet återställt så skulle vi isolera och inreda vinden till ytterligare två sovrum. Vi har pratat med byggarna som ska sätta in nya väggen om att det ska komma en spiraltrappa alldeles brevid. Vi har valt ut trappa, jag har pratat med barnen om hur vi ska inreda deras rum, jag och maken hade diskuterat att ha ett skrivbord i trapprummet där uppe etc etc.
Idag föll hela planen!
Jag har höjdskräck och har aldrig varit uppe på vinden nånsin, men idag tog jag mig upp dit för att mäta. Det har blivit någon miss i kommunikationen mellan mig och maken, mellan maken och mäklaren från början. Det går inte att inreda rum där uppe! På sin höjd madrasser på golvet och ett skrivbord vid var kortsida. Inget trapprum, tvivelaktigt om det ens går att ha en spiraltarppa som går upp mellan takstolarna.
Det känns förfärligt! Jag är grymt besviken - badrummet ska ju äntligen återställas snart (dock kom de inte idag heller som de utlovat) och sen skulle vi sätta igång med ovanvåningen. Sen rasar ju alla planer i en följd: ingen ovanvåning med förvaringsgarderober = inget sovrum där det nu varit en bastu. 

Ev. så bygger vi ut på nederplan, men då tidigast i vinter när vi kan bättra på vårt huslån lite. Det känns som om jag lurat barnen när vi pratat och drömt om hur deras rum skulle bli nu i höst.

Dagens fråga

Ikväll har jag ägnat mig åt att sortera strumpor.

I tvättstugan har vi en back med "ensamma strumpor". Alla strumpor som plockas ner från torkställningen och inte kan paras ihop direkt hamnar i den backen. Nu har jag tömt ut backen, parat ihop alla strumpor som det fanns två av, jag har slängt alla blankslitna strumpor samt plockat bort de strumpor som är urväxta.


Dagens fråga: Hur många ensamma strumpor blev över?


Det kan ni få gissa på :-)

Vi är alltså två vuxna och fyra barn. Vi försöker ha så många par strumpor i hushållet att alla ska ha rena strumpor tillgängliga dagligen (vilken konstigt nog inte alltid är fallet).

Jag meddelar svaret i morgon kväll.


rabarberpaj

Det blev paj igår - det här kommer jag att sakna i vinter. Jag trodde jag skulle få göra den själv eftersom alla barnen var ute och städade förrådet, men de kom snabbt in en efter en. Jag tror de har ett sjätte sinne för att nosa upp godsaker och trevligheter. Det blev trångt med tre barn (ståendes på tre stolar) runt om mig och rätt som det är sveptes en bordskniv ner på golvet. Den träffade (vad är oddsen med den tyngdpunkten?) med toppen rakt i min fot. En bordskniv! De är ju inte ens vassa men det blev ändå ett stort blåmärke med hack i.
God paj blev det i alla fall. Det syns att vi gillar smuldeg.

rören fixade

Idag har snälla VVS-killen satt in nya HELA rör. Det tog bara tre månader.
Ett steg närmare ett badrum.
Halleluja!


till havsÅttaåringen i kajak.

bakåtsträvare

...det är jag det. Åtminstone enligt min man.
Igår kom han hem med en mobil som han pratade varmt om. Jag lät honom hållas men insåg plötsligt att mobilen var till mig!
Jag har en mobil, en liten fin lila sak som funkar alldeles utmärkt att både prata i och skicka SMS till folk, trots något repig skärm. Den är ju antik sa maken, och bytte snabbt SIM-kort mellan telefonerna.
Kolla den har ett löst tangentbord också! Jaha...vad ska jag med det till?
Och så kan du skicka rörliga bilder, du får färgskärm...kamera! Roligare spel!
Ok.
Den nya mobilen är ful. Den väger knappt nånting (riktiga grejer ska det vara lite tyngd i). Ser mest ut som en leksak. Kan vara bra med kamera förstås. Och så kan jag ju se meddelandena när bekanta envisas med att skicka hoppande smileys och rykande kaffekoppar. Det har ju verkligen varit en katastrof innan - eller?


Fin antik sak.Ny leksak.

Nu har jag alltså en ny mobil med en massa praktiska funktioner som jag aldrig kommer att använda. Min gamla ska sonen få, att använda när han går själv från mormor till kyrkfritids och sånt. Han är mycket lycklig.


duscha borta

Jag och fyraåringen roffade åt oss rena underkläder och åkte hem till mormor och duschade mellan kvällsmat och läggdags. När vi torkat oss ställer han sig på vågen och frågar hur mycket den visar.
Jag: Du väger 17 kg.
Han: 17? Är det MED fötterna?
Jag: Ja. Och så är du 104 cm lång.
Han: Oj, då räcker jag ju ända ner till marken!

Det är ju tur att han inte är så kort att han inte når ner till marken :-) Han kan verkligen glädjas åt såna saker också!

Det ska bli skönt att snart kunna duscha hemma igen (det har jag aldrig sagt förut va).


kakel-tvivel

På fredag kommer de och kollar på det som ska bli ett nytt badrum och på måndag ska de börja bygga upp vårt hus igen!
Vi var iväg och valde kakel för länge sen, men ikväll fixade vi barnvakt för att åka tillbaka till butiken och skriva upp allt vi vill ha. Vi gjorde helomvändning ang kaklet. Vi hade bestämt oss för mellanblått golv och ljusa (nästan vita) lätt marmorerade väggar med blå dekormotiv på några plattor. Idag bytte vi till svart golv och ljusmarmorerade väggar med motivkakel i grå nyanser. Det kändes jättebra, trots att jag alltid älskat blått och turkost i badrum. Grått känns stilfullt och modernt och maken var helsåld på det. Jag lät honom välja så det blev svart/grått som vi skrev ner.
På vägen hem skojade vi om att jag får välja namn på nästa barn i stället :-)
Nu sitter jag här och våndas lite. Stilfullt och modernt....är det VI? Blått och fräscht? Ahhhhrghh....
Tröttnar man på trendigt grått?
Det bli inte heller ett hörnbadkar som vi hade tänkt från början. Nu lutar det åt ett rektangulärt (vanligt) med halvfront. Jag gillar idén med lättstädat golv så det kan vara bra.
Det här badrummet kommer väl att se helt annorlunda ut än vad vi tänkte oss när vi fick reda på att allt skulle rivas. Huvudsaken är att vi får någonstans att duscha igen och att rummet har väggar och golv - sen är det ett plus att vi får välja vad vi vill, även om vi har en snäv budget att hålla oss till.

vill ha vill ha vill ha

Wii Fit

Vore ett bra komplement till Wii Tamagotchi Town som ungarna brukar ha mig till att spela :-)

Villervalla barnkläder

Jag gillar färgglada lekvänliga barnkläder och ett av favoritmärkena är Villervalla.
Dotterns senaste plagg därifrån är en härlig brun klänning i mjukaste plysch:

Jag vet inte hur byxorna är i storlekarna. Hon är ju en liten knubbis, vår tjej, så byxor är alltid jättesvårt att köpa. Jag tror jag ska beställa hem ett par Villervallabyxor och prova. Passar de så blir det nog många till.

Klädsel till kräftskiva

Årets kräftskiva är på G. Det brukar ju bli en del kräftskivor, men den jag tycker är viktigast är om två veckor. Jag behöver hitta något snyggt att ha på mig. Jag går ju inte ut så himla ofta så man får ju passa på att klä upp sig lite, men helst inte för mycket heller.
Jag har ju denna klänning, lite liten över bysten men förhoppningsvis visar den inte för mycket. Jag kan ju också ha en cardigan över.


Eller så blir det jeans och tubtopp. Snyggt men kanske för vardagligt?


Nu har jag också hittat en variation på "den lilla svarta" på nätet, en svart tubklänning med balongfall och spetsöverdrag. Den finns bara i XS men ska passa en c-kupa. Frågan är om jag får igen dragkedjan. Å andra sidan är det kanske att klä upp sig för mycket?

Kräftskivan brukar vara en välorganiserad historia med vacker dukning, fantastisk mat (förutom kräftorna) och många trevliga människor. Jag har inte fått det oficiella inbjudningskortet än med dresscode - fast så brukar de också bara skriva Klädsel: Ja tack.


Seg morgon

Morgon och morgon, det räknas väl som förmiddag snart. Åttaåringen har sovit över hos en komis och ska inte hämtas förrän efter lunch. Maken tyckte det var en bra idé att passa på att jobba idag när det ändå "bara" är tre barn hemma.
Så jag och ungarna har ätit lyxfrukost och är inte ens påklädda än (jo, jag som dragit på mig ett par mysbyxor till sovlinnet). Vet inte vad vi ska hitta på idag. Jag behöver ta tag i poolen som inte blivit klorad sedan i fredags = svabba golvet i den och byta filter.
Kanske vi åker iväg på picnic senare, vi får se. Det ser ut att bli fint väder i dag.

vinterkläder?

Jag har inte börjat fundera på barnens vinterkläder än. Ska man tro vad man läser på föräldrasidor med barnkläderssnack så är jag ensam om att inte ha kollat in årets overaller i märkesbutikerna.
Jag är inte redo att släppa ifrån mig sommaren än!
Sen kom jag på idag att jag nog var förutseende och köpte vinterkläder till lillskrutt på en kvalitetsloppis förra hösten. Gissade jag rätt på storleken så har hon täckbyxor och vinterjacka redan. Det hänger en Reima Tec overall också bland vinterkläderna, men jag har ingen aning om vilken storlek det kan vara på den. Återstår att noga gå igenom bastun/klädkammaren när hantverkarna fått ändan ur så vi kan ta oss fram till dörren. Vi har haft sån tur förr om åren att killarna kunnat ha syskonens urväxta overaller under rätt säsong, men jag misstänker att det blir åtminstone tre uppsättningar vinterkläder som måste inhandlas. 


storm i natt

Det hade regnat in genom vädringsluckorna i husvagnen när vi var borta (det har regnat på tvären), tala om otur. Vid 22.30 bar vi in de sovande barnen till huset eftersom husvagnen kändes lite utsatt i stormen.
Min pappa ringde från sommarstugan och berättade att bryggan som vi har båtplats vid, den finns inte mer. Hela bryggan försvann ut till havs i delar. Båten verkar dock ha klarat sig. Den var fastbunden vid två stolpar - ena sidan släppte men andra repet höll. Jag är mycket tacksam att båten överlevde stormen, vi har ju inte ens hunnit ut och segla med den ännu. 
Innan jag la mig igår så sprang jag ut  och lyckades montera ner övre delen av solparasollet på uteplatsen. Sonen låg vaken till midnatt och funderade på huruvida grannens träd skulle välta över vårt hus. Ingenting skulle förvåna mig längre faktiskt.
Nu är det lugnt ute och det får gärna hålla sig så.

semester

Nu har vi spenderat några dagar på Tosselilla sommarland - som vi alltid gör den här helgen varje år.
Idag fyller jag år och min födelsedag har sedan åtminstone 5 år firats just där. När jag får välja, på min dag, så är familjen tillsammans och har roligt. I år gjorde vi så att lillskruttan fick vara hemma med mormor och morfar (hon har ändå inte så stor behållning av sommarland) och vi andra levde loppan. Vi har åkt mängder av karuseller (jag åkte lilla fritt fall!), badat tills vi var alldeles rynkiga, åkt minitåg, klappat djur, åkt trampebåt, kört fyrhjuling etc etc etc
 Vi var nästan först in.
 Det är jag till vänster - skräckslagen.

Vi hade hyrt stuga (i år av storleken "åretrunthus") på en camping och det var lika trevligt som alltid. Vi blev lite skrämda av väderprognoserna, men gårdagen var i princip regnfri och idag var vi kvar i stugan när det regnade på förmiddagen och sen var det uppehåll när vi var på Tosselilla igen fram till 16. Då var vi ändå redo att köra hem.


Igår var det även vår bröllopsdag - vi har nu varit gifta i 6 år. Vi tänkte göra om det (dvs välsigna äktenskapet) vart tionde år, om vi inte ångrat oss :-)
Jag sålde klänningen för något år sedan i tron att jag aldrig skulle komma i den igen, men nu är jag nere på samma storlek eller mindre. Jag får väl börja leta efter en likadan om några år. Bröllopsdagen var stressig och nervös, men självklart jättefin. Det skulle vara trevligt att få ha alla samlade igen och äta en bröllopstårta (helst snyggare än den vi hade på dagen D) och visa att vi fortfarande älskar varandra precis lika mycket.

Bröllopsdagen för 6 år sedan (äldste sonen är med på bilden och nästa bror i magen).

Köpenhamn

VIlken dag! Vi kom iväg hemifrån strax efter kl 08. Färja, tåg och så var vi framme Köpenhamn. Vi gick på Ströget och jag fick handla på Systrarna Grenes, jag älskar den affären.

Sen gick vi på Guinnes, Ripleys, Exploratoriumet och Tivoli. Det var trevligt alltihopa, men så här i efterhand kan jag säga att det hade räckt med Tivoli. När sonen kom in där ropade han "Åhhh WOW" och stack iväg. Det blev många karuseller (för hans del, inte för min) och han tog väl tillvara sitt åkband. De egna pengar han fått valde han att lägga på såna där gripklor och diverse tävlingsgrejer. Först kom vi till ett ställe där man skulle slå iväg gummigrodor så att de hamnade i snurrande näckrosblad. Det här kan jag, sa han självsäkert. Hur? Jo, det momentet finns med i Tivolispelet till Nintendo Wii. Det måste ha varit bra träning med tv-spelet för han vann ett gosedjur direkt. Inte nog med det - där fanns många tävlingar som förekommer i spelet.
Jag fick för mig att jag skulle åka med honom på en grej där man drar sig själv högt upp och sedan släpper repet och faller rakt ner. Det såg kul ut från marken, men väl däruppe blev jag nästan gråtfärdig. Jag kunde inte hjälpa till och dra upp oss, men det gjorde sonen så gärna själv - ändå upp i toppen. Jag gör aldrig om det!


Tivoliparken är en sevärdhet på många sätt. Alla blommor, karparna man kan mata, lekplatsen....allt!

Vi var inte hemma igen förrän kl 22.30 men då hade vi verkligen utnyttjat dagen och gjort allt, sett allt och ätit allt som åttaåringen ville. Han var mycket nöjd med sin resa och jag är glad att jag fick följa med :-)

Köpenhamn

Idag bär det i väg på åttaåringens "egenresa". Vi har fått skjuta på det flera gånger så jag är glad att vi äntligen kommer iväg. Han och jag ska ta oss till Helsingborg, åka färja över till Helsingör och sen ta tåget till Köpenhamn. Där ska vi gå på  Tivoli, Guiness World of Records, Ripley's Believe It Or Not etc
Det blir en heldag för oss. Han har fått lite danska pengar som han får spendera som han vill (nästan) också.
Förhoppningsvis blir det inte stekhett idag.

RSS 2.0