DrakflygningVad man inte vill se:


Vi fick med oss draken hem, någon dag ska jag försöka reda ut snöret igen.

tvättstugan är klar

Nu är det färdigmålat. Golvet kommer att bytas ut och ska bli förmodligen bli brunt så småningom, men det får bli ett senare projekt. Ett steg i taget.

Före (med trasig strukturtapet och femtielva skruvhål i väggarna):


Efter (betydligt fräschare):


Det ska upp en list längs väggarna och tyget som döljer återvinningskärlen under bordet ska bytas ut mot något mer passande. Jag är glad att vi passade på att måla nu när vi ändå inte kan bo i huset, tanken har ju funnits där i flera år men det har bara inte blivit av.

lite bilder

Veckan i bilder:


I fredags gick vi i naturreservatet på Kullaberg. Om du tittar noga på bilden ser du en brun stuga nere i dalen, ungefär mitt på bilden. Vi var högt uppe.


Läste i tidningen..

...om pappan som anmält sonens skola till JO. 
Pojken hade delat ut kalasinbjudningar i klassen - till alla utom två. Helt enligt skolans regler så beslagtog läraren inbjudningskorten. Då JO-anmäler alltså pappan.
Varför i hela fridens namn då?
Hans argument för att inte bjuda de två barnen från klassen var att den ena hade retat hans son och den andre hade själv haft kalas och inte bjudit sonen. OK.

* Är det ok att bjuda ALLA UTOM TVÅ?
* Ska man bara bjuda de som själva bjudit till kalas?
* Ska man hämnas på ett barn som retats genom att frysa ut det från kalasen?
* Om man nu tycker det är ok att barnet själv väljer ut vilka som ska få komma - varför kunde de då inte bara skicka inbjudningarna med posten? För dyrt med frimärke? - cykla runt och lägg i brevlådorna då!
* Exakt vad i skolans agerande var diskriminering?

Själv tycker jag att det kan vara ok att bara bjuda tex de tre bästa kompisarna, eller ha pyjamasparty enbart för  tjejerna/killarna etc. Men jag tycker inte att man bjuder alla i klassen utom två! Man behöver inte vara kompis med alla, man behöver inte leka med alla - men man får faktiskt bjuda alla då och sen är det upp till de vuxna att se till att ingen varken retas eller blir utfryst under kalaset.
Låt säga att man är 20 pers som jobbar tillsammans på arbetet. Någon ska ha en fest. Skulle det kännas bra för någon om alla blev bjudna utom två? Tror inte det!
Häromkring är det samma regel i förskolorna och skolorna - antingen bjuder man alla eller så får man dela ut inbjudningar utanför skolans område/skoltid. En självklarhet tycker jag.

Lugnt och skönt på semestern...

bortsett då från att jag lyckades med att sätta fyr på micron :-(
Jag skulle tina en burk makaroner till lillskruttans lunch. Kruxet var bara att mormor fryser in mat i en annans sorts plastburkar än de jag har hemma. Maken satt och pratade i mobilen och det var inte helt lätt att få honom att fatta att det var dags att lägga på. Det brinner, det brinner! ropade jag och försökte hitta något att fylla vatten i. Va? säger han och tittar ut genom fönstret.
Kom hit! NU!
Micron var fylld av stora flammor och det lilla köket blev snabbt rökfyllt när jag fick upp dörren och började ösa in vatten med en kaffekopp.
Öh, du, vi hörs senare säger han lugnt på telefonen och SEN kommer han.
Vi fick släckt elden i alla fall. Micron är helt kolsvart inuti, men med lite tur överlever den.
Dags att köpa brandvarnare till sommarstugan!
För övrigt är det lugnt och skönt i stugan. Maken och jag är som nykära, barnen älskar stranden med alla krabbor. Den enda trafiken här ute är postbilen som kör förbi en gång om dagen. Det tar inte lång stund att varva ner och ladda batterierna. I morgon ska vi iväg på utflykt med picnic längs kusten.

rea-koll

Jag smet hemifrån och fick mig lite egentid i form av reashopping. Inte för att jag hittade så mycket. Tittade mest på kläder till barnen och blev något förvånad över hur lite det fanns som jag tyckte om.
HM hade knappt nån rea kvar (jo, jag vet att jag är sent ute) och det som fanns kvar var sådant jag redan ratat för att det ser slitet ut redan det är använt. Det är skillnad på tuffa slitningar och shabbiga slitningar när det gäller kläder.
Polarn och Pyret hade inte rätt storlekar på något av det jag gillade.
Lindex reade bara de där hysteriska orange-brun-lila kläderna de har kört med den här säsongen. Jag har inget emot bunt, eller lila - bara inte de kombinationerna!
Cubus hade faktiskt ett par plagg som jag kunde tänka mig och så här i efterhand önskar jag att jag hade köpt mysbyxorna i rosa plysch och den tillhörande lång munkjackan, trots att det var i överkant super-puttinuttigt.
Men nix, jag kom hem med sex par Disney-strumpor från Kappahl till ungarna och hade bara spenderat ynka 30 kr. Det var ju ett fynd i alla fall!
När det gäller kläder till mig så är jag faktiskt ganska snål. Jag tycker att 100 spänn för en tröja på rea är för mycket: Jag fortsätter att förlita mig på att andra impulshandlar eller köper fel storlekar och sen kan jag köpa kläderna nya på Tradera för en bråkdel av butikspriset. Lat och snål - det är jag det!

Första utlandsbeställningen

Så roligt! I Norge har de tydligen upptäckt min butik :-)
Jag är inte förvånad att det är ESTER & KONRAD som är poppis heller.

De nya Alfons Åberg-filtarna dök upp igår. Jag gillar de nya färgerna och som vanligt så får jag hejda mig för att inte handla själv.

söndag

Idag tog jag med fyraåringen och femåringen till

Det var överraskande trevligt och barnen tyckte mycket om det, särskillt som där fanns gott om "prova-på-aktiviteter". Mycket snack om lok har det blivit resten av dagen.

Tvättstugan är äntligen färdigmålad och i morgon hoppas jag på att vi kan flytta in sakerna igen. Nu när vi äntligen kan använda vårt kök så är det trist att snubbla över tvättkorgar, torkställning och annat som inte hör hemma där.
Vi kom iväg och tittade ut kakel till badrummet också. Till bådas förvåning så fastnade både jag och maken för något så tacky som en fyra plattor stor kakelbild med delfiner att ha ovanför badkaret. I en halv minut övervägde vi att slå till, men sen sansade vi oss och funderade på om delfiner kommer att kännas snyggt och klassiskt om tio år. Jag har aldrig varit mycket för delfiner och jag gillar inte heller djur-teman i mitt hem, men kaklet var riktigt snyggt (jag önskar att jag tog k. Men NEJ, det blir blått golv, marmorerat kakel och på sin höjd några dekorkakel med stilrena motiv. Snyggt, prydligt och utan glada delfiner.

fantastisk midsommar

Det är ju helt otroligt men solen strålade hela dagen. Vi åkte ut till stugan och firade tillsammans med mina föräldrar och min bror med sambo och barn.
Byfest med obligatorisk dans runt midsommarstången (barnen ville knappt men jag lyckades övertala åttaåringen att ägna det 5 minuter). Vi tryckte i oss sill och jordgubbstårta och sen smasig smörgåstårta framåt kvällningen. Krabbfiske, hästskokastning och kubb hanns också med. En riktigt härlig dag alltså.
Tyvärr hittade jag inte min kameraladdare så inte en enda bild har jag med mig hem - det var ju dagens fiasko förstås.

Nu behöver vi ägna några dagar åt tråkiga, vettiga saker som att välja kakel till badrummet, läkarbesök och måla färdigt i tvättstugan.

tack för den hjälpen

Åttaåringen skulle hjälpa morfar att flytta släpkärran från förrådet vid sommarstugan och ut till vägen, en sträcka på ca 70 meter. Morfar gick först och drog och min åttaåring gick bakom och sköt på. Det var inte helt lätt över den knöliga gräsmattan och när kärran väl var framme så tackade morfar för hjälpen - det hade ju varit ännu svårare om ingen skjutit på bakifrån.
Det hade inte varit mer med det om inte mormor hade tittat ut genom köksfönstret och funderat över att det stack ut ett par pojkben från den täckta kärran som morfar slet med.
Pojkvaskern hade passat på att åka snålskjuts över gräsmattan....

weekend i stugan

Skolasvlutningen kom och gick, kall som vanligt. Nu ska det föreställa sommarlov. Skönt att slippa passa tider på mornarna, men trist att bo i husvagn i regn och rusk. Vi åkte ut till sommarstugan och myste i stället. Mellan skurarna var det emellanåt riktigt skönt och vi har spelat volleyboll och plockat sten från morgon till kväll.
I söndags gick jag och min mamma på trädgårdsvandring i byn. I det samhälle där vi/mina föräldrar har sommarstuga bor mest pensionärer i överklassen samt barnfamiljer med stor plånbok. När det var dags att gå runt och beundra invånarnas trädgårdar så var jag yngst såklart. Men härligt var det: i uppehållsväder och värmande sol gick vi runt och lät oss inspireras av trädgårdsentusiaster. En trädgård ägdes av en man som har en egen hörna på Sofiero (och har man fått plantera i en kunglig trädgård så förstår ni att man kan sin sak). Vi såg också strama moderna trädgårdar med plantor speciellt hämtade från Japan, det var lummiga syrénbersåer och det var storslagna planer. Det senaste var smått fantastiskt även om det inte var mycket att se i dagsläget. En man bjöd in hela gruppen till sig helt apropå då vi stannade utanför deras nyköpta tomt för att beundra den helt nysatta rabatten ut mot gatan. Frun gick in i huset och kom ut med ritningen för deras trädgård.
"Här ska vi ha en fontän i fyra delar, här kommer en rosenträdgård (rosorna kommer hit från två odlare i England), här ska vi ha en köksträdgård, där kommer valnötsträden. Där hönshuset är i dag ska vi anlägga en sjö, med brygga i söder. Bakom sjön ska vi ha en skogsdunge...."
Vi såg ut över den kala lervällingen på gården och förundrades. Har man 6000 kvm tomt och plånbok som tillåter att man förverkligar sina drömmar så är det bara att köra på. Vi var nog många som var avundsjuka. Jag längtar till trädgårdsrundan nästa år då vi ska få se hur långt de har kommit.

På hemvägen från stugan ikväll såg vi en regnbåge som vi stannade till för att beundra.

bubbelskoj

Jag är barnsligt förtjust i såpbubblor och ungarna blir som tokiga de med.
Bilderna är tagna av min åttaåring.

 Kul bild!

Enorma bubblor (storlek som en ballong eller större)

1 dl Yes
2 dl Glycerol (från Apoteket)
0,5 dl Vit sirap

Låt gärna stå och dra nån dag. Det lär bli bättre med regnvatten, har inte provat det.

Vi brukar göra dubbel sats och förvara i PET-flaska. Tänk då på att gömma undan den för barnen sen så att de inte tror det är läsk. Knappast nyttigt att dricka.


Tapettips, någon?

Sitter här och försöker klura på vad vi ska ha för tapeter i vardagsrummet när alla innerväggar är på plats igen :-)
Just nu är tapeten vit med struktur. Den har nog suttit här sen huset byggdes för 20 år sedan och vi vill gärna förnya det lite. Så här har vi det i rummet:
stor mellanbrun hörnsoffa
gammeldags rustika möbler i mörkt trä
stora höga fönster längs ena långsidan av rummet, med panelgardiner i beige och beige med mönster i mörk sammet 
golvet (mon de nu inte river ut det) är mörk parkett

Jag försökte mig på att göra en snabb skiss (inte uträknat i skala eller så). Där jag har markerat en spiraltappa står idag en bokhylla, men vi räknar med att bygga ovanvåning om en inte alltför avlägsen framtid så vi får räkna med en trappa.


Kanske kan man göra det så enkelt att man målar om den befintliga tapetet och sätter fondtapeten där de ska bygga ny innervägg (gröna linjen). Vi har pratat om att ha en rätt neutral väggfärg, som "latte" eller "äggskal" och sedan en riktigt häftig fondtapet. Jag kan tänka mig en stormönstrad tapet , har sett fina med jätteblommor i metallfärg eller sammetsstruktur. Låter hemskt när man försöker beskriva dem men jag kan inte bättre. Jag försökte få in maken på fototapet men han tvärvägrar både lummiga skogar och stenar :-)
Någon idé om vad vi kan hitta på? Jag behöver lite inspiration. Någon som har bra läknar till fondtapeter?

nu ska här njutas

Det har varit ruskväder hela dagen och då går det bara inte att sitta stilla i husvagnen. Vi har jobbat hårt på att hålla oss borta så mycket som möjligt. Vi har fikat hos mina föräldrar, varit på biblioteket, gått skogspromenad (som började i solsken och slutade i ösregn) och handlat.
Jag känner mig helt slut så maken nattar barnen själv idag - och det är lite av ett projekt med tre barn i samma säng plus en liten som inte vill ligga ner. Takfönstrena i husvagnen gör att det är ljust som på dagen när barnen ska lägga sig och de tycker väl fortfarande att det är lite speciellt att sova i husvagn så de är alltid lagom upptrissade vid läggdags. Om ett par månader tycker de kanske inte det är lika kul längre.
Hur som helst - min älskade man köpte med sig lite Carte dÓr glass och en burk salmiakpulver :-) att avnjutas ihop med en stor balja té. När jag har tröttnat på det och barnen sover sött så ska jag gå ut och lägga mig med en av böckerna jag lånade idag. En perfekt avsluning på dagen.
                          

så kränkt!

Jag har berättat tidigare om en kund som beställde varor på faktura och sen aldrig betalade. I morse satt jag med bokföringen och tänkte att jag ringer väl upp kunden och hör vad som pågår innan jag skickar ärendet vidare.
Då bröt helvetet ut tydligen hos mannen som svarade. Så mycket hemska saker har jag nog inte hört på en gång i hela mitt liv. Äcklig ragata var nog de mildare av skällsorden. Ord är bara ord, men de kan göra ont. Jag fick i alla fall prata med frun till slut och hon var ganska lågmäld men gjorde det klart att några pengar skulle jag inte få.
Det handlar inte om en jättesumma, men det är en månadsinkomst för mig. Och kläderna som skickades - de är sydda av duktiga småbarnsmammor som har lagt ner timmmar på dessa unika plagg som vederbörande sen tycker sig ha rätt att använda utan att betala ett öre. Borta!
Jag är riktigt ledsen för det här.

Vad får människor att göra så här? Av ordern/ordrarna går att utläsa att det här är medveten svindleri. Det är inte en fattig person som ångrat ett köp utan någon som beställer mängder under falskt namn, har massor med skulder redan och struntar fullständigt i om det görs polisanmälan eller fler betalningsanmärkningar.
Och hur kan man tilltala en annan person på det viset? När jag är på mitt jobb som anställd träffar man ibland på kunder som är rent elaka. Då kan man tänka att de är arga på företaget/frugan/barnen/livet och inte på mig egentligen. Men nu står jag ju här som privatperson. Jag ÄR mitt företag. Den som svindlar mitt företag stjäl mina pengar, det går inte att bortse ifrån.
Maken jobbade tidigare i en butikskedja som säljer mobiltelefoner. Personalen där blev ofta mordhotade, fick bildäcken sönderskurna eller påhoppade på olika sätt. Inte av knarkare utan av helt vanliga Svenssons och för triviala saker som att mobilen slutat tillverkas fem år tidigare eller för att servicen inte täcker batterier som tappats i toastolen. Folk är helt galna ibland!

Vad gör man uppe så här dags?

Gräddar pannkakor så klart!
Satt i husvagnen och tittade på tv när jag började fundera över om det fanns något gott att smaska på. Hittade kex i ett av skåpen. Det skulle ha varit gott med marmelad på. Vi har marmelad i huset, men bara småförpackningar. De skulle ju store killen ha till sin utflykt. I morgon! Det är ju i morgon han ska på utflykt!!!! Jag skulle ju grädda pannkakor...

Sen fick jag invänta maken som var iväg och duschade såklart. Nu väntar jag på att pannkakorna ska kallna lite så de kan ställas in i kylen. Jag är glad att jag kom på det i sista stunden. Jag hade egentligen redan gått och lagt mig men kunde inte somna och började se på Letterman i stället. Tur! Jag hade inte varit värd ett ruttet lingon i morgon annars. Just nu tycker åttaåringen att jag är världens bästa mamma så jag får åtminstone försöka hålla mig kvar på toppen :-)

läppbalsam

Surfade runt lite och hittade dessa på bluebox.se som är en av mina favoritbutiker på nätet.
Burkar i form av minibakelser, så söta att ha med sig i handväskan :-)

                                                bild lånad från Bluebox
Läppbalsam från Bluebox.se för 29:- st

hemundervisning

Läste den här artikeln om familjer som har valt att undervisa sina barn hemma i stället för att skicka dem till skolan:
hemundervisning

Det är ganska intressant det där. Jag är helt för att undvika ekorrhjulet så långt det är möjligt, däremot är jag osäker på om jag skulle lyckas ge mina barn samma sociala kontakter. Kompisar är så oerhört viktigt i skolåldern. Hade jag haft möjlighet så hade barnen aldrig gått på dagis, men skolan tycker jag faktiskt behövs av mer än rena kunskapsskäl.
Sen har vi fortfarande inte lyckats lösa jobba hemma vs förskolan än vilket är vårt första steg mot ett friare liv ihop med familjen.

Garden Girl

Tänk vad mycket roligare det skulle vara att jobba i trädgården om man hade så här fina trädgårdsbyxor:

bild lånad från Gardengirl

699 kr på gardengirl.se
finns även som midjebyxor

29 grader i poolen :-)

Den där poolen har verkligen varit värd varenda krona! Det spelar ingen roll att den varken har vuxendjup eller är nergrävd med trädäck. Vad är väl en vecka i Spanien mot en egen pool i trädgården? Nu skojar jag inte ens - jag skulle inte vilja byta om jag så fick resan gratis. I alla fall inte med barn inblandade :-) Vi kan bada på barnvänligt djup. Ingen sand i ungarnas underkläder, inga maneter eller halvruttet sjögräs, ingen trängsel. Skugga så mycket man önskar. Tillgång till lekrum. Tjugofem meter till en frys full av glass och ett kylskåp med kylda drycker. Spela spel liggandes på picnicfilten. Kompisar som kommer och går....
Sen avskyr jag att ligga och sola så det här med solsemester är inget för mig ändå.
Vi tog oss en tur till Bauhaus på förmiddagen och inhandlade allt som behövs för att måla om i tvättstugan. Vi får ju passa på att fixa sånt där när vi ändå inte kan bo inne i huset! Sen är jag väl glad att maken (för en gångs skull) tagit på sig den biten. Det är varmt som i helvetet i tvättstugan så jag står gärna i poolen och badvaktar i stället , medan han skrapar loss gammal tapet och spacklar :-D

fula gubbar

Har ju skrivit förut om min oro för att åttaåringen har börjat få gå till skolan själv ibland. Idag späddes den oron verkligen på! På eftermiddagen kom ett samtal från skolan - de ville informera om en incident utanför skolområdet (skolan ligger intill en liten skog som korsas av flera gång-och cykelbanor). 
En av flickorna på lågstadiet hade varit på väg hem från skolan och en bit utanför skolgården hade en man blottat sig och sedan gripit tag i henne. Hon lyckades slita sig loss i alla fall. Det hela var polisanmält och behandlades som våldtäktsförsök och nu ville skolan informera alla föräldrar.
Fy sjutton vad hemskt! Vi bor i en liten by där även vi som inflyttade känner igen väldigt många. Att det ska kunna finnas såna människor här? Det finns ett hyreskomplex inne i "centrum" av byn och där har vi hört att det finns folk som knarkar etc. På nåt sätt undviker man det området automatiskt och jag skulle aldrig låta min son gå runt där själv. Men strax utanför skolan? Blottare? Våldtäktsförsök på litet barn??
Jag misstänker att sonen löper mindre risk att råka ut för något liknande just för att han är pojke, men man vet aldrig. Knäppisar finns det ju tydligen i området! Och lillasyster sen då - hon lär inte få gå själv till skolan förrän hon är uppe på högskolenivå.
Det har alltid känts som om vi bor i en liten idyllisk by, med grannsamverkan överallt och många gemensamma by-jippon. Det är kanske dags att...hur är det nu man säger...wake up and smell the coffee. Tyvärr.

tips: samla sommar

Den här fick min store pojke i present till skolavslutningen förra året och i år har jag köpt till alla pojkarna. Boken hittar man på barnensbokklubb.se
I år kostar den 25 kr!
Ex: vilken är din favoritglass? Spara ett glasspapper i plastfickan och fyll i hur många gånger du äter glassen under sommaren.

 bild lånad från Barnens Bokklubb

Samla sommar
Låt barnen göra en egen sommar scrapbook för att samla alla sommarminnen! Här finns tomma vita blad, plastfickor och sidor med enkla uppgifter på. Som gjort för att klistra in biljetter, foton, rita teckningar, fylla i sommartopplistor, fylla plastfickorna med blommor eller minnen eller rita av ett djur man sett på semestern. När boken är klar är den ett minne för livet.

Vad man kan göra när man har tråkigt

Jag måste bara visa vad jag och barnen gjorde när vi bodde i mormors hus.
När MIN mormor levde så hade hon en lite udda hobby. Hon gjorde blommor av ståltråd och nylon. Vi brukade sitta i timmar med det där hon och jag. På åttiotalet så var det faktiskt rätt snyggt att ha sånt hemma (tyckte vi då). Men alla buketter har kastats ut under årens lopp - det är ena riktiga dammsamlare det där.
Nu när vi bodde hemma hos mina föräldrar en tid, så hittade jag väskorna med materialet till nylonblommorna. I brist på andra aktiviteter så visade jag mina tvä äldsta pojkar hur man kunde göra. Vi gjorde en blomma var, det tog halva dagen men de var så nöjda med resultatet.

våra tre blommor våra blommor

 Min ros

sommar och äckelsniglar

Rensade rabatten i morse när jag kände något slemmigt mellan tumme och pekfinger och jag visste direkt vad det var! I ren reflex slängde jag iväg det och torkade av handen på klänningen. Urk! En stor äcklig snigel hade jag klämt. Jag skrubbade handen med diskmedel och bytte kläder på stört. Jag vet inte om jag nånsin kan känna mig fin i min nya sommarklänning igen - risken finns att den för alltid kommer att vara "snigelkänningen".
Min pappa och jag kom iväg och köpte en ny tvättmaskin. Igen. Den gamla var bara 15 månader gammal men hade hunnit med att gå sönder femtielva gånger. Jag är trött på att tvätta hos mamma varje gång den lägger av.
Nu har vi i stället en sprillans ny maskin, med skontrumma, centrifugering på 1400 varv och den tar 8 kg åt gången. Dessutom låter den knappt och rör sig inte ur fläcken ens när den centrifugerar på högvarv. Veckans glädjeämne.

För övrigt så går det över förväntan att bo trångt i husvagn. Vi äter i stort sett alla måltider utomhus, hämtar vatten i köket och vi har tillgång till gästtoaletten inne. Gäststugan har blivit ett fint lekrum där barnen har alla favoritleksaker och ett bord där de kan sitta och rita, leka med lera eller annat.
Treåringen fyllde 4 igår och ville absolut ha kalas i husvagnen. Han är den enda av dem som någonsin fått fylla år i en husvagn så han ville väl passa på. Mina föräldrar och en kompis tryckte in sig med oss, till kalasdukat bord och tårta i 35 graders värme därinne. Igår kväll kom pappa cyklandes till oss med en bordfläkt på pakethållaren och jag förstår varför han ville ge oss den.
Jag påbörjade i eftermiddags jobbet med att sätta upp en pool med alla tillbehören. Vi hade planerat att köpa en riktigt stor pool och bygga trädäck runt om, men nu blev det ju som det blev här så vi slänger upp den gamla lilla igen. Inte för att den är så liten egentligen, vi får plats hela familjen även om man inte direkt kan simma runt i den. Jag släpade ner staketet från vinden och letade på poolen, pumpen och poolskyddet. I värsta eftermiddaghettan försökte jag slå ner staketstolparna, med lillskruttan klängandes runt benen och de andra tre barnen ivrigt påhejande. När jag fått i två av stolparna hjälpligt långt ner i den hårda marken så började femåringen klä av sig och de andra prata om vilka leksaker de skulle ha med i vattnet. Jag försökte förklara att när jag väl fått dit staketet, underlaget och själva poolen så tar det en halv dag att fylla i vatten och ytterligare nån dag innan vattnet klorats och nått badtemperatur.
Ja ja, men vi tar av oss så länge....
Jag gav upp rätt snart därefter så det hinner väl bli kallt igen innan vi har fått en pool att bada i.

RSS 2.0