fullt ös idag

Sonen som fyllde 5 igår valde som aktivitet att vi skulle åka till Busfabriken. Ibland vill de åka iväg själv med mamma och pappa på sin födelsedagsutflykt, men han valde att ha sina brorsor med sig. Lillskruttan lånades ut till mormor och så åkte vi andra iväg.
När vi kom dit och tog av ytterkläderna tyckte jag att det var kallt därinne - men det var innan vi kastade oss ut i leklandet. Tre grabbar, maken och jag..... vi klättrade, kröp, sköt med skumgummibollar, cyklade trehjuling och simmade i bollhavet. Redan efter första halvtimmen var jag genomsvett och hade både blåmärken och skubbsår precis som barnen. Men JISSES vad kul vi hade! Det är inte ofta man släpper allt "vad ska folk säga" och bara ger sig hän åt leken. En fantastisk eftermiddag fick vi. Barnen somnade i bilen på vägen hem, sjöblöta av svett och riktigt lyckliga.
Det är tur man har barn så man får leka.
Jag kommer att ha träningsvärk i morgon :-)

   image156


ny bloggdesign

Uppmärksamma läsare kan se att jag haft tråkigt när maken varit iväg och spelat poker:-)

Jag är helt bakom när det kommer till bloggdesign, men nu hittade jag till en sida som förklarar enkelt:
www.designadinblogg.se

.


Ikväll tittar jag på

Let´s Dance...för första gången nånsin tror jag. Jag har varit tävlingsdansare en gång i tiden "när jag var ung" och det gör lite ont i hjärtat att se andra dansa.
Hade jag inte vetat att Mat-Tina skulle vara med i programmet hade jag knappt känt igen henne! Vilken fullpoängare för henne att tacka ja till det där. Kan man bli mer folkkär än vad hon är just nu? Möjligen om hon vinner då.
Jag vill ju veta vem som vinner nu, så jag ska ha tvn på tills jag vet.
Men jag saknar att dansa :-/

dags att sluta med napp

Vi tycker att det är dags att vänja lillskruttan av med nappen.
Dialog mellan mig och mormor i förmiddags:

Jag: - Jag tycker det är hög tid att sluta med nappen nu. Framtänderna börjar bli sneda fastän hon bara har napp när hon är trött. Och hon har ju fyllt 1 år också.
Mormor: - Men redan vid 1? Jag tycker det låter tidigt.
Jag: - Tandläkarna rekommenderar att man slutar vid 1. Då har man inte längre det sugbehovet så det är ju egentligen bara onödigt.

                                                        

Åttaåringen måste ha lagt det på minnet för i eftermiddags hittade lillskruttan en napp under soffbordet och åttaåringen rusade genast dit och tog den ifrån henne. Jag tittade väl lite konstigt på honom för han förklarade direkt:
Hon ska ju inte ha nappen nu - klockan är över 1!

Tja, hur kan ska man annars tolka det :-)

jag är för gammal för att förstå

Vi tog en långpromenad i det fina vårvädret och den nyblivne femåringen fick gå med morfar och leta upp sin födelsedagspresent i skogen.
Vi plockade en stor bukett vitsippor på vägen hem. Vårkänslor!
Innan vi skulle gå ut skulle ju alla få på sig ytterkläderna vilket som bekant är lite av ett projekt med småbarn. Treåringen ska ta på sig vinterstövlarna varpå den ena välter. Ut rasar ca 2 dl grus! Under gårdagens lek har följande hänt (enligt honom själv):

* I +3 grader, råkyla och snöslask så tar han av sig stöveln. Varför?
* Han fyller stöveln med grus. Varför??
* Han tar på sig stöveln igen och fortsätter leka. VARFÖR???

Jag är nog för gammal, för hur mycket jag än försöker så kan jag inte inse tjusningen. Jag kan bara känna obehag.

Fyraåringen blir 5 idag!

Klockan är bara strax efter halv sju på morgonen och vi har redan hunnit fira honom. Maken skulle ju till jobbet men vi ville hinna med sång och paketöppningen innan.
Jag kom iväg och köpte present igår. Vi hade en del sen innan men jag hade tänkt köpa ett spel också. Nu blev det inte så utan jag kom hem med ett kastrullset och en dockfamilj i stället. Maken var inte jätteimponerad över valet men höll med om att killen skulle bli glad.
Det blev han också - han jublade över både kastruller och dockor. Sen fick han också instrument, bok, Lego och en insektsburk. Av släkten fick han ett jättepaket med dinosaurier och dinosauriejägare (!). Det var också en toppenpresent för nåt liknande har aldrig förekommit i det här huset. Nu leker grabbarna vilt med det där och jag hör en ovanligt aggressiv dinosaurie morra från rummet. Jag kommer att få byta batterier redan i eftermiddag.

Jag undrar vad vår femåring kommer att önska sig till lunch. Hoppas att det inte blir makaroner och köttbullar för det är nog det tråkigaste som finns.

Det innersta rummet

Det innersta rummet av Elizabeth George. Är det någon som har läst den?

                                                                               image149

Jag är i allmänhet ett stort fan av hennes böcker och har försökt läsa dem i ordning. De har varit bra, om än något ojämna i stilen. Men just den här boken var så seeeeg att läsa. Normalt läser jag ut en roman på några dagar men den här hade jag hemma i över en månad. Sen fick jag påminnelse från biblioteket (jag skäms verkligen) så då lämnade jag tillbaka den med bara knappt 100 sidor olästa. Jag är inte jättesugen på att låna om den - samtidigt så vill jag ju veta vem mördaren var! Snälla, om nån av er har läst den så gör mitt lidande kort och tala om vem som var den skyldige. Jag har mina misstankar och vill veta om jag har rätt.

migränvarning

Det var på gång redan igår kväll. Jag fick de första känningarna men satt mig ändå och spelade Bejeweled 2. när jag reste mig efter två omgångar var jag nästan kräkfärdig. Jag får skylla mig själv, jag vet.
Jag har tagit tabletter så det är bara att hoppas på att jag inte blir totalt klubbad idag. När maken kommer från jobb måste jag iväg och paketshoppa. Vår fyraåring fyller fem i morgon och vi vill gärna ge honom något att öppna. Annars har han önskat sig att få åka till ett sånt där stort lekställe med sina syskon så det ska vi ordna på lördag.

I det fall att någon undrar om min giftstruma så kan jag meddela att jag blivit i det närmaste friskförklarad. Lika plötsligt som jag blev akut sjuk, lika plötsligt blev värdena normala nu i mars. Lite berg-och dalbana alltså. Lilltjejen har blivit testad eftersom vi misstänkte att jag hade giftstruma redan när hon låg i min mage och det ser ut som om vi hade rätt i det. Det blir hon som får fortsätta lämna blodprover.

i tidningen idag

Jag trodde jag skulle få tidningen först av alla, men i stället hittade jag den hemma hos mina föräldrar. Konstigt att se sig själv sådär. Eftersom reportaget gjordes för ett halvår sedan vill jag klargöra vissa saker för de läsare som kan ha hittat hit genom veckotidningen:
Jag har tappat ca 10 kg sedan fotot togs.
Jag raderar INTE era kommentarer. Såvida ni inte går ut med våra fulla för-och efternamn, pekar ut barnens skola eller är rent elaka förstås. Vi är ju vanliga människor med känslor som alla andra.

Maken har precis läst alltihop (han har aldrig läst min blogg) och han höll på att garva ihjäl sig. Han har ju ett hum om vad jag skriver om och han tycker att jag framstår som en tönt. Eller var det tant? Förmodligen både och.
Troligtvis har han rätt också.

Boknördstest

 

Jag är 50% boknörd! Det stämmer nog rätt bra - och då satt jag ändå vid en dator utan högtalare, annars hade det blivit mer rätt på bokkunskap :-)

vinterdag

Jag har lovat att ta med barnen till en stor pulkabacke idag, men först ska jag vara tråkmamma: Vi måste vara hemma och vänta in postbilen först.
Barnen uthärdar med snön i trädgården och den minibacke som plogbilen fixat utanför.
       
         

Bokföringsångest

Satt och kämpade med bokföringen igår efter lunch då huset var fritt från gäster och barnens kompisar. Siffror, verifikationer, momssatser och marknadsvärden - det gick nästan runt i huvudet efter några timmar. Jag hade hoppats på att det skulle gå snabbt och att vi sedan skulle få lite familje-kvalitetstid så här i påsktid. I stället kände jag mig som en riktigt tråkig mamma.
"Nej, mamma vill INTE att du spelar egenkomponerade låtar på xylofonen här inne." Mamma kan inte tänka så bra med bakgrundsmusik.
"Nej, jag har INTE tid att spela Råttfällan just nu, det här är VIKTIGA saker." Och så försöker man samvetslöst förtränga att spela Råttfällan formodligen känns jätteviktigt för fyraåringen.
När jag var på väg att ge upp och inse att jag tagit mig vatten över huvudet så lossnade det. Det var ett sånt där ögonblick då man nästan kan se glödlampan ovanför huvudet och höra ett "pling". Plötsligt ramlade poletten ner, ljuset gick upp och alltihopa blev glasklart. Sen gick resten av bara farten.
Jag kan säga att jag somnade gott i natt, trygg i att bokföringen är i ordning och att jag är i kapp med arbetet.

hund och kattvänner

Jag är inte mycket för husdjur (av allergiskäl) men hade jag haft en liten hund eller katt så hade jag handlat här:
www.amorino.se

image141image142   Tala om att skämma bort sina små :-)

galen i bilspel

Åttaåringen fick pengar till ett nytt Wii-spel i födelsedagspresent och igår inhandlades det således ett bilspel som han önskade sig: Crusin´
När barnen hade lagt sig ägnade vi andra ett par timmar (minst) åt att spela. Det tog tid för ovana mig att komma in i det, men nu går det bara bättre och bättre. Några timmars spelande till så kommer jag att ligga 1:a varje gång :-)
                                                        image140
Grafiken är usel och VARFÖR måste det vara med ett gäng lättklädda tjejer i alla bilspel? Men kul är det ändå.

Kvällens vill ha:

http://www.whatonearthcatalog.com/whatonearth/Item_Alien-Spaceship-Crash-Figures_CA1473_ps_ixm.html

Alien spaceship crash figures
Stranded on a planet, far far from home, these two space-trippers make an unexpected and hilarious landing in your flowerbed or backyard.

Stort TACK till Jayne som lärt mig hur man lägger in en fungerande länk!

det är en skallig gubbe i er säng!

... sprang fyraåringen gastande genom huset i morse efter att han hade gått in i vårt sovrum för att väcka pappa.

Visst är det fortfarande ovant att ha en make som är helt kal på huvudet, men han ÄR fin :-)


Åttaåringens kommentar:
Pappa, du hade passat bättre i det om du hade några näsringar också.


ny make

Maken ville bli klippt när barnen somnat. Han brukar vilja ha det ganska kort så det är bara att köra över med trimmern (eller som barnen kallar den: "borren"). Man kanske skulle raka av allt säger han. Tja, varför inte. Blir det inte bra växer det väl ut igen.
Nervöst fnissande drog jag trimmern rätt över hans huvud. Oj. Ett drag till. Hmm, lite...vad heter de där bröderna? Bronett? Bara att fortsätta. Nu liknar han kanske killen i Nordman. Inte Iprenmannen bara, han får inte likna Iprenmannen. Håret faller till golvet och jag saknar redan hans babylockar. Det där tunna ljusa håret som jag älskat. Allt försvinner på några minuter.
Vad tycks? frågar han. Tja. Det är ju inte JÄTTEILLA. Förmodligen inte så tokigt alls. Han är fin. Jag vänjer mig.
Om jag vaknar i natt kommer jag att tro att det ligger en främling i sängen.

Påsklördag

Ett tag trodde jag att min fot var bruten, men nu gör det nästan inte ont alls. Lilltjejen är nästan bra från astman igen så nu gjorde vi slag i saken och bjöd hem bekanta som vi träffar alldeles för sällan. Fika hos oss på eftermiddagen blev det bestämt.
Vi hade dessutom planerat in att äta påsklunch hemma hos mina föräldrar, så det gällde ju att röja lite hemma redan efter frukost. Ska vi städa IDAG? frågade barnen. Det är ju lördag! Nej, det här är inte städning - det här är bara en snabbröjning så att man kan bjuda hem gäster.
Folk som inte själva har barn i lekålder tycker nog att det känns stökigt med leksaker som dräller i hela huset. Leksakerna måste bort. Sen är det ju kläder överallt också. Hur svårt kan det vara att lägga kläderna i tvättkorgen på kvällen? Hallen måste fixas till, det kan ju vara lite fint när man kommer in och hänger av sig... Den snabba röjningen blir större och större. Plötsligt ser man de där fingeravtrycken på köksluckorna. Vad ska folk TRO om oss egentligen? Köksluckorna svabbas av. Den där tapetlisten som har släppt lite på sina ställen - varför limmade man inte fast den redan för ett år sedan? Fönstrena har visst inte blivit tvättade på insidan senaste halvåret. Med lite halvpanik är det bara att konstatera att man inte har det så fint som man kunde önskat.
Sen skulle det styrkas skjortor, påskägg skulle målas och medtagas, barn skulle förmanas (varför egentligen, tala om att ge dem prestationsångest). Vad i herrans namn ska jag själv ha på mig? Hittade finbyxorna jag köpte till jul. Nu är de två nummer för stora men det fanns inte tid att leta på något bättre. Ut med alla i bilen och iväg. Vi anlände bara 25 min för sent, ungefär som vanligt.
Senare bjöds gästerna på tårta hemma hos oss och om de märkte att fönstrena inte var helt rena på insidan så hade de i alla fall vänligheten att inte påpeka det. Slutet gott.


            image148

påskpyssel

Vi gav oss på att göra lite påskfint i huset. Det blir inget äkta blommande ris och inga fjädrar heller i det här huset men vi dekorerade riset på vårt eget sätt. Jag fick för mig att det skulle var en bra sysselsättning om man vill kunna sitta ner stilla med barnen, men sen får man ändå gå runt bordet och hjälpa till här och där.
Men nu är vi ju redo för påsken i alla fall och lovet kan börja.

image136image137

Vissa dagar borde man inte stiga upp

..fast vad har man för val egentligen?
Lillskruttan kämpade med astman i natt och efter kl 01.30 så fick hon medicin en gång var 30:e minut (nu på dagen har vi kunnat gå ner till en gång i timmen). Maken pallrade sig iväg till jobb efter att vi bestämt oss för att det inte skulle behövas besök på akuten. Trött är man om man inte sovit mer än en kvart i taget men det är vanlig skol/dagisdag här så det var bara att stiga upp och fixa barn trots att skruttan äntligen somnat ordentligt på morgonkvisten. Mormor kom och såg till henne medan jag skjutsade de andra dit de skulle. Vid 11-tiden skulle de hämtas upp igen och jag drog på en sovande lillskrutt overallen och skyndade ut genom ytterdörren - och föll handlöst utför trappan. Låg på rygg där i snön och konstaterade att lillskrutt klarat sig och jag nog inte brutit något. Men det gick knappt att komma upp på benen igen. Kravlade mig in i hallen och ringde mormor....
Barnen fick skjuts hem och de tittade beundrande på den blå jättebulan som nu utgör halva min vänsterfot.
Åk hem du, jag klarar mig, säger man ju till sin mamma och stapplar iväg med tårar i ögonen för att fixa lunch. Gröt kokas och barnmat värms och sen hörs det ett öronbedövande pip-pip-pip-pip-pip. Barnen rusar ut ur köket, medan jag kvickt och lätt (nja) flyttar bort lillskruttan, slänger ut svartbränt franskbröd ur brödrosten, öppnar fönster och GÖMMER brandvarnaren för hur sjutton får man ur knappbatterierna? Jag ordnar ett snabbt korsdrag och skopar upp halvbränd gröt i barnens tallrikar när en kompis ringer och säger att "jag är alldeles i närheten och kommer NU".
När hon stod där i dörren var jag tvungen att gråta en liten skvätt. "Åh, du är ju mänsklig du också!" säger hon och lyckas se både road och förundrad ut.
Ja, jo, men jag hade hellre varit en övermänsklig supermamma idag.

Barnen har fått en genomgång i larmhantering: Om brandvarnaren tjuter så ska ni INTE gå in på rummet och stänga dörren. Gå UT. Är det brödrosten som ryker så tag skor på fötterna och jacka i handen. Är det eldsflammor så spring till grannen.
De tycker förresten fortfarande att det har varit en spännande eftermiddag - både blå fot och brandövning på samma dag. Men när de skrattande säger "Du är ju för tokig mamma" så känns det nästan som om de har rätt. Det här är inte underhållning. Det här är bara en riktigt dålig dag.

nytt astmaanfall

Lillskruttan började rossla när vi lämnade Babysången i morse och hon har sedan lunch kämpat på med ett astmaanfall. Vi får se om vi klarar hela natten hemma. Jag har packat sjukhusväskan utifall att det är det som gäller.
Vore ju särskilt typiskt eftersom syskonen precis ska påbörja påsklovet. Alla lov har antingen hon lyckats pricka in med sjukhusvistelser eller också så har hela familjen legat med sjukor. Nu måste vi få vara friska, hemma och kunna hitta på roliga saker. Fast har man astma så har man - vi hade helst sett att hon aldrig någonsin behövde ha det så här jobbigt.

smygöppnat

Jag har inte fått hem alla varor ännu, men webbshopen är öppnad för allmänheten i alla fall. Efter påsk blir det "på riktigt" och *peppar peppar* ska allt vara på plats.
Sen får jag förstås utöka sortimentet efter hand. Jag gör ju det här på deltid och helt utan lån samtidigt som jag är hemma med barnen - så det får bli mjukstart och fyllas på när det går.
                                     

självklart!

Barnen var ute i trädgården och lekte i går eftermiddag. Jag tittade ut genom fönstret och såg att de hade dragit igång vattenslangen och höll på att slabba med vatten i (kylan!)
Jag öppnade fönstret, skällde och sa: Ni måste faktiskt be om lov innan ni tar vatten!

Fyraåringen: Får vi ta vatten då?
Jag: Nej
Fyraåringen: Där ser du (himlar med ögonen)

Om man vet att mamma säger nej så är det ju ingen idé att fråga....
Gissa om det är blixterhalt på plattorna hela vägen till bilen idag!


Härligt med pulkaåkning...

Hämtade barnen på dagis och de kom direkt från pulkabacken där de tillbringat förmiddagen. Jag frågade om det hade varit roligt och det hade det ju så klart. Fyraåringen var blå om läpparna och när han hoppade in i bilen noterade jag att vinterkängorna såg ut som om de var uppfiskade ur havet. Mycket riktigt så var strumporna genomblöta och fötterna iskalla. Han fick ta av skor och strumpor och sen åka hem med fötterna innuti en teddymössa. Jag bar honom från bilen och så fick han på sig mina fårskinnstossor därinne. Det blev varm choklad och marsipankyckling redan innan lunchen - värme till både kropp och själ alltså :-)
Jag kan riktigt känna hur isande kallt det måste ha varit, han kan ju inte haft någon känsel kvar i fötterna. Jag vet inte varför han inte kan kläcka ur sig att han är kall. Det är ju precis som när vi inte visste att han hade öroninflammation förrän trumhinnan var spräckt bara för att han inte sa nåt. För känna det måste han väl ändå göra.

huset fullt!

I eftermiddags hade tre av barnen kompisar hemma hos oss. Jag hade tänkt jobba lite och det hade faktiskt funkat om inte lilltjejen hade varit lite gnällig efter dagens vaccination, men nu hon ville mest bli buren hela tiden.
Fixade minipizzor till mellis, dvs polarkaka med tomatsås, skinka och ost. Två fulla plåtar försvann kvickt ner i barnmagarna. Jag undrar hur det bli när de är tonåringar - hur många mackor kommer det att gå åt efter skolan då?
Det är ändå härligt med huset fullt med barn och otroligt tyst när det bara är mina fyra kvar efteråt :-)
Gårdagens fina vårväder var bokstavligen bortblåst idag. Nollgradigt med bitande vind och blötsnö... Där fick jag för att jag satte upp torkvindan igår!
Det kommer väl att bli blixterhalka i morgon och jag är så pass gammal nu att jag oroar mig över det redan kvällen före. Tycker inte om att maken har 6 mil till jobb och kör hemifrån i svinottan.
Imorgon har jag ingenting planerat på hela dagen. Helt otroligt. Undras vad jag då ska hitta på - förutom att lämna/hämta/skjutsa barn då förstås.

vilket väder det blev

Tog mig tid att ta med barnen på lek och promenad. Fåglarna kvittrade, vi hittade massor med nyckelpigor och jag fick läst ett par kapitel i min bok sittandes ute i strålande solsken.
Jag satte upp torkvindan idag. Jag vet att det ska bli iskallt igen nästa vecka, men det kändes ju väldigt våraktigt att sätta upp den i alla fall. Barnen cyklade runt runt på vändplatsen och lillkillen börjar bli riktigt duktig på att cykla även om han har stödhjul på.

Maken tog det här med storstädningen på stort allvar och har putsat och fejat nästan hela dagen. Jag hojtade in att han borde komma ut i trädgården, men det hade han ju inte tid med. Han tittade ut genom fönstret i alla fall och sen muttrade han något om fåglarna som drar upp blomlökar från rabatten runt fågelbadet och jag tyckte jag hörde ordet luftgevär också.
Vi andra njöt av vädret, mariekex och varm choklad. Sen var det bara att gå in igen och fortsätta jobba.

Behöver snart paus

Igår kom ett mail om att butiken låg öppnad. Tjo, vad jag fick bråttom. Jag trodde jag skulle få lägga in varor och rätta fel INNAN allmänheten kunde lägga beställningar. Jag stressade runt som en galning, men fick stängt butiken och kunde åka hem till en kompis och se finalen på Melodifestivalen. Satt där med malande dåligt samvete och försökte att inte tänka på vad som behövde göras hemma.
Det var trevligt ändå - man är inte bortskämd med att komma hemifrån, träffa goda vänner och äta snask precis :-)

Var hemma igen medan kvällen ännu var ung. Sen satt jag uppe och jobbade till halv tre i morse, sen orkade jag inte mer. Sneglade ibland på glasögonen som ligger och samlar damm vid skärmen. Kanske man skulle ha dem på sig när man jobbar? Vilda tanke! Jag har nästan alltid ägt ett par (läs-)terminalglasögon, men jag tycker inte om att ha dem på mig. Det känns ju ovant (jo, jag veeeet) och så ser man ju nästan FÖR bra. Omvärlden blir ju överdrivet tydlig liksom...

Idag är det söndag som är stora städdagen i vårt hus. Jag sitter klistrad här med butiken och maken tar hela städningen. Försöker att koppla bort att han smyger omkring och dammtorkar. Han gör ju inte det i samma ordning eller på samma sätt som jag brukar...Nä, jag måste låta honom vara. Rent blir det väl ändå. Men jag undrar om inte mitt sätt är lite lite bättre :-)
Snart behöver jag en stor (balja) kopp té. Kanske jag skulle ta paus och ta med ungarna till lekplatsen en stund. Fast de leker så fint själva just nu så det vore bara dumt att störa dem. Och jag kan väl inte gå själv till lekplatsen och gunga en stund - även om jag gärna skulle vilja det just nu.

mycket att göra

Det känns som om jag är igång dygnet runt nu. Butiken är fortfarande inte igång men det är miljoner förberedelser, leverantörsbesök, kurser och annat. I torsdags kväll satt jag på Skatteverkets nyföretagarskurs och var inte hemma förrän efter 21.30 och då skulle det strykas, fotas och skrivas texter igen. Jag har jättedåligt samvete för hur lite tid det blivit att fokusera på barnen senaste dagarna. Jag försöker intala mig att det faktiskt bara är närmsta veckorna, sen bromsas det lite. Men jag är ju sån - när jag är engagerad i något så är jag det till 110%.

Jag har fått ordning på bokföringen i alla fall. Kan man inte stoppa in några extra timmar varje dygn också? Vilket konto kan man lägga in timme 25, 26 och 27 på? Fodringar? Kan man få några extra timmar på lager? 
Frågan är kanske var tar man de timmarna ifrån? Var ansöker man om mer TID? Jag vill hinna med så mycket just nu. Det är väl det stora dilemmat år 2008.
Jag hade känt mig som en mycket bättre mamma och jag hade haft några extra timmar att jobba när barnen sover i stället för att försöka kombinera maila leverantörer med frågesportspelande.

nästan som julafton

Idag kom det en stor låda reklammaterial med Posten. Otroligt kul att få packa upp sina alldeles egna visitkort, pennor, vykort etc. Med MIN logga. Med MITT företags namn på. Nästan som att öppna paketen på julafton :-)
Jag skjuter upp butiksstarten lite lite till. Vill ha om inte fullt sortiment så åtminstone det mesta klart till försäljning. Ikväll ska jag iväg på kurs igen, jag är så rädd att göra fel i bokföringen. Jag tror att pappersarbetet kommer att ta halva arbetstiden. Kanske försöker de avskräcka så många småföretagare som möjligt genom att överhopa dem med blanketter och liknande.

                                                                 
                                             

Jädrans telefonbolag!

För en dryg vecka sedan ringde ett telefonbolag, nämligen OT och ville sälja på mig ett abonnemang. Jag hade inte riktigt tid att prata så jag sa att jag ville kolla upp priserna i lugn och ro först. Blev erbjuden att de skulle skicka info vilket jag avböjde, men han stod på sig och till slut sa jag ok, skicka papprena då. Ett samtal spelades in under vilket jag fick veta att jag skulle ha 14 dgr på mig att skicka tillbaka brevet om jag inte ville ha abonnemanget. Suck. Gjorde en notering om att jag måste kolla på det direkt och skicka tillbaka på stört om det inte såg bra ut.
Inga papper kom och jag började misstänka att de skulle skickas ut efter 13 dagar så de senare kunde säga att de inte fått tilbaka något inom de två veckorna. Igår ringde de så igen och ville sälja på mig samma sak. Jag förklarade att vi redan gått igenom det där och att jag ändå bestämt att jag INTE vill byta operatör. Två minuter senare ringer samma man igen och förklarar att ljudfilen inte var godkänd som bekräftelse och han tjatar om att de är billigast etc. Jag blir sur och säger nej flera gånger. Hinner inte mer än lägga på luren när en annan man ringer och tjatar och tjatar. Jag säger bstämt NEJ säkert fyra fem gånger till.
Idag kommer ett brev - Tack för att du beställt abonnemang hos oss....
Ingenting om avbeställning inom 14 dgr, ingenting mer än att jag nu är kund hos dem.

Jag blev fly förbannad och ringde upp OT. Jag ser att du är kund hos oss..... NEJ. Jag är inte och kommer aldrig att bli kund hos er. Notera att ni aldrig får ringa hit igen. Är du med i Nix-registret? JA! Det hjälper ju inte alls tydligen.
Nu är jag åter igen lovad att det inte finns någon ljudfil där jag beställt något, de får inte byta bolag åt mig och inte ringa hit igen.
Jag fattar att säljarna har provision, men det här är ju sanslöst!

onsdag och namnsdag

Fick lite grattis idag och trodde hela förmiddagen att det handlade om att lillskrutt fyllde år igår, men det är ju min namnsdag :-) Folk tom flaggade idag, haha.
Skickade barnen till dagis och skola i nya vårjackorna idag så självklart så var det kallt hela dagen, men de var väldigt glada över att få visa upp sina färgglada plagg. Men det får nog bli vinterjackor i morgon trots allt.
Var på babysången och engagerade en mamma i att få låna hennes bebis till att modella kläder på webbshopen. Det kommer att bli alldeles lysande tror jag.
Store killen hade utvecklingssamtal på skolan och det är (peppar peppar) alltid lika trevligt att få höra hur snäll, duktig och framåt han är. Min fina kille, jag blir så stolt. Fast jag visste ju redan att han är en duktig grabb.

Nu ska här kollas på Rent Hus, bra för självkänslan att se hur hemskt andra människor kan ha det hemma hos sig :-)

en bra anledning att bli doktor

Sonen på snart 5 år berättade att han ska bli doktor när han blir stor...

...för att de får äta så mycket glass!
- Glass??
- Jo, de får äta jättemycket glass jämt så de får ihop glasspinnar som de kan ha när de tittar i halsen på folk. Det gjorde de, med en glasspinne, när jag och pappa var på sjukhuset.

Nog för att det kan påminna om en glasspinne, men jag vet inte om jag är lika road av tanken på att någon skulle ha fått äta av glassen först i så fall :-/

Lillskruttan 1 år idag!

Det är ju helt otroligt! Jag minns att det var en söndag, för jag hade varit hemma hos en kompis och tittat på finalen i melodifestivalen kväll/natten innan.
Halv fyra på morgonen vaknade jag och kände mig rastlös. Gick upp och tittade på tv, drack té, plockade tvätt och sånt. Så började sammandragningarna komma och de blev snabbt starkare. Väckte maken (som sömndrucket undrade om han skulle hinna raka sig innan) och ringde mormor som kom och satt barnvakt. Morgontidningen kom när vi var på väg till bilen så den hann vi få med oss. Ilfart de tre milen till sjukhuset, men när vi väl var där så ville jag inte bara bli avsläppt utan vi parkerade och promenerade till nattentrén.
Jag möttes av en fantastisk barnsköterska som faktiskt hade läst mina önskemål inför förlossningen (jag har förlossningsskräck och hade jag kunnat backa ur graviditeten när det var ett par veckor kvar så hade jag gjort det). Jag fick en morfinspruta direkt efter undersökningen precis som önskat (alternativt hade jag bett dem avliva mig). Maken gick ut i dagrummet och löste korsord.
Det gick snabbt och lätt och lillan hoppade ut 07.20. Jag fick upp henne på magen och var bara så lycklig. Kan ni hämta min make? Han sitter i dagrummet...

Nu är hon en envis liten dam, full av bus och glädje. Hon är nästan alltid sprudlande glad och nöjd med tillvaron. Än har hon inte börjat gå, men hon tror att hon kan så ibland bara släpper hon taget och faller handlöst framåt.
Tänk - ett helt år gammal!
Det blir inte så mycket till firande idag. Vi har inte köpt någon present och inte bjudit hem folk. Vi ska till tandläkaren med ett syskon (vilket är utflykt för alla) och maken jobbar sent. Skruttan bryr sig knappast om vilket. Hon vet att hon är lika älskad idag som alla andra dagar. Tids nog blir hon stor och vill ha kalas hon med, men för tillfället var mariekexet efter frukosten en stor lyx :-)

                 image127

tips till äggallergiker

Vår lilla tjej är bla allergisk mot ägg, det räcker tom att vi andra skalar ägg vid bordet. Vi skulle få remiss till dietist som kunde ge oss lite råd med hennes kost men tiden går och inget har hänt på den fronten.
Jag har tidigare försökt att bara utesluta ägg när jag har bakat eller gräddat pannkakor och det funkar inte jättebra. Så en dag sprang jag på No Egg. Det är ett vitt pulver, man rör ner 1 tsk pulver i 2 msk vatten. Ser lite märkligt ut - men det uppför sig som ägg och smakar som ägg när man använder det i recept!
Äggallergi är tydligen vanligt hos småbarn så om det är någon mer där ute som inte upptäckt No Egg så rekommenderar jag det verkligen. Här säljs det på Maxi och kostar ca 25 kr för ett paket (motsvarar 66 ägg).

                         image125

melodifestivalen 2a chansen

Ja, vad ska man säga?
Åttaåringen gissade rätt på alltihop, jag lyckades bara pricka in Sibel.
Jag trodde Carola var solklar, men ack så fel jag hade. Jag gissar att folk bojkottade Carola pga alla tabbar hon har gjort, men det är väl för sjutton inte SÅ man ska rösta! Jag är inget Carola-fan direkt, men låten var ju lite roligare än Nordmans tragiska häxnummer. Det är väl bara att inse att det här med schlager är passé numera. Synd, för vad man än gillar att lyssna på annars så kan man väl kosta på sig lite gammal herderlig trallvänlig schlager en gång om året i alla fall.

inte så mycket slappande

Idag skulle vi ta det lugnt och bara mysa var det tänkt.
Lilltjejen vaknade med astmaanfall och måste medicineras ofta. Barnen har kompisar här så tala om att huset är fullt med barn. Morfar har namnsdag och vi är ditbjudna på fika i eftermiddag. Däremellan ska vi hinna åka och köpa present till lillskrutt (ev får vi skippa det) och jag hoppas på att få hämta grejer hos en tjej som designar barnprylar.
Sent ikväll kommer maken hem och då får vi sätta oss och titta på webbshopen och loggan.
Nu ska jag tina släta bullar till förmiddagsmellis.

härlig lördag

Jag satt uppe halva natten och jobbade på min logga. Jag vet precis hur den ska se ut, men jag har så dåliga grafikprogram och för dålig erfarenhet tror jag. Ingen bra kombination när man är så petig som jag är. Satte mig vid datorn igen kl 07 i morse, men gav upp efter ett tag.
Engagerade barnen i storstädning (på en lördag- halleluja hon bryter rutinen!). Jag älskar när allt är rent samtidigt: dammtorkat, dammsuget, rena sängkläder och vattnade blommor. Lockade dem med att de får slappa i morgon, på en söndag och det tyckte de var lyxigt :-)
Temperaturen närmade sig 10 grader när vi var klara och då bredde vi mackor och åkte på picninc i stället. Vi har ett perfekt skogsutflykts-ställe fem minuters bilväg hemifrån och dit begav vi oss för att njuta av vårdagen. Barnen fick varsen lista med saker att hitta/göra och det är väldigt uppskattat. Hitta 5 kottar, 4 änder, 3 trädsvampar etc. Store killen får avancerade uppgifter som tex klättra högre än 115 cm (som lillebror H) eller samla löv från 3 olika träd.
Härligt, men lite råkallt mot slutet och då åkte vi hem och drack varm choklad.

image124

sömnig fredag

Igår kväll ägnade jag mig åt att stryka. Jag hade hoppats på att komma igenom hela lagret på ca 250 plagg, men gud vad segt det var. Efter de första 25 så var jag så less. Men jag kom en bit på väg i alla fall.
Klädde om min skrivbordsskiva med häftig vaxduk. Hur lätt som helst, om man bortser från att lillskruttan helst ville sitta mitt på och slå i nubb hon också.
Maken är bortrest så när barnen har lagt sig på kvällen så känns det nästan lite ensamt. Fast det är lite skönt samtidigt, det är sällan man är helt själv. Gick och la mig extra tidigt igår och ändå är jag jättetrött nu.
Dagen ska ägnas åt bokföring, packa upp varor och förhoppningsvis lite trädgårdsskötsel efter det. Ett barn sover hos mormor ikväll så det kommer att bli extra tomt här på fredagskvällen. Funderar på att titta på film och äta lyxglass, men det kanske strider lite mot reglerna om jag ska gå ner ett par kilo till.


dopkors

Idag kom lillans dopkors med posten. I vår församling får alla barn som döps ett dopkors. Alla halsbanden hänger i ett träd i kyrkan och så får man hämta dem efter en gudstjänst våren därpå. Vi missade gudstjänsten men nu kom halsbandet med posten i alla fall. Det är ju en jättefin present och vackert som minne.
                image121

lager inrett

Nu börjar det likna nåt!
MItt lagerrum/kontor är inrett och fyllt med femtielva lådor samt nästan 200 galjar med barnkläder. Möte med banken avklarat och mina första grossistordrar är på väg. Härligt!

                                                image122
                                                        

vi fick en halv dag VINTER

I morse vaknade vi till en vinterdag. Store tid! Här i Skåne har vi inte kunnat använda vare sig pulka eller skidoveraller. De tunnare overallerna var tvättade och undanhängda för säsongen, men det var ju bara till att plocka fram dem igen.
Bilen var täckt av ett tjockt lager is (och det var allt annat också) så store killen fick gå till skolan och de små lekte med den lilla snön som låg på marken medan jag skrapade rutor.
På förmiddagen tog jag en långpromenad med lillskrutt i vagnen. Härligt friskt och en perfekt vinterdag.
På eftermiddagen blev det +7 grader igen och allt försvann. Det gör mig inte så mycket. En halv dag räcker åt mig, men barnen hade nog uppskattat åtminstone en hel helg med snö.

           image118
                                         


Design: Simon&Thomas

Jag tittar på det programmet lite då och då. De har ju annorlunda färgsättning och lösningar kan man säga. Visst blir det snyggt och jag har inget emot färger, men jag är glad att de inte kommer hem till mig och gör om här :-)
Man ska ju kunna leva med rummen efteråt.
Jag tycker nog att de är väldigt engelska när det gäller färg och tapet - jag kan inte påminna mig någon bekant som hade vita väggar när jag bodde i London. Jag gillar också färg på väggarna, vi har bara vita väggar i ett rum i huset. Men jag är sådär lagom, så svensk. Dämpade färger - eller åtminstone inte skrikorange med glittriga fjärilar.

Anledningen till att jag zappade över till Simon&Thomas var att jag hade sett att de skulle inreda hemma hos en storfamilj och det är ju alltid kul att se hur andra löser det hemma. Nu har vi ju bara fyra barn och inte sju+barnbarn, men trots det känner jag igen lite av den där attityden "Men varför så många? De är ju överallt!".
Det här med att äta i skift skulle jag aldrig stå ut med. Middagarna är heliga här, det är väl enda gången vi sitter ner tillsammans allihopa (utom när alla spelar spel ihop på helgerna då). Stort köksbord är prio 1, och så ska man kunna klämma in fler när vi har gäster. Som mest har vi suttit 12 barn och två vuxna i köket och det är väl vad man får plats med. Tänk att ha så många vid varje måltid. Det är ganska imponerande!
För övrigt måste vi köpa större kastruller snart om vi ska slippa använda dubbla uppsättningar vid matlagningen. Hur stora kastruller behöver man egentligen till nio+småttingar??

leksaksrensning

Jag tyckte det var dags att rensa bland leksakerna igen. Alla leksaksbackar tömdes på golvet och så satte vi igång: allt sorterades och lades tillbaka i rätt låda, trasiga leksaker till sopan, sånt som ingen leker med ska skänkas till loppis och lite hamnade i en kasse som ska ut till sommarstugan.
image117

Jag läste någon gång att svenska barn har ca 300 leksaker. Det låter ju helt otroligt, men räknar man varenda liten gubbe och bil så är det kanske inte helt omöjligt. Det hade klarat sig på en bråkdel egentligen. Vi köper väldigt lite presenter och julklappar. Men så har vi ju de där paketkalenderarna till jul med alla småprylar, och så hjälper släkten till att fylla på, och så får barnen nåt på loppis ibland...etc etc etc

Jag tror de hade varit alldeles nöjda med utklädningssakerna, tio bilar, tio djur, fem spel, lite ritsaker och en back Lego. Dit kommer vi nog aldrig. Sist vi rensade bland spelen så sparade vi trettio!

Melodifestivalen del4

Lätt att plocka ut de fem som skulle vidare, som vanligt. Jag hade dock hoppats på att Calaisa skulle gå vidare till andra chansen i stället för Nordman, men det var lite osäkert mellan de två (klämmig låt i stämmor eller tungt namn med tjusig pyroteknik).
Bengtzing var ju käck och glad som vanligt och Perelli gick nog mest vidare på att vara just Perelli.
Sibels låt var överraskande bra och vilken fantastisk klänning! Jag önskar att jag hade en sån hängandes i garderoben, men när sjutton skulle jag få använda den? :-)

Man kan väl säga så här att Nordman är slut i och med att de möter Carola i nästa omgång - och jag är inte den som sörjer.

Björn gjorde sitt hittills sämsta (eller ska jag säga enda mindre fantastiska) mellannummer. Kul kille och inte alls ful heller. Hade jag varit femton år yngre....

RSS 2.0