Dammprojektet

Vi håller ju på att fixa till en liten trivselhörna i trädgården - en oas med en damm. Egentligen har vi inte kommit så mycket längre än för en månad sedan, men idag åkte vi iväg till Plantagen för att skaffa inspiration och lite växter. Vi var där redan när de öppnade för att slippa den värsta värmen och vi köpte bla dagliljor, marktäckare och lite sånt. Dammen har blivit makens projekt, det var han som pratade ihop sig med grannen när de skaffade pool och skulle göra sig av med den och det är därför vi har den nu. Han tar den här hörnan på stort allvar och nåde den som rör en sten där :-)
Det gör mig inte så mycket, jag sköter ju om typ resten av trädgården, så vill han hållas och göra det fint i en hörna så gärna för mig.Som synes är det mycket kvar att göra. Nästa steg är att lägga natursten framför/runt dammen. Ev gjuta fast stenarna? Sen blir det en liten stock på högersidan också (den mörkbetsade stocken till vänster ger 2-3 sittplatser). Ogräset ska rensas bort på ca 8 kvm och gräsmatta anläggas, med några gångplattor i stonewood. Ev. blir det något lågt staket/plank i bambu mot den tråkiga häcken. Här var det ju en kompost i 25 år så häcken är inte precis välväxt just i den här hörnan.
Vet inte riktigt hur makens tidsplan ser ut - men tids nog blir det nog fint! Jag tycker redan att det är mysigt att sitta på stocken och titta på vattnet. Fram tills nu har det funnits en liten planka ner i dammen, en "grodbrygga". Det hindrade inte att en liten mus drunkade där en natt och femåringen svär på att han sett ett lejon kämpa för sitt liv i vattnet också...

Vi köpte också med oss en Spirea hem från Plantagen. Den var tänkt att stå framför ett "hål" i häcken som omger vår tomt och därför letade vi speciellt efter en sort som inte skulle bli så stor. Vi hittade en variant som skulle hålla sig runt 50-70 cm så den fick det bli. Väl hemma när vi packade ur bilen så upptäckte vi att vi fått med oss fel kruka hem. Spirean vi köpt med oss blir runt 2 m hög! Suck! Vi har ingen plats i trädgården för en buske i den storleken, hur fin den är är, så vi får väl köra samma vända i morgon och se om vi kan byta den.Dykleksaker

Vi har ju ett barn (sexåringen) som går på simskola nu och hemma tränar han på att dyka i stora poolen. Favoriten är att dyka efter skatter:

Egentligen tillhör de lillebror som skulle ha dem i badkaret, men nu i sommar så får de fiskas upp från poolens botten i stället.
Dykleksakerna (även pengarna har små tyngder så att de ska sjunka) köptes ihop med en fin skattkista på Barnens Hus.

Rosor

När vi började göra i ordning trädgården hade jag en idé om att vi skulle hålla oss till en eller kanske två färger på rosorna. Jag har gett upp det där nu, men gillar rosor tillräckligt mycket för att kunna leva med olika sorter i rabatterna.

    


Man kan ha det värre

Barnen badar i nyinskaffade lilla plaskpoolen och jag sitter i solstolen med en jordgubbsmilkshake.....
Ok, jag överlever ett tag till.

En liten olycka

Sonen "skulle bara" och rätt som det var så åkte en hel burk med paljetter och små pysselsaker ut på golvet.

Nu har han att göra ett tag, tur att lillasyster hjälper till.

Midsommar

Av någon anledning så blev de senaste dagarnas inlägg fast  i "utkast", så jag släppte dem först om någon nu undrar över datumen...

Midsommaraftons första timmar var inte så roliga. Nioåringen började snörvla och hosta vid läggdags och vid tre på morgonen lät han så illa i luftrören så maken skjutsade honom till akuten. De trodde dock inte på pollen/astma mer än att han plötsligt blev dunderförkyld med svullen hals och han var hemma igen före frukost. Måhända var det onsdagens poolbad i kallt vatten som utlöste det hela. Han har varit hängig hela dagen och nu bara väntar vi på på att han ska få feber också.

Midsommarafton regnade bort som på så många andra håll, med varierande väderlek minst sagt. Ibland har det vräkt ner regn, följt av hagel som la sig över hela trädgården och i nästa stund har solen gassat så man fått ta av sig till kortärmat igen. Vi hade gäster i stugan och de yngsta barnen och några vuxna var borta på byn samlingsplats och dansade runt midsommarstången i ett av uppehållen.

Tårta har det blivit, och mängder av sill och potatis med. Jag kommer att rulla fram i morgon (som om jag inte gör det alltid numera).
Trots dåligt väder är det mysigt att bo i sommarstugan. Vi får se lite hur det blir med store killen, kanske måste vi ändå åka hem i morgon igen så han får sova i sin egen säng. Borta bra men hemma bäst - särskilt om man inte mår så bra.

Onsdag - Soligt!

Äntligen fick barnen inviga poolen!


Onsdag

Lite sur på dagis
Vi hade planerat att "flytta ut" i sommarstugan den här veckan, men bestämde oss för att skjuta upp det för att barnen skulle få vara med på förskolans midsommar/avslutningsfest. I morse gick jag in på nätet och dubbelkollade tiderna för midsommarfesten. Barnen fick på sina finaste kläder och jag skjutsade dit dem i rätt tid.
När jag lämnade av dem så dansade alla små grodorna i ett av samlingsrummen, men jag tänkte att de kör väl inomhus i år för att vara säkra på att slippa regn. Reagerade dock lite på att inga andra barn var finklädda. Oh, jag visste inte att ni skulle komma sa en av fröknarna som genast fick gå och säga till i köket om mellis till E som behöver specialmat.
När jag plockade upp barnen vid elva så fick jag höra att det inte alls varit midsommarfest! Festen hade de flyttat tills i morgon, men glömt att säga till oss (trots att de hade på papper att våra barn skulle komma på festen). Vi var välkomna i morgon igen....
Jag tycker det är så dåligt! Vi kör till stugan idag och inte har jag lust att göra om allt det här i morgon igen - alltså missar barnen sin avslutningsfest. Trist, men de får väl ta igen det på fredag.
Hur kan de flytta på sommarkalaset utan att säga till? Det hjälper ju inte oss att det har stått på vita tavlan i två dagar.
Grrrr...

Bristvara!

Ofta får man i forum där storfamiljer vistas höra någon inhoppare som förbannar alla som "överbefolkar världen", naturligtvis på alla andras bekostnad. Att det är vi som önskar oss fler än 1,8 barn eller vad det nu borde vara som ensamma gör så att resten av världen svälter (alt att arbetslösheten är så hög i vårt land)...
Ibland är det kul att läsa något annat och i vår dagstidning fanns idag följande artikel med (som jag tar med i sin helhet):

"Samtidigt. Ja, vilken är världens värsta bristvara? Olja? Dricksvatten? Ren luft? Mat? Mediciner? Energi?

Vad sägs om BEBISAR?

Om det inte föds många fler sådana där små mjuka väldoftande tingestar så dör stora delar av människosläktet européer och amerikaner, snart ut. Ryssland försvinner fortast: dess befolkning på 142 miljoner minskar med 700 000 per år.

Men så som världen nu ser ut med avgrunden mellan fattiga och rika, fortsätter samtidigt absurt nog ändå befolkningsexplosionen. Världen växer med 70 miljoner människor varje år (motsvarar nära 8 Sverige). Hur hänger detta ihop?

Jo, i den hungriga världen är bebisar inte precis någon bristvara. Där gäller den gamla cynismen att sex är det enda nöje de fattiga har råd med. Trots att hälften av barnen dör så överlever i snitt ändå fler än sex per kvinna.

Dessa kvinnor skulle nog inte finna mycket tröst i Olle Hammarslunds: "Den tilltagande överbefolkningen är dock ett bevis för att det finns kärlek i världen."

Även om myndigheterna i några få fall försöker dela ut gratis preventivmedel så har de fattiga kvinnorna ingen privat plats att förvara dem på! Men i 80 procent av jordens nationer är "reproduktionstalet" för lågt. Det måste ligga på minst 2,1 barn per kvinna (några dör ju ofrånkomligen innan de själva fortplantar sig) om arten människa ska bestå.

I EU ligger det kring katastrofala 1,5. Italien och Spanien avlar inte ens 1,3 barn per kvinna. Där bryr sig kärleksparen tydligen inte mycket om påvens fobier mot "onaturlig" barnbegränsning.

Men Sverige, inte minst Helsingborg, är något av ett föredöme för västvärlden. Här älskar vi tydligen friskt och föder fler ungar (1,89 per kvinna) än i de flesta andra västländer. Varför?

Tacka Alva och Gunnar Myrdal (Jans föräldrar) för det. De gav redan 1934 ut boken "Kris i befolkningsfrågan" med krav på genomgripande reformer av familjepolitiken. Eftersom båda satt i regeringen (borde Alva blivit statsminister?) kunde de också genomföra dem.

Sverige har fortsatt på makarna Myrdals väg att göra det möjligt för kvinnan att både ha arbete och barn: föräldrapenning, betald barnomsorg, barnbidrag. plus Göran Perssons maxtaxa. Kristdemokraterna vill ha en babybonus på 10 000 kronor per födelse, och Torsås kommun har till och med försökt med betald kärlekssemester, så kallad reproduktions-muta!

Men vänta nu ett tag: 1,89 barn per kvinna! Det räcker ju ändå inte. Att vi nu är så många som 9 259 000 svenskar beror på invandringen.

Världens folkrikaste land Kina har förstås motsatta problem. För nu 30 år sedan genomförde man, med enorma konsekvenser, sin ettbarnspolitik, världshistoriens mest genomgripande demografiska ingrepp. Det vill jag gärna återkomma till.

Det finns nu en märklig tendens bland de framgångsrikaste affärskvinnorna i New York. En av de många som närmat sig de 40 åren och nu hoppat av en lysande karriär: "Min biologiska klocka tickar, snart missar jag chansen att hålla ett jollrande knyte i famnen."

Det gives också motströmmar. Engelska regeringens rådgivare Jonathon Porritt: De föräldrar som skaffar fler än två barn tar inte sitt ansvar. Jordens resurser går nu åt snabbare än de återskapas.

Svenska tvåbarnsmamman Corinne Maier framför i sin bok NO KID "40 skäl att inte skaffa barn": De gör ditt liv till en mardröm, de kostar en förmögenhet och förstör ditt sexliv; du tappar kontakten med vänner, kan inte sova länge på helgerna, tvingas äta skräpmat på hamburgerrestauranger...

Elegantare uttrycker Lilian Carter samma sak: Ibland när jag ser på mina barn tänker jag "Lilian, du skulle förblivit oskuld".

Sven Gunnar Särman"

I vår familj är det faktiskt inga politiska baktankar åt endera hållet som har gjort att vi valt att ha fler barn än standard. Vi har bara totalt egoistiska skäl (finns det egentligen andra skäl att man väljer att ha barn?) Sen kan man ju bara hoppas på att de blir golfproffs, läkare, nobelpristagare eller på annat sätt ger oss en bit av sin kaka på vår ålders höst, haha.
Vi räknar åtminstone kallt med att de bidrar till samhället på ett bra sätt när de är vuxna.


Simträning

Satt på sena eftermiddagen och tittade på när nioåringen hade simträning. De håller till utomhus nu på det som ska kallas sommar och så mulet som det var idag så var jag glad att det inte var jag som skulle ner i vattnet.

Ser det inbjudande ut? Kanske inte!
Jag höll på att frysa ihjäl och fick gå små rundor för att hålla värmen uppe.

Man borde kanske sova...

...när klockan börjar närma sig 03.20.
I vanlig ordning så vill lilleman i magen inte vara stilla. Kan inte han sova så kan inte jag heller sova :-/
Jag har suttit uppe bortåt en timme nu, så jag får nog släcka ner här nu och försöka få lite sömn i alla fall. Barnen lär ju vara uppe lika tidigt som alla andra dagar oavsett om jag är trött eller inte.

Trädgårdsrunda

Vädret visade sig bli jättefint under söndagen. Vi tog med min svärmor och hennes man ut till sommarstugan och de två, jag och min mamma hängde med på årets trädgårdsrunda i byn.
I år var det fler än vanligt som skulle gå runt, så vi fick en karta med adresserna uppmärkta och sen kunde man gå i sin egen takt.
Jättekul att se andra människors trädgårdar! Nu är det ju inte som om vi själva skulle bjuda in folk att inspektera våra rabatter, utan här handlar det om folk som har trädgårdsarkitektur och växter som sin stora passion. Vi fick se allt från lummiga gammeldags trädgårdar till moderna dito där de klippt gräsmattskanterna med sax. Det var vindruvsodlingar, klematis hämtad i Japan, lavendel från sommarstället i Frankrike, fantastiska kryddträdgårdar, palmer, guldfiskdammar, blå jättevallmo etc etc. Ägarna täckte själva in hela spektrat - allt från damen som hade tvätten på tork i sin trädgård (man fick ducka under trosorna!) till paret som grävt upp 10 ton sten för att få sin tomt exakt plan.
Mest nyfiken var jag på stället där de förra året var nyinflyttade och slängde upp en ritning på hur deras tomt skulle se ut när den är klar. I planerna ingick då att anlägga en liten sjö med båtbrygga (!), hämta hem rosor från England, bygga upp en fontän i fyra våningar.... Nu hade de faktiskt inte kommit så jättelångt i sina planer som jag hoppats på, men en uteplats i spansk stil hade de fått till, rabatter i hemlandet UKs färger och lite annat.
När jag inte orkade gå ett steg till så ringde vi efter min man som körde 800 m för att plocka upp oss :-) Jag fick ju känna av att jag rört på mig, men det var inte så farligt illa i alla fall.
Väl tillbaka i stugan bjöd min mor på stort kakfika, jag tror minsann hon hade stått och bakat precis hela dagen.

Det är nog så att den här trädgårdsrundan får ses som en tradition för oss.

Besök

Idag kom makens mamma och hennes sambo på besök. De stannar ett par dagar tror jag. Kul med lite gäster, det får en att tänka på annat ett tag.
Vi hoppas på att vädret är hyfsat i morgon så vi kan åka ut till sommarstugan.

Trött och less

Men DET är väl inget ovanligt nuförtiden.
Hade grym värk i höfterna i går  kväll och såg det mesta av Talang 2009 i absolut stilla liggläge från soffan (visserligen mycket glad över att fantastiska Charlie Caper vann hela rasket). Maken servade med värktabletter och hjälpte till att ändra läge på mig ibland, men tårarna rann ändå.
Ungefär när barnen lagt sig drog sammandragningar/värkar igång och till slut stod jag och hängde över handfatet medan vi diskuterade huruvida det var dags att åka in. Liten i magen tryckte på så att  hela magen svajade fram och tillbaka och när det gjorde som ondast kräktes jag bara. Jag tror ändå att jag får vänta minst en månad till, om det här barnet överhuvudtaget tänker komma ut - just nu känns det som om jag för alltid kommer att vara höggravid med smärtor!
Fast så här var det ju med lillskruttan också, då kunde man klocka sammandragningar varenda kväll i ett par månader.

Nu har det lugnat sig igen och jag har faktiskt kunnat sova några timmar. För tillfället sitter jag framför datorn och svär över ryggvärken igen, men jag har en stor skål glass brevid mig (Sia Marängsviss) för det tycker jag att jag är värd :-)
Vad annars ska man småäta kl 06 på morgonen?!

Syskonvagnen

Idag hämtade vi ut syskonvagnen på Bussgods.

Firstwheels City Twin
Vi fick med två sittdelar och en liggdel. Delarna är vändbara var för sig, så kan skruttan inte låta bli lillebror sen så vänder vi henne framåt :-)
Chassit blir jättelitet hopfälld och vid behov kan man fälla liggdelen platt också.
Vi har haft den här vagnen som enkelvagn tidigare så jag visste ungefär vad jag kunde förvänta mig i smidighet. Jag är supenöjd! Firstwheels är ett dotterbolag till Bugaboo om jag inte minns helt fel, men jag tror faktiskt vagnarna ska sluta säljas i Sverige (fanns bara på Babyland) pga av problem med att skumgummit på handtagen sprack på så många vagnar. Egentligen gillar jag inte vagnar med skumgummiskydd på handtagen (vilket det verkar vara på var och varannan modell) just för att det inte är så tåligt, men vi tar risken.

Skolavslutning

Vi var uppe tidigt hela gänget och hade till synes gott om tid att komma iväg till nioåringen skolavslutning. Sen blev det så där som det alltid tycks bli - när alla fått på sig ytterkläderna så har lillskruttan bajsat och femåringen brutit ihop på sitt rum pga någon bagatell.
Vi hann i alla fall, med ingen marginal alls. Vädret var inget vidare så skolan fick utnyttja plan B - alla tryckte in sig i Folkets Hus... Eftersom vi kom dit i senaste laget och jag dessutom behövde sitta ner så blev det så att vi satt vid utgången, två salar bort från scenen. Stället var så fullt av folk att det var helt omöjligt att se eller höra något alls och jag tvivlar på att de höll sig under maxantalet i byggnaden. När jag förstod att det var sonens klass att gå upp och sjunga så trängde jag mig fram så långt det var möjligt, ställde mig på en stol och höll upp kameran och zoomade. Så ETT kort har jag på det hela, men det går knappt att urskilja vilka barnen är.
Sen var det tacktal och presentutdelning i klassrummet. Varje barn fick en dikt skriven enbart för dem och i sonens så nämndes det  bla att han alltid varit ordningssam och en bra kompis. Kul att höra. Klasskassan som klassföräldrarna hela året jagat på att alla måste samla till visade sig precis som vanligt innehålla "för mycket" pengar vid terminsslut och därför fick alla barnen presentkort på bio och massor av godis för att nollställa igen.
Regnet har vräkt ner precis hela dagen och av alla skolbarn vi sett idag så var ungefär hälften klädda i varma kläder och jacka (så även mina barn) och andra hälften hade  tunna kortärmade sommarklänningar eller skjortor ihop med nätta sandaler.
Visst var det ALLTID fint väder på skolavslutningarna när vi var barn? Jag kan då bara minnas sommarklänningar, strålande sol och jordgubbstårta :-)

Nedrans foglossning

Då har man kryckor igen :-(
Rättare sagt - de står här i hallen, men när sjutton ska jag kunna använda dem?! När jag byter blöja på motsträvig lillskrutta? När jag lagar mat/dukar? När jag bär ut ytterkläder till bilen och spänner barn i bilstolar?

Vaknade i natt av en kraftig värk, så  jag vet ju att det inte är åratal kvar av det här....men jag börjar bli lite less på foglossningen nu.

Äntligen hemma

Sitter i denna stund och tittar på Äntligen Hemma. Just nu visas hur möbler testas ur användnings-och säkerhetssynpunkt.
Oj oj oj vilken reklam för IKEA!

Dagens enda +

Jag har fått tag på en syskonvagn! Snygg, praktisk och jag håller tummarna för att den går in i bilen....
Jag räknar med att bara använda den när maken inte är med i bilen (annars får ju han köra ett barn i singelvagn) och då kan jag dela på vagnen och ha liggdelen på en sittplats.
Syskonvagnen ska skickas med Bussgods i morgon och jag hoppas på att kunna hämta upp den i slutet av veckan. Jag återkommer med bilder :-)

Ingen bra dag

Vaknade av smärta och känslan av att inte kunna röra benen. Kom upp till slut och fick stapplandes i barnen frukost. Sen duschade jag så hett jag kunde i hopp om att det skulle ta bort udden av det onda, men det funkade inte. Ungarna fick se barn-tv och jag la mig på sängen i väntan på att värktabletterna skulle kicka igång. Klockan var närmare elva innan jag äntligen fått på mig kläder och nioåringen var djupt bekymrad över att jag såg så ledsen ut. Det var bara att ge upp alla dagens planer och höra om min mamma kunde hjälpa eller om jag skulle ringa hem maken igen :-(  Mina föräldrar var ute i stugan för att sjösätta en båt och kunde jag bara ta mig dit så skulle dagen bli lite enklare för mig. Jag fick in barnen i bilen och vi körde samma långa väg som igår.
Där låg jag i en Baden Baden och kände mig onyttig medan barnen lekte i trädgården med alla grannbarnen som kom och gick. Vädret var jättefint och det är verkligen avslappande att vara där. Så länge jag låg stilla så kunde även jag njuta av vindens lugna sus och havsdoften. Efter lunch så gick jag och la mig ihop med lillskruttan som skulle vila middag. När vi sovit en timme skulle mamma baxa upp mig ur sängen. Vi tog det lite i sänder; först vända mig på rygg, ett ben i taget över sängkanten och så skulle hon hjälpa till att lyfta upp mig samtidigt som jag gjorde vad jag kunde för att resa mig. KNAK! sa ryggen - högt och tydligt. "Säg till om du tänker svimma för då knuffar jag tillbaka dig i sängen". Tack, det låter ju bra.
Jag kom i alla fall hem igen och när barnen skulle höra godnattsagan så åkte maken iväg för att handla det viktigaste som jag fått hoppa över under dagen. Jag låg på vår säng och läste för tre barn medan den fjärde, femåringen, valde att vara på sitt rum. Plötsligt hörs ett brak och strax därpå hör jag honom vråla. Syskonen stormar dit och jag kastar mig ur sängen (i slowmotion ungefär), när jag satt fötterna på golvet är de tillbaka och meddelar att det är blod överallt i hans rum... Stackarn hade av någon anledning stått upp på sin stol (som visserligen är en liten barnstol) men den hade vält, han hade ramlat rakt över sitt bord som också vält och förutom skrubbsår över hela kroppen så blödde näsan likt ett vattenfall. Han kom vrålandes med ut i badrummet och under tiden jag höll papper mot nästan så hjälptes de stora killarna åt att torka upp på golv, väggar, dörrkarmar... Herregud vilken röra! Det var bara till att ställa killen i duschen när flödet stoppat.
Morgondagen kan ju bara bli bättre tycker man! Jag får vara tacksam för att jag sluppit ha riktigt sån här ryggvärk konstant i månader som jag brukar ha. Måtte det inte sitta i den sista tiden ut heller.

Besök i sommarstugan

De två äldsta barnen har sovit i sommarstugan med mormor och morfar i natt och efter frukost idag så åkte vi andra dit för att hämta upp dem. Mesta tiden har de som vanligt tillbringat i skogen som ligger intill husknuten och dit får de nu gå själva och leka i en koja som de har byggt. Känns konstigt att de är utom synhåll för vuxna (dock på rop-avstånd) och jag har svårt att släppa tanken på galningar som kanske kidnappar barn i skogen på dagid :-/ Men för killarna är det riktig frihet att få leka där.

I trädgården har min pappa har byggt en piratbåt av virket från vårt gamla staket. Komplett med sjörövarflagga och "planka":

Mycket uppskattad av barnen. Vi hann inte stanna så länge idag eftersom eftermiddagen är uppbokad med en som ska till kalas, en som ska träna fotboll och två vuxna som ska rösta...

Bugaboo Frog - Äntligen!

Nu har jag varit iväg och hämtat drömvagnen :-)

Har ni sett något så snyggt? :-D
Det är alltså en Bugaboo Frog, här med sömmerskesydd suflett. Liten (går in i bagageutrymmet på vår Trajet, och vi har bara 35 cm utrymme där), smidig som bara den och riktigt riktigt snygg tycker jag. Modellen Frog tillverkas inte längre men verkar vara den bästa av de olika varianterna som kommit ut.
Jag har haft koll på Blocket i evigheter och mailat på snudd på varenda Frog som kommit ut senaste månaderna. Den här kom ut till försäljning sent i går kväll och jag var en av MÅNGA som hörde av mig omedelbart. Nu hade jag sån tur att den fanns på köravstånd dessutom. Vagnen sitt/liggdel med orginaltillbehör som skötväska, parasoll, regnskydd, åkpåse, bilstolsadapter, sommarlock till åkpåsen + extra suflett och extra åkpåse (sprillans ny) gav jag bara 2500 kr för! Det är ju pengar det också förstås, men otroligt billigt för just den här vagnen och med alla tillbehör dessutom - oftast ligger de på 5000:- och uppåt begagnade och ruskigt mycket mer nya.
Jag är glad som ett litet barn med en ny fin leksak :-) Nu får Ivar komma när han vill, jag är redo.

På väg mot blöjfritt?

Lillskruttan går helst utan blöja och är mycket stolt över sitt förråd av trosor. Hon kissar aldrig i byxorna, men hon kissar inte heller på pottan... Hon tyckts kunna hålla sig i timmar och oftast så kissar hon ganska direkt efter att ha fått på sig blöja igen. Eller så gör hon följande:
Hon känner uppenbarligen när hon är kissnödig - för då tar hon av sig, viker ihop trosorna snyggt och prydligt och lägger dem åt sidan.... sen kissar hon på golvet! Ja ja, förr eller senare så kommer hon väl på att det är tråkigt att torka upp på golvet (det gör hon nämnligen själv, även om vi brukar lägga märke till processen ungefär då och hjälpa till med städningen).
Toaletten vill hon inte alls prova, vi försöker ibland eftersom ett av syskonen skippade pottan och gick direkt på toaletten. Pottan sitter hon gärna på men gör inget. Vore fint om hon kunde klara ut det här efter sommaren.

Slingor!

Nioåringen drog ut en tand hos tandläkaren idag. Fem bedövningssprutor gick åt och killen grät så det skvätte. Tanden kom ut i alla fall, bokstavligen under tandagnisslan. Han var ordentligt svullen i munnen trots pencillinet så den skulle ju ut.
Som han önskat sig så gick jag med på att slinga hans hår som belöning. När han var liten var han blond, men sedan några år tillbaka är han brunhårig - medan pappa och alla syskonen är ljusblonda. Jag tror det är lite det som har stått bakom hans önskan om att bli lite ljusare nu.
Det var en hel del trixande med hättan och att få ut lagom mycket slingor genom hålen.

Nu är det klart och jag visste inte att jag var så duktig på att slinga andras hår :-)
Det som slog både mig och maken är hur lik han är sig från bilderna när han var några år gammal, håret är exakt likadant som förr. Killen är mycket nöjd och med lite gelé i så kommer han att se ut som värsta surfarkillen!

Nu är han ännu mer säker på att ingen ska få komma nära hans hår med en sax på mycket mycket länge.

Mitt rena hus

Jag och nioåringen tittade även den här onsdagskvällen på Rent Hus, säsongsavslutningen. Kul att se att de flesta i alla fall hade det bra mycket mer städat än förut, även om jag misstänker att de haft storstädning ganska nära inpå teveteamets ankomst.

Jag gillar att ha det städat omkring mig - det kan vara svårt att tro om man kommer hit oanmäld och ser alla leksaker - men så är det. Stök kan jag stå ut med i viss mån, även om jag emellanåt blir skogstokig på smutstvätt som hamnat under soffbordet, på att man nästan ramlar över tjugo par skor i hallen och för att det gör så nedrans ont att trampa på kvarglömda legobitar på köksgolvet. Smuts däremot är det värsta jag vet! Smulor på köksbordet och odiskade kastruller på köksbänken får mig att se rött.
Det blir ju lätt så att man går och plockar mest hela tiden (även om det knappt syns någon skillnad). Men aldrig är jag så motiverad och ivrig att städa som på onsdagskvällarna, just efter att ha sett bedrövelsen i Rent Hus! Direkt efter programmet så brukar jag ta tag i något litet städprojekt och idag rev jag raskt ut allt ur kylskåpet och diskade ur det.

Om ni såg kvällens program med temat "hur gick det sen" så la ni naturligtvis märke till de tre grabbarna, även kallade Björnligan. De som helt sadlat om - blivit pedanter, nykteriskter och Gud vet allt! Jag anar att de dagen innan filmningen hyrt in ett par tjejkompisar som storstädat och sen gjorde de sig en rolig video. Halvtimmen efter programmet, när jag skurade kylskåpshyllorna, så kan jag sätta en slant på att de satt kvar i tv-soffan med en bärs i handen och slog sig på knäna och garvade över sin egen fantastiska humor. Jag klandrar dem inte, städning var inte min favorithobby heller när jag var ung. Möjligen skulle jag aldrig stått ut med att ha rutten skinka bakom spisen som de hade förut :-)

Barnmorskebesök

Igår när vi var i Danmark så var liten i magen fasligt aktiv. Någonstans mellan tåget och tivolit så började det kännas lite halvt olustigt med mycket rörelser och och onda sammandragningar och vi räknade lite på hur snabbt man kunde ta sig hemåt i fall det skulle behövas. Det lugnade sig något under dagen och det gick bra att hänga med mellan karusellerna även om jag tog alla chanser att sitta ner.
På vägen hem började ryggen bli riktigt plågsam och jag misstänkte när jag gick och la mig sent på kvällen att jag skulle få känna av den här resan ett tag framöver. Mycket riktigt så var det till att häva i sig smärtstillande och låta dem verka innan jag kom upp ur sängen i morse. Det känns som om jag blivit överkörd av en ångvält.
Skyll dig själv, sa mor min, och det gör jag absolut. Vi har ju tagit med det här i beräkningen redan från början. Men barnen skulle få sina egna resor - kosta vad det kosta ville. Nu har jag resten av graviditeten på mig att ta det lugnt.

Ett besök hos barnmorskan i förmiddags bekräftade vad jag redan misstänkte - igår så passade bebis på att lägga sig rätt och sjunka ner i magen. Det är lång tid kvar och han är inte helt fixerad heller, så än kan mycket hända.

Nu ska jag börja gå på bm-besök oftare. Tyvärr hör jag till en liten mottagning och de stänger sen under sommaren. Då är det till att gå sista tiden hos ny barnmorska, samt resa 3 mil enkel väg dit. Lite trixande med barnvakt lär det bli.

Fyraåringen blev 5 och resa till Bakken

Så var det då äntligen dags för fyraåringen att fylla fem år. Han grattades med sång och paket tidigt, tidigt på morgonen och sen skjutsades syskonen till dagis och skola. Efter lugn fikafrukost så gav vi oss av på lillkillens "egenresa" - han, jag, maken, samt makens lillebror. Tre vuxna och ett barn - tala om att han fick total uppmärksamhet :-)
Vi åkte färjan mellan Helsingborg och Helsingör och bara det var ju fantastiskt tyckte sonen. Vidare med tåg ner till Bakken och sen var det bara att kasta sig på karusellerna.

Jag åkte just inte så mycket, men maken och hans bror fick åka en hel del. Femåringen strålade av lycka och var på ett ypperligt humör precis hela dagen. Inga sammnabrott i sikte! Möjligen hade vi behövt ta med öronproppar till honom då han har lite svårt med oväntade ljud (och det finns det gott om på ett tivoli fullt av folk). Vädret var precis lagom, temperaturen höll sig runt behagliga 20 grader.

Framåt kl 19 började vi vuxna bli något trötta medan lillkillen fortfarande skuttandes pladdrade på om allt och inget, utan tanke på att börja slå av på takten. Jag tror ändå han var väldigt nöjd när vi gav oss av hemåt och klockan 22.30 var vi hemma igen - med Spidermanballong, godis och otaliga gosedjursvinster i släptåg.

Jag har precis beställt en fotobok med alla bilder från hans resa (och såklart en till syskonen med deras resa) och jag gissar att han kommer att bläddra i den ofta :-)
Den här killen behöver få egentid med oss och det känns verkligen som att vi gjorde rätt som lyckades få till den här resan bara för honom och just nu.

RSS 2.0