Ny apotekskedja

Alla har väl sett att Apoteket har sålts ut och en massa nya butiker ha tagit över.
Men ni har väl inte missat att en av kedjorna heter Kronans Droghandel?!

Ok - utlomlands heter det Drugstore. Men använda benämningen droghandel i vårt land? Nja....låter väl sisådär tycker jag.

Snyft

Maken skulle ge sig iväg på bio nu ikväll. Lilleman (i sin gåstol) följde efter honom ut i hallen och tittade uppmärksamt på när han tog på sig ytterkläderna.
När maken lägger handen på dörrhandtaget och säger "Hej då lille gubben, hej då, vi sen sen lilleman, hej då...." så börjar lilleman darra på läppen.....och sen brister han ut i gråt!
Det var knappt att maken kunde lämna oss, men efter lite gosande med sonen (som såg ut som en ledsen hundvalp) så kom han iväg. Så sött :-)

Brukar man börja med sånt när man är dryga 6 månader eller var det en slump? Ska vi kanske vänta oss lite gråt när mamma eller pappa lämnar huset?

Gårdagen var en toppendag!

Eftersom min 7-sitsiga bil inte är körduglig så fick vi låna mina föräldrars bil för att kunna hitta på något hela familjen. Vi hade pratat om att åka och bada hela familjen, det händer så sällan nuförtiden att vi åker alla tillsammans och det stod högt på barnens önskelista.
Mormor ville behålla lilleman hemma hos sig, men vi andra åkte iväg till ett äventyrsbad. Jag och maken, min svåger och fyra barn - hur lyxigt som helst. Vi trodde att tvååringen skulle vilja vara mest i babybassängen, men tji fick vi! Hon ville bara åka vattenrutchkana hela tiden. Så fort vi kom ner så skulle hon upp för trapporna igen och jag fick försöka hålla samma takt. "Höver ingen hjälp!" sa hon mest hela tiden, medan jag försökte förklara att jag inte släpper en tvååring själv varken i trapporna eller i kanan. Hon är ett riktigt vattendjur tydligen och har vare sig rädsla eller respekt för djupt vatten heller. Om man inte ser upp så hoppar hon i var och när hon har lust och dyker också.
Sexåringen kunde inte hitta sina simglasögon när vi åkte hemifrån och eftersom han än så länge simmar bättre UNDER vattnet än över så fick vi allt köpa ännu ett par. Först föreslog vi att storebror kunde låna ut sina emellanåt men det var tydligen helt otänkbart.
Sen simmade vi förstås runt på hela badet, in i grottor, ut utomhus, bort till klätterväggarna. Hela tiden med ett eller två barn i famnen eller runt halsen :-)
Eftersom vi var så många vuxna så fick jag faktiskt tillfälle att simma några längder innan vi gav oss av hemåt.
Alla hade jättekul och för dotterns del tror jag att det var bästa dagen i hennes liv. Nu pratar hon inte om annat än att åka iväg och bada.

Varför välja kläder...

....när man kan ha på sig alla favoriter samtidigt?


Lillskruttan i mjukiskläder, finklänning och mössa. I handen håller hon sin baddräkt som hon ville att jag skulle hjälpa henne att få på utanpå det andra!

En stund senare kom hon i bara baddräkt och ville gå ut. Det är för kallt! sa jag.
Då tog hon på sig mössa och vinterstövlar...
Jag förklarade att det dröjer innan man kan gå ut i trädgården i baddräkt, än är det långt kvar till sommaren. Jaha svarade hon...och satte sig att vänta i soffan :-)

Jag är också rätt trött på vintern. Lite sommar nu hade varit trevligt.

Funderingar

Jag och de två äldsta barnen satt och tittade på Familjen Annorlunda igår. Barnen brukar vara i säng så dags annars, men nu har de Sportlov så då ville de titta med mig.
Följande reflektioner gjordes av barnen 10 och snart 7 år:

Var är alla barnen? Är de inte på samma ställe? (Fam Johansson har större hus än vi har och således fler rum att leka i)
Titta där är vår kökslampa! Och en sån har vi och en sån och en sån.... (Wetterholms handlar kanske på samma ställe som vi ibland)
Oj!! (Förvånade utrop över att de finns de med fler barn som har betydligt mindre boyta, familjen i Märsta. Samma Oj! när pappan dricker saft till frukost)
Den mamman och pappan håller också handen. (Fnissigt och generat konstaterande att det finns andra vuxna som är lika tokiga som deras egna mamma och pappa)

Slutligen kom frågan varför inte vi också kan ha 8 barn...

Själv försökte jag kolla in Wetterholms tvättstuga för att notera så mycket som möjligt under de sekunder den visades :-)
Hur gör andra med sin tvätt? Vad har de för tvättmaskin etc etc
Här har alla varsin Elfaback till den rena tvätten och jag viker och sorterar efter hand. Tyvärr rymmer de inte så mycket så jag letar efter ett bättre system att sortera kläderna.

Städmusik

Det räcker att man tar fram dammtrasan så kommer lillskruttan och frågar var musiken är :-)
Här finns det en särskild spellista på Spotify med "städmusik" (konstigt nog samma spellista som jag har när jag tränar).
Storstädningen på söndagarna ska alltid inledas med Svennebanan på hög volym.
Nu är det ju bara jag som helt felaktigt tänkte dammtorka på en lördag och utan att dra igång musiken - helt wild and crazy!! När pappa är bortrest kan allting hända.

Hårfin

Lillskruttan har fått dille på hårspännen, tofsar och allehanda hårpynt. Jag vet inte hur många gånger som jag har fått sätta upp håret på henne idag - hon plockar ju ur allt efterhand som hon busar runt. Här har hon inspekterat tofsarna i hallspegeln:

Jag tror att de dög :-)

Fönsterljus

Än så länge kan man ha tända ljus när man äter kvällsmat, men snart nog så kommer det att vara för ljust för att det ska bli riktigt mysigt.

Man ska ju inte klaga på att dagarna blir ljusare, verkligen inte, men nu är det en sån där halvtrist mellanperiod när julen är långt borta och våren ännu inte visar sig.

Mera snö

Det snöar, snöar och sen snöar det lite till.....

Gillar man skånska vintrar så är det här en skitvinter!


Barnen är trötta på pulkaåkning och har numera övergått till snöbollskrig. De har byggt två fort i trädgården och när de är ute så ser man snöbollarna susa förbi utanför fönstret.

Världens bästa kaffebryggare


Melitta Look De Luxe

Nu snackar vi kaffebryggare alltså - inte special-kaffemaskin. Ska man göra helt vanligt bryggkaffe så är den toppen. Kaffet bryggs i riktigt hett vatten och termoskannan håller det varmt hela dagen om så önskas (tänker här på min man som tidigare värmde kaffet i mikron flera timmar efter bryggningen....). Vi köpte en sån här i höstas och är jättenöjda. Extra bra också med en extra kanna så att man kan göra massor med kaffe om man är ett större sällskap.

Maken vill iofs ha en specialmaskin med små dosförpackningar kaffe av något slag och jag hade förstås inte tackat nej till en lyxig sak som kunde fixa latte till mig.... men jag vill heller inte ha stora åbäken till maskiner som tar upp mer yta från köksbänken.
Det har annars blivit väldigt vanligt med espresso/latte/allsorts kaffedrink-maskiner som gärna ska värma och skumma mjölk också. Är det någon av er läsare som har en? Vill gärna höra för-och nackdelar!

Vi har alltid druckit massor med kaffe här, men sen jag började med dieten så får jag snudd på förgiftningssymptom av mer än en kopp om dagen. Är snart nere på min lagomvikt och kan sen börja träna upp koffeinsinnet igen.


Ensam igen

Maken är bortrest, igen. Han jobbar uppåt landet några dagar och det är knäpptyst här hemma efter kl 20. Lugnt och skönt - en liten stund. Jag saknar honom rätt mycket. Inte för att vi brukar föra några djupa konversationer varje kväll utan för, som barnen säger, "det känns bra att ha honom i huset" :-) 
Ingen att krama om när man passerar.

Jag går runt och pysslar lite. Tvättar, plockar disk, kokar välling och försöker lösa morgondagens logistikproblem. Min bil är inte körduglig just nu (ovanligt....nja) och det ställer ju till det lite med lämningar och hämtningar när maken kör bort med sin bil. Idag har vi fått låna min mammas bil ett par vändor. I morgon är de tre yngsta hemma så det lutar väl mot att de två som går i skolan får promenera själva dit och hem. De går aldrig själva annars så det känns inte som en toppenlösning, men vad gör man? Dessutom har det varit mer eller mindre snöstorm ute nu i eftermiddag så de får nog starta i väldigt god tid.

Ikväll ska jag försöka komma i säng tidigt, åminstone före midnatt. Hoppas kan man ju alltid.
Jag brukar byta om till pyjamas tidigt men sen är det så många "ska bara": Hänger upp tvätten och öppnar diskmaskinen. Borstar tänderna och kommer på att badkaret behöver rengöras efter ungarnas lek med badbomber. Släcker i hallen och ser att gympakassarna inte blivit uppackade. Kollar igenom kalendern så man inte missar något inbokat. Letar upp mobilen och ställer alarmet, helst flera så att man är säker på att inte försova sig...

I-landsproblem!

Fick följande mail ifrån Liberoklubben idag med mailtiteln "Kan du leva med en vit blöja en kort period?" :

"Bryr du dig om att trycket på Liberos blöjor är borta eller ser lite annorlunda ut under en kort period?
Vi tycker att det är tråkigt, men det är tyvärr inget vi kan göra något åt. Det handlar enbart om dekorationen på blöjan. I övrigt är blöjan densamma som alltid.
Orsaken till att dekorationen är annorlunda är den här.
Den fabrik som i vanliga fall gör ett fantastiskt jobb med att tillverka ytmaterialet med tryck på till utsidan av Liberos blöjor, kan för tillfället inte leverera våra vanliga tryck. Det innebär att utsidan på blöjan är vit eller har ett annat mönster än normalt. Men detta gäller alltså enbart dekorationen på utsidan – själva blöjorna tillverkas precis som vanligt och har samma kvalitet för dig och ditt barn som du är van vid.
Vi hoppas att du kan ge dig till tåls tills Libero åter har de populära trycken på blöjorna. Vi förstår på de kommentarer som vi får till oss, att många föräldrar har trevliga samtal med sina barn om figurerna. Kan du klara dig med att berätta en saga eller sjunga en liten sång tills de är tillbaka? "

Herregud, hur ska vi klara detta?! Ska vår 6-månaders son tvingas kissa i en helt odekorerad blöja? Hemska tanke!
Ehhhh..... Jo, jag tror vi ska överleva. :-)

Mysigaste tossorna

Lillskruttans tossor som hon skrotar runt i här hemma:

De söta katterna är från HM.

Alla Hjärtans dag

Igår kväll så passade mormor barnen - alla, och över läggdags dessutom för första gången med fem. Maken och jag åkte in till stan och åt en fin trerätters på tu man hand.
Jag kan inte ens minnas när vi var ute själva så senast. Gissar att det är ett eller ett par år sedan nu. Jättegod mat och en fantastiskt vit chokladpanacotta till dessert...
Trevligt att vara själva men vi var faktiskt tillbaka hemma ett par timmar tidigare än vi hade trott. Äldsta barnet hade hållt sig vaken för att krama oss godnatt och vi hade varit lite saknade efter godnattsagan. Det hade gått bra därhemma i alla fall och mormor hade överlevt, även om hon aldrig hann ta fram boken hon tagit med sig för att sitta och läsa.
Kanske att jag och maken kan komma iväg på bio tillsammans någon gång.

Gustavsberg Kåge

När jag ändå är inne på koppar....


Dessa koppar ärvde jag efter min morfar. Jag drack alltid varm choklad ur dem hos mormor och morfar när jag var liten, precis som min mamma gjorde före mig. I tonåren fick jag av en händelse reda på att de har ett lite större värde och efter det fick de inte användas. Jag skulle ju kunna dricka thé ur dem vilken tisdagskväll som helst egentligen, men det blir alltid att man tar en vanlig kopp i stället.
Jag har försökt googla lite mer om dem men hittar just inget. Någon annan som har sett dessa koppar från Gustavsberg, modell Kåge, eller vet något om dem?
De stora stjärnorna är bruna, de små samt kanterna är guld.

Söta koppar

Jag har ärvt två små kaffekoppar (heter det kanske moccakoppar?) efter min morfar. Eftersom jag bara har två och de är så pass små så har de stått oanvända i ett skåp i alla år.Rörstrand Kolorita
Fina saker borde inte förbli oanvända så nu får barnen dricka varm choklad i dem på helgmornarna. Storleken är precis lagom och kopp med fat känns tydligen lite lyxigare än de vanliga vita muggarna vi använder till vardags.
Mina är pastellturkosa, men efter lite googlande har jag förstått att de finns i åtminstone ljusgult också. Man kanske skulle samla ihop flera?

Plättlagg Hjärtan

Tänkte införskaffa en sådan här idag:

Vi har en plättlagg redan (dock inga hjärtan) men med två går ju jobbet dubbelt så snabbt :-) Grädda plättar eller pannkakor tar ju forever i det här huset annars.
En liknande finns som erbjudande på Cervera just nu så det är bra läge om man vill köpa en. Det vore trevligt med hjärt-plättar till lunch i morgon.

Vilken vecka

Det har varit mycket den här veckan.
Tre barn har varit på sjukhusbesök. Vi har ju lyckats få två barn med astma och tre barn med matallergi och/eller eksemhud. De går hos samma läkare på allergimottagningen, men för att få oss att gnugga logistikknölarna så hade de fått tid olika dagar. Stora sjukhuset ligger tre mil bort enkel resa så det blev ju lite utflykt kan man säga. Barnen fick automatiskt extra egentid med en förälder och förutom läkarbesök så har vi varit och fikat och shoppat lite efteråt.
Förutom det så har vi sysselsatt oss med vägning för lilleman på bvc och skolbarnen har i vanlig ordning haft diverse utflyktsdagar med matsäckspackande. Vi lyckades glömma lillemans tid för vaccination för svininfluensa men får en andra chans om några veckor. I går morse så tänkte jag lägga mig i sängen och bara slappa en stund efter att maken packat in de fyra stióra i bilen för att lämna dem på skola och dagis. Jag har ganska svårt för att slappna av så pass mycket dagtid när det finns disk, tvätt, ärenden och jobb att lägga tiden på, men eftersom lilleman sov så gott också så kröp jag faktiskt tillbaka ner i sängen igen och drog täcket upp till öronen.

Då hör jag ytterdörren öppnas och en massa ståhej. Femåringen spydde i bilen utanför dagis och han, ytterkläder, bilstol och bil behövde saneras.
Nya bilen dessutom, det var premiär kan man säga. Nu ångrar man ju lite att inte sätesskyddet satt på och varför har vi inte kommit iväg och skaffat bilmattor än?!
Sonen kräktes en gång till inne och la sig sen att vila. Efter tjugo minuters tvångsvilande var han uttråkad och kom upp igen och har mått prima sedan dess. Kanske vi slipper en ny omgång magsjuka *peppar peppar*.

Funderar på om jag ska ge mig ut på långpromenad med vagnen nu på förmiddagen. Eller kanske åka iväg på shoppingtur. Kolla i affärer och ta en latte på något fik är ju inte så dumt. Jag har det bra lyxigt som har en man som jobbar hemifrån - jag hoppas jag får behålla honom här någon månad till. 

Viktnedgång

Jag började ju i november (måste det ha varit), men sen kom julen emellan. Vi hade visserligen kräksjuka allihopa över julhelgen, men efter det så struntade jag gladeligen i dieten och åt gott i mängder.

Omstart blev det 10 januari och även om jag fuskar med jämna mellanrum (fika med vänner, goda middagar då och då etc) så har jag faktiskt skött mig rätt bra. Jag kör med Naturdiet, dvs byta ut en del mål mot en pulverlösning, smoothie eller bar. Smakar inte fantastiskt men när man väl har vant sig så går det ner rätt fort.
Förutom att bli av med alla extrakilon så satsar jag på träning och det är helt nytt för mig. Jag har aldrig varit träningsmänniska men nu när jag är igång så känns det rätt bra att röra på sig. Det har blivit ett entimmespass här hemma ca 5 dgr i veckan: 45 min spinning och 15 min styrketräning.

På en månad så har jag tappat 9 kg.

Jag har börjat plocka fram mina gamla kläder igen och kommer nu i åtminstone några av byxorna i stl S.
Fem kilo till sen är jag nöjd, har inget behov att bli mindre än så.

Alla barnhjärtans månad

Stöd min insamling till Hjärt-lungfondens kampanj för alla Sveriges hjärtebarn!
I år går pengarna till "Gertrud" - ett rikstäckande videonätverk för Sveriges barnhjärtkliniker. 
SMS:a

BARNHJÄRTA 284 NAMN

till 72901 så skänker du 30 kr till Hjärt-Lungfonden.

*byt ut NAMN mot ditt eget namn

Hört på tv

Vänner är systrar och bröder som man har valt själv.
Stämmer rätt bra tycker jag.

Busfabriken och melodifestivalen...

...en riktig heldag med andra ord.
Vi åkte till Busfabriken med de tre äldsta (killarna) samt tioåringens ena bästis, vi fick av olika anledningar bara fyra barn med oss. De yngre var hos mormor och morfar. Jag och maken fick oss ett rejält motionspass - vi flängde runt i labyrinterna ihop med barnen :-) Vi var inte hemma förrän efter kl 18 så idag blev det till och med hämtpizza. Det händer ytterst sällan i det här huset. Jag tycker att köpepizza är mer skräpmat än lovligt och just inte mycket godare än något annat, men ibland får det bli så (och jag är tacksam om jag slipper äta det).

Melodifestivalen då:
Det var lätt att plocka ut vilka fem som skulle gå vidare till nästa steg, även om jag var något förvånad över att Salem Al Fakir gick direkt till Globen. Pain of Salvation var min absoluta favorit med toppenlåten Road Salt! Vi satt och tittade på programmet på Svt HD även om jag noterade att de inte kunde visa det i HD-bild med extrabra ljud. Tyvärr försvann en stor del av ljudet så vi hörde knappt vad han sjöng i mikrofonen eller vad programledaren sa därefter, inte förrän vi slog över till vanliga Svt1. Men det jag hörde räckte som sagt för att jag skulle bestämma mig vilken låt jag tyckte var bäst.
Dolph Lundgren var ju ett speciellt inslag i rutan. Med sin mörka röst och udda sätt. Kul att se honom göra en liten dansuppvisning med inslag av isknäckning. Läste någonstans om att det ryktas att Doph ska få lite hjälp av Stallone i någon senare deltävling. Ja....why not?! I Melodifestivalen kan allting hända.
Hur dålig musiken än är och hur halvsegt det än kan bli med alla dessa deltävlingar så tycker jag ändå att det livar upp de här tråkiga månaderna när minnet av julen bleknar och våren ändå är för långt borta. Lite glitter och glamour kan man behöva om än bara på tv.

Vinterpromenad

Jag och femåringen tog en långpromenad (på 2 timmar) idag, med lillasyster och lillebror i syskonvagnen. Det var rätt tungt att köra stora vagnen i slask och snömodd, jag lär ha träningsvärk i armarna i morgon.
Vi tog vägen förbi mina föräldrars hus. De var inte hemma, men vi gjorde snöänglar och trampade upp hjärtan i trädgården :-)

Stora tjejen sov middag i vagnen, men lilleman höll sig vaken.

Nivea Cover Stick

En av mina favoriter i sminkskåpet just nu är Niveas Stay on Cover Stick.

bild från nivea.se
Jag har allt från ringar under ögonen till operationsärr och den täcker allt. Huden ser perfekt jämn ut om man duttat med den här innan man tar på foundation.
Jag har inte jättekoll på allt som kommer ut i butikerna och blir jätteglad när jag får tag på något som är riktigt bra.

Fågelskådning

Min man står numera allt som oftast i köksfönstret och spanar efter fåglar. Jättekul tycker jag, jag blir så full i skratt! Min man ser inte ut som en fågelintresserad kille. Han blir liksom aldrig äldre än 25 (även om det var många år sedan han passerade den födelsedagen), klär sig ungdomligt, älskar dataspel och musik, busar rätt mycket etc. Sen vet ju jag att han var lite värsting som ung och så där - då blir det så märkligt när han står med fågelboken i handen och hojtar upphetsat om någon sällsynt fågelart som äter vid just vårt fågelbord :-D
Det är kanske sådana intressen som infinner sig när man är 30+ ? Kanske jag vaknar upp en morgon med en hejdlös önskan om att börja knyppla?
Vi har i alla fall en hel del fåglar på vårt tomt dagligen. Trevligast - enligt mig och barnen alltså - är fasanhonan som kommer varje dag. Barnen har döpt henne till Sofie (och om hon har en man så heter han absolut Emil av någon anledning).

bilden tagen genom fönstret

Äldste sonen 10 år idag!

Han väcktes med skönsång och paketöppning före skolan i vanlig födelsedagsordning. Mycket Lego, böcker, bordtennisset, experimentlåda, biobiljett etc.
 
Efter skolan höll vi tårtkalas med mormor och morfar. Jag hade köpt en oblatbild till tårtan, men den gick sönder och det blev till att improvisera lite i sista minuten. Gräddtårtan fick blått glitter (tänk vad mycket kul tårtdeko det finns nuförtiden) och Lego Star Wars-figurer så klart.

Av mormor och morfar fick han en utflykt till våren - att trampa dressin med morfar i NV Skåne :-) Det kommer att bli en höjdare.
Sonen har själv valt att inte ha något stort kalas med klassen eller killgänget det här året, utan ville ha med sig brorsorna + två kompisar till Busfabriken till helgen i stället. Lillskruttan har inte lika mycket ut av att springa i labyrinter och klättra i hinderbanor och skjuta skumbollar så hon ska få vara hos mormor och baka i stället den dagen, och lika glad är hon för det.

Före läggdags hade vi utöver vanliga sagoläsningen gemensam högläsning ur Berts dagbok, den första boken i serien om Bert. Sonen fick den i present idag. Jag har aldrig läst böckerna men maken har sagt att de är riktigt roliga och bra. Hela familjen satt samlad i kväll och lyssnade på de första kapitlen och vi skrattade så vi kiknade! Tioåringen rodnade emellanåt vilket jag tror betyder att den tar upp ämnen som är lite känsliga och igenkänningsbara i hans ålder. Toppen!


Förberedelser inför födelsedagsfirande

Äldste killen fyller 10 år i morgon. Han änskar sig knappt något annat än LEGO och då speciellt LEGO Star Wars. Lite då och då så har han visat mig ett reklamklipp som gått på någon av (skräp-)barnkanalerna, där de visar ett speciellt rymdskepp. Jag har liksom nickat och sagt ja, ja i tron att jag skulle kunna hitta samma skepp i affären sen. Först idag så kom jag iväg till en lite större leksaksaffär och då hade de ju mängder med rymdfarkoster i olika färger och storlekar. Jag fick faktiskt ordentligt med beslutsångest. Till slut så fotade en 5-6 stycken med mobilen och lät min man välja hemifrån.
Det blev två olika - ett från oss och ett från släkt som öronmärkt pengar just till extrafint Lego. Så då har de ett från goda sidan och ett från onda sidan sen. Jag har inte ens sett Star Wars filmerna själv. Det hör liksom till de sakerna jag tänkte hinna med innan jag dör, men än har det inte blivit av. Sonen har sett två av dem, hemma hos kompisar, och han kan precis allt om namn och vad de är med om.
Fy sjutton vad dyrt det är med Lego! Men nu är det Lego han vill ha och man fyller ju bara en gång om året. Min lille store kille :-)


RSS 2.0