Medicindosa

Maken köpte en veckodosa för att jag ska ha åtminstone lite lättare att komma ihåg min medicin varje dag. Jag har fortfarande svårt att få in det helt i morgonrutinen, men för det mesta kommer jag ihåg den utan påminnelse nu. Den här knallturkosa asken missar man inte i första taget + att den är behändig att ta med sig till tex sommarstugan.

 

Modellen heter Anabox och den är köpt på Medstop (ca 59kr)

Jag glömde förresten tabletten helt för ett tag sedan men blev inte sjuk alls trots att det hann gå nästan ett dygn - det är första gången jag har klarat mig så bra och det känns lite tryggare även om det inte är direkt hälsosamt att glömma så länge.


Utebilder

Det varma vädret bara fortsätter och fortsätter. Underbart!
Jag hoppas det inte blir som 2007; sommar innan skolavslutningen och sedan kallt resten av sommaren. Lillskruttan föddes i mars det året och hon använde knappt några sommarkläder. Barnen hade 3-i-1-jackor och de användes MED den avknäppbara huvtröjan i hela lovet :-( Semestern regnade bort, vi gick bla och frös på High Chaparall. Måtte det inte bli likadant i år! För min del är jag bara glad om det inte går över +25 grader på hela sommaren, men regn och mulet vill jag inte ha. Jag kan leva gott med de temperaturerna som har varit senaste veckan.
Här kommer lite bilder utebilder:


En glad lilleman....


...som vet att det är BUS att åka med huvudet före.


barnen läser i strandtältet


mina fina gullvivor


Lilla statyn som maken köpte när vi firade bröllopsdag för några år sedan

Små vilddjur

Då var det vardag som vanligt igen då. Det trista är att lilleman som precis före påsk verkade rätt ok med att lämnas på dagis nu är lika hysterisk vid lämningen som alltid tidigare. Nyhet är väl mer då att skruttan också varit ledsen vid lämningen igår och idag :-( Visst, man vänjer sig väl snabbt vid att vara hemma med mamma och pappa och kunna leka på sina egna villkor hela dagarna.
De var iväg på utflykt med hela dagis idag. Kosläpp! De hade haft det jättetrevligt och båda mina ungar hade njutit av att vara på landet och se kossorna skutta rundor. Jag tror inte de lider så mycket av sina 10 timmar i veckan som är deras dagistid, men jobbigt är det att lämna dem på morgonen.
Jag åkte inom kyrkis när barnen åkt på sina håll och gick igenom lite nya arbetsuppgifter där. Det blev många koppar kaffe och trevligt sällskap också innan jag gav mig hemåt till den väntande bokföringen.

Tanken var att jag skulle bygga ett nytt staket på baksidan av huset på eftermiddagen när barnen kommit hem. Barnen är ju alltid i trädgården och grejar med sitt och då passar det ju bra att syssla med trädgårdsarbeten av olika slag, men deras kompisar tyckte tyvärr det var väldigt spännande att titta på medan jag jobbade. Det var många kommentarer av typen "Det där skulle jag kunna göra mycket snabbare", "Kan du inte bättre?"... Lilleman stod brevid och hojtade Mamma, maaammaaaa bara för skojs skull. Jag gav upp rätt snabbt! Jag fick klura lite på grinden ner till intilliggande park i stället. Det ska vara någon stängningsanordning som är tillräckligt enkel för att fyraåringen ska kunna öppna och stänga men lilleman ska inte klara av att få upp grinden själv. Jag tog skruttan med mig till Bauhaus och hon fick prova att öppna och stänga olika typer av hakar, spärrar och låsanordningar. Det blev till slut en enkel variant som jag hoppas fyller sin funktion - en karbinhake som fästs i en ögla.
Jag var ute och jobbade med projektet i nån timme efter att barnen lagt sig och nu börjar man ana hur det kommer att bli. Det är egentligen inget riktigt staket utan ett lågt stängsel. Som i Zoo Tycoon (om ni har spelat det någon gång); det håller små vilddjur inne men stora djur kan bryta sig igenom och apor kan klättra över :-)


Lilleman lär hålla sig på rätt sida i varje fall och det är hela poängen med det.

Har ni deklarerat än? Eftersom jag är egenföretagare så räcker det inte med att bara skriva under det förtryckta utan det ska räknas och kontrolleras hit och dit. Jag våndas lite och därför så har jag också skjutit upp det. Men i morgon....i morgon ska jag få det gjort!
Jag vet att jag ska ha många pengar tillbaka och det är ju aldrig trist. Tyvärr kommer skatteåtebäringen först i december för såna som mig. Inga extra semesterpengar men väl några tusenlappar till julen.

Påsklov!

Jag har, som ni märkt, varit urdåligt på att blogga under påsken. Får man skylla på vädret? Det har varit helt fantastiskt och det verkar som om ni andra har haft det lika fint runt om i landet.
Sommarkläderna har kommit fram och vi har inventerat lagret av solhattar och solkrämer. Jag väger lite mer än förra sommaren och jag kommer att få svårt att klä mig i sommar om jag inte investerar i lite nya sommarplagg :-/
Mina supersköna sommarskor har kommit fram i alla fall.


Inte vackra men väldigt bekväma!

Vi har jobbat i trädgården en hel del och det händer grejer där.
I fredags blev dagens stora projekt att hämta sten. Grannen hade haft sten runt om sitt hus och nu ville han bli av med den. Min make skulle nog täckt tomten med sten om han fick och det lär bli en hel del sten till nya dammprojektet så det passade oss bra att bära över alltihopa till oss. Barnen engagerade sig med löfte om att de skulle få 1 kr per sten de bar över till vår tomt. Vi insåg ganska snabbt att vi skulle få hosta upp en hel del slantar...


De tre äldsta hamnade runt en hundring och lillskruttan släpade minsann över 29 stenar hon med, en i taget, fram och tillbaka. När de till slut gav upp och lät maken ta det sista i skottkärran så fick jag såklart åka en sväng till affären med barnen. De där slantarna brände ju nästan i fickorna :-)
Det blev några Bakugan och uteleksaker och lillskruttan valde någon pysselsats typ "Gör din egen Bling Bling-tavla". Vi åt årets första mjukglass också innan vi vände hemåt. Väl hemma hade farmor anlänt och det var nästan som julafton det med.
På påskaftons morgon blev jag väckt 7.30 av ivriga barn som ville ut och leta påskägg i trädgården. Påskharen är minsann inte så morgonpigg i det här området så de fick lugna sig tills efter frukost. Det är inte så mycket godis i påskäggen hos oss, men väl leksaker, supbubblor och slantar. Det är toppen med de där småpåsarna med legogubbar (Minifigures?) och nu finns de ju med PetShop och My Little Pony också. Och äckliga sockeräggsgodisar får de så det räcker och blir över ändå i påsktider.
Eftersom farmor var på besök hade vi för en gångs skull två bilar att tillgå så det blev en tur till sommarstugan över dagen. Jättehärligt! Barnen hade med sig sparkcyklar och sånt också och som alltid så lockade skogen med de välkända kojorna.På andra sidan skogspartiet ligger stranden. Lilleman hade svårt att hänga med på promenaden för han ville absolut plocka upp alla kottar längs vägen. Det var MÅNGA så han fick ju ge sig till slut. Besvärligt! :-)
Solen värmde och det var inga problem att tänka sig att vi kommer att gå ner till stranden och bada i sommar. De hade inte fått upp badbryggan än, men i maj brukar den komma på plats.


Äldsten på stensidan av stranden.

Farmor åkte hemåt igår och idag har vi varit ute och jobbat i trädgården från frukost till kvällsmat. Lite färg har jag fått och trädgården förvandlas. Mer om detta senare.

Pergola


Bild från www.clasohlson.se
En sådan här tänkte vi skaffa oss. Ni hittar den på Clas Ohlson för 1299:- Jag var där och kände på den häromdagen och den kändes inte så skranglig som många andra billiga varianter. Jag gillar modellen och den är STOR så många kan få plats att fika därinne. Den ska stå på baksidan av huset så vi har bra sikt över poolen, dammen (om den kommer på plats i år) och parken intill där barnen brukar leka.

En dag i solen

Vi målade ägg igår. Målade, färgade med lökskal, dekorerade med äggvästar... Jag tror vi kokade närmare 30 ägg. Det kändes som om vi skulle få äta ägg dygnet runt, men efter lunchen så hade antalet krympt betydligt så det ska nog inte vara några svårigheter att bli av med alla kokta ägg under påsken.
Det blev fantastiskt väder igår och framåt eftermiddagen blev det rejält varmt så barnen kunde slippa både jackor och koftor. Lillskruttan kom in med vårblommor till mig. Hon plockar dem så himla högt upp så vi fick lägga dem på ett kakfat med vatten.
Barnen var ute från lunch till kvällsmat och det blev så klart utefika också. Jag satt i solen och svettades i mina jeans och t-shirt. Sen värmer det ju rätt ordentligt om man har knähöga gummistövlar på sig förstås.
Plötsligt var hela familjen uppe i en bandymatch. Spelar man med ungarna märker man snabbt vilken dålig kondis man har :-/ Jag gick snabbt tillbaka till mitt kaffe. 

 

En granne kom förbi och påtalade att han hade varit ytterst nära att köra på vår äldste son. Vi bor längst ner på en återvändsgränd och det är backe ner mot vår hus. De äldsta barnen som pendlar mellan vårt och kompisarnas hus drar rätt ner på cykel, rollerblades eller i det här fallet sparkcykel. Trots mitt tjat om att det kan backa ut bilar från de andra uppfarterna så har de tydligen inte koll när de drar fram så snabbt de bara kan. Det i kombination med att grannarna har hög häck runt tomten och noll sikt när de backar ut gör det farligt :-(
Vi hade ett ordentligt snack igår om vikten av att köra försiktigt och se sig för, hålla sig på höger sida (där det dessutom är bättre sikt för de som backar ut). Helst hade jag sett att de kör andra hållet till kompisarna, längs cykelbanan i parken - men eftersom det är längre det hållet och inga mopisar kör den vägen så vet jag inte om jag kan få igenom det förslaget. Klart man blir både orolig och arg. Det gick bra den här gången men det kunde gått vansinnigt illa.

Idag väntar vi finbesök. Farmor kommer och hälsar på oss några dagar under påsken. Halva familjen träffade henne för en vecka sedan, men vi andra har inte sett henne på många månader så det ska bli trevligt. Kanske vi hinner med ett besök i sommarstugan också.


Nästan som sommarlov

Härliga tider!
Familjen är samlad igen och barnen har påsklov. Det är sådana här veckor man verkligen uppskattar att både jag och maken kan flexa med arbetstiderna. Vi sover så länge vi vill och tar långa stressfria frukostar. När barnen är påklädda och tänderna borstade så försvinner de snabbt till kompisar (och är de inte snabba nog så knackar kompisarna på här). Vädret är ju toppen så barnen har varit ute och lekt fram till läggdags och de har fått vara uppe längre än vanligt. Det känns faktiskt nästan som sommarlov :-)

Idag gick jag en sväng på gröningen/parken här intill för att få lilleman att sova sin middagslur i vagnen. Då kommer där en liten knatte gåendes på gångbanan, han var kanske runt 2-3 år (en bra bit yngre än min dotter). Inga vuxna syntes till på långa vägar så jag gick bort mot honom. Då frågade han om jag hade sett hans kompisar. Det hade jag inte, jag hade bara sett mina egna barn som lekte vid vår tomtgräns. Jag frågade efter hans föräldrar och de var nog hemma sa han. Var bor du då? I ett hus, där nånstans...sa han och pekade lite osäkert över samtliga kvarter i närheten. Jag föreslog att vi skulle gå tillsammans och se om vi kunde hitta hans hus, kompisar eller någon han kände. "Nä..... krokodilerna kanske har tagit mina kompisar. Jag ska gå och titta efter dem vid krokodilerna där i bäcken."
Kanske inte!! :-/
Rätt som det var kom i alla fall hans pappa och tackade mig för att jag uppehöll hans son. Lillkillen hade helt sonika dragit iväg från trädgården.

Vår minsting har blivit en liten rymmare och det är min stora fasa att han ska ta sig till bäcken. Självklart lockar vattnet och även om det inte är mer än en grund bäck så är det ändå brant ner till själva vattnet och det krävs inte så himla mycket vatten för drunkningsolyckor heller.
Vi har fått börja låsa ytterdörren (förstå hur många gånger om dagen man får låsa/låsa upp/låsa/låsa upp varje dag när barn ska ut och leka, in och kissa, ut igen, in och snyta sig...) och det räcker att något syskon går in eller ut så smiter han genom snabb som en vessla och är inte grinden spärrad ute så ger han sig direkt ut på garageuppfarten :-( Tokiga unge!
Idag insåg jag att han lärt sig öppna barnlåset på altandörren också - nu sitter där en extra hasp och hänglås!
Jag tänkte faktiskt häromdagen på hur skönt det är att han har slutat klättra upp på köksbordet, läsa skafferiet och riva bland tvätten. Hyssen förändras - men består!

Vårstädning!

Idag följde två barn med mormor och morfar till sommarstugan. Jag och lilleman blev ensamma kvar hemma - vi fick helt enkelt inte plats i bilen.
När lilleman sov förmiddag hade jag redan avverkat dagens jobbmail samt plockat upp alla småsaker som låg på fel plats i huset och i brist på annat så började jag röja i de stora killarnas rum. De har en förmåga att trava allt i bokhyllan och det hamnar på något konstigt vis alltid smutstvätt i leksakslådorna också där inne. Det blev fint och eftersom lilleman roade sig själv rätt bra när han vaknat så tänkte jag att jag lika gärna kunde dammtorka inne på killarnas rum när jag ändå var igång. Dammtorkandet spred sig sen och innan jag visste ordet av så hade jag dammtorkat alla rum i hela huset. Men hur kul är det med dammråttor i hörnen när man precis har plockat undan och dammtorkat? Dammsugaren åkte fram den med. Sängkläder och handdukar byttes, toaletterna städades och krukväxterna vattnades. Ok, det blev väl en hel veckostädning av det då. Efter fem timmars städande var jag färdig för en dusch.
Sen gick jag och lilleman ut och njöt av sol och frisk luft resten av dagen.
Utlånade barn kom hem till kvällsmat och nu väntar jag bara på maken och de två äldsta barnen som faktiskt är på väg hem :-)
Snart så är vi alla samlade under samma tak igen.

Lugna gatan

Det är så lugnt här hemma så det är nästan en meditativ tystnad. Igår åt vi lunch hos mina föräldrar (mamma bjöd på sill och potatis!), tog en långpromenad i duggregn och sen fick jag roa mig med lite städning när barnen lekte själva. Alla husets leksakslådor är rensade och sorterade, välbehövligt förstås.
På förmiddagen idag gjorde jag och barnen två fiskespel (de skulle såklart har ett var). Klippa fiskar och sätta gem på dem, sexåringen som kan vika fiskar i origami stilade med sådana. Ut och hitta lämplig pinne till metspö och så en magnet i änden av "fiskelinan". De hade roligt i flera timmar.Jag gjorde klart ett nytt bilbingo till barnen, det vi köpte för ett par år sedan började ta slut och det efterfrågades nya bildbrickor.
Efter lunch ville alla leka ute och då passade jag på att äntligen få gjort ett trädgårdsprojekt:
Vår mini-trädgårdsdamm har tyvärr aldrig blivit barnsäkrad med galler eller liknande. Förra sommaren lärde sig lilleman att gå och vi hängde fortfarande efter honom vart han än vände sig. I år bestämdes att dammen skulle flyttas och grävas om och det där med barnsäkring kändes inte lönt då. Men för någon dag sedan var det ett barn som drunknade i en trädgårdsdamm här i Skåne, ett barn på 1½ år precis som vår minsting, och plötsligt kändes det akut angeläget att fixa till dammen! Idag tömde jag den på vatten. I botten låg kilovis med marmorkross (väldigt fint, men det vackra vita syns ju inte under grönt algvatten) och jag och barnen hjälptes åt att lasta i all sten i skottkärran. Vet inte om det ska tvättas och återanvändas på något sätt i kommande dammkonstruktion, så det får ligga där så länge. Några grodor fick lite panik när vi förstörde deras damm och sexåringen fick ordna räddningsaktion genom att bära dem en och en i hink till bäcken en bit från vår tomt.Själva dammgrunden ligger nu bakom garaget i väntan på att maken ska komma hem och få säga sitt om dess framtid.

Efter lunchen började sexåringen sakna sina äldre syskon som är bortresta med pappa några dagar nu. Det är väldigt tomt och tråkigt när det bara är tre barn i huset, konstaterade han. Jag undrade vad han skulle gjort om storebrorsorna var hemma, för det är då rakt inte alltid han leker med dem och han kan sitta timmevis på sitt rum och jobba med allehanda projekt.
Jo, om jag tröttnade på att leka själv så kunde jag gå runt och se om någon annan lekte något roligt som man kunde vara med på. Så sant, med många syskon finns det ju också många möjligheter till lek och olika lekkamrater.

Mormor och morfar kom till fikat, dvs de dök upp vid mellanmålstid och hade kakor med sig :-) De undrade om Skruttan ville följa med dem hem och sova över och hon packade raskt ihop pyjamas och så en hel väska med Barbies och tillbehör. Så var det bara två barn i huset igen. Vi har spelat en hel del spel och jag är rätt less på att slå tärningar nu :-/ Vid läggdags kom sexåringen på att jag hade lovat honom att vi skulle jobba lite med hans djurpark i Zoo Tycoon på datorn och sen fastnade vi med det i nästan en timme :-)

Nu sover alla förstås. Är det så här det är att ha två barn? Eller tre barn? Vi har ju varit i den situationen en gång i tiden, men inte kan jag minnas att det kändes så här lugnt då. Ibland kan jag tänka att de med färre barn måste ha väldigt mycket fritid (och väldigt mycket pengar över!) men självklart känns det ju inte så när man är just i den sitsen. Men den här helgen - med halverad familj - har varit rena semestern.
Jag saknar min familj! Visst kan det kännas jäktigt i vissa stunder och visst är det mycket trixande, fixande och planerande. Men aldrig att jag skulle vilja vara utan det. Vårt hus är fullt av liv och det är väl så det ska vara <3

Bilbingo

Skriv ut och ge barnen varsin bingobricka och en penna när ni ska ut och åka. Fem i rad, så klart. Funkar bäst för landsvägskörning eller när man ska lämna stan åtminstone (jo, vi har grisar på vägen till sommarstugan), men det är ju bara att byta ut bilderna om man vill göra en egen variant. Maken blir tokig när barnen kör bilbingo - så vill man ha lugn och ro kanske det inte är ett alternativ.

  

Påskris för allergiker

dsc00756 (MMS)

Stommen tror jag kallades smyckesträd när det såldes på Ikea.


Familjen är delad

Maken jobbar borta närmaste dagarna, igen! Det känns som om han bara kom hem och vände och det är ungefär så det ligger till också. Den här gången tog han med sig de två äldsta barnen norrut och de ska få spendera lite tid med farfar och farmor i Närke medan pappa jobbar.
(Jag är återigen utan vettig kamera eftersom maken tar den med sig - så det är mobilfoton som gäller. Igen.)Här är killarna är redo för avfärd och har redan dragit igång en dvd-film. De har ca sex timmars resväg framför sig och har laddat upp med filmer, serietidningar, PSP och frukt. Jag var faktiskt lite avundsjuk för vi har alltid haft roligt under bilfärden när vi har åkt upp tillsammans. Själva resan är ju halva nöjet :-)


Plötsligt hade jag bara tre barn hemma. De önskade sig pannkakor till kvällsmat och det tog ju ingen tid alls att grädda pankisar till oss! Vips, så försvann sexåringen hem till mormor för att sova över där och så var det bara de två minsta kvar. Här är så tyst, så tyst. Fyraåringen är kvällstrött och hon tittar just nu på en film och lägger sig sedan före 20.30 (om hon håller sig vaken så länge).


Lilleman har fått en riktigt dålig ovana - han sover mellan ca 20-21 och sen är han vaken ett par timmar, sover oroligt och vaknar vid 04 och vill ha välling, somnar om igen.... Våra andra barn har alltid sovit hela nätter, ända från start, och det här är ett nytt beteende för oss. Jag har mina teorier om vad det kan bero på men vad hjälper det... Jag tänkte lägga mig tidigt, riktigt tidigt och hellre kolla på tv i sängen så kanske jag vaknar hyfsat utvilad i morgon ändå :-)


Klädetiketter

En liten, liten glimt av världens bästa barnklädesmärke!Det finns inte på marknaden ännu, men en vacker dag så.... :-)

Fyndat skor

Körde inom Skopunkten med åttaåringen som behövde nya vårskor. Han valde samma som brorsan köpte tidigare, fast i annan färgställning:

Det känns som att de väljer typ likadana år efter år, men modellen funkar ju och till killar finns det inte så fasligt mycket att välja på. De tycker ju att det tar för lång tid att knyta skosnören så det bli alltid kardborreband till slut. Lathet och en vanesak säger jag, men men... så länge de faktiskt kan knyta en rosett så väljer jag att inte bråka om det.
På vägen till kassan såg jag att de reade föregående säsongs skor. Där låg ett par blommiga kängor för 49kr och med "andra paret halva priset" så skulle de då kosta 25:-
Då gjorde det inte så mycket att de förmodligen var för stora, hennes fötter lär ju bara bli större och förr eller senare kommer de väl till användning. I kassan fick jag redan på att jag skulle få 24 kr i rabatt eftersom jag är klubbmedlem (och vi handlat skor där med jämna mellanrum) och det var ju inte fel det heller. Ett par skor för 1 kr tycker jag är toppen!!! :-DDottern blev själaglad över de blommiga skorna och de åkte på direkt. Lite mätande visade att de helst skulle varit en storlek mindre för att passa henne, men hon gjorde allt för att bevisa att hon minsann både kan springa och hoppa i dem ändå. Idag har hon fått använda dem ute och jag tror vi kommer att få svårt att få på henne gympaskorna som står på hennes plats i hallen.

Muggarna har kommit

Idag var vi och hämtade ut paketet med nya tandborstmuggar åt barnen. Jag var riktigt less på de gamla muggarna som var fästa med sugproppar på väggen och ramlade ner allt oftare.
Så här såg det ut innan:och så här ser det ut idag:Tänk att man kan glädjas åt det lilla :-)


Nya tandborstmuggar

Jag har precis beställt nya tandborstmuggar till barnen. Melamin ska det vara (onödigt att krossa glas eller klinkers), så det fick bli sådana här:


Rice muggar, bild lånad från Broarne

Färgerna kommer verkligen att lysa upp vårt svart/vita badrum :-)
Passar på att tipsa om webbshopen jag beställde dem från - Broarne.se 
Så mycket fint man kan hitta där! Man blir ju glad av varenda liten sak. RICE är storfavorit hos mig och jag funderar allvarligt på tårtfat, kanna och kanske duktyngder också inom en snar framtid.

Skogsutflykt

Jag skickade ett blogg-mms från skogen, men jag drar ihop alla bilder till ett nytt inlägg i stället. Jag ber om ursäkt för bildkvalitén, min mobil är inte precis toppen att fotografera med :-(

Jag och tre av barnen planerade en utflykt till skogen efter dagens städning. Ibland har det sina fördelar att dela upp barnen lite och göra aktiviteter som passar just för dem och idag fick elvaåringen och minstingen stanna hemma. Däremot kom åttaåringens kompis förbi precis när vi skulle åka och han ville hänga med. Det var ok tyckte jag så han sprang raka vägen hem och kollade så det gick bra. Vi har ett jättevackert område en liten bit utanför byn, med gamla dammar med slingriga skogsgångar runt om.


Det blev ingen lugn promenad som jag sett framför mig, inget leta saker eller lyssna efter fåglar heller som vi brukar. De stora grabbarna småsprang i förväg, stimmade lite och var rätt uppe i varv ett tag.Vi stannade och fikade och sen släppte jag odågorna lösa i skogen i stället :-) Det funkade bättre.Lillskruttan försökte hänga på grabbarnas klättrande men det var lite för högt tempo för henne och hon höll sig i närheten av mig i stället.


motorikträningJag satt lutad mot en trädstam och solade i mina blommiga gummistövlar :-)

Vi stannade på flera ställen så barnen kunde springa av sig och ett tag ångrade jag att jag inte hade packat med en tidning att roa mig med men samtidigt så kan man behöva ha den där tiden för eftertanke och att bara vara. Det var rätt skönt att sitta och göra ingeting alls.
En hackspett och massor med grodor fick vi se längs vägen. Vitsipporna står beredda att slå ut i tusental, några enstaka plättar här och där lyste vitt idag.På sista stället vi stannade för lek fick två gigantiska ihåliga stubbar vara borgar, grabbarna var riddare och lillskruttan var en drottning som skulle räddas. Leken pågick i nästan en timme och de hade så roligt allihopa - ända tills åttaåringen fick en pinne (svärd) slagen över näsan så blodet sprutade :-(
(Då hade jag precis sagt ifrån för femte gången att de inte skulle vifta med pinnar. Grrr.) Då var det liksom läge att gå mot parkeringen igen.
Bortsett från den där sista incidenten så var det en skön dag. Lagom skogsväder och allt.


Städning i vårt hus

Jag fick en kommentarsfråga för ett tag sedan om jag ville berätta om hur vi gör med städningen. Idag har vi haft städdag så det passar ju bra att förklara hur vi gör för att hålla rent och snyggt i det här huset, hahaha :-)
Sanningen är den att vårt hus är skinande rent och näst intill homestylat ungefär mellan lunch och mellanmål på söndagarna. BARA då.
 
Leksaker och lek hör hemma i barnens rum och i lekrummet. Det funkar inte alltid perfekt, men vi slipper det värsta stöket i kök och vardagsrum i alla fall.
I hallen har alla sina egna platser i skohyllan och där ska skorna givetvis hamna när de kommer in, jackor hängs upp och mössor ska läggas ner i rätt låda (även där har barnen egna lådor).
I badrummet har alla varsin krok för handduken. Vi byter alla handdukar på söndagarna, men är den ofräsch innan lägger man den självklart till tvätt och tar en ny ur handduksskåpet (alla barn har eget motiv på sina handdukar så de inte kan blanda ihop dem). Tandborstar och tandkrämstuber ska tillbaka i rätt mugg.
Lekrummet är till för lek och där finns även alla pysselsaker, lera, Lego, bilar etc etc i backar och lådor. Alla har en egen låda för saker som ska sparas till senare lek och en egen tidskriftssamlare för teckningar etc. Vi har ett skåp för spel och pussel, de två yngsta får be om lov att ta fram saker därifrån.
Tvättstugan har tvätttunnor med färgkodade lock och barnen får tidigt sortera sin tvätt själva. På kvällen lägger man hyfsat fräscha kläder i sitt rum och smutsiga läggs till tvätt.

Så här långt är det väl ungefär likadant i de flesta hus antar jag.

Jag hatar att ha saker liggandes som inte används och de senaste fem åren har vi tömt bohaget på varenda liten pryl som inte behövs. Jag tror inte jag skulle kunna få ihop 10 saker som inte fyller någon funktion! Vi har faktiskt t.om hävt ut alla babysaker mellan barnen trots att vi visste att vi skulle ha fler. Blocket och Tradera är fantastiska sidor och där kan man sälja och köpa saker efter behov :-) 
Säsongssaker finns på vinden, liksom arvegods som inte får slängas. Men här nere är det rätt välordnat i alla skåp och garderober faktiskt. Jag är ett stort fan av förvaring och har etiketter och bestämda platser för precis allt. Vi har ju tyvärr ont om sådana där utrymmen där man bara kan hiva in saker för senare sortering så ordning är viktigt. Vår stora klädkammare rymde hur mycket som helst men sedan några år tillbaka är det rummet kontor och lager för mitt företag och privata saker får inte komma över tröskeln där.

Städdagarna:
Varje söndag är det städdag. Självklart ska alla plocka undan efter sig under veckorna men på söndagarna ska ALLT hamna på rätt plats. Barnen har egna uppgifter efter ålder och vad de klarar av, utöver att städa i sina egna rum då förstås. Ex. Elvaåringen plockar undan allt i lekrummet och dammtorkar där. Sexåringen plockar ur och dammtorkar skohyllorna i hallen.
Maken dammsuger hela huset. Jag dammtorkar hela huset. Sängkläder byts (varannan vecka barnens, varannan vecka vuxnas + lillemannens). Krukväxterna vattnas och toaletterna städas.
Vi kräver rätt mycket de där söndagarna - inte en enda pryl på golvet, alla bord och bänkskivor tomma och jag dammtorkar varenda pinal (jag putsar kryddburkarna...). Jag var väldigt pedantisk innan jag fick barn, men numera lever jag bara ut den ovanan på söndagsförmiddagarna.
Min mamma tycker att vi är sååå hemska som tvingar barnen att vara delaktiga dessa städdagar.
Hur lång tid tar är sådan här städdag? Ca 1½ timme! Vi har lata sena frukostar och vid lunch så är det ändå klart.
Det hör till att vi har "disco" under tiden, det ska vara hög musik från början till slut. Idag när jag skulle byta vatten i byttan till dammtorkningen så passerade jag maken i vardagsrummet där han spelade luftgitarr (med en sopborste förvisso) till Djingis Khan och tre barn dansade vilt brevid! Det är mycket skratt och bus också :-) Bara det blir rent till slut.
Som barnen burkar säga när vi kör "bäst och sämst" på söndagskvällen: "Mitt bästa är att vi har städat och mitt sämsta är att vi har städat." Lite så är det väl - trist att behöva göra något man inte gillar men lite roligt samtidigt och trevligt när det är fint hemma.
Således är huset i toppskick på söndagseftermiddagarna! Vi gör ju lite småstädning emellanåt också förstås - vi dammsuger köksgolvet och det mesta av vardagsrummet minst en gång om dagen. Toaletterna saneras lite då och då under veckan och tvättmaskinen körs 10-15 omgångar varje vecka. Men det är bara på söndagar som allt är rent och prydligt överallt på en gång.

Under veckan börjar ordningen förfalla lite i taget... Just nu är det lilleman som gör det mesta, han är makalös med att vända upp och ner på lådor, sprida pusselbitar och riva pappersark i små små delar. Men syskonen hjälper till med stöket och även jag har en förmåga att bara lägga ifrån mig saker för att jag just då behöver hjälpa någon i ett annat rum. Framåt fredagen så har jag utvecklat tunnelseende och väljer att inte notera leksaker som ligger på fel plats, klädesplagg under soffan och tomma toarullar på badrumsgolvet. Jo, jag tar ett röj när andan faller på och ibland kan jag bli skogstokig om man har varit iväg över dagen och möts av en endra röra när man kommer inom dörren. På lördag kväll kan man inte bjuda hem folk alls ;-)

Jag beklagade mig för maken en gång och vet ni vad han svarade?!
"Om du lekte lite mindre och städade lite mer så skulle det inte se ut så här."
Ja, där är nog en del av förklaringen. Jag tycker det är betydligt roligare (och viktigare!) att veva långrep, klippa pussel av teckningar, hjälpa barnen göra egna orm/stege-spel eller vika origami, läsa otaliga sagor och vara publik när de har rollspel. So what om spisen inte blänker den dagen eller om fönsterkarmen förvandlats till en display för Legomonster.

Vi har rent men stökigt hos oss!

Mat och mera mat

Jag tittade just igenom de senaste dagarnas bilder som fanns kvar i kameran och insåg att det här nog blir ett inlägg till största delen om mat. Ja, det får väl vara så då.
Vi har inte gjort någon veckomatsedel den här veckan och då är det lätt hänt att det blir någon snabblagat sådär i sista minuten på det som redan finns i skåpen. Igår kunde jag inte komma på någonting jag var sugen på så det blev att ta fram receptsamlingen och se efter om där fanns något roligt. Det slutade med att jag lagade två rätter - en till mig, maken och de som ville smaka och så en till de barn som ville ha en gammal favorit. Jag lagar aldrig olika mat till oss annars och har nog inte gjort det sedan nyårsafton (och innan dess kräftskivan). Igår blev det kassler och pasta till barnen och thaiwok till mig och maken.Starkt men gott! Jag hittade en påse tigerräkor i frysen, det måste vara sen svärmor och hennes sambo var här och lagade mat någon gång, jätteräkorna åkte i de också. Maken ville ha kräftstjärtar med när vi ändå var igång och visst är det gott med skaldjur men jag vet inte om jag tyckte det passade in egentligen.

På kvällen hade sexåringen önskat fågelbon så det fixade vi ihop:All Bran Plus blandat med smält choklad (3 dl flingor och 200g mörk choklad) och så några fågelägg i varje bo. Jag lite svårt för såna där gelantin/sockerägg men resten är gott. Lyxigt värre en fredagskväll i det här huset.

Idag har vi haft fint väder och det blev en stor kontrast till gårdagens storm. Jag sprang runt i blåsten i förrgår och säkrade allt löst i trädgården, fällde ihop trädgårdsstolar etc och det var behövligt kände jag sedan när det tjöt runt knutarna.
Det blev jobba i trädgården hela dagen idag och det var riktigt skönt. Jag och maken gick runt på tomten efter frukost och gjorde upp planer på olika projekt. Rabarberna skulle flyttas, några buskar Löjtnanshjärtan skulle omplaceras (vi ska slänga upp en pergola så vi kan fika och övervaka barn i poolen i samtidigt i sommar...). När planerna var klara så kunde trädgårdarbetet sätta igång. Jag grävde, flyttade jord, fixade till staketet.... Maken tog fram grillen.
Grillen skulle tydligen "ses över" efter en vinter i garaget :-/
Nu ska jag inte alls vara orättvis; maken skjutsade barn till och från kompisar också, svarade i telefon och sånt där. Han grillade ju kött till kvällsmaten också, så nog var det en jämn arbetsfördelning! ;-)
****Jag vet att han läser här ibland så jag måste pika lite ****

Det blev årets första middag med grillat till och det var ljuvligt gott! Sommarkänsla.
Lilleman var ute och pysslade i trädgården med oss liksom övriga barnen och han blev förbaskad när jag tog in honom ett kort tag för att byta blöjan. Han ville ju vara ute! Vi åt mellanmålet utomhus också. Ett tag funderade jag på om jag skulle dra fram picnicfilten för ändamålet, men det gick bra att sitta på uteplatsen också.

Vad mer?
Heta räkor slängde jag ihop som kvällsgott till oss vuxna. Galet gott och äter man det samtidigt så gör det ju inte så mycket om man stinker chili och vitlök efteråt.Gigantiska räkor även till detta.
Mycket mat som ni märkte :-)


Rätt igen

Ännu en vecka hade store killen full pott på glosprovet (tjatar igen: glosor.eu). När jag plockade upp honom efter skolan hade han boken i handen och visade stolt upp att han hade fått 36 av 36 möjliga.
Jag hade ju planer på att belöna honom med något kul för att han gått från att ha hälften rätt till att numera ha full pott vecka efter vecka. För några veckor sedan så såg jag att Toy´s R Us sålde ut rollerblandes med Ben10-motiv för 50kr. Jag trodde knappast att de skulle finnas kvar, men de hade minsann två par kvar på hyllan när jag svängde inom där i förmiddags! 50:- är ju som hittat! Jätteglad stack han och brorsan iväg direkt och de åkte sen tills det var dags att åka kvällsmat. Nu har han röda märken på vristerna, jag vet inte riktigt hur man ska undvika det. Åka i fotbollsstrumpor kanske? De skyddar väl benen lite åtminstone.

Mycket som händer

Det har varit en ganska emotionellt turbulent vecka det här. Två saker har dominerat totalt och tagit energin ur oss. Två saker som är mycket viktiga för mig och känns i hjärtat, men som ni kommer att förstå inte är alls i proportion eller jämförbara på något sätt.

Jag börjar med det dåliga, hemska.
Elvaåringen har varit sur och tjurig ett tag, han kan vakna på fel sida och sen är han grinig när han kommer hem från skolan. Han har tagit många chanser att göra livet surt för syskon och föräldrar. Vi hade ett stort bråk häromkvällen han och jag och jag såg framför mig att det här var upptakten till tonåren med allt vad det innebär. Dagen därpå fick jag förklaringen till allt, eller åtminstone orsak och resultat av alltihopa. Han kom hem från skolan som vanligt, hejade och slängde sig gråtande på soffan :-(
För att korta ner en lång historia:
I klassen går en kille med bokstavsdiagnos. Han kan inte kontrollera sig för fem öre och lektionerna präglas av av att han skriker fula ord till klasskompisar och lärare och kastar saker på de andra. På rasterna slåss han och alla försöker typ gömma sig för honom. Han HAR en assistent som inte fått lov att röra honom innan han slagit någon blodig. Senaste månaderna så har min son gett upp sin simträning (som han tidigare älskade och tränat i 4 år) för att killen började i klubben. Han slutade med efter-skolan-gympan eftersom denna killen började där, han slår nämligen andra barn i omklädningsrummet. Vi har tidigare haft samtal med rektorn om detta då det påverkar skolarbetet och flera barn överväger att byta skola pga av det här. Dagligen är det konflikter och jag vet att det finns en handfull barn som åker på stryk varje vecka. Min son blir "bara" påhoppad med glåpord och gliringar men det gör också ont. Eftersom alla är rädda för den här killen vågar de inte annat än lyda när han bestämmer att min son inte ska få vara med på rasterna. Mitt älskade barn mådde nu så dåligt att han inte ville gå till skolan mer.
Jag och maken drog förstås igång en orkan. Rektorn kontaktades, läraren kontaktades, assistenten kontaktades. Förändringar ska genomföras: Assistenten ska få handgripligen ta undan killen om han slår andra (tack!). Killen erbjuds lektion i annat avskilt rum om han inte sköter sig (men han har rätt att tacka nej, vilket han gör.)
Det finns en skollag som ska föreställa skydd och rättigheter för alla barn, men det finns alltid de som förlorar. Eleven klarar inte årskursernas mål och kommer aldrig att få slutbetyg, enligt förstahandsinfo från hans mamma. Eftersom det inte hjälper att han går om en klass så flyttas han vidare uppåt i årskurserna utan att kunna mer. Integrering är ordet och att en hel klass mår dåligt spelar ingen roll.
Jag känner det andra barnets föräldrar (dock inte så väl att jag kan ta upp det här direkt) och jag vet att de har det jobbigt. De går kurser och kämpar (så klart!) med näbbar och klor för att deras barn ska få en bra skolgång. Jag förstår dem, men jag anser också att det finns gränser för allt.

Och så till det roliga...
Jag har fått ordning på min första egna klädkollektion. Nu väntar jag bara in sömmerskan som förvisso har ett jättejobb framför sig :-)
Fotograf bokad och sen kommer broschyrer och webbshop strax därefter. Jag har missat min egen deadline så många gånger redan, så jag törs inte säga något datum. Men från och med nu så är jag enbart beroende av hur snabba andra människor är. 

Kan själv

Stora killarna har sprungit in och ut hela eftermiddagen, deras kompisar likaså - det är nästan så man skulle haft svängdörr här. Lilleman ville också gå ut men då hade det börjat regna så jag hade ingen lust att  dra på honom och mig ytterkläderna. Taskigt, jag vet! Han klädde på sig själv i stället och gick till ytterdörren....iklädd endast en body (med sås på!), kängor på fel håll och så mössan.Redo att gå ut, jättenöjd med att kunna fixa själv :-)
Gullungen!

Hembakade powerbars

Vi kallar det fruktkaka, men det är egentligen powerbars. Mättande, goda och ger bra med energi. De tar väldigt liten tid att göra också. Toppen till mellis och utflykter!POWERBARS  ca 10 st

1 dl fiberhavregryn

2 dl solrosfrön

1 dl russin

½ dl torkade aprikoser

½ dl mandel

1 msk dinkelmjöl

1 tsk vaniljsocker

½ tsk kanel

1 msk kakao

2 äggvitor

1. Sätt ugnen på 100 grader

2. Lägg alla ingredienser i en mixer och kör tills det är en kladdig smet.

3. Forma till en platt längd, ca 1 cm hög och ca 5 cm bred och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

4. Grädda mitt i ugnen 15 minuter

5. Skär längden till ca 10 kakor


Härlig dag

Det blev inte mer av sexåringens illamående sen och sedan igår kväll har han varit lika pigg och frisk som vanligt. Det tackar vi för :-)
Vi har haft en fantastisk dag idag, med strålande sol och många sköna plusgrader! Det gick inte att ha vårjackan på sig ens ute, en efter en plockade vi av oss och sen var yttertrappan full av ytterkläder. Mellanmålet intogs på uteplatsen.
Vi har fått en hel del gjort i trädgården. Barnen städade i leksaksförrådet och jag har lagat grinden som blåste sönder för ett par veckor sedan, sandlådan är lagad, barnens lekhörna är fixad och jag har klippt ner en stor buske utanför huset. Den där busken ska se ut som en rund boll, men den har varit minst sagt yvig så det var inte en dag för tidigt. Skönt att få det gjort. Jag fick användning för plåsterasken som hör hemma i garaget också :-/ Barnen var mycket impade över att pappa hade piratplåster vid verktygslådan. Ok, han har fått dem av mig för länge sedan.


Sen ville gänget iväg till en lekplats längre bort så jag drog fram min cykel också. Jag undrar om det inte minsann var lillemans första tur i cykelstolen (eller så åkte han bakpå redan förra sommaren fast jag glömt det). Jag, lilleman och en till på cyklar, två barn på sparkcykel och ett barn på rollerblades.
De rev "vår" lekplats för ett par år sedan och den togs bara bort utan att ersättas. Annars hade vi haft 50 meter till närmaste lekplats - nu måste vi dra iväg längre bort. Men i sånt här väder gör det inget att det tar tid, själva turen dit och hem var halva upplevelsen. I år klarar lillskruttan av att åka sparkcykel hela vägen dit och tillbaka men hon är ganska slutkörd efteråt.

Lördagskväll som det är så fick barnen välja om de ville ha hamburgare med bröd eller kycklingsoppa till kvällsmat och soppan vann direkt. De är tokiga i soppa här, särskillt om det serveras vitlöksbröd till. Som vanligt kom barnen och tiggde grönsaker när jag stod vid skärbrädan. Det gör inte så mycket om de småäter grönsaker före middagen kan jag tycka. Lilleman som inte känner till några oskrivna regler om vad man kan och inte kan äta så där rakt av han mumsar gärna på både palsternacka, kålrot, lök och sånt också :-/ Lök är ju starkt så det tar han bara några tuggor av (varje gång!), men palsternackan kom han och hämtade fler och fler skivor av som han sen glatt gick runt och knaprade på. I soppa och grytor smakar det ju bra, men som råkost?! Hua!
Det tråkiga med soppa är ju att lilleman slabbar som jag vet inte vad och jag fick ställa honom i duschen efteråt.

Vi såg en film tillsammans efter kvällsmaten och sen gick alla och la sig utan protester. De sov före 20.30 :-)
Det är oändligt tyst utan maken hemma i huset och jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på. Inget bra på tv, inget jobb jag behöver hinna ikapp med just ikväll... Man kanske skulle gå och lägga sig i vettig tid då. Jag släcker sällan lampan före midnatt annars trots att jag är kvällstrött.
Sova kanske inte vore så dumt ändå.

Vårfint

dsc00716 (MMS)

Vårfint


Vi följer mönstret

Varför skulle jag absolut skriva att vi säkert skulle hålla oss på benen??
Sexåringen ligger och kräks :-( Nu har jag flyttat in honom i vårt sovrum och där ligger han på en madrass på golvet med en hink brevid och tvn vänd mot sig.

Elvaåringen har haft profiltema drama senaste perioden i skolan och ska idag vara med och spela upp en rad pjäser för hela lågstadiet. Han har varit med och skrivit två av pjäserna och det är han stolt över, men han tycker inte längre det är kul att stå på scen. Han har gått i en dramagrupp i kyrkans regi tidigare och gillade det, men på skolan fick de någon lärare som han inte alls är överens med. Tänk vad viktigt det är med pedagogiska och inspirerande lärare! Just det här profilvalet har ändrat sonens intressen och framtidsplaner. Nu vill han bli någon slags rymdforskare i stället - det är ju inte dåligt det heller, men jag tror man har nytta av lite scenvana i livet även om man inte ska ha det som yrke.
Han var lite smånervös när han gick till skolan i morse så jag hoppas han inte får rampfeber. Jag har lovat att vi ska fira lite extra i eftermiddag.
Ni som har skolbarn har väl inte missat mitt tips om glosträning på glosor.eu? Ni hittar det här. Sonen har haft lite svårt med att plugga glosor rätt upp och ner tidigare och haft ganska kassa resultat på proven. Men sedan han började med det här programmet på nätet så har han haft ALLA RÄTT i fem veckor i rad nu! Träningen är rolig, han är glad och vi föräldrar är mycket nöjda :-D Någon form av belöning ska jag ordna men jag vet inte riktigt vad ännu.

RSS 2.0