Då var det dags igen då

Jag har klarat mig väldigt länge den här gången. Min gräns brukar ju gå någonstans runt 12:e veckan och sen en utförsbacke efter det. Förra gången var det mycket bättre än de fyra före, men det fanns där alltid bakgrunden....Jag talar förstås om den eländiga foglossningen :-(
Jag hade en idé om att jag skulle vara ordentligt vältränad redan från början den här gången och sen hålla kroppen igång med regelbunden träning så länge det bara var möjligt. Hmmm....hur gick det med det?
Jag började med förmodligen sämsta utgångsläget; 9 månaders sjukdom då jag inte kunnat träna alls, och sen kom jag ju aldrig igång. Den där träningscykeln som jag älskade förr den gav jag ju bort när jag var på topp för 1½ år sedan och sen har jag skjutit upp alla andra former av träning. När man inte är mitt uppe i smärtan så är det svårt att tänka sig att det kan bli så illa och då saknas den där viktiga motivationen.
Jag har ju sluppit alla tunga lyft och alla timmar ståendes vid en disk i.o.m. att jag inte är kvar på gamla jobbet och jag tror det har gett mig lite extra tid.
I morse fanns smärtan där redan före frukost och det har varit en plåga hela dagen. I skrivande stund har jag inga problem att tro på att det faktiskt finns en överhängande risk att jag rätt som det är inte kan ta mig ur sängen eller gå 50 m utan hjälp.
Pratade med min mamma på telefon tidigare i kväll och på frågan om vi ville ha bärhjälp när det är dags att hämta upp barnens nya sängar svarade jag att det kunde vara fint med hjälp eftersom min rygg börjar ge sig. Självklart fick jag mig en dos av det gamla vanliga "skyll dig själv, det borde du tänkt på innan" och "vad var det jag sa". Som om jag inte redan visste vad jag kunde vänta mig. Eller för all del, som om ett barn inte vore värt besväret.

I bästa fall så kommer det här att komma och gå med överhängande bra dagar. I värsta fall så är det kryckor, nålar i ryggen och sjukgymnastik jag har att vänta mig tiden ut. Ingen mening att spekulera eller oroa sig - det blir som det blir helt enkelt.

Trevlig tisdag

Tvååringen hade feber i natt och det blev lite extra pusslande med logistiken på morgonen eftersom jag skulle åka iväg ganska så tidigt.


Lila tjej idag (det mesta rosa var i tvätten och i nödfall hon gå med på lila)
Dottern ville sjunga en egen sång för mig i morse och var så glad över låten hon hade hittat på själv. Men när hon väl satt sig på pallen i badrummet där vi skulle borsta hennes tänder efteråt så hade hon glömt alltihop sa hon. Hon var lite sur över det ett par minuter men sen kom hon på något annat och det gick över.

Jag var iväg på ett extra ultraljud på en privatklinik under förmiddagen och där fanns inga som helst tvivel om att det var en flicka i magen. De kollade på lite andra saker än på sjukhuset, bla moderkakans placering som har berkymrat mig lite (då den låg lite illa till och släppte senaste grav.) och det kändes väldigt bra.
Köpte två mössor på vägen hem bara för sakens skull. Det är ju ofattbart att bebisar kan vara så små! Alla kläder i nyföddstorlek känns så himla pluttiga nu.Åt lunch på ett köpcentra och läste samtidigt några kapitel i en deckare som jag är mitt inne i och var glad att jag hade kommit ihåg att plocka ner i handväskan. Shoppade läppglans, mammastrumpbyxor och en mammakjol och efter ett långt telefonsamtal med maken så blev det ett par jeans till honom också. Jo, och så kalsonger till lilleman. Han är utan blöja här hemma emellanåt och hittills har han fått låna syrrans urväxta blommiga trosor. Inte för att han har brytt sig, men från och med nu så har han tjusiga kallingar.


"Älgpaj" när sjuåringen får välja mat - helt utan älgkött men däremot med skinka, rödlök och broccoli. Plockgrönsaker och gräddfilsdip till. Jag och barnen åt upp hela pajen själva medan maken var på ett styrelsemöte. Han kontrade med att köpa med sig en pizza hem...

Alla barnen är noggrant luskammade nu. Det går löss på skolan (redan!) och det kryper i mig bara jag hör talas om det. Jag fasar för den dagen då vi faktiskt hittar något äckligt kryp i någons hår. De fyra yngsta barnen har lättkollat hår; ljust och tunt medan elvaåringen har fått hår efter mig; mörkt och supertjockt! Det tar en hel evighet att gå igenom hans hår och efteråt så roade jag mig med att tupera det :-) Vi pratade här hemma om ordet tupera för ett tag sedan och allt blir lättare att förstå om man visar vad man menar....

 
Sonen tittar här på tv och har ännu inte insett hur han ser ut :-D
Tur vi har bra balsam i huset, det gick att få ordning på det igen efter en hårtvätt.

Lunch

dsc00793 (MMS)

Lunch


Dubbelkollat!

dsc00792 (MMS)

Jag ger mig, det ÄR en tjej där inne. Dagens ultraljud visar också ett bf på en hel vecka tidigare än förra och i så fall är jag tillbaka där jag började med datumen.


Festival

I helgen har det varit festival i stan. Eller "stan" är väl att ta i, men i alla fall det större samhälle i vars kommun vi bor. Vi brukar inte gå på den festivalen annars, men i år så var det tre av barnen som skulle gå i paraden med sina idrottsklubbar så vi fick ju hänga på allihopa.


Elvaråringen (mitten m. slingad lugg)


Sjuåringen och åttaåringen (lintottarna i mitten)Några av oss kalasade på munkar medan vi väntade in de som gick i paraden


Sjuåringen åker sin favoritkarusell. Han är ju en liten grabb och han flög som en vante däruppe :-)Lilleman åker karusell för allra första gången! Han vände sig ibland för att kolla så att storebror som höll ett vakande öga från sitsen bakom honom inte försvann.Roligt!

Barnen fick en peng var att roa sig för och alla ville de åka karuseller. Efter de första åken så kom regnet och då ville vi vuxna åka hem. De fick åka upp biljetterna som de hade kvar men sen blev det lite gnälligt över att vi inte ville gå och strosa och titta i ALLA marknadsstånden. Några av dem hittade leksaker de "behövde" längs vägen till bilarna; bla en Barbieklänning och ännu mera Bakugan kom med hem i blöta påsar. Jag var stelfrusen när vi äntligen kom hem igen men barnen var jättenöjda.


nybadad


Lillskruttan väntar på att det ska bli hennes tur att bada. Lilleman ser ledsen ut eftersom han precis har fått det tråkiga beskedet att han strax måste komma upp ur badkaret.


Nybadad


Hon ser alltid korthårig ut vår lille tjej, men när man kammar håret och drar ut lockarna ser man att det faktiskt är ganska långt. Sen torkar håret och blir till en kort frisyr igen.Barnens nya rum

De har inte flyttat in ännu, nej. Från hallen ser man det här:Och när man kommer in möts man av det här:Vi målar, måla och målar och det blir ju aldrig färdigt! Tidsbristen är ett besvärande faktum.
Det fattas en bit matta i det helt nya utrymmet (där inbyggnadsgarderoberna stod tidigare).Vi hade mer av rummets befintliga matta på vinden, men den där extrabiten som fanns där har legat ihoprullad sedan innan vi flyttade in och den har blivit både missfärgad och torr så den gick inte att använda. Vad göra? Vi bestämde oss för att ta något helt annat än att försöka få tag på något liknande som ändå inte stämmer helt. Den hamnar ju i en alkov där det ska stå skrivbord och bokhylla, så det blir liksom en liten "avdelning" för sig ändå. Barnen ville ha något svart och coolt och vi åkte iväg för att se vad som fanns. På Bauhaus valde vi en svart matta med upphöjda prickar -  lite grabbigt industriellt sådär. Medan maken köade för att få hjälp med tillskärning så gick jag en sväng med vagnen. Långt inne i en hörna hade de gömt stuvbitar till tokreducerat pris och där fanns en rulle av samma matta - EXAKT så stor stor vi behövde. Det var så himla precis, måttet på vårt utrymme + 2 cm runt om. Hur stora är oddsen för det?! Vi slängde glatt upp några tior i kassan och åkte hem med mattan vi ville ha.

Den gamla bastudörren börjar se helt ok ut.


Vi tog bort de fula grova trähandtagen som satt på och letade efter dörrknoppar. Min pappa kom på idén med att ta gardinknoppar i stället och fixa fästen så att man kan sätta dem på en dörr i stället. Mina föräldrar har ALLT i sin källare så jag åkte dit och valde två fina knoppar ur en hel kasse med sådana i olika modeller :-) Jag är inte mycket för att spara på sådant som inte används, men ibland är det allt bra praktiskt när någon annan har sparat sitt. Nu ska de bara målas de också.

Någon som vill ha?

Jag har en tröja som jag mer än gärna ger bort till hugad spekulant :-) De enda kriterierna för att få den är dessa blygsamma krav:
Du behöver ha fem barn, samt komma i en stl S...
understa bilden är från amerikanska hemsidan där jag köpte den

Trekvartsärm, slimmad modell (passar om man har stl 36 eller 34/36). Den jag ger bort är förstås använd, men den är fin. Jag räknar med att ha 6 barn nästa år och oavsett vilket så lär jag inte få den på mig igen.

Jag vet bara en enda person som skulle kunna ha den och det är förstås Malin, men jag ser ju att jag har en hel del läsare och någon kanske känner någon...

Me&I klädparty

Igår (efter en dag redan fullspäckad med jobb och ultraljud) så kom jag iväg på ett Me&I klädparty också. Det var det andra jag var på nu i augusti - bara för att det är så kul att träffa tjejgänget och fika, shoppa och snacka till sent :-)
Igår handlade jag dessutom kläder vilket ju egentligen är anledningen till att de där träffarna hålls. Jag är inte helt överens med säsongens trendiga färg; kamel och det var därför inte jättemycket som tilltalade mig. De stora grabbarna är inte alls förtjusta i kläderna längre och i den här kollektionen gillade dottern inte alls - det fanns ju inget roooosa! Jag själv gillar en del av vuxenkläderna, men inte handlar jag kläder till mig själv nu;  jag vet ju inte om jag kommer att ha XS eller L nästa år.
Det blev lite till lilleman bara:


byxor 240 kr


tröja 260 kr

Jag tycker egentligen det är hutlöst dyrt för barnkläder som inte används så länge, men något plagg då och då kan jag slå till med. Och andrahandsvärdet är skyhögt, så det som hamnar på Tradera senare bringar in snudd på nypris ändå.

UL v.18

Jag vet inte vad jag ska tro. Maken tycker jag är lite fånig som tvivlar på beskedet vi fick, men jag är skeptisk.
Kan det vara riktigt som de säger - att det är en FLICKA som bor i min mage just nu??
Konstigt och märkligt och vad hände med vår Nils-Elvis som vi har pratat om så länge? Jag har inte riktigt hunnit smälta informationen ännu och min största känsla är att jag skulle vilja dubbelkolla.
Kan det verkligen...?

Målning

Jag vaknade mycket riktigt med ledvärk i morse. Handlederna har jag ju lite problem med annars också och när jag steg upp idag var det nästan outhärdligt! That´s it - jag målar inte mer!
I kväll tar maken rollern och förhoppningsvis är det sista strykningen som behövs.Väggarna blir vita i båda rummen. Vi pratade tidigare om att ha blått i ena rummet och rött i det andra enligt barnens önskningar, men sen vet man ju inte om de tänkte byta rum här en vacker dag. Det fick bli vitt och så får de välja färg på möbler och inredning i stället. Enklare så.

Tisdag

Lilleman har fångat upp vad jag svarar när han ropar Mamma och nu när jag säger hans namn (man ropar det rätt ofta har jag märkt) så svarar han alltid Mmmm..vad är det mamma? Det låter så roligt och lillgammalt när han säger det :-)

Vi gick tillbaka till förskolan idag och skulle vara där 9-14, precis som det blir när dottern är där tre dagar i veckan sen. Jag fanns med brevid en timme men sen tyckte hon att det var dags för mig att gå hem. Kan inte du gå hem nu mamma så jag får leka med mina nya kompisar ifred? Jag gick hem och kom tillbaka till kl 14 och hon såg inte ut att ha lidit någon nöd. Hon hade hittat sig ett tjejgäng och de var utklädda och skrattade glatt när jag kom så jag stod en stund och kikade in i rummet där de lekte. Hon som aldrig har lekt särskillt mycket med tjejer innan, personalen tog ju tom upp det på ett utvecklingssamtal på förra stället! Inte så konstigt kanske att hon har föredragit pojklekarna innan, med fyra bröder hemma. Nu var det i alla fall ingen brist på tjejkompisar.
I morgon är det pappa som lämnar så hon har lovat att visa honom dörren och var hon har sin krok och sin skohylla.
Jag ska jobba borta på förmiddagen - en sån där trevlig dag då man får bra betalt för att göra något som är riktigt roligt och som man skulle ha gjort oavsett :-)

På eftermiddagen ska vi iväg och kika på Pyret <3 
Kanske, kanske att vi sen vet om det är en lillebror eller lillasyster som bor där inne. Spännande, samtidigt som jag i bakhuvudet har med mig erfarenheten av att ha fått "fel" besked. Men det var många herrans år sedan och tekniken har gått framåt sedan dess. När vi väl vet så är det mycket kläder och prylar som ska ut från huset så får vi ännu mer gallrat i garderoberna :-)

Skruttans första dag på dagis

Om jag börjar från början av dagen så var det terminstart för Kyrkis igen och det var så trevligt så att träffa bekanta. Det blev en del koppar kaffe och inte så lite trevligt att få höra att man varit saknad av andra! Jag fick schema och genomgång för nästa arbetspass också, nämligen redan på onsdag då jag håller babysång. Det är några månader sedan sist och det känns som om jag har glömt allt men jag antar att barnsångerna sitter där någonstans i minnet ändå :-) Lilleman och Skruttan lekte glatt och var glada över att vara där igen bland välkända leksaker och ansikten.
Skruttan hade förresten på sig sin nya klänning/tunika som vi köpte häromdagen - den i chockrosa velour. En av de andra mammorna blev så förtjust i den så att hon skulle ta med sig sina barn direkt till Kappahl efteråt för att köpa en likadan :-)

Efter lunch så var det äntligen dags för Skruttans första inskolningsdag på förskolan. Jag är fortfarande inte övertygad om att det är en toppenidé att ha barn på dagis när man inte är absolut tvungen, men man vänjer sig väl. Dottern var eld och lågor redan när vi kom in på gården och entusiasmen avtog inte det minsta när vi kommit in och hon blev guidad runt och fick se gympasalen, plaskrummet och Barbiehörnan... Jag tror inte hon kommer att ha tråkigt för fem öre! Dessutom så kände vi igen rätt många barn som hon träffat på kyrkis när de var mindre och barn vars bröder brukar leka hemma hos oss :-)
Vi var bara där i en timme idag men i morgon tar vi 5 timmar och på onsdag ska hon få vara där utan förälder. Hon ville knappt gå hem idag och när hon gick och la sig nu ikväll så frågade hon om hon var tvungen att ha mig där i morgon och i så fall kunde jag stå utom synhåll så hon kan få leka ifred med nya kompisarna? :-D 
Hoppas, hoppas att det här inte är en kortvarig grej - hennes förra inskolning var en katastrof (precis som lillebrors var i våras innan vi plockade hem dem båda), men då var hon ju så liten då också. 

Åttaåringen börjar bli på tok för stor för sin cykel och han har klagat på just det ett tag nu. Sjuåringen har samma problem med sin cykel så vi tyckte det var dags att byta ett steg uppåt. Vi cyklar ofta till och från skolan så en bra cykel känns som ett absolut måste. Jag hittade en cykel på Blocket (storebrors gick sönder totalt så det fanns liksom ingen större att trolla fram från gararget) och åttaåringen godkände den. Nuförtiden kan man tydligen inte cykla på en cykel med färre än 21 växlar och snygg måste den vara... Det stör mig grymt mycket att barn ska jämföra med kompisar och trissa upp varandra med sånt - men den här var lagom stor och till lagom pris så låt gå, det blev 21 växlar.
Maken körde iväg och hämtade den och det blev stort jubel här när han lastade ur cykeln på garageuppfarten. Åttaåringen rusade ut för att provcykla och sjuåringen rusade efter för att provköra brorsans cykel som nu skulle bli hans! Båda två kom tillbaka efter en kort runda på vändplatsen och var ledsna för att cyklarna kändes alldeles för stora :-/
Jag vet inte om det är en vanesak, så är det ju förmodligen - men de bad att få cykla till skolan på sina gamla cyklar i morgon. Vi får se om de ändrar sig. Annars har vi väl en cykel ståendes ett tag, för en sak är säker och det är att det kommer en dag när den är precis lagom för något barn.

Skolan är ju igång nu och eftersom barnen går på en skola med friluftsliv som inriktning så är också alla utedagar och utflykter igång. Skolan måste stå för lunchen när de är iväg från skolområdet, men de dagarna blir det lite torftigare lunch (typ varmkorv eller torr hamburgare i bröd) och de ska ha "liten matsäck" med sig ändå. När barnen lagt sig så gräddade jag ett lass amerikanska pannkakor som elvaåringen speciellt bett om att få med sig innan jag tog tag i målandet av väggar i nya rummen.

Nu borde jag gå och lägga mig så kroppen får lite vila. Men jag tror jag ska höra med maken om han har lust att se på ett avsnitt "The Big Bang Theory" med mig. Bättre nedvarvning finns knappt.

Måla väggar

Andra strykningen är precis klar, eller var det kanske t.om. tredje? Ont i armarna har jag just nu och jag misstänker att det inte kommer att kännas bättre när jag vaknar i morgon.
Det är svårt att hinna med på dagarna och på kvällarna så har både jag och maken varit så trötta att vi helt enkelt inte orkat dra igång målningen. Inte de bästa förutsättningarna för att något ska bli gjort alltså.
Vi räknar med att kunna måla en gång till i morgon kväll (för det behövs tyvärr) och sen ska listerna upp på onsdag. Håll tummarna för att det går att genomföra.
Sen är det bara småplocket kvar, som att måla dörrkarmarna, lägga golv i alkoverna (de små utrymmen där det tidigare varit garderober - resten av golvet är hyfsat nytt och fräscht så vi fuskar genom att göra seperat skrivbordshörna). Tyvärr vet jag ju av erfarenhet att det där "småplocket" tar bra mycket mer tid än vad man tror. Det också.
Just nu är jag trött och less på renovering och det känns inte som att det någonsin kommer att bli klart. Jag VET att det blir klart, men jag blir så frustrerad och otålig när det inte går så fort som jag vill.

Mormors vinbärssaft är god

Så här kan det se ut om man försöker hälla i 1,5 liter hemkokt vinbärssaft i en liten plastmugg.Lilleman hade inte tid att vänta på att bli serverad...
Inte blev det trevligare av att han precis hade gått in med skorna efter att ha varit ute på den nyklippta gräsmattan. Saft OCH gräs att städa upp :-/


magen v.18


Skolstart

Jo, skolan har kommit igång nu. Tillbaka till tidiga mornar och tider att passa. Nog för att vi brukar vara upp hyfsat tidigt på helgerna också under terminerna, men på skoldagarna så måste man ju hålla ett öga på klockan hela tiden.
Sjuåringen har haft viss assistenthjälp i förskoleklassen och det kändes lite oroligt att han skulle byta lärare nu till ettan även om det ordnat så att han skulle få samma klassrum och samma plats. Den nya läraren har sonen tydligen träffat förut i alla fall och han har redan bestämt sig för att gilla honom (baserat på att han spelar innebandy verkar det som) och det är ett mycket gott tecken. Vi ska försöka få till ett samtal framöver, det vore skönt om alla har lite koll så både vi och sonen kan känna oss trygga med det här skolåret också.

Efter allra första samlingen i klassrummet igår så skulle samtliga klasser från F till 6 samlas i stora aulan tillsammans. Sonen tog min hand en kort stund på vägen dit och det är stort, förmodligen kändes det lite oroligt trots att han hittar och känner sina klasskompisar.

De äldre syskonen cyklar oftast till och från skolan och ibland kan jag tänka att det hade varit skönt om man liksom kunde släppa iväg skolbarnen och de kom hem efter skoldagen av sig själva, speciellt dagar då någon är sjuk eller sover middag just då, men det är en bit kvar dit. Än måste en vuxen följa sjuåringen dit och hem varje dag. Ofta går det hur bra som helst och vi cyklar eller går tillsammans men så kommer det dagar då det är tvärstopp och är man inte med då så vet man inte var man har honom sen. Frisk luft och motion får jag ju så jag ska inte klaga.

Nästa vecka börjar barnens olika aktiviteter igen; tennis, Taikwondo, kyrkis etc och sen kommer hösten att rulla på. Jag har inte hunnit med allt jag tänkt mig i sommar och det känns snöpligt att den senaste månaden regnade bort totalt i vår del av landet. Nästa år får vi se till att hinna med alla små resor och utflykter i juni för sen vet man inte om det blir av.

Shopping

De två yngsta barnen har växt massor över sommaren och var i stort behov av nya kläder. Det kommer snart att vara dags att packa undan shortsen för i år och då kan det vara bra att ha långbyxor som räcker ända ner till fötterna :-/
Jag tog med dem till köpcentrat och så ägnade vi två intensiva timmar åt att gå igenom de största barnklädesbutikerna innan det var dags att hämta upp skolbarnen igen.
Det blev bla det här:
..och så lite tröjor och underkläder från rean. Lilleman är tokig i Bamse så det var extra trevligt att de hade en hel del Bamsetröjor på reastället. 
Lilleman har kommit upp i stl 92 nu i byxor och då måste man gå över från babyavdelningen till barnavdelningen. Jag tycker det är hopplöst att köpa byxor till honom där, jag hade föredragit "babymodellen" med bred mudd i midjan ett tag till. Dessutom är pojkbyxorna alltid så himla pösiga och det blir lätt häng på dem, han är inte så rund som syskonen har varit heller så att det behövs. Han använder oftast ett par av syrrans gamla jeans och de sitter mycket bättre (och är mjukare i tyget!) så jag gick runt lite på tjejavdelningen och letade byxor också. Jag hittade några par som verkade bra men så måste det ju alltid vara något ultratjejigt på dem :-( Jag kan leva med att det är en fjäril på midjeknappen eller en liten katt på benet, men jag vill helst slippa stora rosa broderier på rumpan.

Inte svårt att se att dottern var med och valde sina kläder, det är bara rosa och lila som gäller just nu. Jag köpte mest turkost, rött och vitt till henne senast så vi får någon slags variation i byrån. 
Jag vet inte om ni har sett den där cerise tunikan/klänningen på Kappahl, ni som har tjejer i ungefär samma ålder. Den är i mjukaste velour och jättefin i färgen! Vi köpte den i rött förra säsongen/till jul och dottern hade den som julklänning med vita strumpbyxor, när hon var tomtetjej (se nedan) och den var storfavorit hela våren.Den kommer inte riktigt till sin rätt på den här bilden (och jag vet inte varför hon är sur eller har fladdermusglasögon på sig...) men ändå. Den ÄR jättefin och toppenkvalitet så jag är glad att de behöll modellen en säsong till. Vi köpte den i cerise idag och jag kommer definitvt att köpa den i marinblått också för det såg jag att de hade.Sista dagen på sommarlovet

Vi har de senaste dagarna gjort upp en lista på skolsaker och provat regnkläder och skor efter hand för att se vad som eventuellt kunde saknas.Jag älskar Excel och har en massa mallar till allt möjligt. Listor är toppen :-)

Det som saknades var vi iväg och inhandlade idag och trots att jag var ute lite i sista minuten den här gången så gick det både snabbt och lätt att hitta allt. Inga kompromisser utan barnen fick tag på sådant de verkligen gillade så det känns bra.
Sen har jag sytt i nya hankar på de ytterplagg som saknade sådana och allt är nu nämnärkt med stryk-på-lappar.

Vi bakade en kokoskaka till mellanmålet idag för att fira av lovet.Ett par timmar senare gick det upp för elvaåringen att sommarlovet faktiskt tar slut nu. Vi har ju pratat om det ett tag och han har ju fått gå igenom sina skolgrejer precis som de andra men han hade nog förträngt det helt. Plötsligt fick han magknip och bad om en spyhink :-( Det var nog bara tankarna som for igenom honom för det blev liksom inget av det och han var ok en stund senare. Han gillar inte skolan nåt vidare, det senaste året har det varit så mycket skräp som hänt i klassen och han mår inte riktigt bra där. Det är jobbigt att se för han har varit så himla glad hela sommaren och så plötsligt ska det behöva vända nu. Jag hoppas att det inte känns så illa när de kommer igång.

Själv ser jag inte alls fram emot en ny termin. Tider att passa, barn som blir sjuka (vi håller ju oss kärnfriska hela loven) och saker som måste hinnas med.
Men men, dottern ser fram emot inskolning på förskolan nästa vecka. Kyrkis drar igång igen och det är inte utan att jag har saknat hela mammagänget där. Nästa vecka har jag ett jobbpass på Babysången och ett nytt UL kommer snart. Och om ca 3 månader så är det dags för julpyssel!! :-D

Ombyggnaden

Jag vill knappt räkna på vilken dag i ordningen vi är på :-/
Spacklingen är äntligen klar och de nya rummen lär vara redo för att målas nu. Jag var där inne idag och städade undan det sista av verktyg och gipsdamm, men när jag stängde igen den nya dörren för att komma åt bättre så fick jag mig en lite otrevlig överraskning...
Vi satte ju in ett fönster ovanför dörren för att få lite bättre ljusinsläpp och när jag stängde dörren lite hårt idag så föll fönstret ur och träffade mig i pannan! Jag är tacksam för att det inte är ett glasfönster, för då hade det varit rätt mycket tyngre. Det är någon form av hårdplast i flera lager (det finns säkert ett bra facknamn på det som jag inte kan) och den där skivan väger trots allt så pass att det känns när den kommer farande och träffar en med kanten först.
Från sidan ser den ut ungefär så här

och vinkeln den träffade gav mig ett jack i form av bokstaven H i pannan. Jättesnyggt, verkligen. Man kanske borde skaffa lugg? Åttaåringen påpekade att det kommer inte att bli ett ÄRR, för det är ett HÅ :-)
Det blev inget stort och djupt sår så det var inte så allvarligt, men det känns ju och när man lutar sig framåt så dunkar det rätt bra i huvudet.
Jag tar det som ett tecken på att jag var färdig för idag. Nu får vi vänta in att maken har tid att måla (alternativt att jag målar och han har hela ansvaret för barnen det funkar lika bra för mig) men tyvärr så har han ännu ett par dagar med mycket jobb på bortaplan så det får väl vänta.

Jag har fått till en huvudgavel till sängen i vårt nya sovrum. Jag körde runt och letade efter en lämplig träskiva att klä in i tyg, men antingen så var det fel mått, svindyrt material eller så var skivorna så stora att jag inte hade kunnat få in dem i bilen. Till slut kom jag på att vi hade en perfekt träskiva ståendes i garaget redan - en garderobsdörr som inte används längre! Den sågades av på längden och bredden var redan perfekt.Jag hade fått tag på gardintyg häromdagen och det blev över precis så mycket att jag kunde klä in gaveln också.


Tyget ser nästan rutigt ut på bilden ser jag men det är lite snirkligt diamantmönster.Skruvarna jag fick fästa den med mot väggen är inte så snygga men jag tror att vi kan leva med dem om jag försiktigt duttar lite vitfärg på dem sen. Vi slipper se alla stora hål i väggen och trasig tapet där bakom - mission accomplished!

Matchande liten gardinkappa


Tavlorna är på plats (de där som sitter uppe för att dölja gamla skruvhål...)


Och det viktigaste av allt enligt maken:


Nu har vi tydligen behov av ett tv-spel därinne också och maken satte upp ett Nintendo från 1986 som han hittat i någon gömma och han är alldeles nostaligisk när han spelar Goonies (?). Grafiken ska vi inte tala om - man kan med nöd och näppe se skillnad på spindlarna och skorpionerna som man ska kämpa mot.

Vi börjar trivas inne i vårt rum och det känns inte alls så trångbott som vi befarade - snarare mysigt och hemtrevligt.

Skoshopping

Jag tog med mig lilleman till Öppna Förskolan en sväng under förmiddagen, mest för att jag kände att jag ville komma iväg från allt byggdamm och vårt stökiga hus en stund. Träffade en del mammor som jag inte har sett på hela sommaren och det var jättetrevligt. Lilleman pusslade och ritade och det var precis lagom mycket folk för att han inte skulle känna sig trängd som han gör ibland där stället är smockfullt.
Men när vi skulle bege oss hemåt så fanns hans skor inte kvar!
Alla hjälptes åt att leta men eftersom vi precis hade haft gemensam städning så tog det snabbt slut på ställen där de kunde gömma sig. Inga extra skor fanns kvar, så det är nog tyvärr inte så att någon stressad förälder råkat ta fel par med sig av misstag :-( Det var väl helt enkelt någon som tyckte att de behövde ett par Kavat-skor till sitt barn så här framåt hösten.
Ett par nya familjer hade varit där och gått efter att vi kom, utan att skriva in sina namn i boken som man ska göra varje besök. Men man vill ju inte misstänka någon och de flesta av föräldrarna som håller till där känner varandra dessutom. Jättetrist!
Jag fick bära lilleman till parkeringen och efter lunch så blev det till att åka och köpa nya skor.
Han har lite knubbiga fötter vår lillkille och det är snudd på bara Kavat som passar. I tredje skoaffären hittade jag ett par billigare skor som gick att få på honom utan våld. Det blev ett par sådana här:


229 kr på Deichmann skor
Syskonen tyckte skorna var fantastiskt snygga och visst är det trevligt med en Blixten McQueen på sidorna....men det är fortfarande en syntetsko med helt platt sula. De får funka så länge. Kanske någon förälder trots allt hittar våra skor i väskan när de kommer hem och lämnar tillbaka dem, eller kanske de dyker upp från något undangömt skåp på ÖF inom kort. Hoppas kan man ju alltid.

Ombyggnad Dag 7

Det var ungefär nu som jag trodde att vi skulle se slutet på projektet... Jag är tidsoptimist, jag borde har lärt mig vid det här laget att allt tar så mycket längre tid än vad man tror :-/
När mina föräldrar fick höra att arbetet stod stilla så körde de hit och min pappa slängde på ett lager spackel till. Han tänkter dessutom infinna sig här i morgon bitti för att se över väggarna igen.
Maken kommer hem i natt någongång och jag gissar att han inte kommer att stå redo i arbetskläderna förrän en bit in på förmiddagen. Jag funderar på om jag ska tvinga honom att gå upp ur sängen när dörrklockan ringer vid 08 (min pappa är morgonpigg och förutsätter att alla andra också är det) men det är kanske elakt.

Jag har sorterat mer saker idag och nu är allt undanstoppat på sina nya platser. Fick tag på ett tyg som jag tror kan vara fint i vårt sovrum, vitt med vitt mönster på. Dessutom tror jag att det ska räcka både till gardinen och till att klä in en huvudgavel till sängen. Jag klippte till tyget för att sy en sovrumsgardin när barnen lagt sig, men idag blev det en sån där dag då minstingen absolut inte tänkte sova middag och det resulterade då såklart i att han slocknade före kvällsmaten och efter en halvtimmes powernap så höll han sig tokpigg tills 22.30! Jag gjorde ett tappert försök att sy till gardinen med honom sittandes brevid medan han ömsom drog i tyget och ömsom tryckte av pressarfoten eller trampade på gasen. Gardinkappan sitter på plats nu, men jag ser att jag har mätt helt galet så jag får ta ner den och göra om i morgon. Man ska helt enkelt inte hålla på med sånt där när man är trött. Helst bör man göra det utan en tvåårings hjälp också.

Ombyggnad Dag 6

Tja, vad kan jag säga? Jag tog fram dammsugaren och städade bort slipdamm i de nya rummen. I övrigt inget nytt där.

Jag har sorterat en hel massa saker idag i alla fall. Innehållet från totalt 6 garderober ska få plats i två! :-/
Inte helt lätt och jag har fått sno lite hyllplats inne på butikslagret också, men i dagsläget kan det vara ok att göra det. Jag älskar Smart Box - såna där plastbackar med tätslutande lock - och de underlättar helt klart arbetet med att organisera allt. Vi har haft stora mängder av allt känns det som och då anser jag mig ändå vara rätt bra på att slänga ut saker som inte behövs. De senaste åren så har husets totala förvaring sträckt sig till 7 garderober och ett trådbackssystem med kanske 15 backar. Vi har ingen källare, ingen vind där man kan ha textilier, ingen klädkammare... och ni kan ju räkna ut att säsongskläder, sovsäckar och kläder som är urväxta i väntan på att någon ska växa i dem tar en hel del plats.

Nu när jag var tvungen att plocka fram varenda liten pryl bestämde jag mig för att gallra ännu hårdare. Vem behöver egentligen 5 uppsättningar extra barngardiner, 7 juldukar och femtioelva kuddfodral till prydnadskuddar som vi inte ens använder? En del vill man spara av nostalgiskäl men det mesta är sådant som bara blir liggande år efter år. Nu behåller jag inte mer än vad som får plats i en enkel trådback; en för dukar, en för gardiner, en för sängkläder till vagga&spjälsäng. Resten ska skänkas bort så snart som möjligt och det blev flera kassar fulla på en gång. Kanske någon annan blir glad för nya julgardiner eller kuddfodral med djungeldjur till barnen.
En stor plastback modell flyttkartong fick etiketten Vickis kläder stl 34-36. Undras om jag kommer att få användning för dem igen? Jag är ju en viktpendlare av sällan skådat slag och just nu är de där kläderna de enda jag äger som inte är mammakläder (vilket får mig att misstänka att jag måste köpa en hel del nytt nästa år igen!).
Jag har kommit en bra bit på vägen mot att få bort alla saker som förvarats i lekrummet och som inte tillhör killarna som väntar på att få flytta in på sina rum. I morgon har jag nog kommit igenom de sista kubikmetrarna också. Det är nog bra att gå igenom sina tillhörigheter emellanåt - tråkigt men nyttigt.

Fredag

Dagen har inte bara bestått av ombyggnad och projekt, vi har allt haft lite roligt också.
Jag har letat efter en balanscykel/springcykel åt lillskruttan ett tag nu. Hon har inga stödhjul på sin vanliga cykel och jag vill helst inte vill sätta dit dem nu heller. Kusinen som är jämnårig har kunnat cykla ett bra tag nu och min bror tipsade om en sån där springcykel för att träna upp balansen. Vi har aldrig haft någon till syskonen så jag tyckte det kunde vara värt att prova. Idag fick jag tag på en begagnad och den åkte jag iväg och hämtade som överraskning.
Hon älskar den!Först var det jättesvårt men ganska snart hittade hon tekniken och sen har hon gått upp för alla småbackarna och åkt nerför i full fart. "Jag susar nerför backen på min kattcykel! Susar ner precis som Lotta på Bråkmakargatan!"
Brorsorna försökte med att det är en leopard eller möjligtvis ett lodjur, men hon håller hårt på att det är en liten katt. Spelar ju ingen roll heller och någon form av kattdjur är det ju.
Efter en timme hade hon fått jättebra balans och kunde svänga och allt så jag tog fram den vanliga cykeln med trampor och frågade om hon ville prova den igen. Det ville hon och för första gången någonsin kunde jag släppa henne helt utan att hon genast vinglade. Några meters cyklande gick bra sen skrattade hon så mycket så det blev svårt att styra :-)
Vi provar igen en annan dag, det är ingen brådska. Just nu är hon så himla glad för sin nya kattcykel.
Lilleman och jag stod brevid och tittade på hennes susande i den brantaste backen och varje gång hon kom ner, svängde av och stannade in så klappade lillebror händerna och ropade Bravo! Bravo!


Till mellanmålet gjorde vi amerikanska pannkakor (eller tjocka plättar som ett par av barnen kallar dem). Det var precis vad vi behövde en dag som denna. I stora lass och med florsocker på :-)Till det kokade jag sylt på äpplen och nektariner. Barnen knorrade lite över att sylten inte såg ut som köpesylt men sen tog de mer och mer av den. Den blev för söt tycker jag så nästa gång tar jag mindre socker.Maken åkte iväg sent och det betyder också att han inte är framme där han ska jobba förrän seeent i natt. Jag tycker inte om det, inte det minsta :-( Varken att han ska vara borta precis nu, att det kom utan någon förvarning och att han kör nattetid.
Nu behöver jag nog lägga mig och sova så jag har gott om energi till nya dagen i morgon.

Ombyggnad Dag 5

Maken låste in sig och spacklade väggar för glatta livet idag. Han blev inringd till att jobba borta över helgen så två hela dagar försvinner för oss nu :-(
Jag ska göra mitt bästa att spackla klart och om det är möjligt måla lite under helgen men det känns som ett ganska svårt projekt om man ska ha koll på barnen samtidigt. Det har hänt att jag har varit uppe och målat nattetid när han har varit borta på jobb, men det här har varit en slitig vecka och jag tror inte jag har orken till det.

Medan maken jobbade på de nya rummen så har jag tagit hand om organiseringen av övriga huset. Jag vaknade i natt av att jag hade vansinnigt ont i handlederna och jag misstänker att det har att göra med gårdagens skruvande i väggar och möbler. Värken var hemsk när jag steg upp i morse och jag började dagen med att förgäves leta efter smärtstillande. Känns som någon form av muskelinflammation och nu när jag inte jobbar med att montera möbler längre så använder jag kanske inte just de musklerna särskillt ofta. Alltså har jag undvikit allt skruvande idag och i stället sorterat kläder och flyttat hyllor i garderober, plockat ihop saker som ska förvaras i vårt sovrum och förpackat i lådor det som ska förvaras i killarnas nya rum. Nu ikväll var händer, handleder och underarmar så pass bra att när barnen tittade på film så gick jag ut i garaget och flyttade garderober där. Våra inbyggda garderober revs ut häromdagen och de flesta ska nu stå i förrådet/ungarnas klubbhus och innehålla allt från tältutrustning till skridskor och badleksaker. Garderoberna kom på plats och i morgon så ska jag väggfästa dem också så är den biten avklarad.
Våningssängen ville en bekant ha och jag såg fram emot att bli av med den. Jag måste flytta brädtravarna varje gång jag ska in på kontoret eller lekrummet och det är lite tröttsamt. Tyvärr kan hon inte hämta den förrän på måndag så jag hinner nog slå i tårna i den några gånger till.

Jag blir lite kallsvettig när jag tänker på att barnen börjar skolan på torsdag igen. Jag var så säker på att deras rum skulle vara i ordning tills dess, men nu börjar jag tvivla.

Ombyggnad Dag 4

Maken behövdes på kontoret så jag började dagen med att ta med mig några av barnen till IKEA. Vi åt frukost där och det tyckte de var überlyxigt :-)
Jag behövde främst sängben till våra sängar eftersom vi nu gett vår sängram till dottern. Jag vet att mina föräldrar kommer att bli tokiga för jag gav dem två uppsättningar sängben så sent som i helgen - men jag vill inte ha de fula jag hade på min första vuxensäng för 30 år sedan och dessutom vill jag ha matchande till båda sängarna, så konstig är jag. Sängben blev det och lite extra prylar följde med så klart.När vi var där kom jag på att vi skulle köpa en madrass i juniorstorlek. Sängen dottern fick har bäddmåttet 160 bredd och då skulle en madrass i 70x160 passa perfekt. Dagen innan hade vi fått bädda med en gästmadrass som var lite för lång så den fick vikas så en ny madrass behövdes ju. Vi hämtade upp en på lagret, men på väg till kassorna var jag så klart tvungen att gå inom fyndhörnan. Tror ni inte där fanns en exakt likadan! Vakumförpackningen var bruten och madrassen därför inte längre ihoprullad. Den kostade 75:- (!) så den vi hade plockat åt oss fick åka tillbaka till lagerhyllan. Madrasser är DYRT så några hundralappar i rabatt tackar man inte nej till :-)
Väl hemma ångrade jag att jag inte köpte den andra som stod där också för ett barn till här har samma storlek på sin loftsäng och han hade gott kunnat få byta till en nyare fräschare.
Spetsgardinerna jag köpte monterades upp i sänghimlen som hör till dotterns säng (sängen har tidigare haft guldmålade detaljer, därav hör de ihop). När vi hade sängen så använde vi ett gammalt tjockt tyg i guld och grönt men jag tyckte att något lättare kunde passa bättre på nya placeringen.
En mycket nöjd dotter (och en mycket avundsjuk lillebror).
Jag behöver flytta på bilderna hon har på väggen ovanför ser jag nu. Vi har inte haft energi till att vara på henne om städning på kvällarna så hela hennes rum behöver en jätteröjning.

Maken hade ingen möjlighet att jobba mer på nya rummen och barnen ville inte riktigt låta mig stänga in mig där för att spackla själv heller. Jag ägnade resten av dagen åt att fixa ordning i vårt sovrum i stället. En del av tavlorna från gamla sovrummet kom upp på väggarna, med enda syftet att dölja så många som möjligt av de skruvhål som rummet är pepprat av. Inte världes bästa utgångsläge och det är väl inte direkt Feng Shui i placeringarna, men vad gör man. Barnen hade mängder med hyllor uppsatta på väggarna och det syns nu. Visst kan man spackla över det mesta, men vi har inte en droppe färg kvar och jag är inte så sugen på att åka och köpa mer färg och hoppas på att det blir exakt rätt nyans. Väggarna är knallröda därinne och det är inget jag skulle ha valt till oss men det kan vara så att vi ska flytta ut igen om ett eller ett par år så ommålning ingår inte i planen just nu. Maken påstår att han gillar det röda men jag tycker att det med en dubbelsäng därinne inte längre är barnsligt/lekfullt utan mer....porrigt. Det krävs lite mer av övriga inredningen för att få bort det. 
Jag saknar en sängkappa (Ikea hade inga alls - är det så omodernt?) för vi ska ha sänglådor under och jag vill helst slippa se dem. En nya gardin hade varit önskvärt också så jag kan plocka ner den med Mairo Busungar som hänger uppe där nu. Jag behöver en byrå till mina kläder - maken har sina i den befintliga garderoben men jag får förvara mina i en Elfa trådbacksställning så länge och hur kul är det.
Taket där inne är fullt av stjärnor och några planeter. Vi tänkte plocka ner dem för sånt kan man ju inte ha i ett vuxenrum och maken var rätt säker på att de slutat vara självlysande för flera år sedan. Men när vi gick och la oss och släckte lamporna så lyste taket upp av en otrolig stjärnhimmel! Jag är inte helt missnöjd för det var faktiskt riktigt fint. Man kan ju låtsas att man sover under bar himmel och när det är mörkt ser man inte alls att det är små plastiga saker som sitter med självhäftande tejp utan det är bara precis små ljusa punkter. Jag försökte ta kort på det men min kamera ville inte alls var med på det.
Foton på övriga rummet kommer så småningom. Vårt sovrum hör ju egentligen inte till själva ombyggnaden (och inte dotterns heller), men det ger svallvågor så jag räknar in all omflyttning just nu.


Mannagrynskaka

Jag börjar alltid skriva mammagryn-, ordet mamma kommer kanske mer naturligt än manna :-)

Den här kakan bakade jag till mellanmålet igår och den var mycket uppskattad av hela familjen. Tusen tack Malin för receptet!
Det blir som ett mellanting mellan riktigt saftig sockerkaka och stekt mannagrynsgröt (åtminstone om man vet att den är gjord med mannagryn). Har ni aldrig smakat stekt mannagrynsgröt? När jag var liten serverade min mamma alltid någon form av gröt till frukost hela vintersäsongen och ibland lagade hon till extra mycket mannagrynsgröt ena dagen så att hon kunde steka det som blev över nästa. Med en stekyta som blivit krispig av socker och kanel och så lite mjölk till...mums!Mannagrynskaka

2 ägg
2 dl socker (man kan gott dra ner typ en halv dl på sockermängden)
150 gram rumsvarmt smör
ca 2 dl vetemjöl
en halv tesked salt
1 dl mannagryn
en knivsudd vanilj
två äpplen
kanel
(en halv deciliter kokos till formen)

* Vispa sockret och ägget pösigt. Rör sedan i smöret.
* Blanda de resterande ingredienserna (utom äpplena) i en egen bytta och rör sedan ut i smeten.
* Smöra en form och bröa med kokos. Häll över smeten.
* Skiva äpplena och stick ner i formen. Pudra över kanel efter smak.
* Grädda alltsammans i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Kakan ska inte vara kladdig!


Jag tänkte att jag skulle gjort den med mannagryn till formen, men så hade jag bara gryn kvar så att det precis räckte till smeten så då fick jag bröa med kokos i alla fall. (Mannagryn i formen gör kanten på kakan mindre grov - passar särskillt bra om man gräddar tårtbottnar. Jag använder det oftare än ströbröd.)

En riktigt riktigt god kaka!

Ombyggnad Dag 3

Jag var så trött igår kväll så uppdateringen kommer nu istället.
Grovjobbet är klart, väggen är på plats och färdig och nu har min pappa rest bort så vi får klara resten på egen hand :-) Maken påbörjade spacklingen igår men sen har han blivit sittandes med att skriva offerter (som ju faktiskt är hans jobb) och han var så trött igår han också så det blev inte mycket mer gjort. De stora kliven framåt byttes mot små, små steg.
Jag roade mig med att flytta möbler igår. Det lilla sovrummet som de stora killarna delade innan har nu blivit mitt och makens sovrum. Våra befintliga möbler kom på plats och i stället så fick barnens möbler husera i lekrummet - liksom killarna som sover på varsin madrass på golvet i lekrummet tills deras nya rum är inflyttningsklara.
Våningssängen som vi inte längre behöver lades ut till försäljning och vi fick massor med svar på en gång. Förste köparen skulle ordna släp och komma kl 16 igår eftermidag så jag skyndade mig att skruva isär den och sen åt vi mellis lite tidigare än vanligt för att vara redo att hjälpa köparen bära sängdelar. Sedan väntade vi....och väntade....och väntade. När klockan hade passerat 19 försökte jag få tag på köparen och fråga om han tänkte hämta sängen. Fick ett sms strax efter om att han inte hade tid att komma. Hmmm... Brukar man inte meddela att man inte dyker upp då? Ringde upp näste man på tur som blev jätteglad att sängen fanns kvar. Han skulle hyra släp direkt i morse och ringa när han var på väg till oss. Efter lunch ringde han och sa att han hade hittat en annan säng och köpt den i stället...
Alltså har vi en säng ståendes i hallen nu. Travad och ihoptejpad i prydliga högar med etiketter som beskriver var delarna ska vara, skruvarna är sorterade och uppmärkta i en låda och monteringsanvisningarna framtagna. Kan det någonsin bli lättare att köpa en begagnad möbel? Min mamma höll på att få dåndimpen på mig för att jag är så noggrann, haha. Vet ni någon i Skåne som behöver en våningssäng så tipsa dem!


Ombyggnad Dag 2

Dörren är på plats mellan rummen och ännu en gipsskiva kom på plats. Vi valde att ha en dörr som var lite smalare än standard och fastnade för en bastudörr i perfekt mått som vi hittade på Blocket. Den ska målas så småningom och få ett nytt handtag så att den inte ser så "bastuaktig" ut. Med dörren följde en liten skylt med texten:
In du går blek och naken
ut du kommer pigg och vaken.

Barnen tyckte det var hysteriskt roligt och ena sonen övervägde faktiskt att ha den på sin sovrumsdörr :-/

I övrigt hände inte så mycket på byggnadsfronten utan byggarna stack iväg för att inhandla mer material. En stor gipsskiva skulle med hem och släp bokades, men när det väl var dags att åka så var det som om himlen öppnade sig och regnet vräkte ner med full kraft. Det är inte så lyckat att köra 2 mil med en gipsskiva på ett öppet släp, men de chansade med planen att åtminstone få med sig lite skruv hem. De hade tur för det blev ett uppehåll när de var på ByggMax och gipsskivan inhandlades. Regnet höll sig borta men de såg att det var grått framöver så maken sa att nu tänkte han köra lite långsammare så att ett eventuellt regn hemmavid hann dra sig undan. De lyckades! Regnet avstannade plötsligt här och fem minuter senare körde bilen in på vår garageuppfart :-) De lastade av och sen kom regnet tillbaka och har hållt i sig sedan dess. Vilken tur de hade!
Så nu kan de lugnt jobba på som planerat i morgon.

Vi kom fram till att vår stora sängram skulle ta på tok för mycket plats i vårt nya sovrum och då kom ju funderingarna på vad vi skulle göra med den. Det är en sån där sängram/ombyggd soffa som gått i arv och absolut inte får säljas eller slängas och vi har inte den sortens förvaringsutrymme. Sommarstugan kändes inte som ett lockande alternativ. Så kom vi på att om vi utelämnade förlängningsbrädorna så gick den ju att använda som en vanlig utdragssoffa. Vips så fick dottern en ny prinsessäng och då fick lilleman i sin tur byta spjälsängen mot syrrans gamla juniorsäng. En fungerande lösning för alla :-)
Vi bäddade till dem och de ville genast "provsova" i sina nya sängar:


En sänghimmel ska upp också framöver men jag vill hitta ett tyg som passar skruttan först.


Lilleman som nu är en stor kille njuter i fulla drag av att ha en riktig säng. Jag är inte alls överens med den gamla växa-sängen som jag tycker är bred och skamfilad efter att vi kortade ner den en gång i tiden, men den blir bra tills vidare.

Smurfbyn

Ni har väl sett bilderna på den "riktiga" smurfbyn?
En liten by i Spanien, Juzcar, målades ljusblå som reklam för nya filmen The Smurfs som har premiär snart.
Jag läste någonstans att invånarna gick med på att alla husen målades blå mot att de efteråt skulle få dem ommålade i valfri färg utan kostnad, men att de tyckte det var så roligt med uppmärksamheten runt att vara "smurfbyn" att de valde att behålla dem i smurffärgen. Jag vet inte om just det är sant men lite kul är det ju med en helt blå by :-)Ombyggnad Dag 1

Missade att ta "före-bild", men vårt sovrum var ljusgult med mestadels vita lite gammeldags möbler och massor med tavlor med guldramar. Ett prinsessrum modell vuxen ;-)


fotot taget innan sänghimlen monterades upp för något/några år sedanRamen till väggen kom upp på förmiddagen och innan jag hann blinka så var reglar, isolering och gipsskivor på plats också. Min make och min pappa har slitit idag men snabba är de.Rummen blir ca 8 kvm vardera, små krypin för stora killarna som är i desperat behov av egna rum igen.
Maken kom precis hem efter att ha hämtat upp en dörr + karm och i morgon kommer lilla fönstret som ska släppa in lite ljus ovanför mellandörren.
Vi har inte bestämt hur fönstret som ska upp på ytterväggen ska se ut ännu. Jag är lite inne på ett runt fönster men maken är lite tveksam.
I morgon ska vi inhandla en gipsskiva till, golvlister, spackel  och väggfärg. I den här farten finns det mycket gott hopp om att barnen får sina rum färdiga och möblerade före skolstart.

Om tio-tolv år, när barnen börjar flytta ut, så tar vi tillbaka rummet igen ;-)

Lilleman 2 år

                           
Vi väckte honom med sång och paket i morse. Han såg helt chockad ut när han satte sig upp i spjälsängen, stackarn kommer ju inte ihåg att han har varit huvudperson i den här ritualen förut. Han fick komma upp och sätta sig på syrrans säng och öppna sina paket där i stället så att syskonen fick plats runt om.


Inte lätt att öppna paket när man knappt är vaken
Så här lycklig kan man bli om man får en hopphäst i present! Varje gång han tittar mot den där hästen så förvandlas hela ansiktet till ett enda stort soligt leende och det var dagens favorit :-)


Nya såpbubblemaskinen testas, lagom att manövrera för små barnhänder.

Om ni behöver 2-årspresenter någon gång så kan jag tipsa om följande som helt klart var godbitarna av det han fick:
Knopp-pussel, hopphäst, såpbubblemaskin och trätågbana (Brio har ju inte patent längre så delar från Brio, Ikea och Biltema passar ihop om man vill blanda eller komma ner i pris).

Lilleman föddes några få minuter före midnatt så ska man vara petig så har han inte levt två hela år riktigt än, men han klarade sig inom dagens datum :-)
Den här dagen för två år sedan var helt klart den värsta i mitt liv (om än tätt följd av det syrran utsatte oss för under sitt första år), det är synd att säga så om en dag då man fick barn men så är det. En till synes vanlig dag som övergick i ambulansfärd då vi inte visste hur det skulle sluta. De sista minutrarna av dagen när han äntligen var ute och mådde bra så var jag inte vaken. Men det gick ju bra och han har varit en liten vild tuffing som både har prövat vårt tålamod och varit en oändlig källa till gläjde - varje dag! Älskade lilleman <3 <3 <3
Han är tokig i bebisar och vill alltid passa upp på och ta hand om sin lillkusin (som nyligen fyllde 1 år...) och det kommer att bli intressant ur han tar det när nästa syskon kommer.


2-års kalas och byggnadsprojekt

Ja, egentligen firade vi både mig och vår minsting idag med att ha kalas med en del av släkten. Lilleman fyller inte år förrän i morgon men det passade inte alls med kalas då så vi tog det idag i stället. Tanken var att vi skulle vara i sommarstugan men när vi steg upp så öste regnet ner så det kändes inte så lockande att trängas i en stuga då så vi flyttade alltihop hem till mina föräldrar. Vi har nämligen dragit igång ett stort projekt här hemma - att få ett stort sovrum att bli två mindre och under tiden är hela huset kaotiskt.  Lite dålig planering var det kanske att försöka hinna med både byggstart och fest nu i helgen men ibland blir det sådär. Jag och maken bar ut det mesta av möblemanget igår och det tog knäcken på min rygg. Jag har ju alltid ryggproblem när jag är gravid men fram tills igår då så har det inte varit så farligt (jag är glad att jag inte är kvar på ikea och står/går/bär saker 6 timmar i sträck varje dag). Nu känner jag den där smärtan mest hela tiden.
I morse kom min far hit och han och maken skruvade isär vårt åbäke till dubbelsäng. Det är en gammal ombyggd kökssoffa av det tyngre slaget och de hade att göra en lång stund. Dessutom slog de ut fyra inbyggda garderober som nu skulle förpassas till barnens klubbhus ute. Samtidigt så körde jag igång lite bakning, två satser lyxmuffins skulle röras ihop. En omgång med choklad och en omgång med kokos-ananas. När muffinsen äntligen var i ugnen så bjöd jag lilleman att äta upp resterande små bitar ananas och dagen till ära bestämde han sig för att han inte alls gillar ananas, såklart. Sen fick jag försöka fösa barnen åt sidan medan de andra bar garderober och så blev några barn osams....och sen fick jag slänga samtliga muffinsar som blivit svartbrända!! :-( Grrr! Jag var inte glad på mig själv. Snabb lunch och sen handla mer ingredienser. Denna gången skippade jag ananasen och hälften fick vanliga formar i stället för de söta Musseformarna jag köpte häromdagen och som nu inte räckte. Lagom till att det var dags att byta om så stod här två brickor muffinsar redo trots allt.

Min mamma hade varit snäll och bakat en Fransk Galette också. Lilleman tål ju inte mjölk så det kändes inte rätt att servera en vanlig tårta när han inte kunde smaka den. Galette är supergott det också och de som ville kunde slänga på en klick grädde på sin bit. 
Lilleman fick massor med delar till sin trätågbana av mormor och morfar och en leksak med Nalle Puh av kusinerna.

Nu är jag och maken utan sovrum tills de nya rummen är klara och de stora grabbarna flyttat in där. Sen får vi deras lilla sovrum och det kan ju bli intressant att se hur vi ska möblera där inne. Dubbelsängen, en spjälsäng och en garderob sen lär det vara fullt. Å andra sidan spenderar vi inte så himla mycket tid i vårt rum ändå så det räcker väl. Den närmaste veckan har våra madrasser hamnat i lekrummet så det är där vi ska sova, bland indianpärlor, leklera och pussel.
Maken tyckte det skulle bli som att sova på hotell :-) Kanske inte, men omväxling förnöjer antar jag.
Återkommer med ombyggnadsbilder efter hand.

Tårtdekorations-set

Jag var iväg på en shoppingrunda idag och i en butik för Scrapbooking hade de också lite saker för tårtdekorering. Jag blev helt förälskad i ett set med torn etc som man har när man bygger ett tårtslott. Jag gjorde ju ett själv i vintras när sonen ville ha en röd borg till sitt kalas och det gick åt grymt många sockerkaksbottnar för att få ihop till tornen, slutresultatet blev väl sådär kan jag tycka även om barnen var imponerade :-/
Det här är ju lite småfusk eftersom man använder plasttorn och bara äter mittenbyggnaden (om man inte är sugen på att klä in allt i sugarpaste) men det är helt ok tycker jag. En tårta är ju ändå bara snygg innan man börjar äta av den så det gör inte mig något om man får plocka bort tornen efter hand som tårtan skärs upp.Tårtan går att variera i all oändlighet och med lite googlande kan man se resultatet som bröllopstårta också. Tänk er ögonen på barnet som fick den här på sitt femårskalas!

 lånad bild
 
Det kallas för Castle Cake Set och finns alldeles säkert att köpa på nätet. I butiken jag såg den så kostade paketet bara 225 kr så det var inte farligt dyrt. Nu har vi inga fler barnkalas i år, men jag har lagt till det här på min önskelista till jul! Föreslog maken att Pyret kanske borde få en i doppresent annars :-)
Fast jag kommer nog att köpa det själv långt innan dess.

Asos Maternity

Sitter och tittar på Asos hemsida och de har så fina mammakläder där! Funderar på om det inte kommer några fester snart där man kan behöva något riktigt snyggt att ta på sig :-) Här är mina favoriter:

 

Rimliga priser också tycker jag om man nu ska vara festklädd.

V.16

Text hämtad från growingpeople.se:

Graviditetsvecka 16

Vid det här laget kan det vara svårt att knäppa byxorna, så det är kanske dags att börja tänka på mammakläder.Nähä?! No shit! Jag börjar få svårt att få på mig en del av mammakläderna också så jag får nog gå igenom flera storlekar av dem med som vanligt.
Bilden tog jag när jag passerade hallspegeln igår och ska man någonsin lägga upp ett foto av sig själv i bikini så är det väl nu :-). Bikini använder jag enbart hemma i poolen och jag känner mig inte som en sexig badbrud precis. 
Jag känner Pyret röra sig där inne ibland och det är så mysigt. För ett par veckor sedan kändes det mest som om en liten fisk simmade fladdrande omkring där inne men nu är det mer tydliga rörelser. Tid är bokad för andra ultraljudet och jag hoppas på att de kan tänka sig att tala om för oss vad det är för en sort som bor där inne.


Firandet fortsätter

Idag är det min födelsedag :-)
Jag väcktes av skönsång som närmade sig från hallen och jag höll på att brista ut i skratt redan innan jag öppnat ögonen. Jag tror gänget minsann sjöng både i stämmor och kanon på en gång...
Födelsedagsbrickan kom med förutom cappuccino och obligatoriska flaggan även en stor spettekaka! Det blev smulor i sängen eftersom vi provsmakade redan medan jag öppnade paket. Dessertskedar fick jag, 12 st vackra och det behövdes för vi använder dem ofta till vardags eftersom storleken är så bra till barnen när de tex äter gröt. En bok med recept på cupcakes, dessertpajer och kakor - jag måste nog baka lite här framöver :-D Mina föräldrar gav mig sådana där keyfinder och det har väl något att göra med att mina nycklar är på avvägar då och då.
Det blev lite lyxfrukost i köket och sen resten av spettekakan till efterätt, hela tårtan tog slut!

                                                         

Ett presentkort på Plantagen fick jag med och därför var det lätt att välja vad vi skulle hitta på idag. Vi åkte till Plantagen och inhandlade lite nya plantor; bla en taggfri björnbärsbuske, växter till dammen och lite fjärilsblommor. Lite beslutsångest hade jag över en stor fjärilbuske som jag inte visste riktigt var vi kunde sätta så den köpte vi aldrig. När vi kom hem kom jag fram till att jag vill ha den, så jag måste nog tillbaka rätt snart. Vi har en upphöjd rabatt med ett stenparti som ser så tråkigt ut och nu bestämde vi oss för att det var dags att göra om där. Det blir fjärilsblomster för hela slanten där. Barnen hjälpte till att flytta stenar och dra ogräs så det är klart för plantering nu.
Ikväll hoppas jag på filmkväll med maken när barnen har lagt sig. Det finns smaskig mintchokladglass i frysen och den är bara min! :-)

Besök på Plantagen

dsc00786 (MMS)

Besök på Plantagen


Vackert väder

Mycket badande har det blivit för gänget idag.

Lilleman i sin mini-minipool (han och syrran satt båda i den häromdagen och det gick tydligen bra det med).

Några omgångar vattenkrig har det blivit också.
Blomsprutor funkar toppenbra för vattenkrig och vid det här laget har vi säkert 10 st i en låda i förrådet så att det räcker åt alla när barnen har kompisar här också.


Lilleman är inte rädd för att ge sig in i leken och jagar glatt efter de stora. Ser ni hans ragggarbränna? :-DKolla in stilen när han ska skjuta runt hörnan :-)Jag har väl nämnt att vi har ett "grodreservat" här?! ;-)
Den där dammen var nog bland det bästa vi gjort i trädgården och barnen älskar att sitta brevid och titta efter grodor. Ikväll hade vi 5 grodor och en stor tjock padda där.Det är verkligen ingen toppenbild när den är i litet format, men jag har ringat in tre grodor som kikar fram mellan stenarna.Äntligen höll sig solen framme tillräckligt länge för att gräset skulle torka upp och maken var snabbt framme med gräsklipparen. Gräsmattan hade hunnit bli både tjock och hög sedan sist så det var skönt att det blev gjort idag. Det tråkiga är ju att det blir så väldigt mycket gräs i hallen sen. Blött gräs dessutom.


Bröllopsdag

Idag firar vi 9 år som gifta. Herregud vard fort tiden går! Det känns både som en evighet sedan och som om det var igår vi stod där framför prästen, allt på en gång. Det hade varit strålande sol i tre veckor men på vår bröllopsdag regnade det och utomhusbröllopet flyttades raskt in på en stekhet glasveranda. Jag var gravid i v.7 eller något sånt tror jag och tärnan hade haft fullt sjå med att haka ihop korsetten för att jag skulle få på mig brudklänningen, jag blev alltså svullen direkt även med andra barnet :-)
Vi kommer inte att göra något speciellt idag men hoppas på att kunna gå ut och äta bara jag och maken inom en snar framtid. Vi kom ju inte iväg på Alla Hjärtans dag heller så vi får slå ihop alla såna här dagar och ge oss iväg snart.
I förmiddags satt jag inne och väntade på en tjej som skulle komma och köpa en barnvagn av oss. Hon skulle kommit redan i måndags men till slut bestämde vi att hon skulle vara här vid kl 10 idag. Hon kom vi 13-tiden så det blev just inget gjort alls innan.
Maken har precis varit på återbesök på astmamottagningen med åttaåringen (som kan sluta med astmamedicinen han haft i nästan sju år nu!!) och ska köpa med sig lite lyxfika hem, så lite firande blir det väl ändå. Jag har en idé om en present till oss båda men det får komma senare.Ett något yngre par - maken med mera hår samt ring i örat :-D

Augusti!

Nu är sommaren snart slut :-( Pessimist, jag?! Några få veckor till sedan är det skolstart igen för de tre stora, dagisinskolning för Skruttan (jag är fortfarande tveksam till om jag gör rätt när jag ska vara hemma med småsyskonen) och så har jag jobbdagar inbokade då jag håller Babysång för traktens barn och trollar bort mina egna under tiden.
Den här sommaren har annars varit min slags sommar, med en del riktigt heta dagar och ett helt gäng LAGOM varma dagar då man faktiskt kan göra saker utan att varken smälta bort eller frysa ihjäl. Däremot gillar jag inte regnet och de senaste veckorna har det varit lite för mycket av det. Igår var jag på loppis med några av barnen och från ena minutens strålande sol så började regnet fullkomligt vräka ner i nästa. Vi fick springa till bilarna och sen köra hem i 50 km/h.
Idag hoppas vi på att kunna åka till Friluftsbadet, dvs simhall fast utomhus. Poolen här hemma blev grön när vi var bortresta och det kostar tid och pengar att få den i badvänligt skick igen. Snart har vi dock lyckats så att barnen kan doppa sig på hemmaplan igen så måtte det bli många soldagar till.

Första veckan i augusti var det ja.. Vi går ut hårt och de närmaste åtta dagarna ska vi hinna med läkarbesök för mig (nya blodprov), pricktest för åttaåringen, 9-årig bröllopsdag, min födelsedag, lillemans tvåårsdag och helst ett gemensamt kalas med släkten i helgen också.


RSS 2.0