Planeringen är igång

Vi ska dela av ett av de stora sovrummen till två mindre och de två äldsta barnen ser fram emot egna rum igen. De har ju haft egna rum förut - det höll i en vecka då ungefär innan de flyttade ihop igen. Den gången fick vi ett rum över som blev lekrum i stället och det ger vi inte upp i första taget. Lekrum är grejen!! Nu är det absolut nädvändigt att vi särar på dem för nu är de inne i en period då de tävlar om allt och knappt kan stå ut med varandra vid läggdags. (Däremellan är de världens kompisar och har massor med kul ihop, men de behöver verkligen egna rum nu.)
Nu har jag mätt upp allt och barnen har varit med och planerat hur vi ska möblera. Egentligen är det inte så mycket att orda om, rummen blir verkligen inte stora som ni ser. Men huset verkar inte växa av sig själv och två krypin är bättre än att ha det som det är nu. Jag bestämde att de skulle ha varsin säng, ett skrivbord och helst någonstans att förvara kläder så de inte behöver springa ut och hämta kläder i tvättstugan där de har sina garderober nu. De är stora nog att klara ut det här med att hämta sin tvätt och lägga den rätt så de får ta det jobbet.
Hade de fått helt fria händer så hade de båda valt saccosäckar och en tv och typ inget mer :-)
Äldsten ska ev ha bäddsoffa, men jag är tveksam; den tar större plats uppfälld till säng och kommer han verkligen att plocka bort sina sängkläder varje dag?

Om ett par veckor påbörjas arbetet med att bygga upp en ny innervägg och sen ska det målas och sådär så det dröjer lite innan det blir klart. Under tiden kommer jag och maken att vara utan sovrum och sånt här brukar ju dra med sig en massa andra saker så att hela huset blir kaotiskt innan det är klart. Men skönt ska det bli den dagen det är färdigt!

Lilleman fortsätter att riva upp såret på kinden. Idag har det klarat sig rätt bra under eftermiddagen så vi hoppas på att det får läka i fred nu.Lilleman provar brorsans cykelhjälm.

Kaffemaskinen är här

Till makens stora glädje har vi nu en Tassimo ståendes på köksbänken.Visst blir det gott kaffe (och god varm choklad!) det kan man inte säga annat, men jag är fortfarande skeptisk. Det är ju inte helt gratis med det där små diskarna och mängden kaffe som har gått åt de senaste dygnen i det här huset....! Vi har den på prov som testare för Buzzador men jag har starka misstankar om att maken kommer att ta ut den på sitt kontor och där kommer den i stå fall att stanna för gott.
Vi får se vad jag tycker om en vecka, speciellt då om vi får tag på Chai Latte som är min absoluta favorit bland alla varma drycker :-)

Kolmården

Här kommer ett gäng bilder från vårt 2-dagars besök på Kolmården. Det är sex år sedan vi var där senast och det har förändrats en hel del.


Tropikariet. Med oss första dagen hade vi makens lillebror och hans sambo. Farbror D hade brännskadat hela nacken efter en arbetsplatsolycka, men han höll ut.


Åttaåringen rider på kamel


Delfinshowen: Min absoluta favorit! Med mina gravidhormoner så blev jag nästan tårögd av hur fint det var med ljus/ljud/delfiner :-)


Sjuåringen kramar Lille Skutt i Bamses värld


Linbanan som tar en riktigt nära alla djuren. Jättetrevligt om man inte är alltför höjdrädd.


Linbanan ersätter den tidigare Safarituren som man körde med bil innan. Sist vi körde den så höll bilens motor på att börja koka när vi var fem meter från lejonen som åt och där det var absolut förbjudet att stanna bilen eller tuta... Jag var livrädd att bilen skulle dö och det förtog liksom hela glädjen med den rundturen.


Delfinexpressen: I mittenvagnarna syns maken och sjuåringen, bakom dem åttaåringen och elvaåringen.

Dottern åkte karusell "för stora barn" för första gången och var inte det minsta rädd trots att det gick jättefort! När karusellen stannat såg hon ut så här:Rovfågelsshowen


Det här är förstås bara en liten bråkdel av alla bilder jag har efter resan och det finns så oändligt mycket att se och göra där.
Åttaåringen är just nu jätteintresserad av fotografering och han hade fått lov att ha hand om vår gamla digitalkamera. Han tog mängder med foton och när jag gick igenom dem häromdagen så stod det klart att han har talang för det där. Många av bilderna var betydligt bättre komponerade än de jag och maken tagit med vår stora nya kamera.

Jag kan absolut rekommendera ett besök! Det är ju inte bara djur utan karuseller, shower, Bamses värld etc och vill man sitta ner och pausa lite så finns det en jättestor lekplats där man kan släppa lös åtminstone de större barnen hur länge som helst. Träning får man också alldeles gratis - djurparken är belägen över berg och dal och det tar på armmusklerna att knuffa en barnvagn i branta backar :-) Folk hade sagt till oss innan att lilleman var för liten för att uppskatta ett zoo, men han var hur lycklig som helst över alla djuren, lekplatserna och alltihopa. Visst han blir glad och exalterad över farfars hund och katter också, men jag kan inte påstå att han inte uppskattade Kolmården. Dessutom har han lärt sig känna igen och namnet på hur många olika djur som helst :-)
Men jag tycker det är förfärligt dyrt att besöka Kolmården, hur roligt och sevärt det än är. Bara inträdet för oss gick loss på drygt 2900:- och sen tillkommer parkeringsavgifter, mat och förstås om man vill köpa någon liten grej. De vet ju hur man tar ut så mycket som möjligt för maten liksom. Vi köpte varsin liten mjukglass och då är man ju uppe i ett par hundralappar direkt, för att inte tala om minsta hamburgarmålet till lunch... Jo jag vet, vi ÄR många i familjen och det är ju knappast mängdrabatt, men ändå. 
Var det värt 5-6000 kr för en helg? Jag måste ändå ge ett rungande Nja-e-a!!
Vi ångrar det inte för fem öre - det blev ett minne för hela året om inte för många år framåt! Kolmården är uppskattat både av barnen och av oss vuxna och självklart kommer vi att åka dit igen.

Och så en tripp till akuten

Lilleman gick med storebrorsan ut i går för att se på när han satte in sin cykel i förrådet. Jättespännande är det ju med cyklar och han sprang framåt men tittade på cykeln och det slutade med att han ramlade in i stentrappan på baksidan. Det hårda hörnet på ett av trappstegen gick rätt in i kinden och det blev ett fult jack :-(
Så fick vi oss en liten tur in till akuten där de klistrade ihop hålet med hudklister. Smart grej det där, fram med en liten tub köttklister och håll ihop en minut. De baddade kinden med bedövningsmedel och han fick en penna full med såpbubblemix och en liten lampa i så det var glada skratt i bilen hela vägen hem.
Men efter någon timme så började det ju göra ont igen och han kunde inte sova utan låg hos oss på soffan och myste i stället alltmedan vi försökte få honom att inte pilla på kinden. På akuten ville de inte plåstra över det utan tyckte det skulle få luftas över natten. Rätt som det var så rev lilleman till och vips var såret öppet igen. Jag hämtade sån där "strip" som man kan dra ihop sår med och med gemensamma krafter lyckades vi få dit det någotsånär även om det inte riktigt ville fästa eftersom det rann hela tiden. Stor plåsterlapp över och lite Alvedon i gossen så somnade han till slut. I morse hade det blött igenom rätt ordentligt och jag ringde vårdcentralen för att höra vad vi skulle göra. Efter en timmes telefonkö fick jag reda på att vi skulle packa oss in i bilen på en gång och ta oss till infektionsmottagningen på VC så skulle de titta på såret och ev dra ihop det igen. Jag värmde en flaska välling åt lilleman och så körde vi bort till VC i närmaste stad. Efter en och en halv timmes väntan (då lilleman gick från glad till ledsen till att ligga på golvet och vråla) så fick vi äntligen träffa en sköterska som skulle förhöra sig om problemet. Jag hann säga två meningar ungefär sen fick jag veta att jag inte hade där att göra. Hade de sagt att jag skulle komma? Nåja, de hade gett fel besked. Vi blev vidareskickade till BVC i huset intill och där fanns en snäll sköterska som tittade på såret och konstaterade att de hade börjat läka ihop och inte ville hon riva upp såret igen och göra om det. Dessutom hade hon inte varken klister eller kunskap om att sy stygn. Hon bytte min omläggning mot en ny enklare strip, beklagade att hon inte hade såna bra plåster som jag hade satt på innan men gick sen in på VC och hämtade ett Nalle Puh-plåster som hon satte dit.
Toppen! Jag har bättre utrustning i plåsterlådan jag bär runt på i min handväska :-(
Det kommer att bli ett ärr såklart och det får man ju ta. Men man önskar ju att det sätts ihop med största möjliga möjlighet att läka snyggt i alla fall.


Jag är kvar

Vi kan hoppa över vad som hände, det spelar ingen roll för övriga världen.
Det finns tyvärr vuxna människor utan omdöme och så är det med det. Ingen fysisk skada skedd, resten tar tid att läka. Ingen sviker min familj och jag vill aldrig gå igenom det här igen.
I dagar som dessa händer det mycket värre saker i världen så man ska ta alla chanser att vara tacksam för det som är värt något.
Det bästa med en blogg är att man lätt kan vända blad och gå vidare - så det är precis vad jag tänker göra. I verkligheten är det inte lika lätt men det är en personlig strid jag ska komma förbi. Det som inte dödar härdar sägs det.

Vi stack iväg på en liten semesterresa hela familjen och det var skönt att få låtsas som om världen är som den ska ett tag. Två fina dagar på Kolmården fick vi också och det är något både barnen och vi vuxna kommer att minnas med glädje hela året. Bilder kommer senare, jag har fortfarande lite rensning kvar att göra. Jag och maken kom hem med över 300 foton i kameran och jag tror att det finns närapå lika många till i ungarnas kamera.

Någonting hände

En otäck härva som bara blir värre och värre ju mer man nystar upp. Jag vill bara gråta och skrika men i stället går jag omkring och försöker ta tag i vardagen som vanligt.
Världen vändes upp och ner.

Magbild v.....13?

Eller är det v.14? Jag har så dålig koll på vilken vecka jag är i och det spelar just ingen större roll heller. Det räcker med att veta att det är lååååångt kvar till bf :-(
Jag är redan trött och less på att vara gravid och så ska vi hinna med resten av sommaren, en hel höst och snudd på en halv vinter också innan det är dags. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller hur?


Badrumsspegeln kan behöva putsas ser jag :-)

Min kropp skulle absolut må bra av lite träning och jag blir ju nästan ledsen av att se hur jag ser ut. Jag ska bara orka ta tag i det innan det är för sent...
Jag har åtminstone slutat lägga på mig 1 kg i veckan som jag gjorde typ de första 6 veckorna. Nu står jag stilla viktmässigt men magen blir bara större och större. Det ÄR bara ETT barn där inne, vi har kollat! Resten är...fett? Gaser?

Kalas igen

Idag åkte vi hem till min bror med familj för att fira en liten kille som fyllde 1 år :-)
Vi köpte bla en sådan här till honom...

...och så ett gäng bilar som gick att koppla ihop. Födelsedagsbarnet var på ett strålande humör som alltid och högg in på tårtan genom att skopa upp en bit med näven direkt från tårtfatet. Gullungen <3

Storebrorsan fick faktiskt en liten present han med. Han och vår dotter är jämngamla, de har båda fyllt 4 år nu. Han vet att vår familj har lämnat ett litet förråd av vår stora plåstersamling i sommarstugan så varje gång han är där och hälsar på så hittar han någon liten prick som nog behöver ett extrasnyggt plåster. Därför hade jag och hemmavarande barn jobbat med ett lite projekt idag på morgonen - nämligen en egen plåsterask till bara honom.
Asken är köpt på Jula (25 kr) och såg från början ut så här:Den innehåller en hel massa första hjälpen-saker när man köper den, varav en del icke barnvänliga, men vi tömde ut allt och ersatte det med det här:Och så den färdiga asken:Kusinen blev så glad så och höll den där asken i famnen ett bra tag. Han lyckades med att ramla ner för trappan ett par trappsteg när vi var där och skrapade sig på armbågen. Han fick ett plåster på fingret (!) och så var det bra igen :-)

Min äldste visade sig från sin allra bästa sida och erbjöd sig att hålla ett öga på de yngre barnen i lekrummet medan vi vuxna drack kaffe. Det är så roligt att se honom borta och han får alltid massor med beröm för att han är så fin både mot småsyskon och andra barn. De skulle se honom hemma, hohoho. Han ÄR en fin och bra kille, men bara när viljan finns där och ibland önskar man att den där viljan visade sig lite mer frekvent på hemmaplan också.
Trötta barn fick jag med mig hem och eftersom lilleman tog en powernap i bilen före kvällsmat så var han mycket pigg ända till kl 22 :-/ Men jag är ju ändå uppe så jag ska inte klaga.

Spik i foten

Nja, inte riktigt...
Igår hade vi dammsugaren framme mest hela dagen kändes det som. Först var det lilleman som skulle hjälpa till med disken och tappade ett glas i golvet. Jag höll barnen åt sidan medan maken först gick över området med dammsugaren, sedan moppade och sedan tog en runda med dammsugaren igen för säkerhets skull. En stund senare kom lilleman släpandes på sin snuttefilt som han hade dragit ut utomhus och lagt på trehjulingens flak - där syrran just blandat "soppa" på lervatten och gräs. Skaka av filten hjälpligt över vasken, in med den i maskinen och fram med dammsugaren igen. Efter det kom två barn in med sandiga gummistövlar och gick ett varv i köket också....
Någonstans där så trampade jag på något hårt. Det kändes lite som när man trampar på en pytteliten sten och den liksom trycks fast mot fotsulan. Jag gick och borstade och borstade på foten med det blev inte bättre. Framåt kvällen gjorde det ont och vid närmare koll så såg jag att det hade gått hål på skinnet lite. Jag gjorde rent det minimala såret och satte på ett plåster.
I morse kunde jag knappt gå på foten. Varenda steg smärtade och maken fick syna foten för tänk om jag hade trampat på en glasbit i alla fall. Han hittade inget och det lilla såret hade redan börjat läka ihop. Inget att göra då. Jag har klippt gräsmattan idag, städat huset och försökt göra allt som man brukar. Nu ikväll hade jag så vansinnigt ont i foten så jag slet fram en pincett och öppnade såret igen. Efter en massa pillande fick jag ut en glasskärva i storlek som en halv lillfingernagel :-( Undra på att jag har haft ont! Jag såg framför mig en semestervecka med infekterad fot och svårt att gå så jag är så glad att skräpet är ute nu. Usch och blä!

Nu var det inte det jag skulle skriva om egentligen :-)
Familjen är halverad igen. Vi är på väg mot semester och eftersom vi ändå måste köra två bilar så kom maken på idén att han skulle ta ett par barn med sig och köra i förväg.  Det blir lite minisemester för dem - två mellanbarn får extra pappatid med kanske lite fiske och dessutom sova ett par nätter hos farfar. Kvar här hemma har jag äldsten och minstingarna. Det är faktiskt en riktigt bra kombination och elvaåringen är helt med på noterna - inga brorsor att tävla med/käftas mot och han är tokig i sina minsta småsyskon. Vi kommer att få en toppenresa när vi åker norrut också och jag har bara tre barn (varav en kan och vill hjälpa till) i bilen. Inte tänkte vi köra raka spåret som de andra utan vi kommer att ta tid på oss och stanna massor längs vägen :-) Ser fram emot det!
Medan vi ännu är hemma passar jag på att städa lite extra och göra fint i trädgården. Har man varit iväg på en fin semester så vill man inte komma hem till ett stökigt hus, det är bland det värsta jag vet och det kan ju få en att vilja vända i dörren. Men kommer man hem till ett snyggt och prydligt hus, med allt på plats och rena sängkläder så är det fint att komma hem också.

Jag kan idag bjuda på bilder av giftgröna kakor. Vi hade lite päronmarsipan kvar sedan jag gjorde praliner till min pappa och det vore ju synd att slänga det. Vi blandade ner marsipanen i deg till vanliga småkakor bara för sakens skull. Det blev lite mesigt grönt bara men några droppar karamellfärg gjorde susen. Ska det vara gröna kakor så ska det ju vara gröna kakor... Det såg ut lite som när man gör leklera.

Det ser ju rent giftigt ut där på plåten......men efter gräddningen var det mer åt det mintgröna hållet. Svårt att fånga på bild och jag lovar att de ser inte direkt hälsosamma ut. Fyraåringen som hjälpte till var mycket imponerad och självklart smakar de såååå mycket godare än vanliga kakor. Tveksamt säger jag men nu har vi provat det med.

I morgon ska vår lilla reducerade familj på födelsedagskalas. Min brorson tillika gudson fyller 1 år om ett par dagar och det ska vi förstås fira <3

Slänger in ett GRATTIS här till en av mina läsare som i tidigt i morse fick en liten son :-) Jättegrattis Carola och familjen - jag är säker på att åtta storasyskon är överförtjusta därhemma nu :-D

Tripp till IKEA

Jag har inte varit på Ikea på evigheter men eftersom det gråregniga vädret håller i sig så kändes det som att det kunde vara dags. Jag fick fyra barn med mig och precis innan vi åkte påminde jag om toalettbesök och att ta på strumpor för de som ville vara i lekhuset. När vi gick ur bilen insåg jag att åttaåringen ändå var barfota i skorna. Det krävs strumpor om man ska vara i lekhuset och i en del varuhus kan man köpa Ikea-strumpor (toppenkvalitet och superbilliga - köp om ni kan) på plats, men inte hos oss. Vad göra? Vi löste det genom att lilleman fick ge sina (sprillans nya och för stora) strumpor till syrran, hon fick ge sina strumpor till sjuåringen och han fick ge sina strumpor till åttaåringen... Lagom fräscht, men alla som behövde sockar hade ju sen. Sen när vi kom in så var det fullt i lekhuset så gänget fick gå runt med mig och titta på saker i alla fall.
Jag träffade på en del gamla kollegor och det var ett kärt återseende även om jag (förmodligen för första gången) faktiskt inte kände någon som helst sorg över att inte ha varuhuset som arbetsplats längre.
När vi kommit halvvägs genom huset och passerade lekhuset igen fanns där platser så en liten lekstund där inne blev det till slut.

Vi var på jakt efter en mörkläggningsgardin till rummet de två minsta sover i. När lillskruttan fick rummet som sitt så fick hon min gamla rullgardin, en som satt uppe i mitt första egna rum i slutet av 70-talet. Någon annan som hade en sådan?Man kan knappast anse den vacker och visst skar den sig lite mot skruttans rosa väggar och gardinkappan med rosor :-S ... Men det är ju nostalgi! Tyvärr släppte den igenom så mycket ljus att det knappt gjorde någon skillnad att ha den nu på sommaren och så lägg till det faktum att fästet/fjädern var trasig så den har inte gått att hissa upp på evigheter (om man inte vill stå och manuellt rulla upp den förstås och vem orkar det när lilleman ändå sover middag därinne också - upp, ner, upp, ner). Idag blev det en ny rullgardin:

Den sitter på plats nu och när vi rullade ner den blev det SVART i rummet. Inte bara mörkt utan kolsvart! Det blir nog bra. Jag kanske borde ha köpt en nattlampa också samtidigt.

Nya handdukar till alla familjemedlemmar blev det också. Barnen har haft egna mönster på handdukarna för att vi ska kunna skilja på dem så de inte bara tar varandras. De har haft samma handdukar sedan födseln i princip och äldstens handdukar börjar se lite skabbiga ut, åttaåringen har tröttnat på att ha badankor på sin osv. För att förenkla livet så har de nu fått enfärgade handdukar och då i samma färg som respektive tandborstmugg. Inga förväxlingar här inte! Pyret i min mage har blivit tilldelad orange tandborstmugg+handduk så jag hoppas han/hon är ok med det ;-)
Ikea hade inte alla färger vi behövde i en och samma modell så det blev två olika sorter. Samma storlek på dem men olika kvalitet och det stör mig ju lite, pedantisk som jag är med vissa saker.


Men jag får ha överseende och barnen är jättenöjda. Tänk så roligt det är att få en ny handduk :-)
Batterier blev det också - det är sån där must have som vi aldrig lämnar Ikea utan. Vi har haft laddningsbara batterier i huset, men var finns de när de behövs? När barnen har kompisar och är de mitt inne i något jätteviktigt Wii-spel så är det alltid någon kontroll som får slut på batteri och då länsas batteriförrådet på nolltid. Jag tror jag ska skaffa en egen batteriladdare som jag förvarar inlåst någonstans så övriga i familjen måste fråga om lov i fall de behöver batterier. Fast jag undrar om inte maken införde det systemet ett tag och det fungerade inte så länge.
När vi kom hem igen kom jag på att jag skulle ha köpt en stekpanna till så vi kan laga mat i flera samtidigt. Det får bli nästa gång då.

Migrän

Huvudvärken utvecklade sig till en massiv migrän. Jag gick och la mig efter lunchen och sov till kl 17 då det var dags att få iväg ett barn på träning och det var inte roligt att lämna sängen då. Jag kunde knappt öppna ögonen så mormor var snäll och ryckte in med skjutsandet eftersom maken skulle iväg till bilförsäljaren som ska hitta ny ägare till vår ena bil. Jag har kunnat behålla värktabletterna och de tog bort den värsta udden av smärtan, men det är helt klart bud på att lägga sig igen snart.
Det där med migrän är något som har kommit och gått under året för mig. När jag var yngre hade jag migrän var och varannan vecka och det var inte ovanligt att jag både kräktes och svimmade om vartannat. Jag blev inlagd på sjukhus med hjärnröntgen någon gång då jag var riktigt illa däran. Sen upphörde det helt när jag blev gravid med första barnet. Det sägs ju att det kan försvinna (eller starta) när man får barn, men i mitt fall tror jag det hade allra mest att göra med att jag för första gången i mitt liv började äta regelbundet och nyttigare. Sen kom det attackerna tillbaka med andra barnet om än mycket lindrigare, försvann efter tredje barnet... Det har kommit och gått som sagt, men det är sällan jag blir liggandes i flera dygn som förr och de senaste åren har det varit så få tillfällen så jag kan inte klaga. Men det här var väl tredje gången sedan jag blev gravid igen tror jag, så jag vet vad jag har att vänta mig närmaste halvåret :-/

Barnen hade önskat tomtegröt till lunch idag så det gjorde jag. Visst känns det lite konstigt att stå och koka risgrynsgröt och saftsås i mitten av juli, men det är ju så gott så det får vara så ibland.

                                                         

Gröt överhuvudtaget är favoritmat i det här huset och havregrynsgröt serveras ofta så lite äkta tomtegröt var en välkommen variation. Mina föräldrar köper förresten både lutfisk och kräftor när det finns och äter det när som helst på året. Åttaåringen frågar alltid efter lutfisk när det är hans tur att välja mat så jag får nog höra om vi kan få bjuda dit honom och mig på lutfiskmiddag någon kväll :-) De andra avstår helst.
(BTW; förr kunde man ju bara köpa kräftor i augusti och en familj vi umgicks med brukade köpa mängder då och sedan hålla kräftskiva för nära och kära i mellandagarna i december när alla är hjärtligt trötta på julmat...Rätt kul faktiskt.)

Gråtrist dag

Jag gick och la mig redan 20.30 igår, bara en stund efter barnen alltså. Jag låg och tittade på tv ett tag men jag somnade ifrån vad det nu var som var på och sov till 06.30 i morse - vaknade tung i huvudet och det vill inte riktigt ge sig. Lika trött är jag fortfarande och skulle utan vidare kunna gå och lägga mig nu och sova bort dagen.

Det är 15 grader ute och regnet har öst ner sedan vi steg upp. Det känns som att det var rätt beslut att inte sova i tält i natt (vilket jag och ett barn gjorde natten innan). Ska bli intressant att gå ut och titta sen om det nya tältet klarar av allt det här regnet. Det bör det ju göra anser jag, vad ska man med ett tält till om det inte tål lite regn?!
Jag är fortfarande inne på att vi ska köpa oss ett 8-mannatält och sticka iväg och campa hela familjen. Men jag har mina tvivel om att det kommer att bli av i år, maken är inte alls inne på samma spår där.
Vi planerar att åka norrut framöver och hälsa på min svärfar och övrig släkt längre upp i landet. Blir det som tänkt så gör vi oss en avstickare till Kolmården också och jag längtar nog lika mycket som barnen. Enda bekymret är väl att vi bara kommer vara där en dag och inte två som sist. Det är grymt stort och massor att se och göra så jag önskar att vi kunde bokat några stugor också så slipper man tänka på tiden och vad man bör hinna med. Men det är ju tyvärr så att bara inträdet för en dag går loss på 2000 kr för oss och så ska man ju äta också och helst kunna gå på lite extra aktiviteter där, barnen vill köpa saker etc etc. Vi vill kunna göra så mycket mer innan sommaren är slut.

Idag får vi förhoppningsvis reda på vad vi kan få för en av bilarna. Vi har i dagsläget tre bilar; två små och så min stora 7-sitsiga då. Nästa år är vi 8 och lär behöva två bilar för att ta oss någonstans och därför var vi tidigare inne på att behålla de två småbilarna som är billiga i drift. Samtisigt så blir jag så himla låst om jag inte kan dra iväg någonstans med barnen när maken är på jobb. Våra barn är inte större än att de måste hänga med överallt. Den äldsta/de två äldsta kan tänka sig att vara ensamma hemma runt en halvtimme, men mer än så...nix. Om jag måste åka iväg och handla mer än en liter mjölk eller om vi åker och shoppar, drar iväg till skogen, skjutsar barn till träning på annan ort eller sånt där så kan jag inte det med bara en liten bil. Så nu har vi kommit fram till att min stora bil ska stanna och en av de små får gå. Min stora bil är galet dyr i drift, här snackar vi en liter/milen, men jag får se till att inte köra med den mer än när det behövs.

Vem är jag?

Jag ser att jag har en väldans massa läsare här inne nuförtiden - jag ser er allt i statistiken även om ni inte kommenterar :-)

För er som är nya så skulle jag vilja börja med att förtydliga min bloggadress lite eftersom det är viktoriam4underbara.blogg.se trots att jag är fembarnsmamma... ALLA mina barn är precis lika underbara, tro inget annat :-) Men när jag började blogga hade vi ganska nyligen fått vår lilla fyra och jag räknade liksom inte med att det skulle bli fler barn än så. Sen kom ytterligare ett barn och nu är ännu ett litet pyre på väg. Så i framtiden får jag väl kalla mig Sexbarnsmamma även om det möjligen är lite fantasilöst. Jag har i perioder funderat på att flytta bloggen så jag kan byta webbadress men jag vill ju ha kvar inläggshistoriken och så där så jag blir nog kvar här ändå.

Så vem är jag då?
Jag heter Viktoria och har fem barn i åldrarna 2-11 år ungefär.
Vi bor i en liten by i landets södra delar och vår fasta punkt är en röd villa med vita knutar. Jag anser mig egentligen vara stadsbo, men så länge barnen är små är det toppen att bo i ett lugnt område med nära till naturen. Jag är egenföretagare sedan 2008 och har precis sadlat om från att driva webbshop med barnprylar till att designa egna barnkläder. Mitt eget klädmärke kommer *peppar peppar* snart att finnas på marknaden. Just nu står jag och stampar i väntan på att en fotograf ska ta första omgången bilder, men det drar ut på tiden och allt står stilla. I våras tog jag även steget och sa upp mig från min fasta tjänst på ett möbelvaruhus där jag jobbat sedan -98 så nu är jag "bara" hemmamamma.
Jag är timvikarie på Öppna förskolan och Babysång i kyrkans regi så där hoppar jag in lite då och då. Jobbar jag inte där så är jag ändå där med mina barn så steget till att bli vikarie var inte så långt.
Förra året blev jag akut sjuk i giftstruma med hjärtproblem som följd och i slutet av oktober så operarades sköldkörteln bort. En ganska vanlig operation, men följderna och medicineringen har inte fungerat friktionsfritt och vissa saker kommer aldrig att bli detsamma igen. Därför är jag också under noggrann uppsikt den här graviditeten.
Jag hade en traumatisk förlossning förra gången och med gammal förlossningsrädsla i bagaget så har jag lite att bearbeta framöver, men jag väljer att skjuta det på framtiden ett tag till.
Att skaffa många barn har aldrig varit någon målsättning och vi siktar inte på någon speciell siffra. Jag kan inte påstå att fem barn är särskillt svårt eller jobbigt och det känns ärligt talat inte som särskillt många heller. Vi har inte mer kaos än i standardfamiljer med 2 barn - vi är helt normala, bara fler :-D
Jag har i många år varit tokig i barnvagnar och passerade 30 st för flera år sedan. Ett tag hade jag exakt koll på alla märken, årsmodeller och färger som fanns men det är kunskaper som förfaller i rasande fart har jag märkt. Nu har jag faktiskt hittat min favoriter så det blir nog inga nya vagnar att testa framöver.
Jag tycker det är väldigt intressant med kost och kostens inverkan på hälsan, speciellt då barns hälsa och inlärning. Det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och vi försöker äta bra mat i det här huset.
Vardagstristess och sådant som småbarnsföräldrar ofta klagar över har jag aldrig känt av - jag tycker vi har roligt nästan jämt :-)
Jag lever mitt drömliv, varje dag, med den bästa familj jag kan tänka mig.

Hur har man klarat sig utan??

Jag träffade vår lokala präst idag och fick en liten present av henne...
Hon visste om att jag och barnen brukar trycka figurer i både brödskivor, pajlock och annat och dessutom så är jag ju lite svag för tacky saker, haha :-)


Klart vi behöver en religiös ikon tryckt på frukostmackorna!! Man blir ju full i skratt - men det är väl inte helt fel att börja dagen med ett leende heller. Maken var inte lika imponerad, men vad vet han.
Anledningen till att jag fick den var förmodligen att jag en gång nämnde att en tävlingsvinst som min son kom hem med efter kyrkis/after school gör mig glad varje gång jag ser den; De hade väl haft frågesport eller något med teatergruppen han gick i (i kyrkans regi då) och han vann något så tacky som en jesusfigur i plast och vred man på en liten grej på undersidan så blinkade den i rött och blått som en saftblandare på en polisbil ungefär :-D Den där står på vår köksfläkt och lite då och då så drar vi igång blinkandet också. Matlagningen blir helt klart lite roligare med underhållning.

Dagen i bilder

Lite saker skulle bäras upp på vinden och där hittade vi äldste sonens radiostyrda motorcykel. Han fick den i julklapp av en släkting när han var typ 5 år och på lådan stod det att den var lämplig från +12 år... resultatet blev förstås att det gick sönder ganska omedelbart! Men den funkar ju som coolt vrålåk åt lilleman nu så helt bortkastat var det ju inte. Han sitter på den där hela tiden nu och det ser rätt roligt ut.På eftermiddagen åkte jag och några av barnen ut till stugan där vi mötte upp med kusinerna. Alltid lika roligt, brorsan har så goa ungar och det är så mysigt att få vara faster också. Lite krabbfiske blev det och innan vi åkte hem igen så tillbringade vi en timme i skogen också. Där har de ju världens bästa hinderbana - helt gratis :-) Gå balansgång kan man ju också, för att inte tala om klättra i träd!
Lilleman vill ju inte vara sämre än syskonen så jag fick gå och plocka ner honom från var och varannan tall.
Morfar står alldeles intill och släppte bara taget tillräckligt länge för att jag skulle hinna trycka på kameraknappen, så det var ingen fara!

Jag passar på att tipsa om något så fantastiskt som myggarmband.De finns bl.a. på Tradera och kostar runt 40-50 kr för 5 st (sök på "myggarmband" så får ni upp massor med sådana auktioner). Vi har gott om mygg vid sommarstugan och två av mina barn är rejält känsliga (de får stora hårda svullnader större än en femkrona och det sitter i minst en vecka) så jag var beredd att prova allt. De här armbanden är giftfria och tillräckligt snygga dessutom för att barnen ska vilja ha dem på sig. Och peppar, peppar så har de inte fått några nya bett sedan vi började med armbanden.
Jag köpte en annan variant av dem till dottern, det ser ut som ett gummiarmband och har dessutom bild av Hello Kitty på.Tror ni inte hon vägrar använda det - för att det inte är rosa!! :-/ Sönerna har det gärna på sig och jag med så jag kommer att köpa fler av dem också så vi har armband till hela familjen både hemma och i stugan sen.

Nytt köksbord

Äntligen!
Bordet vi har haft innan rymde 6 pers + 2 på sidorna och även om det räcker till vår familj i dagsläget så blev det ju genast väldigt trångt så fort det kom gäster. Dessutom har vi ofta extrabarn efter skoldagar då vi haft 8 barn till mellis några dagar i veckan.
Det här bordet har jag spanat efter ett bra tag nu.

Kostar 1695:- på Ikea och de finns då och då för ett par hundralappar på Blocket. Igår kom det ut en annons med ett bord i närheten och maken var snabb dit och köpte det. Det var lättare sagt än gjort att få hem det för det är minsann inget litet bord. Maken och säljaren fick skruva isär det i sina beståndsdelar, men till slut gick det in i bilen i alla fall.
Vad mycket plats vi fick! Jag trodde det gick att sitta max 10 pers runt bordet men det går ju in 12 pers när båda extraskivorna sitter i. Vi valde att ha det med bara en förlängningsskiva i till vardags och vi sitter toppenbra där. Det är ju bredare än det vi haft innan också och plötsligt behöver man inte trycka ihop allt för att få plats med kastruller på bordet utan allt ryms nu. Så himla skönt att slippa trängas! Möjligen blir det längre sträcka att skicka maten och vi bestämde snabbt att införa TVÅ smöraskar och TVÅ vattenkaraffer etc. Men det behövs ju här ändå så det gör inget.
Det gamla köksbordet fick nytt liv som rymligt skrivbord i lekrummet och bordet som stod där inne ska i sin tur bort och väck.
Vi har stora planer för ommöblering och omflyttning i huset framöver. Närmaste året kommer alla familjemedlemmar att byta rum med varandra. Var man hamnar beror till stor del på om det är en kille eller tjej i min mage så vi får vänta lite till innan vi börjar planera fullt ut. Som det ser ut nu så får jag och maken minsta sovrummet i huset. Lite scary, men vi tillbringar inte mer tid där än att vi bara precis behöver någonstans att sova. Dessutom ska vi inte ha fler barn sedan ;-)


Blomsterprakt

Det blommar i trädgården

Klättrande blomster vid gäststugan
Födelsedagsfirande

Idag har det bara varit roligheter hela dagen! Min pappa fyller år idag och vi var ditbjudna på tårtkalas.
Jag ägnade gårdagens eftermiddag åt att göra praliner som vi kunde ge honom i present - tänkte att det kunde vara lite trevligt till någon som har "allt". Lite pysslande var det, minst sagt, men de blev helt ok trots att jag inte har någon större erfarenhet av just godsaker. Åttaåringen övervakade mitt arbete och hjälpte till att provsmaka kombinationer och välja dekorering :-)
Goda blev de och gör jag om det fler gånger så kanske jag kan få fason på utseendet också för det var kanske inte de vackraste praliner man skådat.
På med en tjusig bild på locket och så förstås en etikett med innehåll.Till pralinerna en flaska päronlikör :-)

Lillskruttan ville ta ett kort på sin festklädda mamma och fick lova att låna kameran ett ögonblick - ansiktet kom inte med, men det blev så där lagom anonymt och ni ser ju att jag har kalasklänning haha :-D

De stora killarna var tydligen för coola för att klä upp sig. Lite trist tycker jag även om det "bara" var mina föräldrar och min familj som kalasade just idag. Vi har som regel att man måste klä upp sig på dop, bröllop och begravningar (det senare har vi lyckligtvis sluppit). Hade jag fått bestämma så hade reglen inkluderat samtliga födelsedagskalas också, men man får väl välja sina strider förmodar jag :-/

Ultraljud

Idag har vi varit inne och kikat på Pyret, vår lilla 6:a :-)Bf blev exakt som jag trodde och inte som Bm räknat ut det. Jag känner min kropp så jag hade koll på det där.
De kollade riskerna för kromosonförändringar och vi fick ganska goda odds för att barnet är friskt - eller vad sägs om 1 på ca 2700.
Det var fint att se Liten därinne, en vild krabat är det tydligen. Tänk att det är lika roligt varje gång och som vanligt gick jag därifrån med glädjetårar i ögonvrån.

Mammakläder fynd

På sommaren kan man verkligen göra riktiga fynd på Tradera. Det är väl helt enkelt inte så många som sitter vid datorn i semestertider och vissa saker kan man få så billigt att man nästan skäms när vinnarmailet kommer. Jag har ju fått byta ut hela min garderob mot mammakläder så mig passar det utmärkt :-)
Senaste månaden har jag vunnit/köpt följande:
2 par jeans, ett par vanliga långbyxor, 2 mysdressar i plysch (munkjacka+byxor), 2 par caprishorts, festtopp, kort kjol, vita leggings, svarta leggings, lång finkjol, festklänning, 5 sommarlinnen, cardigan, 2 långärmade tröjor, kortärmad topp, skjorta...
Allt i jättefint skick, en del nytt med lappar kvar. Gissa vad alltihopa kostade?
Den hutlösa summan 249 kr!!! :-D
Sen får man ju lägga på frakten, men då det mesta är sommarkläder så har det inte vägt så mycket. Låt säga att man får dubbla summan och det är fortfarande tokbilligt. 
Flera auktioner slutade på utropspriset 1 kr så det är ju lite synd om de som säljer sakerna. Ett hett tips: Sälj inte något under sommarmånaderna utan vänta hellre lite. Handla däremot - ja absolut!
Favoriten, en festklänning från Happymum - också det dyraste plagget som kostade mig hela 57 kr.Mjuka myskläder att strosa runt i under sommarkvällarna och sen absolut i höst när det börjar bli ruggigt.


Folk kommer och går

Den här veckan är det verkligen fullt upp. Maken hade planerat lite konstigt - han jobbar borta men gästerna han bjöd hit har både hunnit komma och åka igen :-)
Jag fick lite att pyssla med, men det har varit trevligt med lite extra sällskap.
De två äldsta barnen leker med kompisar snudd på dygnet om och kommer hem och säger hej och byter kläder lite då och då bara, eller borstar tänder innan de sover över i något annat hus :-) Ibland har man plötsligt ett helt gäng plaskande grabbar i poolen en stund. Det är väl så det ska vara när det är sommarlov och jag är glad att de har kompisar på nära håll, de är aldrig mer än något kvarter bort. Men med bara de tre små i huset så är det märkbart tyst och lugnt, även när här är övernattande gäster.
I morse åke första gänget hem till sig och ikväll kommer nästa gäng. Makens moster och mormor är på väg söderut och ska stanna hos oss ett par dagar. Det känns lite extra roligt att få besök av barnens gammelmormor (eller ska det vara gammelfarmor då, vi har inte riktigt klurat ut det), man vet aldrig hur många år man får på sig att vara med släkten och vi träffas alldeles för sällan. Maken själv är faktiskt på väg hem nu och jag räknar med att ha honom hemma i eftermiddag.

Man kanske skulle ge sig på att baka lite extra nu medan huset är så ödsligt? Igår bakade vi skorpor här men det går ju åt i rasande takt. Barnens kompisar kom inom och rynkade lite på näsan åt att det var skorpor som var på gång i ugnen - för skorpor är väl bara torrt och tråkigt?! - men det var tydligen inte helt fel med söta citronskorpor sedan :-)

Vackra ord

Lillskruttan har haft lite svårt att uttala bokstaven R i ord. Jag och maken var inte så bekymrade över det där, speciellt inte som hon har ett väldigt stort ordförråd och i övrigt talar tydligt så behöver man inte precis gissa vad hon menar. Jag och maken använder rullande mjuka R och eftersom vi bor i Skåne så använder nästan alla i vår omgivning skorrande R - följden blir att våra barn har haft lite svårt att välja uttal så just den bokstaven har kommit senare. Men på 4-årskontrollen i mars så hängde vår kära Kerstin upp sig på det där och sa att om dottern inte uttalar bokstaven ordentligt efter sommaren så blir det att gå till logoped.
Vi har tränat lite då och då och vi rättar ju henne varje gång, men hon har inte själv varit intresserad av att ändra något.
Så satt hon en dag och spelade spel med mormor. Skruttan hade röda spelpjäser och efter en stund tröttnade mormor på att höra henne säja "jöd" i stället för röd. Nu får du prata ordentligt sa hon.
Tro ni inte skruttan på tio minuter lär sig säga alla ord korrekt?!!

Stolt som bara den är hon :-) Igår kom hon och var så nöjd över det.
Jag kan säga alla vackra ord nu mamma: röd, rosa, Esmeralda, hjärtan, prinsessa, badring och vacker...

Gullungen <3

Mitt drömhus!

http://www.hemnet.se/bostad/villa-9rum-hjarnarp-angelholms-kommun-boarpsvagen-305-1822955

Titta på bilderna och fundera på om det inte hade varit ett hus som gjort för en sexbarnsfamilj (eller ett gäng valfritt antal barn)! :-D
Fasaden är inte min favorit, men den kan jag leva med. Badrummet på ovanvåningen kan behöva göras om lite (kanske delas till två rent av) och nya köksskåp/luckor hade inte varit dumt heller. Men resten!

Jag gillar vitt och jag gillar den där lite gammeldags stilen även om jag inser att det kommer att anses vara öken om tio år.
Det ligger inte i vår kommum och jag gissar att det blir en bit att ta sig till skola för barnen, sånt vi är bekväma med att ha på gångavstånd nu. Dyrt som tusan också för att vara i den här regionen! Men ack så perfekt det hade varit! Jag drömmer vidare...

Blöjsnack

Idag tänkte jag bjuda på ett tips om blöjor - nämligen vilka blöjor som vi tycker är ABSOLUT SÄMST.
Vi har förstås provat typ alla märken genom åren och gemensamt har de väl att vilket märke man än föredrar så kommer det en dag då de läcker. Det är väl ungefär som med klädstorlekar; först passar stl 98 och sen måste man gå över till dubbelstorleken 98/104 och rätt som det är kan barnet bara ha 104. Beroende på om man behöver enkelstorlek eller dubbelstorlek så får man ju välja bort vissa klädmärken. Så tycker jag att det är med blöjor också. Vi har alltid gillat Libero men så från en dag till en annan började de läcka. Inte en gång utan varje gång! Byta till en storlek större gick inte heller för då var de för stora. Då får man helt enkelt byta till ett annat märke ett tag :-)
Huggies tycker jag är bra men de finns ju inte att köpa överallt. Sist jag köpte blöjor så handlade jag i en liten butik inne i stan. Där kostade ex Pampers blöjor nästan 30 kr mer för ett paket än på Maxi där vi annars handlar så snåla jag tänkte att då provar jag väl med ICAs byxblöjor som var betydligt billigare. Hårda och plastiga var de och satt inte toppenbra, men de läckte ju inte i alla fall. Efter ett par dygn så var lilleman rödprickig över hela ändan, som om han fått på sig ett par småprickiga kallingar. Kliade gjorde det så han gick och rev hela tiden :-(
Jag tycker det verkar som att det har med ytskiktet att göra, det verkar inte "andas" på samma sätt som de dyrare blöjorna.
Resten av paketet har åkt i sopan nu - aldrig mer säger jag bara! 

Varför finns det inget blöjmärke som kan tänka sig att skippa de färgglada bilderna på utsidan och i stället sänka priset per blöja? Det borde rimligen kosta lite med tryckfärgen och maskinerna som ska fixa det. Vem bryr sig om vad det är på blöjan egentligen? Inte för att jag är mycket för att räkna ören, men det borde gå att få fram billigare blöjor till de som kan tänka sig helvita eller t.o.m oblekta.

När jag var liten fanns det någon lokal blöjfabrik i vår kommun och jag har fått höra att mina föräldrar åkte dit och köpte blöjor säckvis, 2:a sortering. De blöjorna var ibland inte jämnt blekta eller saknade förpackning etc och kostade därför under halva priset. Jättesmart!

Jag jobbade på dagis ett år mellan utbildningar, 1990 var det, och då använde man fortfarande blöjsnibbar. Minns ni blöjsnibbarna? När barnen på min småbarnsavdelning sov middag så satt hela personalstyrkan och vek de där plastsnibbarna på ett visst sätt. Blöjor ingick i barnomsorgsavgiften så alla barn hade likadana. Snibbarna tvättades efter varje blöjbyte och det var därför vi satt och vek dem snyggt och prydligt igen efteråt :-) Till snibbarna hade man en tjock rektangulär bomullsblöja och så knöt man snibbarna i sidorna. De hängde ofta på trekvart och läckte en hel del, men det var ju det man hade då. Jag vet att vi hade en liten kille där som fick utslag av de där plastsnibbarna och därför hade vi order om att han skulle använda engångsblöjor med kardborreknäppning i sidorna, hans mamma fick bekosta dem själv och lämna in nya efterhand. Nymodigheter tyckte de äldre i personalen och skakade på sina huvuden vid blotta tanken på att det skulle vara nödvändigt med såna dyra lyxblöjor.
När jag fick mitt första barn 2000 var jag ju bosatt i England. Då var det samma typ av blöjor som vi har idag som gällde. Men inte skulle man behöva kolla blöjan i onödan - de vanligaste blöjorna hade text runt om. Om texten ändrade färg var det dags att byta :-)
Jag tänkte faktiskt på det där när vår dotter hade gått över till blöja på natten. Jag kom inte ihåg vad vi köpte för märke till henne då på slutet innan hon blev helt blöjfri, men jag vet att det var prinsessmotiv på dem och om man kissade i dem försvann blommorna fram.

Vi provade tygblöjor till något av barnen, andra eller tredje måste det ha varit. Men jag ledsnade på att det alltid stank ammoniak i tvättstugan (trots blötläggning) och så blev det ju en massa extra tvätt. Det kostar ju en del att köpa på sig tillräckligt många också även om det alldeles säkert jämnar ut sig på sikt. Jag gillar själva idén med tygblöjor och speciellt miljöaspekten - men jag är nog för bekväm helt enkelt.

Våra barn har varit helt torra runt 2-2½ år och lilleman verkar följa det mönstret.

Jag läste förresten en gång en artikel om hur de gör i Kina. Där tränar de ju barnen från dag 1 och blöjor ingår liksom inte i shoppinglistorna hos nyblivna föräldrar. De tycker att vi är konstiga i den här delen av världen som låter våra barn gå runt i sin egen avföring. Baby/barnkläderna såg lite roliga ut med hål så att rumpan stack ut. Men säkert praktiskt om man snabbt ska slänga fram en potta när det är dags :-) Ganska intressant artikel var det, synd att jag inte kan länka den så här långt efteråt!

Dagarna de går och går...

...och det har inte blivit mycket bloggat.
Vi åkte ut till sommarstugan i fredags kväll och såg fram emot en långhelg med tivoli, marknad och barnloppis. Det var rätt kallt i fredags eftermiddag och eftersom de hade lovat mulet/regn och 12-19 grader under helgen så packade jag bara ner långbyxor, långärmat och en extra kofta. Jag är generellt rätt frusen av mig och precis innan vi skulle köra så bytte jag om från shorts till mysbyxor.
Det var mycket riktigt småkyligt på lördagsmorgonen och lite regnskurar kom också. Barnen skulle sälja av lite leksaker och böcker på en barnloppis och vi laddade upp med parasoll och jackor. Lite småstänk kom då och då, men på det hela taget hade vi tur med vädret om man såg till hur det var timmarna innan. Det blev ingen jätteförtjänst men lite extra fickpengar blev det allt så barnen var nöjda ändå. När vi packat ihop det som var kvar gick vi tillbaka till stugan för att äta en snabb lunch och barnen var ivriga att komma iväg till tivolit sen.
Tillbaka på marknadsområdet så var det plötsligt +27 grader och gassande sol?! Lilleman höll på att smälta bort där han satt i sin vagn med långärmat och joggingbyxor, utan solhatt eller keps. Dottern gick i manchesterbyxor och långärmat. Barnen blev gnälliga och jag kände att det började snurra lite där jag gick i mina kraftiga byxor och svarta tröja. Det var bara att samla ihop alla och ta sig hem igen. Jag ställde mig i en kall dusch och alla fick kalla drickor. Gissa om jag grämde mig över hur fel jag packat när jag insåg att jag inte hade något svalare att byta till!
När det blivit mindre hett framåt kvällen så gjorde vi ett nytt försök och barnen åkte karusell efter karusell och brände pengar som aldrig förr :-) Elvaåringen är tokig i karuseller och vågar åka nästan allting numera och det är så roligt att höra honom gapflabba och vråla omvartannat. Sexåringen la alla sina pengar på sånt där som "peka-på-en-påse" och "dra-i-ett-snöre" där man aldrig vet vad man får - mer än möjligen att det kommer att bli nån liten gosedjursgrej av skräpkvalitet. Bortkastade pengar tycker jag, men det var en mycket lycklig kille som kom hem med ett sjungande ölglas i plysch, en grön apa och en gigantisk presentpåse med 3Dmönster... Jaja, vad vet väl jag om vad som är prisvärt eller inte.
Jag övertalade barnen att spara en karusellbiljett var och lite, lite pengar så de skulle ha något att se fram emot och göra idag också.
I morse gick skulle jag skjutsa in maken till tåget eftersom han ska jobba borta igen några dagar. De två yngsta barnen ville åka med och det passade ju bra eftersom mormor och morfar skulle se efter de andra under tiden vi var borta. Det var varmt redan i morse, men inte stekhett i bilen och vi hade gardinerna uppe och AC på. Men när jag hade släppt av maken på tågstationen och vänt om för att köra tillbaka till stugan så kom jag bara en dryg halvmil innan jag hörde det välbekanta ljudet av en våldsam kräkning mot bilfönstret :-(
Jag fick svänga in på närmaste parkeringsplats och torka av lilleman och det värsta runt omkring. Jag ringde mina föräldrar som förståligt nog inte ville träffa oss igen; De ska resa bort i veckan på kombinerad semester och begravning och hade bokat hotell och sånt så jag förstår om de inte är sugna på magsjuka precis nu. I stället ändrade vi kurs och körde hem till huset jag och de små. Med ett par kilometer kvar så ropade skruttan att hon också hade kräkts. In med barn och sanera dem. Ut i bilen och skrubba den med såpa så nu luktar den tallbarr som är lite behagligare om man säger så. Lillemans bilstol har jag fått plocka isär helt för att kunna tvätta klädseln i maskin.

Vid lunchdags var båda barnen hungriga som vanligt. Lilleman fick bara lite makaroner men skruttan åt minsann en pannbiff också. Sen har de varit pigga och mått som vanligt så kanske, kanske var det inte magsjuka utan bara gårdagens värme ihop med lång bilresa. *peppar peppar...*
Jag och skruttis tog ett långt skönt dopp i poolen medan lilleman sov middag och det är verkligen stekhett idag också. Jag måste ha drömt att det skulle vara dåligt väder hela helgen.
Mormor lovade att ta med de stora till tivolit så de fick åka upp sina karusellbiljetter (nya - de redan köpa biljetterna har jag i min handväska här hemma!) och sen får de skjuts hem ikväll. Lillemans hela blöjpaket, snuttefilt och välling är kvar i sommarstugan, liksom dotterns älskade nya speldosa och Hello Kitty-huset hon köpte på loppis och jag hade ju i min tur åkt iväg med både karusellbiljetterna och barnens fickpengar. Jag får alltihop ihoppackat och hitskjutsat så det löser sig. Det blev ju så tokigt alltihopa men inte mycket att göra åt.
Bara ingen mer blir dålig nu så är jag nöjd.

RSS 2.0