Valborgsmässoafton

Nu känns det ju verkligen att vi är på väg mot varmare tider. I morgon är det första maj! :-D
Vi firade traditionsenligt med min lilla släkt ute vid sommarstugan, med bål på stranden och byakörens stämsång till det.
Fem av våra barn på samma bild såg jag nu: minstingen i vagnen, killen närmast i svart mössa, lilleman i grön jacka (håller pappa i hand), kille i svart jacka brevid och en liten tjej i röd jacka längre bort.
Med på bild finns också barnens ena kusin i rödrandig mössa.

Det blåste iskallt från havet (som alltid på valborg!) och det är ju typiskt - vi har haft så varmt och skönt idag och så kommer man ut dit och fryser halvt ihjäl!
Vi gav upp firandet rätt snabbt och gick tillbaka till sommarstugan för lite kaffe innan min bror med familj skulle åka hem. Sedan åkte vi hem till oss och tre barn stannade med mormor och morfar i stugan.

Jag fick mig förresten en avhyvling av min mor under kvällen: Jag färgade om mitt hår igår och valde in i det längsta mellan Ljusbrunt (min naturliga hårfärg innan jag gick och blev gråhårig) och Vibrant Red (som jag tog senast) men valde i slutändan en säker diskret men käck Mörkt Rödbrun. Eftersom det är nyfärgat så blev det både väldigt mörkt och i ett visst ljus även rejält rött men efter ett par tvättar blir det säkert bra. Hur som helst så syntes det ju att det var nyfärgat jämfört med hur jag såg ut häromdagen och mor min kände sig tvungen att kommentera det.
Jo visst har jag färgat det, det var på tiden eftersom det både blivit en synligt utväxt sedan senast + då att jag har rätt många silverfärgade hårstrån numera... Att det skulle vara nödvändigt att färga bort det grå tyckte hon var alldeles förkastligt och sen kom ett gäng meningar som började med Jag förstår mig inte på dagens ungdomar, att grått hår skulle... Jag brydde mig inte ens om att lyssna. För det första så tror jag inte att man kan räknas in i samlingsbegreppet dagens ungdomar om man är en sexbarnsmamma som närmar sig de 40 och sen så kan jag tycka att det är upp till mig om jag vill vara gråhårig eller inte. Men det är ju bara min åsikt och jag kan ha fel :-/

Förutom en skogsutflykt och valborgsmässofirande så har vi äntligen fått ordnat mjölkfri ersättning på recept till lillskruttan.

Nu har vi testat från vanlig ersättning till mjölkfritt och tillbaka igen, samt dokumenterat utslag och fotograferat henne vartefter. Hon var så fin och len i hyn med det mjölkfria så man kände knappt igen henne. Till och med tvååringen reagerade en dag med att utropa "Mamma, hon är MJUK!". När vi bytte tillbaka till NAN igen tog det ett helt dygn innan det nariga och röda kom tillbaka och jag hann nästan få upp hoppet om att det kanske inte hade med mjölken att göra ändå - men nix, plötsligt var hon lika prickig över magen och röd om kinderna som innan.


Före (mjölkbaserad ersättning)


Med mjölkfritt


...och efter två flaskor mjölkbaserat igen

När jag gick inom BVC för att hämta upp receptet så fick jag sitta och vänta ett tag i väntrummet. Två andra mammor som jag inte känner kom in med sina bebisar och satt och pratade om de små. Så frågar den ena mig om jag har barn. Jo, jag har sex stycken svarade jag.
Va? Sex barn?! Det kan man inte tro - du är ju så ung! Och smal!
Äsch :-) Så försöker man se lite cool ut men jublar inombords. Tänk vad man kan åstadkomma med en förpackning hårfärg och lite smink! Det var dagens bästa :-D

Skogsbilder

En liten skogsutflykt blev det idag. Med bara tre barn hemma kan man ju tom klämma in sig i EN bil :-)


Post

Vissa dagar är det extra trevligt att tömma brevlådan...


Litet kvällsprojekt

När jag var liten så hade jag en egen mysfilt i bomullsflanell. Inte någon liten snuttis utan en i storlek som en vuxenfilt. "Mitt gråa ludd" kallade jag den när jag var barn. Den där filten har funnits i mina föräldrars hus och använts som extrafilt tills den blev för sliten.
För någon vecka sedan pratade jag med min mor om att jag ville sy lite tunnare täcken/filtar att ha i lillskruttans vagnar nu när säsongen för åkpåsar och tjocka otympliga täcken går mot sitt slut och jag undrade om hon hade något tyg som kunde vara lämpligt att ha i påslakanen. Då kom hon med den där grå filten :-)
Den är tunnsliten numera, men lika fantastiskt mjuk och gosig som förr. Jag sydde två istoppsfiltar i dubbelt tyg och då blev det precis lagom tjockt. Toppen! Med fina påslakan blir det perfekt i vagnarna.


Det rosa med stjärnor till den rosa enkelvagnen och det svarta med prickar till syskonvagnen som är svart och röd :-)

En liten snuttefilt blev det också när jag ändå höll på (enkelt feminutersprojekt). Jag hade lite olika band och etiketter liggandes i en av sylådorna så då fick det bli till små lappar att pilla på.

Notera gärna etiketten med loggan för världens bästa barnklädesmärke. Ni känner nog inte igen den för kläderna finns inte ute på marknaden än (designern tillika grundaren stötte på lite motgångar och gick sen och fick sitt sjätte barn) men det kommer! Glöm inte var ni såg det först - det kommer en dag då ni stolt kan berätta för era barn och barnbarn att ni hade koll från start :-)
En av lapparna utanför bild är en vanlig namnlapp med namn och telefonnummer. Skulle hon gilla filten vore det ju fint om den kom tillrätta igen om den skulle glömmas någonstans.


Gullungen provsmakar: Godkänt!


Trädgårdssöndag

Mormor och morfar ringde och väckte oss tidigt i morse med en förfrågan om att få ta med sig tre av barnen till sommarstugan. Det blev fart på gossarna som skulle med minsann, de två äldste och så tvååringen. De ska sova där ute för första gången i år och för tvååringen är det första natten utan mamma och pappa någonsin!

Vi som blev kvar hemma tog itu med veckostädningen. Det gick på halva tiden tror jag och det är ju lite märkligt att det går snabbare med hälften så många städare :-)
Det har varit varmt ute idag och alla blev sugna på att fixa i trädgården efter lunchen. Femåringen och sjuåringen fick lite arbetsuppgifter och de jobbade hårt tillsammans.Jag sprätte upp årets hundra första maskrosor tror jag och femåringen gick efter och samlade upp dem i en hink. Tänk att det aldrig tar slut det där tråkgörat.
När vi tröttnade så blev det fika på uteplatsen. Vad jag har saknat "utelivet"! Kaffe och gårdagens namnsdagskaka (sjuåringen ville baka kaka och bjuda på när det var hans dag) i solsken - det är grejer det!


Delad sockerkaka med vaniljklet emellanDet ska bli fint väder i morgon också sägs det. Kanske man skulle ta sig en tur till Plantagen och få lite inspiration för trädgården? Jag har en idé om att vi ska ha fler buskar på tomten, lite mer mysträdgård och "gröna rum". Barnen vill ha fler ställen att gömma sig bakom och det är ju typ samma sak... Å andra sidan kom jag just på att det är lönehelg :-( Då ska man helst stanna hemma för varenda människa är ute och bränner pengar då.


Planering inför kommande festligheter

Jag har hittat min klänning inför kommande helgs äventyr på Mammabloggalan och håller som bäst på att fixa tillbehören.

                                             

Klänningen (som jag hoppas hinner komma i tid!) har väldigt lågt skuren rygg och axelbanden är dessutom i tunn spets och då får man fundera ett varv extra på bh. Att gå utan är inte ett alternativ - det är ungefär 20 år för sent för det - och de specialarna jag hittat på nätet är grymt dyra.
Ett besök på Lindex löste alltihopa i ett svep! De hade backless bra convertible strap som man fäster i en vanlig bh så blir den lägre i ryggen. Sen slog jag till med


genomskinliga axelband också (lite bredare än de jag hade hemma och förmodligen därmed bekvämare att använda) så nu ska jag nog kunna bära upp klänningen utan att ta till silvertejp ;-)

Skor har jag redan och väska, tja jag har ju flera dagar på mig...
Det känns väldigt skumt att skriva packlista för flygbiljetter, cocktailklänning, platttång och festskor i stället för det vanliga bagaget av blöjor, flaskor, regnkläder och resesäng. Skumt, men kul!
Ser fram emot en glammig helg och att träffa nära bekanta främlingar :-D

Mina nätverkarkort har kommit och de är så feltryckta så hade jag haft ner tid på mig hade de skickats tillbaka för omtryck direkt. Sånt är livet!

KlimatVardag - våra mål

Projektet med KlimatVardag är i full gång. Jag vet att projektet finns lite här och var i landet, vi tillhör förstås Skåne och representerar NV-Skåne och vår hemkommun. Poängen med det hela är att man ska bli mer medveten om hur man kan ändra sin miljöpåverkan på olika sätt och också att man ska inspirera andra. Som "miljöfamilj" i KlimatVardag ingår det utbildning genom föreläsningar och annat, man har gruppträffar med andra deltagare från länet och man sätter upp mål att sträva efter.
Det är så lätt att köra fast i gamla hjulspår och tänka att vi kan minsann inte ändra något, vi gör redan så mycket så det är upp till andra att ändra sig etc
Nu vill jag se hur vi med våra rutiner och vardagspussel kan bidra med något!  Vi har valt ut fem speciella områden som vår familj ska jobba med att förändra det närmaste året och det ska bli jätteintressant att se hur det går. I en idealisk värld hade man kunnat tex tilläggsisolera, byta fönster, ändra uppvärmingssystem, byta ut alla vitvaror osv men vår familj har medvetet i stället valt områden som de flesta kan påverka utan stora ekonomiska investeringar eller jätteomställningar i vardagen. Det lilla kan ge mycket!
Här är våra områden:

1. Låta bilen stå i mycket större utsträckning och välja cykel eller promenad till skola och förskola, närbutiken, barnens kompisar etc
Mål: Minska bränsleförbrukningen med ca 20%

2. Slopa "stand by" -  dra ur sladdar till det som inte används. Se över belysningen - rätt lampor samt släcka när man lämnar rummet.
Mål: Minska elförbrukningen med ca 5 %

3. Färre inköpsresor - veckohandla. (Vi är redan rätt bra på det här) Föra statistik över transport som gäller matinköp.
Mål: minska inköpstransporterna

4. Ta bort reklamen och vika ihop alla förpackningar bättre.
Mål: Minska volymen avfall som körs till återvinningscentralen med 20%

5. Se över kyl/frys
Mål: Dammfria vitvaror drar mindre energi


Målen är förstås bara intressanta om man vet vad man börjar med, jag får ta och återkomma med det där vid tillfälle!
Vi har blivit förvarnade om att vår familj är speciellt intressant i det här eftersom vi är en sån där udda storfamilj (?!) och att den nyheten redan snappats upp på olika håll. Vi har tackat ja till att medverka i media, men jag tänkte att jag kunde lasta över så mycket som möjligt av den biten på min make :-) Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig men den som lever får se helt enkelt.

Deklarationsdags

Det närmar sig 2:a maj och det betyder att man inte längre kan skjuta upp det där tråkiga som måste göras - deklarationen. Man skulle ju kunna tänka sig att det bara är att kontrollera de förtryckta siffrorna, logga in och skriva under. Men inte om man är företagare och behöver fylla i ett gäng bilagor :-/
Jag har hittat på lite roligt under dagen idag, men den här kvällen överskuggar allt annat. Ni får en serie bilder:

   

Dags att vila nu.


Hemliga lådan

Vad har du i lådan Lilleman?En storasyster!

Lånat från FB...

A man came home from work and found his 3 children outside, still in their pajamas, playing in the mud, with empty food boxes and wrappers strewn around garden, The door of his wife's car was open, as was the front door to the house and no sign of the dog, walking in the door, he found ...an even bigger mess. A lamp had been knocked over, the throw rug was against one wall, In the front room the TV was on loudly with the cartoon channel, the family room was strewn with toys and various items of clothing. In the kitchen, dishes filled the sink, breakfast food was spilled on the counter, the fridge door was open wide, dog food was spilled on the floor, a broken glass lay under the table, and a small pile of sand was spread by the back door. He quickly headed up the stairs, stepping over toys and more piles of clothes, looking for his wife. He was worried she might be ill, or that something serious had happened. He was met with a small trickle of water as it made its way out the bathroom door. As he peered inside he found wet towels, scummy soap and more toys strewn over the floor. Miles of toilet paper lay in a heap and toothpaste had been smeared over the mirror and walls. As he rushed to the bedroom, he found his wife still curled up in the bed in her pajamas, reading a novel... She looked up at him, smiled and asked how his day went. He looked at her bewildered and asked, 'What happened here today?' She again smiled and answered, 'You know every day when you come home from work and you ask me what in the world do I do all day?...
''Yes," was his incredulous reply..
She answered, 'Well, today I didn't do it.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Det är ett osynligt jobb man gör varje dag som hemmaförälder, men skulle man sluta så nog sjutton skulle det märkas! :-)
(Slänger in en liten moralkaka: Därför är det också så viktigt att både pappor och mammor är hemma en tid. Har man skött markservicen själv vet man också att uppskatta det som görs i hemmet när man är borta.) 

I dimman

Jag tycker att vi har varit väldigt förskonade från långdragna sjukor annars så jag ska väl inte klaga egentligen. Men nu har det varit lite för många veckor på raken där någon i huset har varit sjuk och det känns som att leva i dimman ett tag - alla rutiner rubbas och inte kan man träffa folk som vanligt. Stora tjejen ser lite, lite bättre ut i halsen och jag hoppas verkligen att hennes halssjuka ger sig den här gången och håller sig borta för evigt. Hon är fortfarande pigg som vanligt och visar inga som helst tecken på att vara sjuk! Det får en ju att undra hur många det finns som henne som går runt och smittar andra utan att veta om det. Säkerligen flera stycken på hennes föskola just nu :-( Jag pratade med personalen där på telefon igår och försökte förklara att det inte nödvändigtvis måste synas annat än om man tittar efter i halsen, men den infon verkade inte vara så intressant. Helst skulle jag vilja hålla henne hemma en månad eller så men det får man ju inte.

Dottern samlar mod för att ta sin medicin

Nioåringen har hög feber som går lite i vågor; ibland är han feberfri för att en kvart senare ha bortåt 41 grader med yrsel och muskelsvaghet. Jag fångade honom i ett fall igår då benen plötsligt inte bar honom längre.


Risig kille vilar i saccosäcken framför tvn


Han fick göra ett besök på vårdcentralen igår och nog sjutton hade han också streptokocker (där ser man - det finns alltså något negativt med att tälta). Fast hellre samma skräp än olika varianter som de kan smitta runt varandra med. Det blev pencillin för honom med. Det är ju lite lustigt, vi är inte såna som springer till doktorn för minsta förkyling och jag ser hellre att kroppen tar hand om sig själv än tillför mediciner stup i kvarten och så plötsligt står man här och kunde snudd på skaffat klippkort på VC. 

Idag har vi sorterat leksaker, det är tydligen rätt kul att ösa ut innehållet från de stora blandade leksakslådorna och sen sitta tillsammans på golvet och sortera rubbet. Nioåringen var jätteengagerad i tio minuter sedan slog febern till igen så jag fick ju göra det mesta själv förstås. Det gör inte så mycket för gör man det hyfsat ofta så tar det inte så lång tid. De flesta prylar har "sitt" ställe så det är mest bara att sitta och kasta ner det i rätt låda.
I love Smart Store!Vi hittade så mycket Playmobil så det är läge att skaffa en större låda till det. Nu har de plockat en del av det i vardagsrummet och leker med det där (det ska väl vara för att de är sjuka då, annars får man syssla med sånt i lekrummet), en salig blandning av vetrinärer, indianer, poliser och trädgårdsmästare...
För vissa är allting bara kul och toppen som vanligt

  
Pappas minsta prinsessa

Dagens bäst och sämst - so far

Helt utan proportioner jäntemot varandra:

Sämst
Stora tjejen pratar som en dansk på fyllan och snarkar så det låter som ett helt sågverk. Ingen smärta, ingen feber, ingen röd hals. Men en mor känner sitt barn bäst så jag ordnade barnvakt åt de små samt nioåringen som var hemma från skolan för att han kände sig hängig i morse och tog henne till vårdcentralen under förmiddagen. Sköterskan såg lite brydd och skeptisk ut när jag tog upp (bristen på) sjukdomstecken. Sedan tittade hon min tjej i halsen och sa att det var bland det värsta hon sett! Nytt halsprov visade direkt positivt igen. Ingen scharlakansfeber för det har hon ju redan haft, men dock åter igen elaka streptokocker. Ny och starkare pencillinkur och har inte svullnaden i halsen börjat ge sig i övermorgon så ska vi komma tillbaka och få en remiss för operation, så igentäppt är hon i halsen! :-(
Förutom att det känns jättetrist att hon ska behöva gå igenom dessa halsinfektioner och oron över en eventuell operation så tänker jag lite på risken att bli resistent mot pencillin och på storebror vars framtänder för evigt är missfärgade av den höga halten antibiotika han fick för några år sedan när han hade påssjuka. Det sistnämnda helt igenom en estetisk aspekt men ändå en tråkig sak att åka på redan som barn.
Efter läkarbesöket hämtade vi ut det nya receptet och handlade en liten belöning för att hon var så modig när de stack henne i fingret och petade henne i halsen.
Kom hem och möttes av uppdateringen att nioåringen lagt sig att sova. När han vaknade en stund senare hade han 40 graders feber och är rent makabert svullen i armhålorna och ljumskarna... Vad ska vi tro? Körtelfeber kanske?
~~~suckar och gnisslar tänder~~~

Bäst
Det är svårt att få det här till en bra dag, men man måste ju försöka hitta ljusglimtarna i livet..  :-)
Jag är glad att jag är mammaledig/hemmamamma och slipper vabba! Bara tanken på att försöka pussla ihop arbetsliv hemifrån och barnsjukdomar gör mig svettig.
Jag tror mig ha hittat klänningen med stort K. Efter en natts sömn och en ny provning så är jag nöjd med klänningen jag hämtade ut igår, den är verkligen fin. Nu är den ju dock tokstor så den ska skickas tillbaka men jag har redan lagt in en beställning på en i storleken mindre och så får jag väl sy in den om den fortfarande är för bred upptill. Nu gäller det bara att hålla tummarna för att den nya kan levereras i tid. Jag borde ha typ ett par dygns marginal men en plan B är nog en bra idé.
(tänker inte ens tänka tanken på vad som händer om dotterns medicin inte hjälper, det tar vi då)
Och så icke att förglömma - i eftermiddag kommer min man hem! Det är inte detsamma utan honom i huset och jag har saknat att få en kram när vi möts vid kaffebryggaren :-)

Yippie!

Jag kommer i mina gamla byxor igen, inte en dag för tidigt. Mina älskade jeansleggings :-) Det var banne mig inte igår man kom i ett par sådana här.Ett par nyinförskaffade jeans kom också fram och de sitter perfekt!

En bra start på dagen! :-)

Dottern är fortfarande fri från sina utslag men jag vill fortsätta med mjölkfritt ett tag till för att vara säker. Jag fick köra runt lite för att hitta ett Apotek som hade Althéra hemma men jag kom hem med en burk till slut.

En burk kostar hela 210:- och med tanke på mängderna det går åt som ger det med lite snabb överslagsräkning en kostnad på runt 2500 kr i månaden om man skulle stå för det själv :-/ Det ger en ganska bra vink om vilket förträffligt system vi har i landet med högkostnadsskydd när man får dem på recept efter läkarutlåtande.
Självklart är hennes hälsa viktigast oavsett kostnad, men att det inte finns mjölkfri ersättning för spädbarn i butikerna (och till ungefär samma pris som den vanliga) tycker jag ändå är lite märkligt. Det finns ju tex majsvälling för större barn lite överallt.
Undra på att Skruttan ser fundersam ut!


Det var vår i luften ett tag på eftermiddagen och då höll vi oss ute.
Min pappa kom förbi för att laga grinden hos oss. Jag hade knappt hunnit märka att den var trasig och så plötsligt står han där med verktygen :-)


Lilleman övervakar arbetet så att det blir ordentligt gjort

Sjuåringen hade något projekt på gång. Jag tyckte mig höra någonting om att han skulle bygga en drake.


Eftersom stora tjejen cyklar på en riktig cykel i år så bestämde jag att hennes gamla springcykel skulle gå vidare till lilleman. Jag sänkte sadeln på den så nu passar den utmärkt till honom och han ville direkt ut och prova den.När alla utom den störste och den minste av ungarna kommit i säng provade jag ännu en cocktailklänning som jag hämtade ut från Posten idag. Jag beställde den för 1-2 veckor sedan, när de andra två kommit och konstaterats sitta för tajt och då slog jag till med en stl M. Klänningen är snygg, men....den är JÄTTEmycket för stor?! Nu är då frågan: Jag ska vara klädd i klänning om mindre än två veckor - ska jag beställa en i stl S, eller tom XS och hinner den överhuvudtaget komma? Grrr... Kärt dilemma!
Jag får sova på saken tror jag.


Två trötta barn ser på tv före läggdags


Genomtänkt


Matbulle

Det har regnat i stort sett hela dagen idag utom en timme på förmiddagen då vi tog en snabb promenad till affären. De första dropparna kom ni jag körde in syskonvagnen på garageuppfarten igen så vi hade verkligen tur! En bra dag för att baka med andra ord.
En av sönerna kom ut i köket för att se vad jag gjorde.
Bakar du?! Blir det kak-kaka, mat-kaka eller matbulle?
En kak-kaka är förstås fikabröd helst då gjord på vitt mjöl och socker, bakas sällan här men det händer. En mat-kaka är någon slags mellanmålskaka delvis med fullkornsmjöl och med lite eller inget vanligt socker.
Den här gången blev det mat-bullar :-)
Jag bakade matmuffins med soltorkade tomater, basilika och lite strimlad påläggsskinka - bra att ha i frysen som utflyktsmat, till mellanmål eller för de stora att ta med till skolan istället för en frukt.

Det skulle ju provsmakas sen förstås och tjoff så var hälften uppätna...
Till och med de två som inte gillar tomater tycker om de där bullarna, men det är skillnad på tomat och tomat förstås. Själv tycker jag att ketchup är rätt otäckt och inte bara för att det är snudd på som att ösa sirap på maten.

Saftkyl

En sådan här vill jag ha!
 

Ett måste på saftkalaset! Saftkylen från Rice sväljer upp till åtta liter och man slipper getingar och annat otyg i saften. Det går förstås lika bra att ha varma drycker i den. 36 cm hög med stödbenen utfällda. 25 cm i diameter. 450:-

Inte för att vi konsumerar så mycket saft i det här huset, men tillgång till kall dricka i trädgården utan att behöva springa ut och in ur huset vore fint när det är sommar och varmt.


Skogslek och camping

Jag trodde att mina planer på en skogsutflykt skulle gå om intet eftersom det ösregnade en stund runt lunch, men ett par timmar senare sken solen och det blev riktigt vårvarmt ute.
Skogen är ju världens bästa lekplats!

Vitsipporna blommar för fullt.

Vi stannade till vid mormor och morfars hus på hemvägen och blev bjudna på fika. Nioåringen ville stanna kvar där över natten så jag fick ett barn mindre med mig tillbaka hem.

Jag är solo den här helgen i den bemärkelsen att maken är bortrest några dagar. Och när pappa är borta så råder total anarki i det här hemmet :-D
Det fanns önskemål om camping och varför inte? (Man har inte roligare än man gör sig, heter det inte så?) Vi tältar faktiskt inomhus lite då och då bara för skojs skull, eller vi och vi - barnen alltså. Sommaren är ju så kort! Maken däremot är inte jätteglad för att flytta undan sofforna och montera upp ett fyrmannatält inne. Det borde han egentligen vara för han gillar inte att tälta ute pga småkrypen och sådant slipper man ju i vardagsrummet! ;-) Hur som helst kommer tältet upp oftare när han är bortrest så slipper han få hjärtklappning :-D
Jag lovar att de här campinghelgerna är poppis!Det är bra att ha ett stort vardagsrum! Tältet lär få stå uppe någon natt extra för nioåringen vill också hinna med att sova där innan det packas ihop igen.


Lycka är...

chockrosa nagellack! Åtminstone om man är fem år och inne i en överväldigande rosa period.

Godmorgon!Eller ja, vi har ju varit uppe några timmar redan och klockan går mot lunch ser jag :-)
Nioåringen kom precis upp och äter frukost just nu, något som är väldigt ovanligt i det här huset! Vi brukar vänta in varandra annars då alla normalt sett är uppe en bra bit före 9 på helgerna.
Igår var det fredagkväll och det betyder oftast filmkväll. De yngre valde film efter kvällsmaten och det blev På andra sidan häcken.Hyfsat bra film tycker jag men jag tycker att rösterna är så starkt förknippade med de riktiga personerna och jag reagerar hela tiden på Martin Timell som sköldpadda :-) Tolvåringen som tidigare hade promenerat till affären och köpt glass gjorde milkshake till alla.
När första gänget lagt sig ville de två stora se en av Pirates of the Caribbean-filmerna. Tanken var att jag skulle sitta med men jag gillar inte filmerna så jag passade på att städa, förbereda morgondagens nappflaskor och sortera tvätt i närheten under tiden. Nioåringen somnade i en saccosäck efter ungefär en halvtimme och det hade jag nästan räknat med, han är ingen kvällsmänniska (och ändå sov han länge idag, det tar på krafterna att vara uppe efter kl 21!) och dessutom blundade han när han tyckte det var lite otäckt och då är det lätt att glömma öppna ögonen igen... Det visade sig ju att filmen var hur lång som helst så jag bytte om till pyjamas och la mig och läste i stället. Tolvåringen lyckades hålla sig vaken hela filmen.
Lillskruttan vaknade till vid 23 för sitt sena kvällsmål och var vaken medan jag borstade tänderna och så där. Det är ju knappt att man vill släcka lampan och sova med en sån här liten gullunge i spjälsängen intill.Hon somnade dock så fort jag släckte sänglampan och det gjorde snudd på jag med.

Så vaknar man till lite joller nästa morgon och möts av samma glada tjej som tittar på en. Då känns det inte så jobbigt att gå upp och börja dagen :-)
Stora storebrorsan servade med morgonflaskan.Vädret är fint och jag är lite sugen på att gå i skogen idag. Får se om jag kan sälja in idén till hela gänget så vi kommer iväg.

Då testar vi mjölkfritt

Besök på BVC med lilltjejen igår, vaccination avklarad.
Sköterskan tror som jag att hon är allergisk mot komjölk, oavsett vad pricktestet på sjukhuset visade eller inte visade. Det är ju lite misstänkt att kinderna blossar upp som mest nån halvtimme efter att hon har ätit och med tre syskon som haft jättebesvär med mjölkprodukter så har hon ju oddsen emot sig. Jag fick med mig en burk mjölkfri ersättning hem för att testa om det hjälper, i så fall ordnar hon så att vi får det på recept sedan.

Althéra - en ny sort som ska vara godare än Nutramigen

Jag har skrivit tidigare om dotterns utslag och även om jag gärna vill att hon blir av med det nariga som verkar klia så vore ingen gladare än jag om det skulle visa sig vara något helt annat än födoämnesallergi. Det är ju en sak att ge specialmat nu när hon bara får ersättning i flaska, när hon blir större blir det betydligt krångligare om man ska få tag på mjölkfritt vid matdags. Det finns gott om laktosfria produkter överallt men det är sämre ställt med helt mjölkfritt.
Nu har hon fått den nya maten i ett dygn och så fin och len som hon är nu har hon inte varit på länge. Nu ska man inte tänka att gåtan redan är löst för det kan ju faktiskt också bero på att hon blev smord med kortisonkräm igår...
Vi fortsätter ett tag till och provar sedan med vanliga NAN igen så får vi se om det ger något tydligt resultat.

Plåster gör underverk

Ett plåster botar nästan all smärta och det mesta i skade-och sjukdomsväg också.
Tvååringen fick näsblod tidigt i morse och kom då över och la sig i vår dubbelsäng. Under den halvtimmen han låg där innan väckarklockan ringde så kissade han på sig för första gången sedan han slutade med nattblöja för några veckor sedan. Tack för den!
Hur som helst så upptäckte han lite senare på morgonen att det fanns lite torkat blod i ena näsborren. Finns det blod behöver man plåster!
Det går ju inte att sätta ett plåster i näsan, men de gör samma nytta oavsett var man placerar dem tydligen (dottern satte ett plåster på knät sist hon hade bitit sig i tungan) så varför inte på pannan då där det är extra snyggt också?!
Delmål 1 avklarat
Yes! Delmål 1 avklarat: Idag är det 3 månader sedan förlossningen och vågen visar - 20 kg

Ok, ungefär 7 kg försvann ju på mindre än ett dygn när lillskruttan (och tillbehör) kom ut så allt är verkligen inte min förtjänst. Men lite stolt är jag allt! Jag har tränat en hel del, avstått från väldigt mycket onyttigt och periodvis har det varit kämpigt att stå emot - men det har gett resultat! Magen är inte ens särskillt påtaglig numera, däremot är det som om det där flubbet som var magen efter förlossningen verkar ha runnit ut på sidorna så höfterna är väl inte vad de har varit.
Jag trodde inte jag skulle bli mindre än så här, men nu är jag så sporrad så jag kan lika gärna försöka bli av med de sista kilona också. Om inte annat så för att jag har så mycket snygga kläder som jag då kan använda igen och slippa köpa nytt :-)

Följande bild är inte från idag men visar mig någon gång mellan barn 5 och barn 6 då jag gjorde exakt samma viktresa:


Jag har tom samma jeans kvar och de använde jag för en månad sedan och packade undan häromdagen...Sorteringsdag

Ena sonen skulle städa sitt rum idag men gav upp innan han ens hade börjat.
Jag kan inte städa där inne - det är för stökigt!
En titt in i rummet och jag förstod direkt vad han menade! Med tanke på att vi storstädar varje vecka och han då plockar undan allt och dammtorkar själv i sitt rum så är det nästan skickligt att kunna åstadkomma sådant kaos på så kort tid. Han ville faktiskt städa visade det sig så vi tog fram en papperskasse för skräp, en för sådant han tröttnat på och en av hans leksaksbackar för det som skulle sparas. (Ni har väl sett Maniska samlare eller Extrema samlare på tv?!)

Det fungerade rätt bra men han körde fast då och då. Jag ryckte in och hjälpte till framåt genom att hålla upp sak efter sak och fråga var han ville att jag skulle lägga det. Himmel och pannkaka - han lät mig faktiskt hjälpa till! Det här är en gosse som (av olika anledningar) dels har svårt att skiljas från pysselmaterial som trasiga äggkartonger och tomma toarullar och dels inte vill att någon annan ska vara i hans rum alls. Fem kassar saker bars ut och efter ca tre timmar hade han fått det jättefint där inne. Vi kunde till och med ta ut ett par tomma lekbackar som inte behövs mer och så fick han plötsligt mycket mera plats också. Han fick massor med beröm och tillsammans gjorde vi ett gott dagsverke.

Nu är det så finurligt bestämt att det han anser sig ha tröttnat på det förvaras i tvättstugan i ett par veckor. Har han inte ångrat sig på den tiden så köper föräldrarna (dvs vi) rubbet för en klumpsumma. Då är det inte hans saker längre och vi gör vad vi vill med det: hela/fina/bra leksaker som vi gillar hamnar i det gemensamma lekrummet, det som är trasigt slängs förstås och det som är fina saker men som våra barn inte uppskattar skänks till Röda Korset. Ett system som vi införde i början av året och som har fungerat bra, det är naturligtvis samma för alla barnen numera. Ingen vinner på att ha saker som bara tar plats!

Med tanke på antalet barn i det här hushållet och hur mycket som kommer in bara till jul och födelsedagar så skulle vi nog drunkna i leksaker om vi inte rensade då och då. I-landsproblem!
Idag fick jag mig en funderare över om det inte vore så mycket bättre att ge "en upplevelse" i present i stället för mer prylar vid tex födelsedagar. Speciellt då till sonen som gjorde ett toppenjobb med sitt rum idag. Han fick under flera års tid en egen liten resa varje sommar då han tex åkte till Bakken själv med båda sina föräldrar och han pratar fortfarande om det där, medan flera av julklapparna han fick i vintras åkte ut idag.

Mammabloggalan

Jag ska åka till Mammabloggalan i början av maj. Ses vi där?

                 
Ni får gärna rösta på min blogg i kategorin Årets Vardagsmamma och det gör ni genom att gå in på www.mammabloggalan.se
Klicka på Rösta & Nominera uppe i menyvalet, välj kategori (årets vardagsmamma)
och sedan självklart nr 63 som är den här bloggen :-)
Man kan lägga en röst i varje kategori så släng in en röst där ni har lust om ni hittar någon annan kategori ni vill placera mig i.
Rösta!

Pigg och kry igen

Ingen feber sedan lunchtid igår så från och med nu tänker jag räkna mig som frisk. Jag hoppade över träningen idag också för jag är lite rädd för att dra igång för tidigt. Alltid en bra ursäkt att tillbringa kvällen framför tvn :-)

Det börjar bli lite tomt i skafferiet även om maken faktiskt också är så pass på benen att han tog en tur till affären idag. Jag hittade lite ljust bröd i frysen (nödmat) och så "grillade" vi mackor med äppelmos och kanel i till mellanmål. Vi äger ingen smörgåsgrill - vad sjutton hände med den vi hade förut?? - så jag tog fram våffeljärnet. Fungerar ju lika bra det med egentligen.Jag och några av de yngre barnen spelade sällskapsspel halva eftermiddagen. Det är tydligen helt omöjligt att klå en femåring på memory! Sen är ju inte älvor det lättaste temat heller kan jag tycka, alla ser ju likadana ut om man frågar mig. Dottern håller inte med såklart.Tolvåringen var ute och sålde majblommor för andra dagen i rad. Det har gått jättebra och han har nästan slut på blommor redan. Eventuellt kunde han få fler i skolan i morgon. Det är ju roligt för honom för han tjänar ju en liten slant själv också på att sälja + då att resten går till ett bra ändamål. Ni har väl köpt majblommor i år?


majblomman 2012

Jag tyckte blommorna var betydligt finare förr, den gamla modellen i plast.

för en nostalgitripp bland majblommorna, kolla här

Men jag förstår absolut poängen med att ha dem i papper.


Miljöfamilj 2012/13

Vår familj kommer att representera vår hemkommun i projekt KlimatVardag.Vi är en av de nya "miljöfamiljerna" som under ett år framåt ska få lära oss mer om hur man skapar sig en miljövänligare vardag och sedan inspirera andra via media närmaste året.
Spännande och lite läskigt!

Jag sitter som bäst och läser på och gör mina första hemuppgifter i ämnet. Faktiskt så har vi redan lärt oss en hel del och det kan sägas att allt inte är svart eller vitt med någonting, det är inget enkelspårigt perspektiv.
Man kan bara göra sitt bästa efter de resurser man har och som det sägs - ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Jag lovar er att det vår familj kan göra det klarar ni också av!

---------------------------------------------------

Jag kommer att lägga ut artiklar, länkar och inlägg i en egen kategori efterhand.

Rena Vilda Västern

Under sjukdomstid (inkl. rekommenderade 48 feberfria timmar etc) hänvisar jag till min egna klausul som påvisar att man får inta valfri mängd socker, kemikalier och annat onyttigt efter behag.Därav varm choklad med mashmallows en vanlig onsdagsmorgon.

syskon

Man kan nästan se att de här två tjejerna är släkt, eller hur?!


lillasyster


storasyster (som på bilden visserligen var 3 mån äldre)

Kolla in näsan, hakan och skrattgroparna! Jag undrar om de kommer att bli lika varandra som större också.

Soptömning

Tvååringen står i trädkojan och tittar på sopbilen.Det är ju jättespännande att se när de tömmer tunnorna!


Lite byggjobb

Sjuåringen hade nyligen en kompis här som roade sig med att plocka isär sonens Lego brandstation :-/
Idag har jag roat mig med att sätta ihop den igen.Nog för att jag faktiskt är rätt road av att bygga med Lego, men man kunde ju önska att man slapp göra samma modell om och om igen. Instruktionerna fanns inte kvar i pärmen där vi annars samlar dem, så jag tänkte åter igen tipsa om den förträffliga sidan där man hittar allt sånt: Lego building instructions
Har man inget modellnummer så går det bra att söka på tema eller liknande. Toppen!


Glädjeämnen

Stora dottern kom igår hem från mormor med ett stort knippe vitsippor. Jag blev så glad i morse när jag trött och yrvaken gick in i köket för att förbereda frukosten och möttes av de vita blommorna på bordet.En annan sak som gör mig själaglad just nu är minsta dotterns skratt.
Hon är glad nästan alltid vår lilla solstråle! Sedan länge tillbaka brister hon ut i skratt när man busar med henne, ett sådant där skratt som nästan får henne att kikna och det glittrar i ögonen - men det har varit totalt ljudlöst. Hon gör gärna ljud när hon "pratar" så vi har väntat på att hon ska hitta tonen till skrattet också. Så igår kväll hände det! Hon var nymatad och hade precis kräkts upp välling på sin pyjamas så den tog jag av henne, hon var förstås lika glad som alltid. När jag satt med henne i knät såg hon så där lycklig ut igen och när jag killade henne på magen så skrattade hon, gång på gång. Ett riktigt hjärtligt, kluckande skratt :-D Man blir ju alldeles varm i hjärtat!
Jag väntade på att det skulle hända i morse igen, men hon kom bara upp för att få sin flaska och en torr blöja och sedan somnade hon om igen. Jag ska minsann kittla henne nästa gång hon vaknar!

Totalt utslagen

Igår kväll låg jag helt utslagen med lilltjejen intill mig i soffan när de andra kommit i säng. Jag slumrade till då och då men vaknade plötsligt av att minstingen kändes kall. Jag kände på henne igen, på pannan, på halsen, på armarna och hon var helt orörlig och iskall tyckte jag. För ett par sekunder kännde jag skräcken välla över mig och jag satte mig snabbt upp och tog upp henne. Då drog hon en djup suck, kurade ihop sig i min famn och sov lugnt vidare.
Ok, lägg ner henne i spjälsängen och ta ett glas vatten, lugn och fin, lugn och fin...
Min temp låg på 39,5 (vilket är nära kokpunkten om man vanligtvis är lågtempare) och det var väl därför hon kändes så kall. Jag tog två febernedsättande och gick till sängs i mysbyxor, t-shirt och lång tjocktröja. Där låg jag och frös så jag skakade under mitt tjocka vintertäcke. Självklart vaknade jag ett par timmar senare badandes i svett.

Febern hade gått ner när klockan ringde i morse men halsen kändes värre. Efter en lång dusch kände jag mig åtminstone halvfräsch igen. Mormor kom och hämtade upp tvååringen och femåringen som helst hade gått på kyrkis idag men var helt nöjda med att leka hemma hos mormor och morfar under dagen. Med de stora i skolan och en lillskrutta som gärna sover länge på förmiddagen så har det varit rätt lugnt här hemma och tur är det för jag har inte varit till någon nytta alls.

Nu har jag gnällt av mig lite och kan fortsätta den här dagen ett tag till. Jag har lovat barnen pannkakor eftersom varken jag eller maken är i skick att dra iväg och handla. Det är väl bara att sätta igång då.

Om att låta män få vara män

Ett citat från söndagens morgontidning:

Hos oss är det kvinnorna som byter blöjor. Jag vet att det är gammaldags och politiskt inkorrekt men män måste få vara män. Det säger Tone Elin Grönstad, chef på den norska privata förskolan Sporvongane i Bryne söder om Stavanger. Där jobbar två män och fem kvinnor. Att männen slipper torka bajsrumpor på de små har skapat stor uppståndelse i Norge.


Nähä? Vaddå män ska vara män?! Man kan anta att de inte jobbar så hårt med genus -och jämställdhetsfrågor på den förskolan :-( Jag läste på tidningens hemsida att de fått medhåll från barnens föräldrar i frågan. Hur formar det barnens verklighet? Jag hade inte placerat mina barn på ett sådant ställe!
Jag läser tidningen vid frukost varje morgon och vi diskuterar en del av det som står där. När jag läste upp det här för barnen förstod de ingenting - varför skulle inte en man kunna byta blöjor och kan inte barnens pappor heller byta blöjor då?
Häpnadsväckande!


Rätt så sjuk faktiskt

Både jag och maken har hög feber och ont i halsen idag :-(
Jag tog första passet i morse över frukosten så att maken fick sovmorgon. När vi byttes av vid 11-tiden tvingade jag upp honom ur sängen medan jag tog hans plats och la mig för att sova ett tag. Jag höll på att bränna mig på sängkläderna! Det är fint att det finns febernedsättande.
Det har verkligen inte blivit någon storstädning den här söndagen och jag orkar inte ens bry mig om leksakerna som ligger och skräpar överallt. Stöket får vara kvar tills energin återvänder igen. Barnen är ju pigga som vanligt men har sysselsatt sig bra med schackspel, Lego och annat. Nu ser de på någon Narnia-film - det gäller ju att passa på när de får lov att ha tvn på på dagtid :-) Det finns tillfällen då dumburken är ett särdeles bra tidsfördriv.

Frågan är nu hur länge man klarar sig utan att åka till affären?! Min mamma är snäll och plockar upp sjuåringen i morgon så att han kommer till skolan, de andra tar sig fram och tillbaka själva. Kanske man kan skicka bud om mat också om läget inte blivit drastiskt bättre i början på veckan.


Grattis brorsan!

Idag har tankarna funnits hos min bror och sambo som ÄNTLIGEN tog steget och blev man och hustru. De har hängt ihop lika länge som jag och min man (som firar 10 år som gifta i år) och de har två barn ihop så det var väl på tiden ;-)
De valde att göra en liten alldeles egen tillställning av det och blev vigda i rådhuset med enbart två vittnen. De allra närmaste fick reda på planerna för ett tag sedan men för de flesta kommer det nog som en överraskning när de går till jobbet på måndag.Jag önskar dem en fin helg och väntar med spänning på att få se resten av bilderna.


Lite sjuk?

Både jag och maken känner oss lite halvkrassliga med ont i halsen. Jag är inte helt överraskad för min egen del, mitt immunförsvar går alltid i botten när jag inte har sovit ordentligt. En snabb koll i kalendern visar att vi just inte har något särskillt inplanerat de närmaste fem dygnen. Man kanske skulle slå till med att bli sjuk nu då?
Fast det är alltid knepigare om vi mår dåligt samtidigt så frågan är vem av oss som får den äran att lägga sig sjuk i morgon.

Fika på uteplatsen

Solen visade sig idag och det var riktigt skönt ute.
Jag och nioåringen hjälptes åt att plocka fram möblerna till uteplatsen på framsidan och för att fira det bakade vi kokoskakor som självklart skulle ätas utomhus.

Det var så femåringen kunde tänka sig att ta paus med cyklandet en stund :-) 
Det var alldeles underbart i en kvart ungefär och sedan gick solen i moln och alla började huttra och tog på sig jackorna igen. Nåja, det finns hopp om en vår.

Gratis allmänbildning

När jag tog ner mina byxor från torkställningen noterade jag att fanns text på knappen fram.Courduroy is believed to have been first produced around year 1800 in Manchester England, the city was referred to as Cottonopolis because of the large number of cotton spinning mills located there.

Mycket information på liten yta! En ganska kul grej, men jag har haft de här byxorna i min ägo i flera år utan att notera det så frågan är om trycket är värt investeringen som Lindex gjort :-)


Jakten på den perfekta klänningen

Mina klänningsbekymmer fortsätter...
Jag hade i ett försök att gardera mig köpt två olika klänningar och båda damp ner i brevlådan igår. De var riktigt fina båda två och jag trodde att jag skulle få problem att välja en av dem. Jag fick lägga undan dem under dagen och sent igår kväll var det dags att prova. Det blev just inget svårt val för jag kommer att få släppa båda ifrån mig igen :-(
Nr 1 var en puderrosa ljuv sak som maken tyckte påminde om en grekisk gudinna. En titt i spegeln så konstaterade jag att jag såg både mer knubbig och snäppet blekare ut än vad som är önskvärt. Tyvärr, för klänningen var fin.
Nr 2 var otroligt snygg och jag hade definitivt godkänt den i ett nafs om det inte vore för att det fattas en sisådär 15 cm tyg för att jag ska kunna dra upp dragkedjan... Jag kommer inte in i en liten 36:a än och det finns ingen möjlighet att jag gör det om tre veckor heller.
Ingen av klänningarna finns kvar i större storlek och så var det med det.

I ren desperation började jag prova samtliga klänningar i cocktail/afton-modell som jag har i klädkammaren. I mitt förra liv gick jag ofta på flotta tillställningar men det var ju också en hel massa år och sex förlossningar sedan. Maken började prata om någon snygg kjol som jag hade haft på mig ihop med högklackade stövlar på vår första dejt. Det tog en stund innan jag fattade när det skulle ha varit, vi var vänner innan vi började dejta så allt flöt ihop lite där i början. Tydligen hade jag haft kjol på mig när vi gick på bio (Vi såg Hannibal, jag hade blivit utlovad hångel men sen satt han och tittade på filmen medan jag försökte undvika att tänka på lobotomeringar och kannibalism....). Romantik på hög nivå men jag har inget som helst minne av vad jag hade på mig den kvällen, hade det varit mindre än 10 år sedan så kanske, men nej.
En svart vippig festfin kjol kom fram och den satt perfekt. Men vad ska man ha till då?
Har du ingen snygg blus?frågade maken. Que?! Snygg blus?? Där slutade jag lyssna på honom.
Möjligen blev jag lite gladare av att jag kunde få på mig en klänning som jag faktiskt minns att jag hade på en personalfest 1998 :-D
Klänning efter klänning ratades. För liten, för overdressed, för omodern. Minst dålig var en brun halterneckklänning som jag hade på ett bröllop för fyra år sedan. Dragkedjan gick att dra upp men det var banne mig inte mer heller. Ska jag ha den så måste jag välja om jag ska äta eller andas på dagen D och jag hade planerat att göra båda.

Jakten på en klänning fortsätter!


Tillbaka igen

Efter en natt med mycket sömn vaknade jag utvilad i morse och kände livet återvända :-)
Vad har vi haft för oss denna vecka då?
En del viktiga beslut har tagits och andra väntar ännu på att avgöras. Jag tänker som så att det jag inte kan påverka får jag helt enkelt strunta i tills jag vet vad som händer. I helgen påbörjas i alla fall ett nytt projekt som involverar hela familen och kommer att pågå under ganska lång tid. Jag tror att det kan bli rätt givande - jag berättar mer sedan!

Jag har bytt ut joggandet mot att promenera flera gånger om dagen. Mest för att jag är lat.
En långpromenad tar längre tid förvisso, men jag brukar ha med mig ett par barn och det funkar jättebra tidsmässigt att ta trekilometersvändan efter kvällsmaten. Maken hinner duka av bordet, fixa med disken och oftast natta lilleman i lugn och ro medan jag tar med minstingen och minst ett av skolbarnen på en tur där vi hinner ha riktigt fina samtal längs vägen. Kvalitetstid utan dess like! Man får ha bra fart eftersom de stora killarna så gott som alltid väljer att cykla och då är det till att gå så snabbt man bara kan. Ibland tar jag syskonvagnen med två barn i och då får man extra armträning eftersom det bitvis är uppförsbacke.


Slutspurten på gårdagens promenad.

Under gårdagens runda hängde sjuåringen med och då avhandlades tex ämnen som Jordens och månens rotation i förhållande till solen, Carl von Linné, vägskyltar, Jesus och adoptioner... Man kommer hem lite klokare varje gång!

Förutom kvällspromenaden som numera är snudd på obligatorisk så går jag minst en runda tidigare under dagen och jag försöker få till i alla fall en halvmil varje dag, utöver styrketräningen och cyklingen som jag varvar efter tid och lust. Inga elitövningar alltså, långt ifrån, men det känns gott i kropp och själ att röra på sig.
Det innebär också att jag nästan är framme vid mitt första delmål vad gäller vikten! Jag trodde att jag skulle ha klarat det med större marginal men det var innan påsken kom det :-) Jag vet att jag klarar det ändå även om det blir precis. Den 20 april blir lillskruttan 3 månader och då återkommer jag med resultatet.

Jag röjde tvättstugan häromdagen och sorterade urväxta kläder. Det kan inte ha varit så länge sedan sist men det är också ett ständigt återkommande jobb. Lådan med ensamma strumpor kom fram, men jag nöjde mig med att titta i den och ställa tillbaka den igen. Man kan få pulshöjning för mindre.Egentligen har jag god lust att slänga innehållet i sopan och börja om från 0 med nyinköpta strumpor i kompletta par. Men med lite snabb matematik så inser jag att jag har betalt en hel del pengar för de där strumporna en gång och matchande strumpor borde rimligen finnas någonstans i huset, eller hur?! ...hmmm.

Igår var jag iväg till sjukhusets allergimottagning med lillskruttan. Först satt jag i telefonkör i 1½ timme (!!!) på morgonen och sedan upplyste de mig att det inte skulle finnas tid förrän i slutet av maj. Jag hann bli lite sur kan man säga och inom fem minuter efter avslutat samtal så ringde de upp och erbjöd mig en tid efter lunch!
Vi har ju barn som haft lite problem med allergier och astma och sånt - allt från laktosintolerans till svår astma till böjveckseksem. Tre av barnen har haft mjälkallergi (ej att förväxla med laktosintolerans alltså) och vår lilla tjej har fått exakt samma utslag i ansiktet och på armarna som dessa syskon. Hon får ju inget annat än modersmjölksersättning som är mjölkbaserad eftersom jag inte ammar längre och då kan man ju misstänka att det är mjölken som är boven.


lilltjejen med sina ûbernariga kinder...

...och storasyster i ungefär samma ålder.Jag tycker de har samma röda kinder, men det kan ju vara inbillning. Det var åtminstone det beskedet jag fick på sjukhuset. Sköterskan gjorde pricktest på henne och när det kollades av fanns ingen reaktion för mjölk. Det fanns det å andra sidan inte för testpricken (som SKA vara positiv) heller, men vem bryr sig om det. Snabbt in till en doktor som infomerades om provresultatet, tittade på hennes armar och ansikte och meddelade att han sett värre. Hon är bara torr i huden blev omdömet och vi skickades hem att smörja med mjukgörande kräm två gånger om dagen. Som om vi inte redan gjort det i flera veckor utan resultat. Bah! Inget att göra, vi fortsätter mata henne med mjölkbaserad ersättning då, men om det inte blir bättre snart får jag väl ta upp det ingen på nästa BVC-besök. Vi får hålla tummarna att det ger sig och att det faktiskt är så att de har rätt och att hon slipper tråkiga allergier.

Vi håller på att renovera inne på gästtoan och det är ännu ett sånt där projekt som man trodde skulle ta några dagar och som nu har tagit veckor. Men det är svårt att hinna få något gjort på dagtid och det känns ändå inte som en bra idé att ha nymålade lister framme när barnen är uppe.
Igår la jag in en ny matta där. Sist jag la in en matta var när vi gjorde ett nytt sovrum och då blev det hur bra som helst. Men nu... Det är ett litet rum och mattan måste passas in perfekt. Golvlimmet fäste på sekunder så man kunde inte riktigt dra mattan dit man vill när den väl nuddat underlaget. Det blev bubbligt och snett och i ren ilska lyckades jag slita loss hela mattan igen. Det blev naturligtvis inte mycket bättre andra försöket men jag har insett att jag nog får leva med det. Mattan är ej flyttbar nu och ska det rivas upp får vi slipa om, köpa ny matta som ska skäras till etc etc. En snygg badrumsmatta döljer väl det värsta. Jag ÄR petig med sånt där och det kommer onekligen att gräma mig så länge vi bor här, men vissa saker får man försöka skjuta åt sidan och lära sig att leva med.Ikväll hoppas jag på att komma iväg till Ikea och köpa nya handdukskrokar och senare med en ny sits och inflyttning av inredningen så blir det åtminstone bättre än förut. Jag önskar att jag hade någon "före-bild" men ni får försöka tänka er det med sliten rosarandig tapet (lite kan man ana nere där golvlisterna ska sitta) och brunmelerat golv. Det kan bara bli bättre!
Det ska bli skönt att få ordning där igen. Det har inte varit roligt morgon och kväll när vi bara haft en toalett och kissnödiga barn i kö.

Trött

Jag har sovit jättedåligt senaste nätterna, max 2-3 timmar per natt. Jag vet inte varför men jag misstänker att Levaxinet ligger lite i otakt med min träning och då kan det ge bieffekten att man inte kan sova utan är rastlös dygnet om.
Jag är grymt beroende av min nattsömn och jag är inte riktigt människa när det är så här. Vi har haft tur med barn som sovit hela nätter från att de varit riktigt små och det är samma med lillskruttan som lätt sover kl 23 - 07 som minst, så jag kan inte skylla på henne.
Jag ska försöka få mig en timmes vila nu när jag bara har två barn hemma under förmiddagen - en kommer garanterat att sova en stund och den andra ligger i soffan intill mig och ser på tv.

                     

Promenad i regn

Lite regn stoppar väl ingen?!Det blev ingen halvmilarunda idag, men ca 3 km är bättre än inget. Jag fick inte med mig någon av de stora som sällskap så det blev bara jag och minstingen och hon sov gott hela vägen.

Roligaste prylen

En liten högtalare av Batman.Både Batman och mp3-spelare är egentligen mina men de är ständigt på vift och återfinns allt som oftast i någon av sönernas sovrum.

Glad påsk!

Efter frukost rusade barnen ut i trädgården för att leta ägg. Haren hade varit förutseende nog att förpacka äggen i genomskinliga plastpåsar när han gömde dem tidigare än tidigast och det var tur för när vi kom upp så snöade det rätt rejält! I äggen fanns i år bara några få godisbitar men mer leksaker efter mottagare; tex Playmobil, Lego, Jewel Pets, ett grodspel och små chenillekycklingar. Barnen var jättenöjda och bad mig hälsa påskharen att han valt rätt till dem. Jag tror haren blev glad för det för det är inte alltid så lätt att hitta rätt när de gillar så olika saker numera.

Vi var bjudna till påsklunch hemma hos mina föräldrar och förutom att det var fantastiskt gott med den stora buffén mormor dukat upp så var det skönt att slippa stå och fixa med påskmat själv! Påskharen hade tydligen varit där också och gömt ägg och denna gång var äggen fyllda med godis. Barnen åt så det nästan sprutade choklad ur öronen på dem. Själv la jag in ordentligt med allt från lax till gräddtårta och får räkna med att ha förstört hela veckans diet :-/
Lite lekar blev det också och plötsligt sprang alla runt och letade efter bla osthyvlar, kuddar, skohorn och korsord för att samla poäng. Ett lyckat påskfirande!


dotterns påskparad hos mormor, med plastkycklingarna som vi hade i mitt barndomshem

Jag är inte mycket för påsken egentligen (även om man lätt kan tro det med alla inlägg om just påskfirande) och firade inte alls under alla år från att jag flyttade hemifrån tills jag fick barn. Det är en sån där tradition som jag hade kunnat tänka mig att hoppa över. Det är en sak att lyfta fram den kristna bakgrunden och en helt annan att klä ut sig till häxa eller vräka i sig godis som en hare har gömt.
Jag har försökt med att vi ska byta ut påskfirandet mot tex pi-dagen i det här hushållet men har inte riktigt fått med mig familjen på det. De lägger gärna till högtider och traditioner men de vill inte ta bort något annat.
~~~och om ni inte alls firar pi-dagen så är det 3,14 (dvs 14 mars) och då kan man tex äta pizza (eller paj om man är engelskspråkig)~~~
I morgon tänker jag ha en helt vanlig dag, möjligen äta lite fler kokta ägg eftersom kylen fortfarande svämmar över av kulörta ägg... Städdag är det också och det kan behövas.

 Glad påsk!                     

Påskpysslande


påskmandalas


äggmålning (tolvåringens verk)


i stället för påskris

Påskmandala


Lite påskpyssel (bla mandalas)  hittar ni här

Påsklov

Dagarna bara går och går, påsken är här och större delen av påsklovet har redan passerat.
Jag var på efterkontroll på MVC i onsdags och vi gick igenom förlossningen. Min barnmorska var helt chockad över min viktnedgång. Jag väger ju mycket mindre nu än när jag var på inskrivningen (jag bytte ju bm så jag var mer än halvvägs genom graviditeten när vi först träffades) och jättestor när vi sågs senast samma dag som förlossningen. Hon tyckte att jag kunde komma och berätta för andra nyblivna mammor hur man kommer i form :-)

Dottern har nu fått pencillin i en vecka men är långt ifrån frisk än. Hon är så duktig på att ta sin medicin trots att den ger henne kväljningar. Vi införde snabbt medicingodis så nu påminner hon själv om den också, lite choklad fungerar bra som muta.


ett chokladägg för varje dos medicin gör susen

Febern håller sig borta men hon är fortfarande makalöst tjock i halsen även om hon kan prata bättre nu. Lillebror har också ont i halsen, dock inte scharlakansfeber. Det är nästan anmärkningsvärt att inte syskonen blivit smittade av det! Alla leker ju med sin syster och även om vi försöker påminna om att hon inte får pussa småsyskonen så är det ju svårt att hindre henne från att vara nära dem.


tjejsnack

Det har ju hinnit bli april och vi har - hör och häpna - aprilväder! Ena stunden är det snöblandat regn och i nästa vårsol och värme och sedan minusgrader...
Igår var det soligt och skönt ute och jag passade på att klippa ris i trädgården och städa bort lite leksaker med barnens hjälp. Även sjuklingarna fick komma ut på grönbete och få lite frisk luft.
Ibland känns det som att det kvittar hur ofta man röjer leksaker för nästa dag är det lika mycket plastprylar på gräsmattan i alla fall. Men det känns trevligare, om så bara för en eftermiddag.


Lilleman vilar sig. Thékoppen är min - att dricka sitt thé i trädgården är ett ack så efterlängtat vårtecken :-)


minstingen sov gott hela tiden vi var ute

Det kom förbi massor med påskkärringar under dagen och jag var glad att jag hade förberett en hink med godis och snygga påskklistermärken som vi hade över för det gick minsann åt. Jag har lite svårt för att skicka ut barn att "tigga" godis för det är ju det de gör precis som vid Halloween. Våra barn har aldrig sprungit runt och knackat dörr så, tradition eller ej. Jo, jag var påskkärring när jag var liten :-) Jag har inget emot att andra barn kommer förbi, det är deras föräldras val och det får man respektera och de är ju så söta så man smälter när de överräcker sina små påskbilder. Jag vet att det finns folk i området som blir arga när barn knackar på och vill sälja saker eller tigga saker så det är bara att hoppas att de här små gummorna slapp det.

Dottern tog ut sin cykel, sin "riktiga cykel" med trampor. Hon fick en springcykel/balanscykel förra året och efter lite träning med den så vill jag minnas att hon klarade att cykla lite grann innan säsongen tog slut. Jag tyckte inte att jag hade tid att gå ner på gröningen med henne eftersom lilleman skrotade i sandlådan och behövde lite uppsyn. Han har nämligen lärt sig att klättra över staketet vår lilla apa och kan därför rymma om man inte har koll hela tiden. Två av brorsorna frågade om inte de kunde få gå ner och träna cykling med henne och det kunde de väl. Jag förväntade mig inte att de skulle göra några stordåd, men när jag efter en stund gick runt huset för att se hur det gick så verkade det gå bra där borta.Bara en halvtimme senare så hade hon lärt sig att starta (som brukar vara det svåraste), svänga och bromsa också och det var en mycket nöjd tjej som susade fram och tillbaka på cykelbanan i full fart!

Jag tog med mig de stora killarna till Maxi för att handla lite innan kvällsmaten och där bjöd de alla barn på påskägg med godis i. De fina killarna bestämde direkt att de skulle lägga ihop en del av det godiset och fixa en present åt lillasyster för att hon var så duktig på att cykla och när vi kom hem överräckte de en låda med godis samt rosa ekerprydnader till cykeln. Gissa om hon blev glad och stolt! För att inte tala om hur stolt jag var som mamma, det känns fint att de bryr sig så mycket om varandra och kan hylla varandras framsteg.

Nu är maken och tre av barnen iväg på tipspromenad. Det har blivit lite tradition för många här att gå "äggapromenad" i skogen till påsk. Jag är glad att maken ville gå för jag ser att det spöregnar ute nu :-D
Det hängde lite i luften redan när de åkte men barnen ville till varje pris göra det ändå och påpekade snällt för sin pappa att om han bara tog på sig ordentliga ytterkläder så gjorde det inget om det skulle komma några stänk... Vi andra har det skönt här inne i värmen och tittar på film. Jag har precis kokt 40 ägg så i eftermiddag ska här målas!


Hönan eller ägget?

Så här i påsktider kom hela familjen en dag in på frågan om vad som kommer först - hönan eller ägget. Vi satt runt köksbordet och pratade och barnen trodde lite olika förstås.

- Självklart är det ägget!
- Men var kom ägget ifrån?
- Hönan...
- Var kom hönan ifrån då?
- Hmmmm....ägget...            
                   


Så där kan man ju hålla på i all evighet och så kom vi in på hela grejen med evolutionen etc.
Sjuåringen (som gärna håller sig för sig själv) hörde uppståndelsen från köket och kom ut för att se vad som försiggick. Vad kom först - hönan eller ägget? frågade jag honom och var beredd med följdfrågan oavsett vad svaret skulle bli.
- Hönan så klart!
- Men var kom hönan ifrån då?
- Gud gjorde hönan.

Svaret kom så självklart och inte med en min visade han ett uns tvekan :-)
Om ni nu hajjade till och började undra över vår barns eventuella religiösa uppfostran så vill jag bara säga att barnen får tro vad de vill. Det känner till berättelserna i Bibeln men mer än så är det inte och vi praktiserar ingen aktiv tro i hemmet. Jag tycker att det hör till allmänbildningen att känna till kristna traditioner, precis som jag tycker det är viktigt att känna till andra religioner och ha förståelse för dem.

Att sjuåringen kom med det där svaret är både motsägelsefullt eftersom han bygger hela sitt liv på fakta samtidigt som det är ett otroligt smart drag; hans svar avslutade ju diskussionen direkt! Alla andra teorier blev överflödiga. Han är så väl medveten om att jag skulle applådera uppfinningsrikedomen och att maken (som är ateist) skulle sucka teatraliskt och komma med invändningar - kort sagt det spel vi så gärna spelar varje dag :-D
Han såg så nöjd ut när våra reaktioner kom som ett brev på posten. Vi är förutsägbara - han är det inte.


Inventering


Lådan med mina gamla "stora" kläder kom fram och glädjen var stor när en hel del plagg faktiskt passade.
Det känns som om det är en evighet tills man kommer i sina älsklingsjeans igen, men tröjor och sånt fungerar helt klart. Lådan med mindre storlek riskerar att gå direkt till Röda Korset, det är inte ens ett mål att kunna lägga tillbaka allt i byrån.Nu glider jag runt i mina mysbyxor stl 34/36 (förvisso både extremt stretchiga och stora i storleken) och bara myser över att det åtminstone går åt rätt håll.
Det finns hopp inför beach 2012!

The botten is nådd

Man kan se botten på tunnan!
Visserligen bara den för Vit tvätt, men man får ta tillvara på livets alla små glädjeämnen :-D

Måndagsmorgon

Igår var det första dagen på väldigt länge som jag inte tränade alls. Jag brukar antingen köra spinning/styrketräning, jogga eller ta en långpromenad i rask takt varje dag, minst en timme. Vi hade städdag igår (som alla söndagar) och sedan omorganiserade jag garderoberna lite, efter kvällsmaten spöregnade det och sedan var jag för trött... Det kändes jättekonstigt att gå och lägga sig utan att vara mör i kroppen!
Tänkte ta igen det idag i stället - men så vaknade vi till snöblandat regn som nu övergått i hagel :-(

Jag får väl hitta på något helt annat idag då. Barnen har påsklov men vi har fortfarande sjuka i huset så det känns inte lämpligt att göra några storslagna projekt. Dottern är inne på dag tre med antibiotika men är fortfarande så tjock i halsen att det är svårt att höra vad hon säger. Ytterligare två barn har feber till och från men inga andra tecken än så *peppar peppar* låt det förbli så.

Spännande!

Idag införskaffades ett nytt babygym, ett ljusgrönt lamm från Bambino. Eller nygammalt får man nog säga av två olika skäl; jag hittade det via Blocket och det är identiskt med det vi haft till två barn tidigare (vi tror ju alltid att minsta barnet är vårt sista och avyttrar alla bebisprylar rätt snabbt efter hand som de inte behövs mer).


Lillskruttan i en egen liten värld med saker att titta på och slå på!


2003, vårt näst äldsta barn i likadant babygym...


... och 2004, barn nr3.


Earth Hour

Igår var det dags för Earth Hour, hos oss även kallat ljus -och spelkvällen.
De flesta av barnen har längtat efter det där och har stenkoll på vilken dag och tid vi ska släcka ner i huset. Tolvåringen gnällde dock en del i år och kunde först inte förstå hur han skulle överleva en hel timme utan dator, tv eller Nintendo. Ungefär som maken, som inte skulle gjort det på eget bevåg men offrar sig för familjen och finner sig i sitt öde ;-)
I ett kort ögonblick funderade jag på om vi skulle hoppa över det, men det är tydligen tradition och måste därför genomföras enligt övriga familjen och en timme om året kan man ju överleva.
Inte bara överleva heller - för det är faktiskt väldigt trevligt att sitta tillsammans och spela spel till skenet från massor av tända ljus! Nu hade det tydligen varit en strykande åtgång på värmeljus i vinter så vi fick ta fram en del doftljus också så efter en timme doftade det bubbelgum i sovrummet och kladdkaka i köket.Det blev några omgångar av Barnboksspelet, vår favorit inom genren "löjliga familjen", och lite frukt som kvällsmys till det. Även de små var uppe till 21.30 (längre än vanligt på en lördagskväll) för inte vill man gå och lägga sig förrän timmen är slut!


RSS 2.0