Lego Friends

Nu i mars är det premiär för LEGO´s nya serie Friends. Passar perfekt tycker jag eftersom dottern snart fyller år och trädkojan står högt upp på hennes önskelista.Ni hittar alla delar och priser tex på Lekmer


"Tjejlego" sägs det, men våra killar önskar sig flera av sakerna de också. Självklart kan killar också bygga bageri, leka med trädkojan och ha kul med uppfinnarverkstaden!
Jag tycker det verkar vara jättefina grejer och kul med annat än fordon/rymd/pirater.

Läggdags

Maken har varit bortrest sedan igår och jag är halvdäckad med en rejäl migrän. Say no more! Jag går och lägger mig nu och hoppas på en bättre dag i morgon.

Vår lilla solstråle

Lilltjejen har visat sig vara en glad liten skrutta. När hon vaknar och man tar upp henne ur sängen så får man världens leende och hon strålar med hela ansiktet. Underbara unge! När syskonen busar med henne har hon nära till alldeles ljudlösa asgarv :-D
Att få hennes leende att fastna på kort är dessvärre ett svårt projekt. Tar man fram kameran så är det mycket mer spännande att titta på den än att smila åt mamma.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Tvååringen är helt blöjfri på dagtid (igen!). Han slutade med blöja redan i slutet av sommaren men återgick till att ha den igen först när vi åkte bort och sedan hela tiden. Han har full koll på toalettbesöken, men pga av ren lathet från hans föräldrars sida så har vi slarvat med att få honom helt blöjfri. Jättefånigt men det är den bistra sanningen. För att han inte skulle tveka när vi påminde om att gå och kissa - för ibland är det ju svårt att slita sig från leken - så fick han sätta klistermärken på en stor plansch på badrumsdörren efter varje toalettbesök.Jättekul tyckte han, Sysselstadsfigurerna är ju storfavoriter sedan länge. Svårare än så var det tydligen inte att släppa blöjan och vid det här laget frågar han inte ens efter märket längre.Klistermärkena (eller "kissmärken" som han kallar dem) och planschen kommer från en pysselbok:Jag hittade den på bokrean och med tanke på antalet klistermärken i så var det mer prisvärt än att köpa vanliga ark med märken. Pyssel och plansch är en bonus.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jag har förresten av en slump löst ett mysterium idag! I julas beställde jag några saker på nätet och med i paketet fick man en liten julgåva i form av något som såg ut som ett fiskskelett i gummi. Den där "fisken" har jag haft liggandes i en låda sedan dess för jag visste inte alls vad den skulle vara till. Konstig dekoration tänkte jag ungefär :-)

Idag satt jag och slösurfade lite och ramlade över svaret. Det är ju en sladdvinda!

bilder från prylgalen.se
Sladdvinda Fiskben

"Dags att bena ut problemet med hörlurssladdar. Det här är fina fisken för dig som tröttnat på trassel och knutar. Vira överflödig sladd på fiskbenet som samtidigt blir en dekorativ accessoar. Gjord i silikon, finns i sorterade färger. Vår populära storsäljare som blivit en favorit landet runt. Kollektionen förnyas ständigt med nya färger, säsong för säsong."
Du kan köpa den här för endast 29 kr ;-)

Hmmm....vilken av alla husets sladdar ska jag snurra upp på mitt lila gummiskelett nu då? Hur har man klarat sig utan?


Men vad nu?!

Vad är det här? Jag trodde vi var överens om att det var slut med snö nu.Där fick jag för att jag vårstådade trädgården och satte pulkorna längst in i förrådet!
Nåja, snön lär inte stanna någon längre stund.

Söndagsproduktivitet

Den där magsjukan blir jag inte riktigt klok på! Efter 48 timmar helt besvärsfria så tog jag med de två äldsta killarna och deras bästisar till Busfabriken som tänkt. De sprang runt i tre timmar (och jag fick läst massor till bokcirkeln jag är med i). Men natten efter så kräktes plötsligt dottern! Borde det inte gå fortare än så att föra vidare magsjuka? Inte ska väl alla kunna vara friska och som vanligt i tre dygn innan nästa insjuknar?? Hur som helst så kräktes hon bara precis den natten. Vi håller på att även friska syskon håller sig hemma också när det finns smitta i huset så det blev just ett roligt sportlov utan kompislek :-( Nu i eftermiddags släppte jag iväg två barn på bio, men vi får se till att hinna med skridskoåkning och annat framöver.

Idag har det varit en sådan där dag då man får massor gjort och det känns jättebra. Vi storstädade huset under förmiddagen, som alltid när det är söndag. Men sedan fanns tid och energi till en hel massa annat också. Jag har röjt i trädgården och det behövdes verkligen. Det som göms i snö kommer fram i tö som det heter och gräsmattan kryllade av spadar, bandybollar och annat krafs. Ungarnas pulkor ställdes undan för nu ska vi väl ändå inte få användning för dem igen på väldigt länge.
Ett gäng krukväxter planterades om och barnens kläder har sorterats och det urväxta lagts undan till nästa i syskonskaran. En sittpall som inte längre får plats i vårt lilla sovrum nu när vi har tryckt in en spjälsäng där också flyttades in på åttaåringens rum och jag erbjöd honom att få den omklädd i annat tyg. Blått som matchar allt annat i rummet tänkte jag, men efter att ha kollat i min stora tyglåda så fastnade han för ett rosa trikåtyg med fordon på. Där ser man :-) Det blev inte alls tokigt och är han nöjd med tyget så är jag det med.
Det var inte helt lätt att få till hörnen och jag ska göra om ett par i morgon när sonen inte står och stampar brevid för att kunna gå och lägga sig.


Före


Efter

Ett beroende avslutat

Idag tog jag bort min bondgård från Facebook. 

                       

Det låter kanske inte så märkvärdigt, men det har varit ett kul tidsfördriv för att inte säga beroende under väldigt lång tid. Jag har avancerat till nära level 100, hållt igång fyra olika gårdar och sått och skördat snudd på dagligen. Efter över 3 år med Farmville så kan det räcka :-)
Inte för att det inte är roligt... men när man klarat alla mål, kunnat köpa alla roliga byggnader och djur så svalnar intresset och det finns en gräns för hur mycket säsongsbaserat pynt man kan trycka in på en bondgård (och när ett nytt djur som föds på gården visar sig vara en orange flodhäst i volangkjol så börjar alternativen ta slut).
När minstingen föddes kände jag till slut att en snygg virtuell bondgård är ganska lite värt i livet :-D


Melodifestivalen del 4I dagens morgontidning fanns med en krönika som jag tyckte sa allt jag själv tänkte säga, varken mer eller mindre - så ni får den rakt av: HD 2012/02/25 Patrik Lundberg

Dannyimperiet slår tillbaka

31 förband, sedan en storfavorit. I kväll går Danny Saucedo in i tävlingen.
Tankarna löper till sprinterstjärnan Usain Bolt. För honom är försöksheaten i 100 meter en formalitet. Han kan jogga sig till final om han vill.
I Malmö spelar Danny Saucedo i en liga för sig. Han har dessutom lärt sig en läxa från förra året. ”In the club” var en klubbdänga av rang och dansnumret slog det mesta. Problemet var att framträdandet inte hade något unikt, en trigger för publiken och tittarna.
Eric Saade hade sin glasbur (och duschen året innan) medan Danny Saucedo hade… ingenting förutom vita sneakers och ett Colgate-leende.
Nu har han hittat sin grej: en scenshow inspirerad av Team iLuminate som gjorde succé i ”America’s got talent” förra året. Danny Saucedo och hans dansare ser ut som en blandning av Christer Fuglesang och Ziggy Stardust. Dräkternas slingor lyser i mörkret och tar oss till en sci-fi-värld som aldrig förr har skådats i Melodifestivalen.
För att tala Malmöslang: Danny Saucedo kommer att göra kaos med resten av startfältet.
Vem tar då den andra finalplatsen? På förhand har det talats om Charlotte Perrelli och hennes überpåkostade nummer. Hon gör så gott hon kan och i alla andra deltävlingar hade hon kunnat buktala till sig en Globenbiljett. Men i Malmö är konkurrensen så vass att finalister som Dead by April och Ulrik Munther hade fått kämpa för att inte hamna i botten.
Perrellis farligaste motståndare är Dynazty med låten ”Land of broken dreams”. Redan förra året fick de chansen att visa upp sig i Melodifestivalen. Då var de mellanakt i finalen med en cover på Anna Bergendahls ”This is my life”.
Thomas G:son och Thomas ”Plec” Johansson har komprimerat bandets register till tre minuter schlageranpassad hårdrock av den högre skolan.
Vi får heller inte räkna bort Christer Sjögren och Lotta Engberg. ”Don’t let me down” kommer att få landets dansbandsfantaster att slänga sig på lurarna. Lasse Holm, som har skrivit låten tillsammans med Lars ”Dille” Diedricson, ligger bakom hela fem vinnarlåtar i Melodifestivalen. En sjätte seger lär det inte bli, men finalen och andra chansen ligger inom räckhåll.
Nåväl. Allting kommer ändå att handla om Danny Saucedo. Och någonstans i Sverige sitter Loreen och funderar på hur man gör för att bli självlysande.

Patrik Lundberg


En ny prinsessa

Så var en liten prinsessa född!Estelle, vilket oväntat namnval! Jag trodde på en Alice eller Lillian eller åtminstone något av de där vanliga skandinaviska kungliga namnen som Kristina, margareta och liknande.
Estelle! Jättefint! Namnet fanns med på min lista över tänkbara tjejnamn nu när vi väntade dottern men maken ratade det direkt.

Jag såg att Herman Lindqvist inte var helt nöjd med namnvalet (minst sagt) och jag kan förstå att det finns en hel del konservativa royalister som håller med honom. Jag trodde faktiskt att Victoria skulle hålla sig till traditionerna, hon verkar så väldigt mån om att följa alla tänkbara royalistiska riktlinjer.
Men samtidigt så är det ju deras dotter! Kunglig eller ej - det är DERAS barn det handlar om och tycker de att Estelle är det vackraste flicknamnet de vet så är det så självklart att barnet ska få heta det. Ett namn absolut värdigt en liten prinsessa!

Just det ja...

Jag skulle ju berätta något för er. Det var ju ett tag sedan och känns inte så stort idag som det var när jag tog beslutet...
Jag har hoppat av mina studier! Redan :-/ I januari påbörjade jag SKG (Svenska kyrkans grundkurs) som skulle bli en bas för att på sikt bli församlingspedagog. Det visade sig ganska snabbt att jag inte är hälften så religiös som jag trodde :-) Eller det var väl så att jag gick in i det i tron att vi skulle läsa in grunderna om kyrkan, diskutera tro och själavård etc och sedan få ett intyg på det. 
Jag är en sån där akademisk person som gillar att plugga och jag gick hårt ut med att läsa bok på bok och skriva uppsatser om våra tilldelade ämnen i flygande fart. Sedan visade det sig att det mer gick ut på att lämna ut vår egen personliga tro och sen läsa alla andras texter och ge varandra feedback på det.
De som känner mig förstår varför jag valde att hoppa av. Man kanske rent av inte behöver känna mig för att förstå varför ;-) Det vore inte rätt mot vare sig mig själv eller studiekamraterna att fortsätta. Nog om det.

Jag var så inställd och taggad på att plugga det här året och nu känns det plötsligt väldigt tomt. Man kanske skulle läsa något annat? Jag var ju inne på företagsekonomi eller marknadsföring innan och kanske man skulle ta upp det igen. Plugga på distans är absolut något för mig bara ämnet är rätt. Det tål att tänkas på.

Ett mysterium

Sjuåringen undrade vad ordet SPENDOR (uttal spändåår) betyder. Jag vet inte riktigt vad han kunde tänkas mena så vi försökte tillsammans lista ut var han har hört det och efter en lång utfrågning kan man sammanfatta ledtrådarna så här:

Spendor är en person (eller möjligen en titel eller yrke). Det är någon som visas på tv, troligen i en reklamsnutt mellan ett eller två vuxenprogram på dagtid. En spendor går baklänges, har en lång pinne i handen och en platt polishatt på huvudet. Han sjunger och ev går han dessutom baklänges runt ett träd.

Jag blev inte ett dugg klokare av det där. Någon som kan tänkas veta vad han menar?

På promenad

dsc00909 (MMS)

På promenad i solens sken.


Sportlovsvecka

Barnen har sportlov den här veckan och vi hade tänkt oss hitta på lite småaktiviteter; åka till ishallen och träna på skridskoåkning, ta med gänget till Busfabriken, grilla korv i skogen... Fotografering till lokaltidningens familjebild under "nyfödda" var bokat hos fotografen till onsdagen.
Eller så kan man ju slå till med lite magsjuka! :-(
Sjuåringen började plötsligt kräkas i måndags kväll och höll sedan på hela natten. Äldsten som sov hos mormor för första gången på flera år valde att stanna där en natt extra för att slippa smittas, men han ringde hem vid 21 igår och meddelade att han kräkts han också. Sedan började fyraåringen känna sig hängig. Barnen har sovit på madrasser på golvet med spyhinkar brevid sig för säkerhets skull och maken som blir illamående så fort någon annan är det slog läger i soffan. Men kräkningarna upphörde lika plötsligt som de började?? Kan man ha sån tur att det inte blir mer av det?!
Jag hoppas att det är över för den här gången så vi hinner med lite kul på lovet också. I morgon blir det inte mycket gjort, bättre att ta det lugnt hemma tills vi vet om faran är över.
Vi har ju hållt oss friska läääänge och har inte drabbats av något värre än enstaka incidenter där något av de större barnen haft feber en kväll. Inga mass-sjukor sedan i höstas vad jag kan minnas, vilket ju iofs kan bero på dåligt minne. Så på det stora hela så får man väl vara nöjd oavsett.

Förresten - jag gjorde något jätteklantigt idag! Jag var iväg en sväng för att handla mat. När jag hade packat in alla matkassarna i bilen så gick jag och ställde tillbaka kundvagnen i ett sånt där litet hus på parkeringen. Jag skulle lämna in postpaket vid en byggnad några hundra meter bort och körde dit, men när jag skulle hoppa ur bilen hittade jag inte min handväska. Jo, just det - den hängde kvar på kundvagnen när jag ställde tillbaka den...
Snabbt som attan tillbaka med bilen, men kundvagnen var förstås tom. Ok, in mot stormarknadens förbutik för att se om någon hade lämnat in väskan där. När jag går in genom dörrarna ser jag i ögonvrån att en kvinna är på väg ut på andra sidan - med min väska hängandes över axeln! In och så ut igen och jag kom ifatt henne. Hon hade tänkt lämna in den i förbutiken men tyckte att kön var för lång så då resonerade hon som så att det var bättre att ta hem väskan till sig och försöka spåra mig hemifrån. Jag hade allt en himla tur - väskan fick jag nu tillbaka direkt och både mobil, plånbok med innehåll och allt annat fanns kvar. Inte för att någon skulle vilja ha min gamla antika mobiltelefon (som en säljare chockad utropade för ett tag sedan; "har du knapptelefon?!) där en knapp dessutom fattas, men körkort och bankkort kanske någon hade tyckt var intressant om jag haft otur.
 
                                                  

Babykläder

Var sjutton hittar man babykläder som inte är rosa? Jag har inget emot babyrosa, men när 95% av dotterns kläder är i samma färg så hade det varit kul med något annat också. Vi har övergett allt i stl 44 och är inne på 50, så det är 50 och 56 som gäller för shopping.

Har ni sett KappAhls babykollektion Newbie?


Rent bedårande alltihopa och jag har ett helt gäng av deras bodies och klänningar som sålts de senaste säsongerna :-) Men det är lite samma där; om man inte vill ha ljusrosa så är det mest grått, vitt eller beige som gäller.


Den här Newbie jeansklännigen är så himla fin och den saknas än så länge i klädlådan.
Jag kör mest bodies med strumpbyxor och tunn förklädesklänning - det är lagom varmt, lätt med blöjbyten och så är det ju så förbenat svårt att hitta byxor som sitter bra! Hon äger bara två par byxor och inte har jag hittat några vettiga i affärerna heller. Jag vill inte ha något pösigt eller i tjock tyg som gör märken på benen eller resår i byxbenen som åker upp och fastnar vid knäna. Något mer åt leggingshållet hade varit kul. Och då gärna annat än grisrosa. Ljusturkos, rött, ljusgrönt eller lila hade varit lite kul. Några tips?

Softar


Stor & Liten

Mammabloggalan!

Då var det bestämt :-D
                
Ni kan läsa mer om eventet här och bokar gör ni här 

Är ni fler som ska dit så hojta till så jag får heja på er där.

Jag såg solen!

Plusgraderna har smält bort snön :-)
Vi fick tom se vårsolen titta fram idag! Det finns hopp om ljusare tider. Åh, vad jag längtar tills man kan hänga undan alla overaller och otympliga ytterkläder igen. Om prognosen stämmer så får vi bortåt +5 i veckan.Åttaåringen blev medbjuden på korvgrilling i skogen med bästisen och vi andra bara tog det lugnt efter att ha storstädat huset.


Hembakta minisemlor - det bästa med att göra dem så små är att man får äta två ;-)


Storasyster & Lillasyster
(Minstingen hade precis kräkts ner sin klänning och sitter i linne i väntan på att mamma ska hämta pyjamasen)


Lilleman simmar med fiskarna

Melodifestivalen Del 3

Dagens röstningsformulär - skriv ut och var lite engagerade nu ;-)Dottern har dem till att kryssa i vilka låtar hon har hört och så gör hon en smiley för om den var bra eller dålig.
Åtminstone två barn tänker sova borta i natt så jag funderar på om jag kan köra ett träningspass i stället.

Jag röstar på nr 6 - Andreas Johnsson är alltid bra.

Kvällens deltävling kallas Cirkus Ranelid i morgontidningen. Jag har svårt för den mannen! Bidraget sägs vara "en eurodiscodänga med inslag av spoken word" så jag antar att Herr R ska prata på i vanlig anda lite här och där och så står Sara Li för refrängen. På radion hörde jag att en del av texten handlade om hur människosläktet kommer att dö ut om kvinnorna slutar vilja ha männens säd... Förmodligen ett korrekt antagande, men jag hoppas nästan att melodin inte är så trallvänlig att barnen kommer att gå runt och sjunga på låten närmaste halvåret.

Leksaksorganisering

Fyraåringen och tvååringen (som delar rum) är inte världsmästare på att städa undan efter sig. Idag kunde man knappt gå fram till fönstret för att dra upp rullgardinen utan att trampa på något och då är det hög tid att göra något åt läget.
Det blev tom lite ommöblering och ett stort skåp/dockskåp som ingen brytt sig om på väldigt länge åkte ut ur rummet. Vi hjälptes åt att plocka upp på golvet, eller tja... efter en kvart deklarerade dottern att nu hade hon inte tid att städa mer eftersom Skrållan behövde matas och tvååringen gick ut i lekrummet och hämtade in några pussel som han tippade ut på golvet där jag precis plockat upp allt annat (!). 
Att städa när man har småbarn är som att skotta snö i snöstorm, sägs det ju...
Rummet blev städat till slut och för att underlätta lite i framtiden så märkte jag upp ett gäng av förvaringslådorna. Nu ska väl sakerna hitta tillbaka till rätt plats efter leken, eller?Hoppet är det sista som överger en :-)

Lagat och lappat

Ikväll har jag tagit ett race med symaskinen. Ett helt gäng småprojekt har blivit avklarade: avslitna hankar i jackor, stryka på lapp över litet hål, lägga upp ett par byxor till sonen, laga en dragkedja...

                                                         

Tänk att tolvåringen påpekade häromdagen att han behöver en ny badrock eftersom - hör och häpna - att öglan man hänger upp den på kroken med hade lossnat i ena sidan! Men hallå, vad trodde han? Hade han verkligen väntat sig ett Ok, då köper vi en ny?! Jag är ju gjord av pengar. Badrocken i sig var det inget fel på, vi köpte den i höstas... Det tog inte tre minuter att sy de där stygnen. Ungar!!

Jag kan passa på att tipsa om små stryka-på-lappar som man lätt döljer små hål på kläder med. Är det stora revor eller slitningar på barnens kläder så åker de ut, jag är ändå rätt petig med att det som de har på sig ska vara i bra skick. Men då och då så lyckas de få småhål på byxbenen, jackan eller annat och då går det oftast att fixa det snabbt och snyggt. Panduro har jättefina dekorlappar/laglappar.


bild från Panduro.se

Jag saknar

...världens bästa syskonvagn!


Urban Jungle

Supersmidig, praktisk och den enda syskonvagn som går in vår 7-sitsiga bil. Vi sålde den för två år sedan men nu hade den varit bra att ha. Vi har liksom ingen plats att förvara större saker för den händelse att man kanske, kanske behöver dem flera år senare :-/
Priserna på den här vagnarna var mycket lägre då och jag har för mig att jag köpte den och sålde den för ungefär samma pris, runt 1500:- och man hade ju kunnat hoppas på att hitta en likadan i samma prisklass. Men nej, de vagnarna som finns på Blocket nu kostar betydligt mer!

Jag letar och letar varje dag och räknar med att få ge det dubbla för en vagn i sämre skick än den vi hade. Tills vidare så är vi lite låsta med förvisso en toppenbra enkelvagn men bara en ståplatta till. Det finns liksom gränser för hur långt man kan ta sig med en tvååring på ståplatta! Nog för att han gillar att gå och gärna gör det, men det tar sån tid om man ska förflytta sig långa avstånd.
Någon som har en UJ syskonvagn som de vill bli av med? Gärna limegrön men annan färg går bra, ej solblekt gärna med liggdel....och så helst superbillig ;-)

Amningen

Lillskruttan gick inte upp i vikt förrän vi satte in tunga artilleriet i form av flaskor med ersättning dygnet runt. Nu vaknar hon i alla fall när lilla kroppen är hungrig och vi behöver inte tvinga upp henne för "tvångsmatning". Prematurkläderna som hon fick börja använda när hon minskade är snudd på urväxa så hon är inte så spinkig längre lilltjejen.
Igår hade hon äntligen kommit i närheten av födelsevikten igen och det känns ju bra. Sen visade det ju sig lite så där i efterhand att det inte är helt lyckat att amma när man har sånt tokhögt intag av hormoner som jag hade :-(
Kroppen har börjat ställa in sig i normalläge igen och jag har väl visst hopp om att kunna fixa amningen igen sen, men det lär inte bli lätt. Jag kan sitta och amma henne i en timme i sträck och sen tröttnar hon och sveper en flaska ersättning och tre timmar senare gör man om alltihopa. Då känns det ju som lagom underhållande att det blir stressigt för resten av hushållet - man ska gärna hinna hjälpa syskon, skjutsa till skola och aktiviteter, laga mat etc etc också. Det är inte allt som man kan skjuta upp en timme för att sitta och amma i lugn och ro sådär som man kunde med första barnet. Hur klarar man det med flera barn? Eftersom jag aldrig fått amningen att fungera till 100% så är jag oändligt imponerad av de som klarar det. Det känns ju som att ALLA andra bara kan slänga fram brösten och mätta sina små hur lätt som helst.
Som sköterskan uttryckte det igår - jag kan ju amma mellan målen i mån av tid om det känns viktigt. Hobbyamma alltså?! Jag fortsätter nog göra båda och jag vill gärna tro att hon vinner något på det också så det inte bara är en prestigesak för mig.
Pyjamasmys i pappas knä. Lilla trollungen! :-D

Alla Hjärtans Dag

Jag hoppas ni hade en trevlig Alla Hjärtans Dag!
Barnen uppvaktade mig på morgonen med presenter i forn av kaffekopp och mysstrumpor i chenille, lite otippat och nästan genant eftersom jag inte hade hunnit förbereda någonting.

Dottern skulle ha gosedjurskalas på dagis och ville ha sina naglar målade i rött som matchade klänningen. Lillebror ville inte vara sämra han - är det kalas-dag så är det!När de stora hade kommit iväg till skolan så bakade jag en hjärtformad tårtbotten, så på eftermiddagen så körde vi tårtkalas här hemma.Tanken var att tårtan skulle få ett marsinpanlock, men eftersom mina föräldrar hade möjlighet att komma också och min mamma inte tål mandel så fick det bli lite improvisering i form av rosa grädde...Vita sockerkulor på och vanilj - och hallonfyllning i. Rosa så man storknar och man blir nästan mätt bara av att titta på den, men en viss tjej här hemma gillade modellen :-)

Annars gjorde vi inget särskillt, barnen hade kompisar och höll sig mest ute i snön. Många blöta ytterkläder hade vi i hallen sen! Jag gör mitt bästa att inte bli skogstokig på hallen så här års när det är extra mycket ytterkläder, blöta handdukar på golvet (för att man ska slippa trampa på smältande snö) och allmänt kaos.
På kvällen fick barnen varsin tidning/pysselbok med hjärtehälsning på och sen satt de med dem fram till läggdags.

Snö!

Äntligen börjar den där bitande iskylan ge sig och temperaturen har de senaste dagarna närmat sig nollan alltmer. I nästa vecka får vi plusgrader här nere i Skåne enligt prognoserna och man har så smått börjat fantisera om våren.
Men i morse när vi steg upp möttes vi av... snö! Tolvåringen som drog på sig ytterkläder över pyjamasen för att hämta tidningen åt sin kära mor i ottan kom liksom aldrig tillbaka igen utan fastnade i byggandet av ett snöfort och jag fick knacka på fönstret för att få in honom till frukosten.

Barnen är mer än nöjda med dagens väder och med den här säsongens dåliga utbud av snö så får man väl vara glad också att de får några dagar extra med pulkaåkning och vinterlek innan chansen är borta.Den här bilden tycker jag blev lite kul för man kan ana vad som händer sekunderna efter det togs:

Roligt att vara ute med storebrorsan...eller inte!

Läs och begrunda

Kvinna ville abortera ett tvillingfoster

En kvinna gravid med tvillingar ville vid Helsingborgs lasarett välja bort det ena fostret. Begäran ledde till etiska bryderier på sjukhuset, men juridiskt fanns inga invändningar.HELSINGBORG. Det aktuella fallet har nu lett till diskussioner över hela landet kring frågan om hur man hanterar liknande önskemål från föräldrar, skriver tidningen Dagens Medicin. Bland annat ska Socialstyrelsen utreda hur vården ska handskas med saken och "Svensk förening för obstretik och gynekologi" tycker att regelverket är otydligt efter att också ha diskuterat frågan en tid.
Det är inte en vanlig frågeställning, men den är inte fullständigt unik. Möjligheten att begränsa en graviditet, som man nog får kalla det för, har funnits i ett antal år, säger Görel Nergelius, chefsläkare på Helsingborgs lasarett och ordförande i lasarettets vårdetiska råd.

Kvinnan som ville bli av med ett av sina två foster angav som skäl att hennes sociala situation gjorde att hon inte skulle orka med båda barnen. Om hon hade velat abortera båda fostren hade situationen varit glasklar. Där har kvinnan full bestämmanderätt.
Men något regelverk för vad som gäller om bara det ena ska avlägsnas finns inte. Istället handlar det om så kallad fosterreduktion, som ibland görs av strikt medicinska skäl, om det finns risk för liv och hälsa för moder och foster.

Att dagens teknik
gör det möjligt att abortera ett av två foster ställer nu också frågan om det ska vara möjligt att därmed välja bort ett av dem av andra skäl än strikt medicinska. I dag finns inget förbud mot det. Om det ska vara så är det man nu diskuterar. Och åsikterna är många.
– Det här är en typ av frågeställning som väcker frågor, tankar och funderingar bland medarbetarna och då är det viktigt att man får möjlighet att ventilera de funderingar man har. Det vårdetiska rådet kan då bidra till att bredda diskussionen och komma med andra infallsvinklar och synpunkter, säger Görel Nergelius.
Vad tycker du? – Jag kan inte säga att jag har en uttalad strikt uppfattning. Jag tycker det är komplicerade frågor och det finns många olika sätt man kan se på detta, säger hon.

Om kvinnan till slut vidhöll sin önskan om att bara behålla ett av fostren vet inte Görel Nergelius.
– Nej. Det handlade inte om att vi skulle ge besked i ett enskilt fall, det är inte så vi jobbar. Det viktiga för oss var diskussionen som sådan, säger Görel Nergelius


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Artikeln fanns att läsa i HD 2012-01-25.
Bara tanken känns så väldigt fel tycker jag :-( Samtidigt tycker jag det är viktigt med kvinnors rätt till abort! Trots p-medel kan man ju inte alltid styra över slumpen och ibland händer saker man inte kan påverka alls. Men hur långt ska man dra den rätten? 
Har vi blivit så bekväma i dagens samhälle att vi tycker det är ok att välja och välja bort lite efter tycke och smak? Att säga att ok, jag tar väl ett barn då, men två vill jag inte ha?! En bebis kan vara kul men två är för mycket jobb?
Jag vet inte alls vilken situation kvinnan var i så vad som fick henne att komma fram till den här "lösningen" har jag ingen aning om. Men som etiskt debattämne är det rätt stort.


Osminkat

...och mitt i natten är det också. Ska man färga håret får man göra det när Fröken Minsting sover natt.Vibrant Red heter färgen :-D
Fast så väldigt vågad nyans tycker jag nog inte att det är, men det är kanske tur det.

Lördag

Det här har varit en låååång dag. Vi har inte gjort så mycket alls i det här huset idag, mest gått och skrotat. Torkat ur kylskåpet har jag förvisso gjort men det är inte så spännande utan var enbart ett nödvändigt ont eftersom någon vält ut en burk vitlökssås som runnit från översta till understa hyllan...
Vi hade extra barn här över natten och eftersom jag vet hur petiga en del barn är med maten så hoppade jag fisksoppan som jag tänkte göra igår och serverade tacos i stället, ett rätt säkert kort. Det blev köttfärs över och då fick det bli köttfärspaj till lunch idag.

 

I med broccoli, lite riven ost och så snygga stjärnor ovanpå. Sallad och creme fraiche till - och så äter alla barnen med stor aptit.
Det fanns önskemål om amerikanska pannkakor till mellanmål så det gjorde jag.Tolvåringen frågade om inte han kunde få göra något gott till kvällen och han valde kladdkaka. Sist jag lät honom få fria händer i köker smälte han en plastbunke på spisen samt tappade min bästa pajform i golvet så den gick i tusen bitar, men ok han måste ju lära sig och man får väl ta tillvara på tiden då de faktiskt vill göra saker i hushållet. Först ville han inte att någon skulle gå in i köket medan han bakade för han kan minsann själv, men sen hittade han inte ingredienserna och kunde jag smälta smöret åt honom etc etc så jag fick inte gjort så mycket ändå. Till slut fick han in formen i ugnen i alla fall och jag gick för att fixa lite tvätt och kolla mina mail...tills jag började fundera över hur det gick med kladdkakan! Då satt killarna och byggde med Lego och kakan hade stått inne ungefär tre gånger så länge som det var tänkt. Den blev inte bränd i alla fall och vi kunde absolut äta den, men den var ju inte ett dugg kladdig. Syskonen berömde honom för den goda chokladkakan och han var så nöjd när han serverade den så jag får väl fortsätta släppa honom lös i köket lite då och då. 

MF deltävling 2 var inte mycket bättre än förra veckan förutom Ulrik Munthers låt. Han låter lite ung och osäker på rösten tycker jag men låten var riktigt bra. Jag har flera vänner med relationsbekymmer just nu så texten kändes rätt passande, hjärta och smärta fungerar väl alltid iofs.
Själv saknar jag min man som är alldeles för långt borta! Han har tagit sig igenom en jobbig begravning (som om begravningar någonsin är annat än mer eller mindre jobbiga) och passar nu på att umgås lite med släkten.
När världen är jobbig runtikring är det extra skönt att kunna krama den man älskar och man blir extra tacksam för det fina man har i livet. Den där trygga kramen får dröja lite till, men jag har pussat extra på barnen idag. 
                                                  


:-(

Någon som jag bryr mig mycket om har det jobbigt just nu och det finns inte ett dugg jag kan göra åt det. Jag vet hur det känns när allt verkar hopplöst och bara tanken på hur personen måste må är jobbig. Tänk om man kunde bära lite av någon annans tyngd om så bara en kort stund.

Melodifestivalen Del 2Efter förra veckans bottenbidrag är jag inte jättesugen på att sitta med gänget här hemma, det finns alltid tvätt att vika och sängkläder att byta - men vad gör man.
Barnen hejar på Ulrik som de större känner igen från Lilla Melodifestivalen. Jag känner just inget för någon av artisterna men Di Leva är ju en överlevare sedan jag var ung ;-) och han kan säkert vara underhållande.
Om man tillhör de mer konservativa som tycker att melodifestivalen = schlager så är väl Andreas Lundstedt, Sonja Aldén och Timoteij de man håller på. En man vid namn David Lindgren förväntas skrälla ikväll, jag har aldrig hört talas om karln.

Min gissning för vad det kan vara värt: 3 & 5 till final, 4 & 6 till andra chansen. Mina gissningar är ju inte så bra som de var förr tiden. Jag börjar tappa stinget tror jag.

Man blir helt enkelt inte roligare

Hörrni, jag visade tolvåringen förpackningarna med hårfärg som jag inhandlat men pga av velighet inte använt - en mellanbrun och en knallröd - i hopp om något slags råd.

- Ditt hår är ju brunt, så ta den. Vad ska du med rött till?
- Men jag har ju alltid brunt hår, jag tänkte att det kanske blir lite roligare om jag tar rött den här gången.
- Men mamma. *suck* Clowner är rätt roliga, men det har nog inte bara med hårfärgen att göra. Du kommer nog inte att bli ett dugg roligare, du kommer bara att se knäpp ut... *suck*

Jaha, då var det väl bestämt då. Tänk att jag för ett ögonblick trodde att någonting alls skulle bli roligare av ny hårfärg?!

Mammabloggalan

                                                   

Åh, vad det hade varit kul att gå på gala! Tyvärr är det inga av mina bekanta som bloggar och det känns väl nästan som ett måste för att åka dit (eller vara intresserad av att åka...)?
Mer om mammabloggalan kan ni läsa här

Ni är ju rätt många som läser här inne (även om det är ont om kommentarer så syns ni i statistiken, mig lurar ni inte), är det någon som ska dit? Eller som har varit där tidigare år?


Småtrött på mig själv

Nya medicinen tog stressen ur kroppen rätt snabbt faktiskt. Igår somnade jag på soffan strax efter halv nio... Jag vaknade av att äldsten som får vara uppe lite längre än så kom och gav mig en godnattkram men sen slocknade jag igen bara för att vakna till och släpa mig över till sängen bortåt 23. Det tar ett tag innan kroppen och Levaxinet jobbar bra ihop så det är bara att vänta ut omställningen.

Det är inte så roligt att se sig i spegeln numera. "Dagens outfit" är densamma varenda dag: amningströja och mammabyxor. Jag har visserligen tappat 13 kg på 3 veckor (med lillan på utsidan och sedan ett stort tack till överdoseringen av hormoner får jag väl säga) men än är det långt kvar innan jag kan komma i något i närheten av mina gamla kläder. Det är knappt lönt att köpa något nytt heller för vem vet vilken storlek jag har om en månad... Mammabyxor it is! Känner mig lite halvtråkig bara.Något jag kan påverka i liten högre grad är ju hårfärgen och eftersom det är dags att tona över det där konstiga gråsilvriga som växer på huvudet så kanske man skulle slå till med något annorlunda den här gången?
Jag har mellanbrunt/mörkbrunt hår annars och det är det jag brukar färga med också, men kanske man skulle våga....RÖTT? Funderar på att dra till ordentligt med Vibrant Red från Garnier.


Jag har haft det rött tidigare, senaste gången är väl några år sedan nu:


När det här togs hade jag slingor i olika röda nyanser med. När jag ser det så blir jag lite feg. Kanske lika bra att köra på med vanliga bruna färgen i stället? :-/

Älskad


Då börjar vi om igen...

De senaste dagarna så har jag börjat känna av att Levaxindosen inte ligger riktigt som den ska. Jag har ju fått äta högre dos under graviditeten och nu när Liten är ute så jag inte längre behöver dela med mig till henne så blir det ju fel. Jag var förvarnad om att det nog skulle bli så och nu när skakningarna, hjärtklappningen och allt det där dök upp igen så var jag snabb med att lämna nytt blodprov. Att jag tappat flera kilo senaste veckan är också ett rätt tydligt tecken. Svaret kom i morse och ganska omedelbart så blev jag uppringd och beordrad om att hämta ut ny medicin omgående. Blir jag sämre så är det hjärtat som tar stryk och då ska jag ta mig till akuten :-/ Annars ska jag vänta tre veckor, lämna nytt prov och se om Herr Doktorn har gissat rätt direkt eller vi ska prova en annan dos. Man får liksom börja om från början med utprovningen.
Alltid lika spännande att se hur kroppen reagerar. Det känns lite som PMS i kubik samtidigt som kroppen är så stressad att man börjar sluddra och händerna skakar. Humörsvängningarna ska vi inte tala om - jag träffade på en bekant idag och skulle berätta om en sak (en hyfsat ordinär grej som hänt) och plötsligt stod jag och grät. Fast jag inte ens var ledsen liksom :-/ Ibland borde man helt enkelt inte vistas bland folk! För att inte tala om att jag var på väg någon annanstans och sedan fick sitta bland folk med rödgråtet ansikte... Ingen bra dag :-(

Egentid

Idag rymde jag hemifrån en stund mellan lilltjejens matningar. Det känns konstigt att vara iväg utan henne men jag kände mig i stort behov av en klippning och idag gick det att lösa med logistik och jobb. Maken försäkrade att han minsann kan ta hand om sin dotter och det vet jag  ju att han är fullt kapabel till, men ändå :-)
Jag såg fram emot att bli lite bortskämd på frisersalong i 45 min (vilket var beräknad tid när jag bokade online) och slog till med ett lyxigare ställe inne på stora köpcentrat än de på närmare håll. Jag klipper mig så sällan numera, två gånger om året ungefär, och har inte koll på vilka frisörer som jobbar var och tog bara första bästa namn som hade tid idag...och hamnade hos en tuggummituggande disträ tjej som suckande konstaterade att hon inte kunde toppa mitt hår så slitet som det är. Jag veeet att jag borde jämna till det oftare men nu är det ju som det är och jag är glad för mitt långa hår. Jag övertalade henne att bara kapa det 5 cm och det gjorde hon raskt och utan vidare konversation utöver påpekandet att jag ser ung ut för att ha såna silvervita hår. På mindre än en kvart (!) var jag ute igen. Visserligen med snyggare och jämnare hår än tidigare men inte fullt så uppiggad som jag hade hoppats på.Zelda hade sovit precis hela tiden jag var borta men vaknade och ville ha mat så fort jag hade hällt upp en kopp thé åt mig. Nog är det märkligt - det kvittar hur djupt de sover så nog vill de komma upp om man så mycket som tänker sig tanken att göra något annat som att själv ta middag eller avnjuta en kopp thé och tidningen utan bebis i famnen :-D 

Om några dagar åker maken iväg för att gå på en släktings begravning. Med det följer ett sanslöst pusslande för oss på hemmaplan - ett barn måste alltid ha skjuts till och från skolan, ett annat ska lämnas och hämtas på dagis och dit kan vi gå även om det inte är jätteroligt att dra ut de yngre i dessa minusgrader och så är det träningar för store killen då syskonen varken kan lämnas hemma ensamma eller får plats i bilen... Sådana dagar är det finfint att ha mormor och morfar på nära håll och med lite tur så går allt att lösa även den här gången.

Jag har förresten tagit ett hyfsat stort beslut här i dagarna. Ibland blir saker och ting inte som man tänkt sig eller hoppats på så enkelt är det. Berättar mer vid senare tillfälle!


Rörmokaren Hans

Vi uppskattar Richard Scarrys berättelser, jag och lilleman. Här är ett utdrag ur Den hollänska rörmokaren Hans:Sonen gillar grisarna och jag gillar texten :-)Tips om tävling för gravida

Såg en tävling för gravida inne hos Carola som är niobarnsmamma.


Gravidpaketet innehåller en massageolja, en fot-och bengel och en nipplecream.
Tävlingen pågår till lördag 4 feb kl 24 och ni hittar den på
http://blogg.mama.nu/familjenannorlunda/2012/02/03/gravid/

Jag läste tävlingskommentarerna och kände bara "Gud, vad mysigt att vara gravid. Ha en fin stor mage med ett nytt litet liv i.."
Men hallå, var det inte jag som för mindre än tre veckor sedan hade kunnat ge vad som helst för att få ett slut på den där fina, underbara tiden?! Slippa en stor klumpig mage och värk i rygg och höfter?! Nja, det kan jag väl aldrig tro - för visst var det väl hur mysigt som helst ;-)
Jag ska nog bara ignorera mig själv helt enkelt.
Men ni andra där ute som är mitt uppe i den där underbara graviditeten - gå in och tävla hos Carola!

Melodifestivalen Del 1

Då var det dags igen...
Jag vet inte om ni brukar sitta hela familjen och ge poäng men jag tänker helt enkelt låtsas som det. Här är röstningsformulären obligatoriska så känner ni att ni saknar sådana så varsågod:


Jag är osäker på hur röstningen går till i år, men jag gjorde likadant som förra året så får vi se om det fungerar.

Lite förhandsgissningar är ju alltid roligt så efter att ha sett artistnamnen så kom jag fram till att Sean Banan och The Moniker går vidare. Men efter att ha sett låtarnas namn så är jag tveksam. Och vad sägs om den här textrader ur en av låtarna (Jag citerar ur dagens tidning): Digge-digge-digge-ding-ding-ding här kommer kingen in... Behöver jag skriva vems låt? 

12-årsfirande

Äldsten fyllde hela 12 år igår. Tolv år är lång tid! Han har redan anammat tonåringsbiten så här lite i förtid, men jag förmodar att vi egentligen inte har sett någonting än.
Uppvaktning på sängen blev det förstås före frukost. Jag hade hört honom i hallen ett par gånger tidigare på morgonen så jag förmodar att han vaknade tidigt och var ivrig att öppna paket även om han låtsades sova när vi började sjunga.Det känns som om det blev väldigt få paket, men å andra sidan så har prisnivån på det han önskar sig höjts avsevärt ju äldre han blivit. En platt vägghängd stereo (och hörlurar som av någon anledning kostar lika mycket som apparaten de är till för?!), extra kontroll till Xbox, lite filmer, pengar och Lego blev det i alla fall.
Mormor och morfar kom på tårtkalas på eftermiddagen. Sonen ville ha en tårta med vaniljkräm och chokladsmörkräm i så det slängde jag ihop. När han såg att jag hade en tårtbild och en marsipanros liggandes i tårtpyntlådan så ville han ha det på också.


Lilleman stod brevid och övervakade arbetet när jag pyntade tårtan och eftersom det finns viss risk för att han lägger näsan i blöt (eller stoppar näven i grädden) så innebar det ett visst stressmoment, men den blev inte så pjåkig.
Den som fyller år får självklart välja middagsmat på sin dag och den nyblivne tolvåringen var väldigt bestämd på vad han ville ha. Raggmunkar med tacosfärs och grönsaksstavar med currydip. Inte en kombination man förväntar sig kanske, men det var det han ville ha. Han stod själv och rev potatisen så det må vara hänt.
Filmkväll och popcorn hann de med före läggdags också.

Födelsedagsbarnet avslutade sin födelsedag med.... att gräla med sin mamma! Inte så man vill avsluta en fin dag och i efterhand inser jag ju att jag borde inte nappat på en diskussion som påbörjas med argumentet att "alla andra får ju"... Ett tema som jag misstänker att ni andra föräldrar känner igen, eller hur. Ibland ska man nöja sig med att säga nej och låta det bero. Eller ta det när båda parter är utvilade.
Hur som helst så tror jag att han med lite perspektiv på saker och ting trots avslutningen hade en rätt bra dag.

~~~~~~~~~~

Från en mors sida sett så var det förstås igår också 12 år sedan jag blev mamma för allra första gången! Jag hann gå in på dag 21 efter bf och hade på allvar börjat tro att det nog inte skulle komma något barn alls, någonsin. När jag hade gått 14 dagar över tiden var jag inne på sjukhuset för igångsättning men trotts tabletter som skulle dra igång värkarna hände absolut nada och jag skickades hem igen och gick alltså i väntans tider ytterligare en vecka. (Nu föddes det här barnet inte i Sverige om ni funderar på om man får gå över så länge, men jag kan meddela att det händer i det här landet också.) Jag sov nästan dygnet runt den där sista tiden, men just den här dagen väcktes jag av att vattnet gick (vilket bara hänt vis graviditet nr 1 och 6) och så en kraftig värk på det. Jag åkte in till förlossningen där jag gensat blev utskälld för att jag hade det dåliga omdömet att vilja föda barn nära millenieskiftet - dvs samtidigt som alla andra i landet! Värkarna var så starka att jag kräktes vid varje sammandragning. Det där kan ta hela dagen sades det och jag sattes i en taxi hem med en engångs-spyhink i famnen. Jag hann hem och vända ungefär för när jag satte nyckeln i låset så insåg jag att barnet tänkte komma ut. Ilfart tillbaka och det var snudd på att jag fick föda i korridoren pga av platsbrist. Tre ultraljud hade visat en liten flicka men ut kom en pojke på 3800g! Namnet jag bestämt och den rosa klänningen i förlossningväskan kändes inte riktigt passande. I väntrummet utanför låg en barnbok om en brandman och min son, min älskade förstfödde, fick därför sitt namn efter den sagofiguren :-)
Det ÄR speciellt med första barnet - även om man älskar följande barn lika mycket så är det aldrig riktigt samma sak. Vi fick en tuff start vi två, för vi hade bara varandra och just ingenting mer - men så har vi också ett speciellt band vi två, vi som utgjorde början av den här familjen.

Me&I party

En liten fröken fick hänga med på klädparty nu ikväll, hennes första bortabesök.
Jag blir så nojjig ibland över att hon ska plocka upp någon sjuka, få RS eller något sånt, men det var trevligt att träffa lite vänner och skruttan sov på min axel hela tiden.

Det var inte min favorit bland Me&I´s kollektioner, men två plagg köpte jag.

tunika med cirkusapor till stora tjejen


byxor med kanin i fickan till lilleman

Byxorna var jag inte alls så förtjust i första gången jag såg den där modellen med "häng". Men de är faktiskt jättefina och coola på och lilleman har använt förra säsongens svarta byxor jättemycket. Jag gillar den turkosa färgen och jag tror han kommer att gilla kaninen :-)


En trött lillskrutta, helt omedveten om hur bedårande hon är <3

Bilstol

Vi har en bilstol här utan internbälte - ska man tvätta och ställa undan babyskyddet mellan barn så bör man kanske hålla reda på var man lägger bältena annars har man inte mycket nytta av själva stolen :-(
Jag körde inom Babyland idag för att höra om man kan få tag på lösa bälten till den och det kan man, men de skulle kosta 295 kr. Tjejen i butiken frågade om jag inte hade lust att köpa en hel stol för 300 kr i stället... De hyr ut bilbarnstolar och då och då så säljer de ut de bilstolarna för nästan ingenting.
Den här har varit uthyrd i totalt tre dygn och jag kom fram till att det kan jag leva med.

 

Klädseln är ungefär som mossgrön fuskmocka och den ser sprillans ny ut!

De som hyr får skriva på papper på att de inte har krockat under tiden de använt stolen, men några garantier för att de talar sanning har man ju aldrig. Men folk köper begagnade bilstolar på Blocket hela tiden och det hade jag också kunnat tänka mig att göra så då är det här snäppet bättre. Våra 5 yngsta sitter i babyskydd, bilbarnstol eller på bälteskudde och vi har två bilar - många pengar läggs på att de ska sitta säkert ändå.
De hade fler babyskydd till samma pris så jag funderar på om jag kanske skulle köpa en extra att ha ståendes hemma hos mina föräldrar. Å andra sidan så har jag ju en bilstol över här som fortfarande saknar bälte (ett likadant som i stolen på bilden, avtagbara modellen). Är det någon därute som har ett trepunktsbälte till övers?

RSS 2.0