Nationaldagen

Vädret var inte det bästa i morse så vi velade lite om hur vi skulle göra med den här dagen då alla hade lov.Framåt förmiddagen bestämdes att vi skulle chansa på att regnet höll sig borta så vi packade ihop oss och åkte ut till sommarstugan.
Hela byn där ger sig ut på en stor äng och firar alla helger och festligheter tillsammans, det här året var inget undantag. Det var mycket folk så jag tog inte så mycket bilder mer än på när några av våra barn provade på att sitta i en brandbil.Det var väl dagens roligaste, det och en lågtflygande helikopter triggade tvååringen till spontandans och glada utrop :-)
Man fick provsitta en båt också men jag antar att det inte är lika spännande om man tillbringar en stor del av sommaren vid havet.
Lite musik, lotter, tävlingar etc var där men vi gick hem och fikade efter en stund. Det var trevligt att vara i sommarstugan men annars var det inte så storslaget. Äldsten muttrade något om att vi borde gått på bio istället.
 
Jag är ju så gammal att jag minns tiden före vi fick en nationaldag. Som på lågstadiet när vi 6:e juni gick ut på skolgården och hissade flaggan eftersom det var svenska flaggans dag (varken mer eller mindre). Till minne av Gustav Vasa, eller hur var det nu igen? Det här har ju bara varit en helgdag sedan 2005 och jag tror inte vi har hittat någon tradition för hur det här ska göras. Missförstå mig inte nu - jag tycker absolut att vi ska ha en nationaldag - men hur är det tänkt att dagen ska firas?
Visst vore det coolt om alla gick man ur huse som de gör i Norge på deras 17 maj! Vad gör vi här? En del äter kanske smörgåstårta i trädgården om vädret tillåter. På många ställen gissar jag att någon kommungubbe håller tal och kanske lokala föreningar visar upp sig. Men sen då?
För min del hade man kunnat slå ihop det med midsommarafton. Hade inte det varit en bra idé?! Med midsommarstång, folkdans, sill & potatis... kan det bli mer svenskt än så?!

Nästa år kan vi fira nationaldagen med sovmorgon och bio ;-)

Kommentarer
Postat av: Elina

Blev 6.6. nationaldag så sent? Det visste jag inte. I Finland är det svårt att fira vår motsvarande dag desto mer pga att Självständighetsdagen infaller på vintern, 6.12. Det blir att sitta och titta på Presidentens mottagning på slottet på TV :) Men jag bor ju nu på Åland, och här har vi Självstyrelsedagen inkommande lördag, 9.6. - dock lär det ska bli regn och rusk i år.

2012-06-07 @ 11:13:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0