Något ska man göra på påsklovet

Kanske slå till med en rejäl barnsjukdom i huset?
Femåriga dottern gick från att vara pigg och frisk till att ligga med 40 graders feber på bara några timmar. Ett besök på vårdcentralen bekräftade Scarlakansfeber och ett ganska grymt fall av det dessutom. De skulle titta henne i halsen och när hon gapar så ser man inte ens att det finns en öppning därinne så svullen är hon. Emellanåt försvinner all färg i ansiktet och hon blir så blek att man knappt kan urskilja läpparna och försöker hon prata så låter det alldeles grötigt. Stackars lilla gumman.

Det här var stora kalashelgen i vår planeringskalender och fyra kalas påverkas direkt, bla ena sonens egna nioårskalas. Man tar inte hem gäster i det här läget så det var bara att ställa in, vi får kanske göra ett nytt försök längre fram. Inte blir det någon resa till släkten norrut heller.
Nu återstår att se hur många i familjen som drabbas - ingen har haft Scharlakansfeber och i vilket fall som helst så kan det ju ge halsfluss. Lilleman är vaccinerad men minstingen ska få sin spruta först om en vecka :-(
Vi isolerar oss och hoppas på att inkubationstiden passerar utan fler insjuknanden.

På väg till kalas

De stora killarna var bjudna på filmkalas. Födelsedagsbarnet önskade sig pengar och godis: Ett påskigt ris med godis och sedelrosor kanske kan passa då :-)

Inte vackert men ganska sällsynt och de hade jobbat hårt med det.

Veckans stjärna

Denna veckan var tolvåringen vald till "veckans stjärna" i sin klass. Alla eleverna får varsin vecka då de bl.a ska ta med och visa upp någonting de tycker om och hålla ett litet föredrag i ämnet. Vad tog han då med sig?
Lillsyrran så klart! (Något år hade han med sig sitt golfset om jag inte minns fel men golf är ju kul det med.)

Jag fick promenera bort till skolan med henne till utsatt tid och det var en mycket stolt storebror som bar in henne i klassrummet. Han berättade lite om när hon föddes och vad hon gillar att göra (hon gillar att prata med sina syskon, annars har hon inte hunnit göra så mycket ännu), visade foton på henne som dygnsgammal och sen fick klasskompisarna beundra henne.
Jag hade väl trott att en lillasyster bara är intressant för den som tillhör familjen men det var väldigt många "Åh, så sööööt" t.om från de tuffa killarna i klassen.
Lilla skruttan var lika glad som alltid så det är väl klart hon charmade dem :-)


Charmtrollet

Jag fick stå lite vid sidan av för att ta över om hon skulle surna till och fick också svara på utmanande frågor som "Vilken är hennes favoritfärg?" och liknande :-)
Det gick bra och sonen var nöjd med sin stund i rampljuset.

Vårtecken


Extrajobb

Det negativa med att inte helamma (ja, förutom det uppenbara då):
* diska flaskor
* sterilisera flaskor
* koka vatten
....dag ut och dag in.

Ja och sen ska man ju köpa svindyr modersmjölksersättning också samt alltid ha tillgång till micro vid matdags.Å andra sidan gör de henne till en mätt och nöjd bebis :-)

Hipp Hipp Hurra!

Idag har vi firat näst äldsta barnet som nu fyllt 9 år!
             
Det blev tidig väckning och paketöppning i sängen som sig bör. Mycket Lego bidde det till denna gosse!
Han blev firad ordentligt i skolan hörde jag och sen gjorde vi tårta här hemma framemot eftermiddagen. Det skulle vara gräddtårta idag ("...ingen sån där köpetårta utan en riktig, mamma") och sedan tog han fram hela tårtpyntlådan och valde omsorgsfullt ut rosa och vita sockerkulor och en oblatfjäril.En indian och någon från Star Wars (?!) skulle också finnas på. Man behöver ju inte känna att det är exakt samma tårta jämt och ständigt i det här huset, trots att födelsedagarna duggar tätt så här års :-)
Vi hann inte mer än dricka upp kaffet och sedan skulle födelsedagsbarnet iväg på tennisträning. Efter en sen middag så drog barnen iväg ner till cykelbanan med sina radiostyrda bilar, varav nyblivna nioåringen äntligen fått en egen att köra med.
Han var jättenöjd med sin dag - men så är han också nöjd med det mesta i livet och alltid så glad, duktig och trevlig.

I morgon ska jag och de två barn som fyllt nu i mars åka själva iväg och ha en myseftermiddag tillsammans. De har presenter att välja hos BR-leksaker (en förmån för klubbmedlemmar) och så ska vi fika lite. Jag förmodar att de vill handla upp sina födelsedagspengar också, kontanter har en konstig förmåga att bränna i plånboken även om barnen oftast är rätt duktiga på att tänka efter före.

Ge mig ett råd

Sitter och kollar lite på klänningar men är helt lost och kan behöva lite hjälp.
Ni som kan lite om mode - kom igen och ha en åsikt nu!

Tillfälle: galamiddag kvällstid (middag, mingel och ev dans?)
För vem: en sexbarnsmamma som närmar sig 40 (varken det ena eller det andra ska/får synas, men neonfärgat i troslängd kan man kanske räkna bort). Med lite tur är det stl 36 som gäller. 

Jag har kollat på de nätsidor jag känner till (vilket tyvärr inte är så många) och tappade modet rätt snabbt. Några möjliga plagg har jag hittat. Jag har förkastat en del av dem redan men ni får gärna tycka och tänka. Känner mig lite låst i färgvalet också, jag dras alltid tillbaka till gamla invanda färger. Jag känner att det möjligen hänger lite på om hårfärgen också om det ska vara rödtonat eller bara brunt.Vad tror ni?
Jag tar tacksamt emot tips på ställen där man kan hitta passande klänningar!!


En liten kille med en stor fisk

Två barn låg med feber förra veckan men var på benen lagom till helgen. När man precis tänkte pusta ut och konstatera att allt kan gå tillbaka till vardagen igen så vaknar tvååringen med 39 graders feber. :-/
Hellre feber än kräkningar helt klart och han har inte varit så himla illa däran heller. Lite film och en glasspinne så kör han på som vanligt liksom. Efter kvällsmaten började han bli lite trött och sliten men det skulle han ju aldrig erkänna. Kolla in stilen på grabben!


Om man har simglasögon på sig så kanske mamma inte ser att ögonen nästan går i kors av trötthet...


Läggdags!


Härliga sommartid

Nu börjar det likna något! Första dagen med sommartid bjöd på strålande solsken :-)
Efter någon timmes storstädning inomhus var barnen sugna på mer röjning och gick på eget bevåg ut och gjorde sina cyklar vårfina. Åttaåringen kom in och frågade om det var ok att han putsade lite på min cykel också och det kunde jag ju gå med på.


Barn i arbete


Maken piskar mattor - med bandyklubba :-)

Eftersom det var våffeldagen idag så bjöd mormor på våfflor som blivit tradition. Nya syskonvagnen behövde luftas tyckte jag och motion är aldrig fel så det fick bli en stärkande promenad dit.    

Fler sådana här dagar tack!

Loppis-lördag

Idag tog jag sjuåringen med mig till en barnloppis. Jag förvarande om att det kunde bli en hel del köande involverat och när vi kom dit en timme efter start så ringlade sig kön låååång. Jag hörde en kvinna som hade tjugo pers framför sig till kassan säga till någon i mobilen att hon hade redan stått i kö i trekvart och jag såg sonens mungipor gå ner. Vi gick runt och tittade lite och jag plockade på mig en hel hög med babykläder och sen kikade vi tillsammans på leksaker och spel.
En hel del fynd gjordes och när det var dags för oss att betala så var värsta rusningen över och vi kunde lugnt spatsera fram till ett kassabord utan att köa. Med nästan tre fullproppade kassar för ca 200 kr så kände jag mig mer än nöjd. Sonen var däremot chockad över kontanterna jag lämnade över och utbrast högt och ljudligt "Åh nej, nu kommer vi aldrig att få råd att bygga till en övervåning!"
Han hade valt en jättetjock bok åt sig själv med 100 djursagor så nu har han att sysselsätta sig med nån vecka, han började läsa den redan i bilen :-)


högvis med jättefräscha och fina barnkläder


nya leksakerna testas
"Spikmosaik" funkar på grytunderlägg också om man absolut måste vara flera som gör det samtidigt, men jag ska nog investera i ett nytt set underlägg speciellt för det nästa gång jag passerar Ikea.
en pekbibel!
Allra mest för att jag ville se makens min när jag kom hem med den, men jag tycker den är rätt cool faktiskt.
Åttaåringen öppnade den och höll på att fnissa ihjäl sig åt bilden på de nakna Adam & Eva i början.

Bästa köpet var nog faktiskt en käpphäst åt tvååringen. Storasyster fick en prinsesskäpphäst med ljudeffekter av mormor och morfar när hon fyllde år och tvååringen var så avundsjuk då. Nu hittade vi motsvarande häst med riddarutstyrsel och samma galoppljud och gnägg. Lyckan var stor när vi kom hem och nu sitter den med honom och ser på tv.Tre barn sover borta över natten så nu ska jag spela spel med sjuåringen och sedan har jag och maken resten av kvällen alldeles för oss själva. De minsta sover ju redan efter kl 20.

Favoritsaken

De två äldsta barnen skulle sova borta på olika håll ikväll och sprang runt med sina övernattningsväskor. Tvååringen gick och hämtade sin lilla ryggsäck och han visste precis vad han ville packa i den.
Lillasyster!Pappa hjälpte honom och det hade nog funnits plats till en bil och en bok också :-)

Mysan

Lilltjejen gillar värme och närhet. Bra med bärsjal när man behöver få annat gjort, tex laga middag :-)


Jippie! En UJ!

Äntligen har jag fått tag på vagnen jag ville ha! Det tog två månaders letande för att hitta en på köravstånd som inte var solblekt och inte kostade multum - men den som söker han skall finna. Det blev inte en ljusgrön som vi hade senast, men svart/röd får duga. Livet kommer att bli lite lättare när man kan ta sig fram längre sträckor utan en tvååring som ideligen hoppar av ståplattan... 
Nu står den här, redo för långpromenad i morgon :-)


Urban Jungle syskonvagn

Jag hade en gammal svart sittdyna liggandes och den får duga tills vidare på storebros plats. Jag tänkte mig något roligare som typ en sådan här sen:


Addstroller barnvagnsdyna modell Red Dragon, billigast på pappaprylar.se för 350:-

Jag trodde inte att jag var en sån prylnörd längre - men jo, det är fortfarande lika kul att pimpa barnvagnar. Det här är väl vagn nr... 37?

Buzz: Nivea DeoAlltid kul när det kommer paket från Buzzador! Den här gången ska jag och 10 bekanta testa Nivea Pure&Sensitive Deo.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vad innebär det att vara en buzzador?
Som buzzador får du utan kostnad testa nya produkter och tjänster. Hur länge det dröjer innan du kommer med i din första kampanj kan variera från någon vecka till månader beroende på hur väl du passar in i de kommande kampanjerna. När det finns möjlighet att komma med i en kampanj så får du besked om det via mail. Allt du behöver göra är att prova produkten (och ibland dela ut prover till bekanta) samt lämna en utvärdering.
Vill du också testa produkter gratis? Följ den här länken så det framgår att det är jag som har bjudit in dig (mitt användarnamn som buzzador är Vickit)
https://www.buzzador.com/buzzador/index.php?file=u-regstep1&lang=SE&refstr=Vickit

Du kan läsa mer om att vara buzzador på www.buzzador.se

Shopping

Egentligen är det inte minstingen som är i mest behov av kläder just nu, men de större barnen brukar få vara med och välja själva och idag var jag iväg själv så...
I storlekar från 62 och uppåt är utbudet lite större när det gäller färger och det kan vara dags att införa annat än grisrosa i Skruttans klädlåda :-)


Rubbet från Lindex!

Jag gillar de starka färgerna på bodysarna med stjärnor och köpte matchande velourbyxor också. De söta tossorna med katter tänkte jag att hon kunde få nytta av nu när det blir lite varmare och jag har henne ute i bärsjalen lite mer, de små fötterna är ju ganska oskyddade utan overallen. Overallen förresten - idag använde hon sin lurviga overall för sista gången. Det är konstigt men ibland känns det som att barnen kan växa ur ett plagg bara över en natt. Den passade ju fint för en vecka sedan och nu kan hon knappt röra armarna längre eftersom den är för tajt över axlarna! Man får hoppas att det snart inte behövs någon overall alls utan räcker med fleecejacka och täcke i vagnen. Försommarvärmen är på väg sägs det och jag väljer att tro på det.

Apropå dotterns kläder:
När jag kom hem idag så meddelade maken sådär i förbifarten att när han bytt blöja på minstingen så tog han inte på henne kjolen igen utan tyckte det räckte med bodyn och strumpbyxorna.
"...för han kunde inte se att kjolen skulle fylla någon funktion."
Funktion?? What? :-D
Därför är det jag och inte maken som handlar kläder.

Vardagslyx

dsc00922 (MMS)

Chai Latte och en bagel, läsa tidningen från början till slut.... det är vardagslyx det!


Nästa kalas planeras

Om en vecka fyller ännu ett barn år, tiden bara rusar iväg och just nu har jag knappt hunnit landa efter förra kalaset. Vi brukar faktiskt inte ha "riktiga" barnkalas varje år utan kör med att vartannat år har man vanligt barnkalas där man bjuder in valfritt antal kompisar som leker, äter tårta osv och vartannat år så får man välja tex en utflykt, biobesök eller vad det nu kan vara och då får man ta med sig en eller två kompisar. Nu föll det sig bara så att dotterns första kalas och denna sonens kalas hamnar inom några få veckors tid. För kalas vill killen fortfarande ha - än är han inte så stor och cool så han hellre går på laserdome eller bio om han får välja.

Igår kom vi därför hastigt på att inbjudningskort måste ut direkt om gästerna ska få en chans att hinna planera. Han ska ha fotboll/sportkalas, fråga mig inte varför för han spelar inte fotboll. Bordsduk som ser ut som en gräsplan och domarvisserpipor som ska ligga i kalaspåsarna är inhandlade från nya kalasaffären. Han valde några hysteriskt dyra inbjudningskort också men snåla jag ville inte lägga bortåt en hundring bara på inbjudningskorten utan föreslog att vi skulle göra några snygga själva.
Vår skrivare börjar få halvdåligt med färg och på vanligt papper såg det inte mycket ut för världen. "Limma fast dem på en bit kartong då" sa maken och det var nog menat mest som ett skämt men jag valde att se det som ett tänkbart förslag. Lillebror hade minsann hårdare papper i alla möjliga färger och vi fick ta några ark ur hans pyssellåda.
Resultatet:


Snål-Oves val; totalkostnad ca 10 kr

Kuvert och stjärnstans köpte jag nyligen i en jätterolig affär som heter Tigr. Om ni har varit i Köpenhamn och besökt butiken Systrane Grenes någongång så vet ni vad jag menar om jag säger att utbudet är ungefär detsamma. Rena paradiset för barn med veckopeng eller om man som jag är tokig i roliga småprylar!


stansar 10 kr/st Tigr

I eftermiddag får vi cykla runt och lämna ut inbjudningskorten och så ivrig som sonen är så kan man tro att det är halva nöjet med att hålla kalas.

Veckomeny och febriga barn

Femåringen dras fortfarande med hög feber. Inget annat, bara feber. På väg hem från kyrkis igår blev jag uppringd av maken som undrade om jag kunde plocka upp sjuåringen från skolan också, han låg nerbäddad med feber hos skolsköterskan. Nu ligger de båda på soffan och ser på film. Jag förväntar mig att övriga barn tar efter inom kort så det är just ingen mening att planera något den här veckan.
Maten får man ju fixa oavsett förstås så här kommer veckans matsedel i det här huset:


Barnen hjälptes åt att bestämma vad vi skulle ha. Ingen större variation mot vad vi brukar äta, ganska samma lika jämt känns det som och jag känner mig allmänt oinspirerad på matfronten just nu. Söndagens mat är inte inskriven än - man kanske skulle ta och googla fram något riktigt spännande recept då. 

Jag och tvååringen har roat oss med att baka powerbars, eller müslikakor som vi också kallar dem. Gjorde en större sats så det blev plåten full.Slängde i lite kokosflingor också i degen med nötter, kärnor och torkad frukt. Bara nyttigheter och mättar bra.

Lillpluttan här växer och frodas. Jag har plockat undan lite till av kläderna i stl 50 och tagit fram nya i stl 56. Idag är hon precis 2 månader gammal. Det går alldeles för fort! :-/
Sedan ett par veckor tillbaka har hon samma röda nariga kinder som vi sett så många gånger förut. Ska man gissa på mjölkallergi - vore ju inte helt konstigt med tre syskon som haft det. Jag hoppades att hon skulle få slippa men det ser dåligt ut med det. Vi får väl göra ett besök på barnmottagningen framöver och kolla upp det.


Nytränad

Efter ett ordentligt träningspass som förmodligen kommer att kännas i benen och armarna i morgon så är jag redo att sova.
Godnatt alla!

Inte som planerat idag

Stora tjejen skulle på kalas idag och hon har längtat så efter den här dagen. Vi köpte en present igår och innan hon la sig så fick hon själv slå in den i tjusigt papper och så gjorde hon ett sånt fint grattiskort till. Kalaset och vad hon ville ha på sig dit var det sista hon pratade om innan hon somnade.
I morse vaknade hon med feber :-( Det är så sällan hon blir sjuk Skruttan, förutom en natts magsjuka på sportlovet så tror jag inte hon har varit sjuk sedan före sommarlovet så det är ju maximal otur. Fast hellre denna helgen än förra när hon själv fyllde år och hade kalas får man väl säga. Hon var hängig vid frukosten och låg precis på gränsen till att det skulle kallas feber, men så rosig som hon var om kinderna så visste jag att det bara kunde gå åt ett håll. Hon försäkrade att hon mådde bra och visst kunde gå på kalas men det kom ju inte på fråga. Jag ringde återbud till kalaset och hon var så himla ledsen! :-( En halvtimme senare tempade jag henne igen och då hade hon nästan 40 graders feber...
Det blev mer ligga på soffan och kolla på film för hennes del idag. Flera filmer visades här och sen ritade hon en hel del också när den febernedsättande tabletten gjort verkan. Jag fick en fin Nalle Puh av henne och man kan ju inte annat än bli glad av en sådan teckning.Framåt kvällsmaten var hon så pigg att hon tyckte det var en brilliant idé att ta fram gymnastikmattan i lekrummet och hoppa rundor på den. Hon kom in i köket efter en stund med en decimeterlång reva på nattlinnet och då tyckte jag att det kunde räcka. Nån timme senare så var febern över 39 igen och hon hade lite frossa när hon gick och la sig. Vi får väl se hur den här natten blir.

De stora barnen har varit ute med kompisarna större delen av dagen men tvååringen har mest varit inne. Han blev lite rastlös ett tag och när jag matade lillan så hörde jag maken som stod och lagade mat ryta åt honom att man inte får kasta boll inomhus. Han hann inte mer än avsluta meningen sen hördes ett ljudligt krasch!! från köket:Jodå, det finns en anledning till att man inte får kasta boll inomhus! Speciellt inte när bordet precis blivit dukat.


En röd favorit


Jag dricker åtminstone 5-6 koppar nyponthé om dagen. Det är verkligen något helt annat än det vrålstarka långdragna Russian Earl Grey som jag dricker till morgontidningen, men man slipper huvudvärken som man ibland kan få av för mycket svart thé eller kaffe.

På kvällen ska det drickas ur en jumbokopp, min kära jättemugg från Kerstin Tillberg står alltid framme :-)

Släpp ungarna loss, det är vår!

Vilket underbart väder vi fick idag! Barnen kom hem från skolan och kastade av sig vinterjackorna i hallen, maken tog ut motorcykeln på vädring och röjde sedan i garaget och alla var ute precis hela eftermiddagen.
Barn och kompisar målar med gatukritor

Två av skolbarnen var på lågstadiedisco på kvällen. Åttaåringen kom hem med tom plånbok, någon hade tagit hans pengar. Han hade glömt plånboken på en hylla och när han kom tillbaka dit bara ett par minuter senare så hade något tömt den. Nu var det inte så mycket det handlade om, typ 8 spänn bara, men det är lite illa att något annat barn faktiskt ansett att det var ok att ta dem. Sonen hade blivit ledsen så lillebror hade gett honom det han hade kvar av sina fickpengar.


En trött buskille vid sagoläsningen.
Det är INTE ett tjejnattlinne han har på sig utan en gosig nattskjorta med en häst på om ni nu trodde annat! Det är i alla fall vad jag säger till maken ;-)

 
Liten skrutta som hellre är med på sagoläsningen än sover.

Ute och går

dsc00917 (MMS)

På väg hem från öppna förskolan. Solsken och +11 grader ute!


Iron Fairies

Idag har det bara varit kallt och grått ute men då kan man ju sitta vid datorn och surfa efter trädgårdsinredning :-)
Jag längtar efter vår och värme så man kan vara ute och fixa lite. Hittade dessa söta trädgårdsälvor på Gardenhome


Jag kan absolut tänka mig att ha sådana bland blommorna eller sittandes vid dammen i vår trädgård!
I butiken finns också arbetskläderna jag länge har önskat mig och det är nog så att jag måste ha ett par till våren. Nog måste det vara roligare att rensa ogräs i snygga byxor?! Frågan är bara vilka?


Gardengirl

Och nog är dessa ballerinaskor bra mycket snyggare än vanliga foppatofflor!

Gardengirl
De kostar ju lite mer också förvisso, men jag har ett presentkort sedan i julas som gör dem nästan gratis :-D

Klassisk betingning

Jag satte på lite musik i vardagsrummet. Tvååringen som sitter och leker med Playmobil i lekrummet reagerade direkt och ropade Ska vi städa?
Lite som Pavlovs hundar! Snart räcker det väl med att man loggar in på Spotify så börjar de plocka saker.
Praktiskt :-D

Familjefotografering

Idag var det dags för familjefotografering! Vi har fått boka om fyra gånger för att hitta en dag då alla kunde vara lediga samtidigt en onsdagsförmiddag och nu var det äntligen dags. Det är ju alltid lite oroligt innan man vet att alla dessutom är friska men det gick vägen :-)

Igår kom frisörsaxen fram ett tag. Tvååringens lugg hade plötsligt en dag blivit väldigt ojämn, jag vet inte om han hade gjort det själv eller om syrran lekt frisör, men nåt lurt var det allt så det behövde fixas till. Stora dottern som aldrig blivit klippt under sitt femåriga liv fick också sitta på frisörpallen. Hennes hår är så långt så att det räcker halvvägs ner på ryggen, men det lockar sig i rejäla korkskruvar så det ser just inte ut att vara längre än axellångt ändå.

                                           

Jag klippte upp överhåret lite och kapade av luggen så hon inte får den i ögonen men toppade bara nere för hon vill ju ha långt hår som jag har. Det blev fint även om jag tycker det ser mycket kortare ut nu när det inte är jämnlångt längre.Sedan hände något fantastiskt - sjuåringen gick med på att låta mig klippa honom! Han avskyr när man rör hans hår och hittills har vi fått iväg honom till en frisör på sin höjd en gång per år. Numera klarar han av att tvätta håret utan protester (om han får göra det själv) men kamma igenom det får man tjata sig till. Han har annars samma frisyr och lockar som syrran så på långt håll kan man inte skilja dem åt. Jag fick vara lite cool medan jag klippte honom men jag jublade inombords och mycket beröm fick han för sin nya frisyr.

Så kom då den här morgonen...sjuåringen vaknade upp, åt frukost, klädde på sig...och kom på att han ångrat klippningen! Ett tag trodde jag knappt att en fotografering skulle vara genomförbar. Men faktiskt så gick det alldeles utmärkt när vi väl hämtat upp dem från skolan de fått ledigt halvdag ifrån, alla bytte om i tid och vi kom iväg när vi skulle. Barnen skötte sig exemplariskt och gjorde precis som fotografen sa utan knot och med leende ansikten :-D
                                                              
Det kändes som om jag lyckades blunda på vartenda kort men jag hoppas att jag bara inbillar mig. Jag blir verkligen inte bra på kort och har liksom ingen inbyggd känsla för hur jag ser ut. Det är nästan lite märkligt för jag hade en del modelljobb när jag var i tonåren och då var det inget bekymmer alls. Jag har väl tappat bort känslan med åren och nu är sådana här projekt mest pinsamma för min egen del och jag blir svettig av bara tanken. Men övriga familjen blev så fina så! Det togs några bilder på hela familjen, några på barnen och så ett helt gäng på enbart minstingen. Det var ju för hennes skull som vi var där egentligen och sen ska fotografen välja ut någon bra bild (helst på oss alla) som kommer in i tidningen under rubriken "Välkommen till världen". Det ska bli kul att se hela bildserien sen.

Som en liten belöning för att alla gjorde sitt bästa så åkte vi till McDonalds intill och åt lunch efteråt. Vi äter sällan ute hela familjen, i princip enbart på semesterresor och liknande. Sen är väl inte McD någon favorit; dels så gillar jag inte att barnen äter skräpmat och dels så är de inte så förtjusta i vare sig pommes frites eller deras burgare och lämnar det mesta ändå. Men de åt med god aptit idag och det var bara genomtrevligt alltihop så det kan vi nog göra om :-)

Vi hann inte mer än hem så kom åttaåringens kompis förbi och ville låna med sonen till en skatepark inne i stan som deras familj skulle besöka. Det kunde han väl få då. Lagom till kvällsmaten kom sonen hem igen, svettig men mycket lycklig. Killarna åker ju lite hemmavid men att besöka en skatepark var en helt ny upplevelse för honom. Jag får kanske ta mig dit med de äldsta barnen på påsklovet om det är så roligt.

                                           

På väg ner

Äldste sonen gick förbi mig i hallen idag och utbrast "Men mamma, din mage är ju helt borta!".
Tacka sjutton för det som jag har jobbat på att få bort den - men det var trevligt att höra :-)

För ungefär 8 veckor sedan hade jag den fortfarande här magen:

Jag gick upp rejält på slutet och landade på ca +22 kg

och idag:

-16 kg (ok, en del av dem försvann omedelbart genom förlossningen)

Jag har ju en hel del kvar att bli av med och det är ju inte precis några synliga magrutor under tröjan, men det går åt rätt håll. Målet är att komma i mina gamla kläder ungefär i början på maj. Så jag går långpromenader, kör motionscykel, styrketränar och har börjat lite med pilates. Tänkte ta upp min simning också nu.
Jag byter ut en del måltider mot pulver och hoppar helt över alla sötsaker. Sötsuget som fanns där i början är helt borta så nu går det rätt lätt att tacka nej till skräpet och att komma i nya plagg ger mer motivation. Ser fram emot att känna igen min spegelbild!

Godmorgon

Femåringen och tvååringen ska till tandläkaren nu på förmiddagen och därför så är dottern ledig från förskolan. Hon är morgontrött så jag väckte inte henne när vi andra åt frukost utan tänkte att hon kunde få sova lite extra.
Resten av gänget satte igång att leka när de var färdiga med morgonbestyren och jag påminde dem om att hålla sig tysta så länge någon i huset sover. Sedan tittade jag in i dotterns sovrum:Det var städat när hon gick och la sig igår kväll!

BVC-besök m.m.

I morse hade vi en grej inbokad, jag och maken samt ett av barnen. När båda vi vuxna ska vara borta samtidigt så krävs det ju lite planering och barnvakterna (dvs mina föräldrar) var här redan efter frukost. De äldsta killarna skickades iväg till skolan och när vi tre som skulle iväg sedan precis började få på oss ytterkläderna för att åka så ringde telefonen och allt ställdes in. Lite antiklimax sådär och sonen skulle då plötsligt ställas om till att åka till skolan i stället. Inte helt lätt men han kom iväg och var på rätt plats när det ringde in. Helt klart en prestation värd en high five!
En del av mig är allt lite lättad över att slippa lämna lillskruttan hemma utan vare sig sin mamma eller pappa. Jag vet ju att mormor kan klara av henne utan större besvär, men det kommer att kännas lite konstigt sådär första gången hon är i någon annans vård. Nytt försök nästa vecka.Lillskruttan var på vägning på BVC på eftermiddagen. Hon ökar fint nu och vid ca 7 veckors ålder (Är hon inte äldre?? Vi har ju haft henne för alltid känns det som!) ligger hon på 4530 gr.
Det var också dags för efter-förlossnings-samtal och jag fick fylla i papper om hur jag mår så här efteråt. Ingen förlossningsdepression i sikte :-) Jag mår oförskämt bra på alla sätt känns det som. Jag har kommit över den värsta känslan av maktlöshet som jag hade angående amningen - jag ville så otroligt gärna att det skulle fungera och jag tog det väldigt hårt när det inte gjorde det och många tårar har fallit över det där. Lite konstigt faktiskt eftersom jag inte alls har tagit så illa vid mig över att behöva flaskmata de tidigare barnen. Jag ammar på så mycket jag kan och det är trots allt en hel del, men ändå... Härom veckan var vi på öppna förskolan och då fick jag faktiskt en kommentar om att jag inte ammade följt av frågan om jag inte ens tänkte försöka. Grrr... som om jag inte försökt! Folk i allmänhet och andra mammor i synnerhet kan vara rätt plumpa ibland och det sårade mig lite även om jag vet att jag inte borde bry mig.
Korvbullar till mellanmål 
Brödet är som ett mellanting mellan scones och fralla och är ett typiskt "man tager vad man haver -recept". Har vi mycket påläggsskinka så hackar man i det, den här gången fanns det prinskorv över och då rör man ner det i degen (och gärna en liten skvätt stark senap också). Enkelt mellanmål och bra utflyktsmat då det mättar men inte kladdar.I´ve found Jesus!

Han låg under mattan i vardagsrummet och kom fram igår när mattan rullades ihop för att göra plats för ett dansgolv!Lilla Jesus hör förstås hemma i julkrubban, han försvann någon gång i julas och fick ersättas av en Barbiebebis som snudd på var större än Josef och Maria tillsammans. 
(minnesanteckning: ta ut och skaka mattorna oftare!)

Det påminner mig om en svunnen tid då jag jobbade på Svenska kyrkan i England - det var juletider och vi skulle plocka fram stora julkrubban från vinden. Del efter del plockades fram men jesusbarnet var spårlöst borta. Vaktmästaren gick runt i byggnaden och frågade alla samma fråga: Have you seen Jesus? Det lät som om det var väckelsemöte på gång :-D Jag förmodar att Jesus bara hade hamnat i något annat förråd eller liknande för krubban blev i alla fall komplett i tid.

Födelsedagskalas

Då har vår Skrutta blivit hela 5 år! Det känns som om det inte var länge sedan hon var bebis och nästa år blir hon skolbarn :-/

Igår blev hon firad av mormor och morfar samt min bror med familj. Mina föräldrar hade bla med sig en rosa käpphäst som kan gnägga och så hade morfar byggt en våningssäng till Barbie och mormor hade sytt sänghimmel till den. Kusinerna kom med en Barbie med en helt sagolik klänning - man kan tydligen inte får för mycket Barbieprylar, det märker man ju.

I morse var det dagen D och då skulle det så klart firas här hemma på morgonen. Syskonen var nog mer förväntansfulla än födelsedagsbarnet så de kom upp tidigt allihopa och det blev sång och paketöppning redan vid sjutiden.
Jag trodde inte vi hade köpt så många paket men det blev allt en hel del.Maken letade efter servetter igår och då hittade han flera saker som jag handlat för länge sedan och sedan gömt undan och glömt bort! :-/ Problemet är väl att jag har så många "bra ställen" att gömma undan saker på och i kombination med dåligt minne så...Sparkcykeln med Disneyprinsessorna på och en Hello Kitty-dator som hon önskat sig så länge var nog favoriterna, men hon blir alltid glad för precis allt den tjejen.
På eftermiddagen hade hon sitt första barnkalas och det var prinsesstema rakt igenom. Jag hade köpt en fin lila kalasklänning på Tradera och den lyckades jag hitta i morse (ytterligare en sak som jag gömt undan och glömt var) för den gamla favoriten satt tajt som bara den igår - hon växer som ogräs just nu.Maken tog på sig rollen som lekledare och det var kul att höra honom ta fram bästa sagoberättarrösten, rada upp tjejer för en omgång av "sätta juvelen på halsbandet" och assistera i fiskedammen. Han hade ju lovat mig att hålla i det här kalaset och det gick hur bra som helst.
En prinsessig blev det också förstås.Själva prinsessan som skulle fungera som caketopper var försvunnen när jag skulle dekorera tårtan så det fick bli en älva från leksakslådan.

Lillasyster fick tillfälle att ha på sig sin första kalasklänning.


Två timmar var precis lagom kalas tyckte vi vuxna.
Jag tror vi fick en överdos av glitter och fnitter idag och vi var rätt slutkörda allihopa efteråt. Sjuåringen som hade varit med mormor och morfar över dagen (han är inte jätteförtjust i gäster) kom hem strax efter att den sista lilla gästen åkt hem och han var lika trött han. Det blev läggning lite tidigare än vanligt för barnen och de somnade inom fem minuter hela gänget.

Melodifestivalen final!

Ursäkta dröjsmålet, vi har haft tårtkalas här på erftermiddagen :-)
Jag gjorde en lite annan variant på röstningsformulär den här gången.Loreen är ju vinnartippad ikväll. Låter är helt ok, men inte min favorit.

Jag tycker ungefär så här:
Mina Topp 5 - nr 1, 2, 3, 7, 10 (i valfri ordning, vinnare vem som helst av dem)
Lyssnar själv helst på Dead by April men har inget emot barnens favoriter David Lindgren, Danny eller Ulrik Munther (de två första kan man städa till och den senare är helt enkelt bra).

Vem jag tro vinner? Loreen eller Danny
Så länge Herr Ranelid eller Tops Cats inte vinner så är jag nöjd. Lisa Miskovsky behöver heller inte vinna - hon är bra ändå och behöver ingen vinst i det här sammanhanget.


bakning och beslutsångest

Det går åt enorma mängder frukt i det här huset; äpplen, päron, bananer, vindruvor... jag vet inte hur många kilon jag köper hem varenda vecka. Ett eget äppelträd står högt upp på min önskelista! Det mesta går åt i rasande fart, men nu hade jag vid något tillfälle varit helt wild and crazy och köpt en annan sorts äpplen än vad vi brukar köpa och då blev de minsann liggandes också. Halvtråkiga äpplen är det absolut ingen som tänker äta och jag vägrar slänga rubbet. Alltså bakade vi äppelkaka här i huset. Det var tvååringens tur att assistera och det gjorde han med bravur.


Mamma sa att det skulle blandas väl


En bit äpple i kakan...

...och en bit äpple i munnen...


Inte illa för att vara en vanlig vardag.Jag tog med mig store killen för att handla lite till dotterns födelsedag och tillhörande kalas i helgen. En sparkcykel med Disneyprinsessor står högt upp på önskelistan (en med 2 hjul, som STOOORA barn har). De hade dem på Toys R Us där de kostade skjortan. Lite dyrt tyckte jag och satte tillbaka lådan på hyllan för att fundera på saken.
Vi gick inom Panduro och köpte rosa prinsesskronor i skumgummi, alla kalasgäster ska få varsin med sig hem.
                                                  
                                                   Panduro, ca 15 kr/st

När vi kom ut därifrån fick jag syn på en helt nyöppnad butik i köpcentrat - Party Land.
En hel butik med bara kalasprylar! Ballonger, piñatas, servetter, kalaslekar... för att inte tala om fondväggar, banderoller, färgmatchade såpbubbleburkar! Det var helt överväldigande!

Hade de kanske något inom prinsesstemat....låt se...


Där fanns precis allt. Jag började välja påsar, muggar, tutor, studsbollar med glitter i... men till slut drabbades jag av akut beslutsångest. Jag kunde helt enkelt inte välja och det slutade med att jag köpte ingenting alls. Noll saker. Nada.
Jag ska dit i morgon när jag har lite mer tid på mig och då blir det nog en eller annan sak som får följa med hem. Sonen har redan valt tema till sina kommande 10 födelsedagar eller så :-)
Är det verkligen SÅ stor efterfrågan på kalasprylar att det kan bära sig med en stor butik med värsta butikshyran? Tänk vilken rolig arbetsplats, jag har så svårt att se sura kunder därinne. Jag kanske skulle söka jobb där? Det hade ju varit toppen - jag hade nog gått omkring lyckligt fånleende hela dagarna.
Nu kanske någon läsare vill påpeka att det faktiskt är jag som hatar att hålla barnkalas och det stämmer ju. Jag bara älskar att planera och pynta till kalasen, sedan får gärna någon annan hålla i dem :-)
Maken har lovat att hålla i söndagens prinsesskalas och det kan bli kul att se honom hålla ordning på 8 tjejer!
Ang. temat så är det noga genomtänkt, tro det eller ej. Dottern är i den åldern då allt ska vara rosa och urtjejigt och då menar jag verkligen ALLT. Ska man då försöka få in henne på unisex-spåret och pusha för djungeltema, Nalle Puh-kalas eller ska man låta henne gå bärsärkargång med klänningar, glitter och bara vänninor som gäster? Jag gillar genusdebatter men går med på ett helrosa kalastema hur motsägelsefullt det än verkar.

På vägen hem svängde vi inom Toys R Us igen eftersom jag då hade förlikat mig med tanken på att lägga en halv förmögenhet på en sparkcykel med Disneymotiv. Tror ni inte den sista sparken var såld!? Grrr.. där fick jag för att jag velade! Tur att jag har några dagar till på mig.


Vinterlandwt-! Snö?!

Varför är man så rädd för att verka gnällig?

Dottern önskar sig en plånbok nu när hon fyller och och självklart ska den vara rosa också. Jag hittade en auktion på Tradera med en sprillans ny sådan och la ett vinnande bud på ungefär en tia. Praktiskt, så slipper jag springa runt och leta i affärerna tänkte jag.
Idag kom paketet hem och plånboken är alldeles smutsig och totalt oanvändbar! Emballaget var rent så det måste ha varit så när säljaren packade ner den. Maila säljaren och klaga sa maken så klart. Det borde väl vara det självklara - men varför är det då så svårt? För jag tycker det är svårt att skicka kritiska mail, jag vill inte verka gnällig och det var ju verkligen ingen stor summa det handlade om. Kanske säljaren var stressad över någon tragisk händelse i familjen, kanske det var mörkt och han/hon har gravt synfel....ni fattar hur jag menar :-) Så då biter man i det sura äpplet, kastar paketet och går vidare. Eller?
Finns det fler såna som jag där ute, som hellre biter ihop än säger ifrån?
Är det en bra eller dålig egenskap? Kanske det är från situation till situation? Inte vet jag men jag får nog leta efter en rosa plånbok i morgon när övriga paket ska inhandlas. 

Uppdatering 8/3
Jag mailade säljaren, ett väldigt vänligt och försiktigt mail utan några krav. Idag kom en ny (och fin!) plånbok med posten :-D

Samlarlådan

Eftersom jag fick en fråga på vår "samlarlåda" så tänkte jag beskriva hur man gör. Det är ju inget märkvärdigt egentligen - en vanlig tom äggkartong och några bilder på - men mycket uppskattat av barnen.


Jag tror jag hämtade idén på Förskoleburken för länge sedan. På den sidan hittar man oändligt med tips på saker man lätt kan göra med barnen och det är en aldrig sinande källa till pedagogiskt material.

Just nu sitter det bilder som passar för våren på vår samlarlåda, vi tror på en snar vår som ni märker :-) Det är bara att sätta dit vilka bilder som helst på saker man kan hitta i sin närhet, det ska ju inte vara för svårt för barnen att fylla åtminstone de flesta facken i lådan. Mindre barn kanske bara behöver en liten äggkartong.
Vill ni göra det enkelt för er så ta samma bilder nedan (eller byt ut till sånt som passar er):
spara dem i en egen mapp, markera alla och högerklicka skriv ut - kontaktark (35 st på ett A4)
Då får ni ut en sida som passar perfekt på en ägglåda för 15 ägg!


Naturskåp


Tvååringen inventerar naturskåpet

Det här skåpet byggde min pappa åt vår familj på min beställning - det måste ha varit runt 9 år sedan för jag vet att äldsten var några år gammal då och tyckte det var spännande att samla fina stenar och pinnar som självklart skulle bäras hem och förvaras någonstans.
Dörren är gjord av ett gammalt fönster med hönsnät i stället för glas.

Tvååringen har nyligen upptäckt det roliga med ett skåp för löv, ekollon och annat kul man kan hitta ute.


I skogen

Solen visade sig idag trots att det blivit kallare igen. Jag tog med mig fyra av barnen till skogen för lite utelek. De stora barnen gnällde lite över att behöva ha vinterjacka på sig när det ändå var soligt, men sedan visade det sig att de frös rätt ordentligt när vi väl kom ut. Tanken var att vi skulle ha dragit iväg till en skog längre bort, men vinden var så bitande att vi höll oss i vårt eget område. Tvååringen ville samla saker i "samlarlådan" men eftersom bröderna inte ville hjälpa honom och jag inte kunde ta mig in i snåren med liggvagnen så gav vi upp rätt snabbt.
Inte ville jag dra upp vagnen på högsta toppen heller (trots att äldsten erbjöd sig hjälpa mig bära upp vagnen...) så barnen sprang rundor själva bland träden och så gick jag en promenad längs stigen nedanför.
Smuts är ett bevis på att man haft roligt, eller hur är det man säger?


Min fina, fina store kille <3

Sovmorgon

Lillskruttan sov 23 - 09! Jag vaknade till ett par gånger och petade på henne för att se så allt var ok, men hon sov så gott så och i morse var hon nöjd med att ammas tills alla kom andra kommit upp för att äta frukost.
Mina värden är bättre så här ammas att antal timmar varje dag (hobbyamning ;-) . Det slutar ändå med att jag får ge henne en flaska ersättning efter amningen, men på det hela taget är vi rätt nöjda både hon och jag.

Det blev ett himla liv i vårt vardagsrum igår kväll efter att de hade annonserat vinnarna från andra chansen. Barnen hejade ju på Sean Banan och Timoteij och ett tag såg det ut som om det skulle få rätt på båda. Tja, ni vet ju hur det gick sen...
Jag gillar faktiskt Thorsten Flincks låt en hel del. Låten alltså, inte Thorsten Flinck. Barnen kallar honom för "mannen med de gula tänderna" men jag är så snäll så det skulle jag aldrig säga ;-) I en annan version hade låten blivit jättefin - jag tror nästan att jag skulle kunna göra en bättre tolkning faktiskt. Ni skulle höra mig sjunga när jag lagar mat!

Nu ska jag dra igång veckans storstädning. Ett par av barnen är redan klara med sina ansvarsområden så jag får väl se till att komma ur pyjamasen och fixa fram dammtrasorna.

       

Melodifestivalen: Andra chansen

Kan det här fungera som röstningsformulär? Jag hoppas jag har rätt ordning på artisterna, annars får ni skriva nästa veckan inköpslista på baksidan i stället. Barnen har godkänt det och egentligen tror jag att de mest är ute efter bilderna så att de känner igen låtarna när de kommer och så gärna någon ruta att rita glada eller sura gubbar i.

Det är dueller som gäller och man kan ju tänka sig att de 8 först ska bli 4 och sedan går 2 av dem till final...
Jag är inte så förtjust i någon av låtarna så jag avstår att hålla på någon. Barnen däremot håller på Sean Banan (otippat eller hur) och Timoteij. Dottern tycker om Top Cats (för deras låt är så studsig så man vill dansa).

Barnen har haft kompisar här idag och det har varit full rulle hela tiden så jag kommer nog att halvsova i soffan ikväll. Jag beställde kanelmandlar av maken som är iväg för att köpa lösgodis - jag har egentligen helt gett upp all sorts godis men ett av barnen ville ha bananchips till ikväll och då får han allt slänga i några mandlar åt mig när han är vid naturgodishyllan. 

Vår i luften

Idag har det verkligen varit vår i luften! Inte jättevarmt egentligen, men strålande sol och jag satt och njöt i solen med uppknäppt jacka när jag väntade på att barnen skulle komma ut från skolan. Sjuåringen hade känt solen och konstaterat att nu var det nästan sommar och därför hade han varit ute i bara t-shirt på rasten.. Det är svårt det där med säsongsbyte och jag ser gärna att de har ytterkläder på sig ute ett tag till :-/

Jag och några av barnen tog oss en långpromenad på eftermiddagen och det var underbart. Vi stannade till hos mina föräldrar så Z fick sin eftermiddagsflaska där innan vi vände hemåt.Dottern skulle absolut ha BÅDE cerise jeans och röd volangkjol på sig idag. Jag har annars lite svårt att låta barnen välja kläder helt själva på morgonen, jag får rysningar av sådana där kombinationer! Jag har ett visst kontrollbehov när det gäller sådant har jag märkt men jag försöker släppa på det. Vi har bara varit hemma idag och man behöver ju inte direkt klä upp sig för att gå på promenad heller - vad dottern har på sig en sån här dag påverkar knappast världshistorien. Men ändå :S

Vardag igen och prinsesskalas på gång

Maken är hemma igen och det är alltid trevligt :-) Det blir lite knepigare att rodda runt verksamheten här hemma när han försvinner med bilen och man ska fixa allt solo.
Vi har en kille här som gärna vill ha allt precis som vanligt och att pappa åker bort blir direkt fel för honom. Nu är ju han så stor att han mycket väl vet att pappa kommer tillbaka inom kort, det är inte det som det handlar om. Men det blir fel helt enkelt och det så fort dörren slår igen bakom maken. Första dagen utan pappa kom han inte iväg till skolan tex och det tar ju lite extra energi och trixande även om man är förberedd på att det kan bli just så.

Lillskruttan här sover hela nätter (23 till 06.30) och det är inte fel alls :-D Som kompensation så blir hon alltid akut hungrig så fort jag sätter mig vid bordet för att äta - jag tror nästan hon känner i luften att man hade tänkt sig att vara "ledig". Det spelar ingen roll om hon sover djupt minuten innan och har man försökt förekomma henne genom att mata tidigare så kommer hon på att blöjan behöver bytas eller så blir hon bara sällskapssjuk. Men hon är ju så mysig och ler glatt när man tar upp henne så jag sitter så gärna med henne i famnen vid matbordet och äter med en hand.
Idag hörde jag att hon vaknade när jag stod och lagade maten. När jag kom fram till sovrumsdörren såg jag att tvååringen (!) hade lyft upp henne ur spjälsängen och höll henne i famnen. (Hennes säng står intill vår dubbelsäng så det var bara för honom att hoppa upp i vår säng och lyfta henne över den decimeterhöga kanten.) Jag ropade rakt ut och i ren förskräckelse så tippade han bryskt tillbaka henne i sängen. Nu gick det ju bra, men hjärtat nästan stannade på mig. Han vill ju bara väl och det är nog konstigt för honom att mamma, pappa och storebror får ta bebisen när den skriker, men inte han.

Annars då? Jo, vi har äntligen fått iväg inbjudningskorten till dotterns första födelsedagskalas. Hon vill ha prinsesskalas och det är något vi diskuterade fram och tillbaka innan korten skrevs. Rent instinktivt känns det tokigt att bjuda bara flickor, men vi kom fram till att om det är så hon vill ha det så får det vara så den här gången. Tids nog växer hon väl ifrån det rosaglittriga prinsesstadiet. För bara ett år sedan togs det upp på utvecklingssamtalet på dagis att hon bara lekte med pojkar och det sågs tydligen som något onormalt (inte så konstigt om man har fyra bröder säger jag) så hon har väl lite tjejlek att ta igen då ;-)

RSS 2.0