Onsdag

Är det här verkligen bekvämaste sättet att se på tv? Jag undrar det jag, men tänkte inte ens försöka klämma in mig på hyllan under soffbordet...Den här tvååriga gossen har fått en väldigt ful vana att skylla ifrån sig när något händer. Aldrig någonsin är det han som har gjort något och utan att skämmas det minsta lilla så försöker han sätta någon annan i klistret. Jag hoppas att det går över snart för det gör mig tokig! Igår efter kvällsmaten stod han och lekte vid en av köksstolarna. Plötsligt ser jag att hans byxor ser misstänkta ut på framsidan och jag frågar vad han sysslar med.
- Det var inte jag!
- Jag ser ju att du har kissat ner dig.
- Nej det var inte jag. Det var DU mamma! Jag har inte gjort något alls, jag står bara här och leker.
(Vid det laget var det en pöl vid hans fötter men han gav sig inte ändå och såg rent förnärmad ut över att jag ens föreslog att han var inblandad.)

Tidigare idag fick han en matmuffins som han inte ville ha och en stund senare hittade jag den söndersmulad på vardagsrumsgolvet. När jag frågade varför så försökte han lägga skulden på en av brorsorna och när jag förklarade att han var i skolan och omöjligen kunde ha ställt till oredan så ändrade han sig snabbt och drog till med att han hade sett Lejonkungen gå förbi och smula sönder hans bulle. Unge!Idag har jag varit hemma hos mina föräldrar och grävt upp lite plantor. De har en underbar liten trädgård där allting tycks ta sig och frodas utan minsta ansträngning. Följande fick följa med hem till oss:

  
Jag älskar gullvivor! Nu har vi lavendel i stora krukor vid uteplatsen på baksidan och det doftar fantastiskt. Gräslök tyckte jag att vi hade massor av men man kan aldrig få tillräckligt (och dessutom är det minst ett barn som äter av den därute varje dag). Jag fick med mig en liten marktäckare som när den blommar ser ut som stänglar med rosa perfekta majblommor. Jag har ingen aning om vad den heter och inte min mamma heller.
Endera dagen tänkte jag hämta hem lite mer syrener också. De har rosa, lila och vita och jag vill sätta lite framför barnens koja så det blir roligare att leka där. För visst är det roligare att leka i en trädgård full med buskar att gömma sig bakom!

Lilleman somnade i soffan en stund medan jag lagade kvällsmaten och jag trodde inte att han skulle kunna somna den här sidan nyårsafton. Han höll sig vaken länge och försökte få med storasyster på bus (de delar rum) men vid niotiden somnade han till slut. När jag var inne för att titta till dem så såg jag att någon hade kidnappat Crazy Frog. Kan det möjligen vara dottern som är skyldig?Den där figuren tillhör tolvåringen. För ett antal år sedan var vi på High Chaparall och hade hyrt stuga där. Mitt i natten (eller vid kl 22, som var mitt i natten för honom) väckte jag äldste sonen som fick hoppa i sina kläder och så gick han och jag iväg till ett tivoli i närheten. Där vann han denna Crazy Frog och det är en av de få gosedjursfigurer som han valt att behålla. Jag undrar vad han säger om han hittar den iklädd rosa klänning? :-)

Dagens solstråle


Nytt odlingsprojekt - Physalis

Svägerskan hade provat att så Physalis och jag fick med mig tre plantor hem igår.Nu står de i en kruka på uteplatsen och det ska bli roligt att se om det blir något av det.
Är det någon av er som har odlat Physalis?


En vagn kommer lastad

dsc01080 (MMS)

...full med trötta barn på väg hem från kyrkis.


Helgen!

Vi har ju haft svärfar på besök hos oss ett tag och det har varit så trevligt. Mycket grillande och pysslande i trädgården har det blivit - för att inte tala om allt vi fått hjälp med att måla på husfasaden. Poolen är iordningställd också, det tog en hel del pumpande, skubbande och hinkande innan den blev ren och fin (förutom döda insekter, gamla löv och någon hinkfull sandlådesand så fiskade vi även upp makens kaffekopp ur poolen...) men nu är den som ny och snart kan vi svalka oss i den.
Jag köpte en sån där vattenglidbana till barnen häromdagen att roa sig med i väntan på poolbad. ToysRUs sålde ut dem med Bakuganmotiv för ca 25% av ordinarie pris. Det är väl inte lika poppis med Bakugan i år eller så ska de bara byta motiv, vad vet jag, men 79:- tyckte jag var rimligt pris.
Lilleman var först ut med att prova den.Till och med sjuåringen som inte gillar vatten tyckte den var rolig och har blivit en mästare på att kasta sig hela vägen. Bara det gjorde banan värd vartenda öre!

I fredags kväll kom makens lillebror med sin höggravida sambo på spontanbesök över helgen. Jättetrevligt och lite otippat med tanke på att de har ca 40 mil enkel väg! Jag hade plockat ihop lådvis med lillskruttans och lillemans urväxta kläder, vår extra bilstol och tusen andra saker som är bra att ha när man ska få smått i huset och vi hade funderat länge på hur och när vi skulle kunna lämna över allt - det passade ju jättebra att de kom med bil att lasta i! :-)

I lördags var hela familjen iväg på storträff om klimat och miljö, så gästerna fick klara sig själva hemma hos oss.
Det var en hel rad föreläsningar om allt från biltransporter till närodlat.
Under tiden vi satt och lyssnade på vuxenprat så fick alla större barn bygga skrotskulpturer i ett rum utanför med några från en barncirkus. De hade haft riktigt kul med det där.


Lillskruttan och lilleman fick hålla sig inne hos oss och med lite ritpapper och annat så gick det riktigt bra. Det var bara på slutet som maken fick ta med tvååringen ut för då blev han lite väl rastlös och hade ingen lust att sitta stilla längre trots att jag ritade roliga sagor åt honom brevid mina anteckningar. Då hade vi å andra sidan varit där i nästan fyra timmar med ett kort lunchavbrott så det var bra gjort ändå tycker jag.
Jag antecknade massor och kommer att lägga ut en del av det i seperata inlägg framöver. Jag funderar på om jag kanske skulle göra en egen blogg om projektet i stället för det är mycket jag skulle vilja förmedla och ett annat forum än en mammablogg är kanske att föredra. Vår medverkan som miljöhushåll har ju väldigt lite eller inget att göra med att vi är en storfamilj och just nu känns det som att det ena tar fokus från det andra.
Efter vår medverkan i lokaltidningen och efter att det kommit ut mer info om projektet och vår medverkan här i samhället här så har vi fått massor av frågor. Den i särklass vanligaste frågan handlar inte om transporter, villauppvärming eller ens något så enkelt som "Hur går det för er?". På första plats med god marginal till andraplatsen kommer "Har ni sex barn?!!!"
Folk ser direkt chansen att damma av en gammal klyscha och häver gärna ur sig "Har ni ingen tv?" och kan därmed blända med att syfta både på fortplantning som hobby OCH energibesparing i ett och samma skämt. Det är ju fantastiskt vad kreativa folk kan vara!

Lördagskvällen satt satt vi bänkade precis som väldigt många andra. Barnen nickade till och skickades i säng en efter en men tolvåringen lyckades på ren vilja att hålla sig vaken tills det var slut. Ja, ni kan väl inte ha undgått hur det gick för Sverige...Jag tyckte de ryska gummorna var roliga, men inte SÅ roliga så det var ju för väl att de inte gick och vann alltihopa.

I går eftermiddag tog jag med mig stortjejen och lilltjejen hem till min bror med familj för att fira storkusinen som fyller 5 år (ibland delar vi på gänget här - vi får inte plats alla i en bil och de stora killarna är inte så intresserade av släktträffar). Våra gäster begav sig hemåt på långresa i en bil utan AC, jag var inte avundsjuk :-/

Jag hade köpt en stor Transformers till honom så nu är jag nog favoritfaster :-) Vädret var helt underbart så vi satt ute och pratade och fikade i tre timmar innan det var dags att bege sig hemåt för att äta kvällsmat.


Fullt upp

Vi har haft gäster hela veckan och idag har hela familjen varit iväg på storföreläsning om klimatsmarthet. Jag har hållt mig sysselsatt och hjärnan är totalt fullmatad :-)
Jag återkommer i alla ärenden när jag varvat ner.

Ikväll håller jag tummarna för Sverige och får inte vi vinna så vill jag att Turkiet tar hem det hela. Den glade sjömannen och hans dansare som gör en båt av kappor är så kreativa och käcka så jag kan inte låta bli att gilla låten :-D


På miljömöte

dsc01079 (MMS)

Så här roligt är det att sitta på föreläsning i fyra timmar...


BVC och lite trädgård

Idag var det dags för lillskruttan att göra ett nytt besök på BVC. Nu är det en månad sedan vi var där och vägde henne senast och hon har gått upp ganska exakt ett helt kilo sedan dess. Ett kilo är en ganska mastig viktuppgång på en fyramånaders-bebis! Hon ligger exakt på "normalkurvan" i vikt så det är helt ok, men hon behöver ju inte fortsätta uppåt i samma takt. Möjligen ligger hon lite under i längd. Hon är inte för knubbig, bara lite kort för sin vikt..... som jag ungefär ;-)
Hennes hud är kalasfin nu när hon får mjölkfri ersättning men i stället så har magen blivit sämre. Man ska inte behöva välja mellan eksem eller diarré tycker jag så nu ska vi prova en annan sorts pulver. Tillbaka till Nutramigen som syskonen hade och jag hoppas att det fungerar bättre för henne. Jag ska köpa två burkar på Apoteket i morgon och blir magen bra då så får vi ett nytt recept på måndag.

När vi kom hem från BVC så hade maken gjort klart "fjärilsrabatten" och det blev hur fint som helst.Det ser kanske lite klent ut just nu men man får ju ha tålamod. I mitten står något som ska bli en lite högre buske och runt om blir det fjärilsblomster i olika färger och höjder. Jag ser fram emot en färgsprakande liten ö som drar till sig fjärilar.
En av grannarna har en likadan fjärilsbuske som är helt fantastisk och när man går förbi där kan man se tiotals vingar bland blommorna.

Barnen fått roa sig med att sätta frön i torvbriketter. Andra år har vi planterat direkt på plats ute, men sen tycker jag det är svårt att hålla reda på vad som kommer upp - bland allt ogräs ;-) - och barnen vill gärna veta om just deras frö har grott. I år är allt noga planerat och planterat:


Den superpraktiska lådan hittade jag i ett skåp - det är innerlådan från en Lego adventskalender (därav 24 fack), jag visste väl att jag skulle få användning för den en dag! :-D


Svartöga ska få klättra vid gäststugan sen, Purpurvinda vid paviljongen och solrosorna vid garaget.
Vi har aldrig lyckats med solrosor här så jag hoppas verkligen att de gror. Det sägs att det ska vara en sådan där blomma som är lätt och tacksam för barn att plantera, men vi har då aldrig fått upp några!

Har ni några tips på fler saker man kan så/plantera?
Kanske några andra lättskötta blommor?
Gräslök är ett måste och det har vi massor redan, lilleman går alltid och tuggar på gräslök när han är ute. Vi har vinbär, krusbär, jordgubbar, björnbär och hallon. 
Grönsakslandet gav jag upp för några år sedan efter att barnen ratat hemmaodlat år efter år och ingen ville rensa ogräs där. Jag saknar det lite men nu har vi en paviljong och en damm på den platsen i stället. Inte för att jag vill byta tillbaka för jag älskar min paviljong och barnen älskar att titta på grodorna och salamandrarna som bott in sig i dammen och är nästintill tama.


Dagen i bilder


Ett besök på Plantagen: det mesta ska planteras i nya rabatten med fjärilsblomster.


Lite vila i strandtältet.


Dotter i mammas hatt.


Grodspaning i trädgårdsdammen.


Och så en liten sammanfattning av kvällens semifinal i ESC. Vinnaren är inte korad än, men jag har ingen favorit.
Cypern: Finast klänning
Ryssland: Gulligaste små gummorna
Ungern: Enda hyfsade låten
Irland: Jag som gillade Jedwards bidrag förra året blev grymt besviken
Första bidraget samt låten som handlade om Facebook (If you want to come to my house, click me with your mouse...) var väl ändå riktiga bottennapp!

Upphittat

Jag har hittat sonens cykelnycklar...Jag tyckte väl att det lät ovanligt mycket om tvättmaskinen.Vattenlek


Vad är detta?

Utanför vår tomt finns en gammal stubbe med något konstigt på. Jag är inte ens säker på om det är något från växt -eller djurriket och ärligt talat så gör det mig så äcklad att jag inte bryr mig ett dugg om vilket. Men hos maken har frågan satt sig sådär som det kan göra när man funderar över namnet på en skådespelare eller film  och man bara MÅSTE få veta svaret! Enbart för hans skull så lägger jag nu ut en bild på det här och passar på att be om ursäkt samtidigt:Det ser ut som orange blåsor och från en del har det runnit ut någon rödaktig gegga. I stubben finns också larver eller något annat som ömsar skinn/skal (det finns en som ser ut som en brungrå pinne på fotot).
Jag får kväljningar av alltihopa och för min del kunde det vara aliens...
Någon naturvetare därute som har en aning om vad det här är?
Snälla, kom med en gissning eller vad som helst så maken kan sluta fundera över det.

Värmebölja

Skolan har haft studiedag idag så i morse fick jag ett nätt gäng på fem barn med mig till kyrkis. Store killen är för cool för att gå dit enligt honom själv så han sitter hellre och stirrar ut i luften än hänger med.
Hett som jag vet inte vad redan före kl 10 men man kan ju inte ta bilen bara för att det var sommarvärme; det känns ju helfel och dessutom blev vi så många så vi hade inte fått plats ändå. Det var bara att smörja sig med solkräm och ge sig ut på långpromenad. Det var i varmaste laget faktiskt och de store killarna var blöta i håret när cykelhjälmarna kom av igen. Stora tjejen orkade inte köra sparkcykel hela vägen i värmen så sista biten fick jag köra tre barn i syskonvagnen (varav de två större satt i rad på ena sidan så jag fick kompensera med att hålla emot/trycka extra)...
De som var med idag tyckte det var jättekul att få vara på kyrkis och fika och måla mandalas och sådär, skolkillarna har ju inte kunnat hänga med på flera år nu. Jag såg inte direkt fram emot att gå hela vägen hem igen men vi tog oss hem i gassande sol och hinkade vatten efteråt.

Hör ni att jag gnäller lite? Jag trivs som bäst när det är 20-25 grader ute - mer än så är bara onödigt om ni frågar mig! Jag vet att det finns de som längtar hela året efter insektsbett, brända kroppsdelar, sand i underkläderna och att dö en plågsam död i värmeslag (gärna var och varannan dag också) men jag hör inte till dem. Jag avskyr att svettas, har inte förstått poängen med att jobba ihop till hudcancer och blir bara stressad av att jaga barn på stranden för att de inte ska få brännskador eller drunkna.
Så, nu har jag gnällt fördigt för ett bra tag framöver ;-)

Maken hade satt tolvåringen i arbete med att skura staketet därhemma så han hade i alla fall inte haft tråkigt :-)


strandtältet kom upp för lite skön skugga

Barnen längtar desperat efter att kunna bada i poolen igen men den är inte iordningställd ännu. Just nu är det ca 40 cm högt vatten från förra året, regnvatten, döda insekter och sånt i den. Min pappa skulle komma med någon slags pump så vi kan tömma den, skura och fylla på nytt vatten. Börjar bli läge att komma igång med det!
Jag tog i alla fall fram minipoolen som lilleman fick förra året. Ungarna konstaterade snabbt att inte alla skulle få plats att bada i den och det var en korrekt iakttagelse kan man säga. Men två barn kan funka tydligen......eller ett barn sittandes:Jag trodde inte han skulle doppa sig för då hade han fått ta av sig t-shirten först.
Vi tog fram en lite större pool också där vattenhöjden är åtminstone ett par decimeter och den har tre av barnen haft kul i hela eftermiddagen. De två stora surade för att jag inte ville sätta igång vattenspridaren - delar av huset är nämligen nymålade, idag med - så de har i ren protest suttit vid datorn och helt bojkottat solen ute.
Jag tyckte jag hörde något om att fönster och dörrar är klara nu och skillnaden är ofantlig. Garageporten ser nästan ut som ny! Nästa projekt är att måla grunden tror jag, eller om det var de vita knutarna som står på tur för ommålning.


sommartjejen

Värmen är här för att stanna om man får tro tidningen, möjligen blir det ett par grader svalare i veckan men det är helt ok för mig. Jag måste verkligen gå igenom sommarkläderna helt, det verkar som om vi faktiskt har brist på shorts till ett par av barnen och mina gamla sommarkläder sitter liiite för tight ännu. En snabb koll på HM och Ellos visade att det har varit ett riv efter alla sommarkläder de senaste dagarna - en stor del av det jag la i minneslistan i förrgår är nu slutsålt! :-/
Sommarsöndag

Väderprognosen lovade runt +22 idag och det hade vi redan efter frukost! Härliga tider, strålande tider!
Storstädningen rev vi av i ett nafs (och i ett infall av framförhållning så förberedde jag det mesta och gjorde hela dammtorkningen redan i går kväll) så sedan hade vi en fin dag att fylla med det som föll oss in.
Maken och svärfar ville måla fönster och dörrar på förmiddagen så då tog jag med mig de fyra yngsta på tipspromenad i skogen. Friluftsfrämjandet håller i en kombinerad tipsrunda och bingopromenad i ett vackert naturområde inte så långt ifrån vår by.

Sjuåringen och femåringen fick varsin bingobricka och de minsta fick hjälpa mig med tipsfrågorna :-)

Tvååringen är så duktig på att gå och hade inga problem med att hänga med, trots att det är nästan 3 km runt. Men vi tog det i lagom takt och mina försök att erbjuda honom lite skjuts på vagnen tackade han bestämt nej till.Lillskruttan är väldigt söt men inte vidare allmänbildad - vi hade inte direkt alla rätt på frågorna ;-) Inte blev det någon vinst på bingon heller, men barnen fick varsin Dumlekola vid slutstationen så de var glada ändå.

Hem för lite lunch och barnbyte - jag och de två äldsta barnen skulle åka på stor-loppis. Och då menar jag STOR loppis! Jag hade skrivit ut en karta innan vi körde och på vägen dit berättade jag för barnen att det brukar vara enormt mycket folk och att vi förmodligen skulle få parkera en bit bort och gå sista biten. När vi svängde in till samhället och hade ca 1 km kvar så var det bara att parkera intill sista bilen...Nu hade vi sån tur så att det fanns en stig mellan två åkrar så vi kunde gena lite och det blev inte så väldigt långt att gå fram till loppisområdet. Vi kom precis till öppningen - i år hade de ingen startpistol men när vi närmade oss så hörde vi dem ropa ut i högtalarna att avspärrningarna skulle klippas exakt kl 13. Folket bara vällde in på fotbollsplanen, det är helt galet!
Vi fick ihop en hel kasse leksaker; My Little Pony, Bratz, Spidermantelefon, muminfigurer, en stor påse Barbiekläder m.m. En jättefin ljusblå hylla för cd till ett av barnrummen hittade jag också och betalade glatt en hel tjuga totalt för leksakerna och hyllan! Efter lite svalkande glass och dricka ville barnen gå själva så jag släppte iväg dem och gick och tittade lite på barnkläderna själv. Jag fyndade en hel del fina plagg och ett gäng extra mjukishaklappar till lillskruttan. Hon dreglar något alldeles kollosalt den tjejen, ingen av de andra har någonsin gjort det men hon behöver haklapp hela tiden för att inte blöta ner kläderna. När vi möttes upp igen hade äldsten köpt en liten tavelram till mig, en liten rosa ram med en trehjuling i ena hörnet och han tyckte den skulle passa till ett foto på minstingen. Fina storkillen <3

Det var hett som bara den ute och barnen hade planerat att ha vattenkrig i trädgården när de kom hem, men delar av huset var nymålat och vår trädgård inte särskillt stor så de fick hålla sig ända fram till en timme före läggdags. Maken blandade sig i det hela då och när jag kom tillbaka från min kvällspromenad så såg jag honom på långt håll där han smög runt på tomten med en stor vattenkanon i högsta hugg :-) 
Barnen somnade på två röda vid läggdags och det är verkligen sommarkänningar det, man SKA vara full av frisk luft och trött av spring så här års.

Klimatvardag: Återvinning

En av punkterna vi hade som åtgärd var att ta bort reklamen och vika ihop pappersförpackningar bättre och ¨på så sätt minska volymen förpackningar med 20%
Vi har sopsorteringskärl på garageuppfarten (med 8 fack) så sortera har vi liksom alltid gjort, men det finns alltid utrymme för förbättring. (Eftersom maken för några år sedan var kontorsnisse på ett företag som pysslade med just avfallshantering så har vi dessutom noggrant uppmärkta kärl för ändamålet i avsedd del av tvättstugan, enligt konstens alla regler och lätt att klara ut även för de yngre barnen.)

Ta bort reklamen: Lätt! En liten lapp på brevlådan så blev vi genast av med några kilo papper varje vecka. Plötsligt har man inget att läsa när man dricker kaffe efter lunchen men det kan man leva med, faktiskt :-)

Platta till pappersförpackningar: Lätt! Här har man gått i alla år och bara tryckt till lådorna och slängt dem i pappkassarna och tyckt det var bra nog... Visst, det tar några sekunder extra varje gång men jag får väl dra in en minuts tv-tittande varje dag i stället då så jämnar det ut sig.
Nu när vi verkligen funderar över vad vi gör så kan man göra jätteskillnad! Mjölkförpackningarna viks ihop till små, små platta paket och större lådor plockas isär så att de blir så platta som möjligt.

Startvolym
Tidningar/papper: 1 papperskasse full i veckan
Pappersförpackningar: 3-4 papperskassar fulla i veckan

Efter en månad
Tidningar/papper: 1/3 papperskasse/vecka
Pappersförpackningar: 1 papperskasse/vecka

Tidigare så ingick det i veckostädningen att vi fyllde bilen med sopor som kördes till återvinningen - att trycka ner många kassar pappersförpackningar i sopkärlen utanför var inte till att tänka på så liten plats som det finns för just det. Nu får allting plats i tunnorna på hemmaplan!

Småbarnsförbud i matbutiker?


Går texten att läsa? Själv sitter jag vid en superstor skärm...

Man kanske ska införa koppeltvång också?
Undrar vad folk skulle säga om jag lämnade mitt gäng utanför Maxi nästa gång jag behöver handla ;-)

Smaskens med köpetårta

Man ska undvika matvaror som innehåller fem eller fler E-ämnen...

Svärfars födelsedagstårta inhandlades av maken på CityGross:


(det är Citygross som fyller 90 år, inte svärfar)

Det är så man tappar aptiten!
I bästa fall blir man kanske konserverad och slutar åldras :-)

Kryphål

Barnen får inte lov att sitta och titta på tv mitt på dagen. Men låna datorn kunde de ju få göra en stund. Nu sitter tre barn ihopträngda på skrivbordsstolen och tittar på Svt Play....

Murkel

Sjuåringen satt och lekte ute i lekrummet med dörren halvstängd och blev plötsligt medveten om att jag satt bokstäver på dörren bland stjärnorna (projketet med fönsterfilm).
 
- Mamma, varför står det egentligen murkel på dörren?? Är inte det en sorts svamp?
Lite mammaglamour

Jag tröttnade på att byta fram och tillbaka mellan skötväskan och en handväska beroende på vart jag åkt och vilket/vilka barn jag haft med mig. Skötväskan från Brio har förvisso varit väldigt bra, men den är inte så kul att bära runt på som axelväska. Ett par gånger har det dessutom hänt att jag kört nån mil för att storhandla bara för att sedan inse att plånboken ligger i den andra väskan hemma...
Jag har också bestämt att jag behöver lite mer glamour i mitt liv :-)
Hur som helst - här är nya skötväskan!Helt ok att dra runt på även utan barn i släptåg! Apdyr i butik (runt tusenlappen) men min är fyndad på Tradera för 150:- och som ny! :-D
Silverfärgat skötunderlägg medföljde och självklart har lillskruttan alltid drömt om att ligga på ett sådant vid blöjbytena ;-)

Förkyld

Hostade mig igenom natten och vaknade genomförkyld i morse. Näsan rinner, huvudet värker och halsen bränner :-(
Min tur att lägga mig.


KlimatVardag i lokaltidningen

 

Sexbarnsföräldrarna Viktoria och Mikael har inte tidigare sett sig som särskilt miljömedvetna men nu har de anmält sig till Energirådgivarnas projekt "Klimatsmart vardag" där de ska leva klimatsmart under ett år.
– För oss som är så många blir små förändringar stora, säger Viktoria.

Viktoria och Mikael Widström är sexbarnsföräldrar och har aldrig sett sig själva som miljömedvetna. Sopsorteringen har varit ganska naturlig för dem, men mer än så menar de att man inte har engagerat sig. Men genom en bekant kom Viktoria i kontakt med "Klimatsmart vardag" och kände direkt att hon ville vara med.
– Jag tycker det är roligt att testa på nya saker och min bekant tyckte att ett sådant projekt skulle passa oss. Eftersom jag är mycket medveten om mat och försöker att undvika tillsatser och socker, kändes det här steget ganska naturligt, säger Viktoria.

Gjort kalkyler

Men när hon skulle presentera idén för maken Mikael trodde hon inte att det skulle gå så lätt som det gjorde att få med honom.
– Jag är nog alltid lite skeptiskt till sådant här och klyschor som att "ingen kan göra allt men alla kan göra något" har jag varit tveksam till. Men efter att ha räknat på vad vi kan spara miljömässigt och ekonomiskt känns det värt det, säger Mikael.
Projektet har nyligen startat, men tillsammans har paret gjort kalkyler på vad de kan förbättra under projektets gång.
– Att minska bränslet med 20 procent tror jag inte blir något problem. Numera går vi de 680 metrarna med barnen till skolan i stället för att ta bilen. Motionen blir en positiv bieffekt, säger Mikael.

Testat miljömedvetenhet

Under projektet kommer Viktoria och Mikael att gå på gruppträffar och föreläsningar om miljörelaterade ämnen och familjen har valt ut sex punkter de ska jobba med.
– Vi har valt saker som känns bra för oss att förbättra oss på. Eftersom vi är en stor familj ville vi göra sådant som funkar i vår vardag, säger Mikael och berättar att man i samband med anmälan gjorde en miljöenkät för att se hur miljömedvetet man levde.
– Vi båda trodde nog att vi belastade miljön mer än vad vi egentligen gör, men på många punkter var vi bättre än förväntat. Trots att det så klart finns saker som vi behöver bli bättre på, säger han.
När projektet närmar sig avslut ska familjen göra om enkäten och se vad som hänt.
– Det ska bli roligt att se. Nu känner vi att vi har kommit in i det här och att vi vill vara med och förändra, säger Viktoria och berättar att några av de äldre barnen var oroade över projektet.
– De trodde nog att vi skulle stänga av elen helt, säger Viktoria och skrattar.
– Det är så enkelt att fastna i gamla hjulspår. Så varför inte vara med och förändra något man kan bli bättre på, resonerar Mikael.

Publicerad: 12. maj 2012

Uteväder

Lite nytta har vi ändå gjort här idag.
Jag har dragit upp ytterligare ett lass med maskrosor och två barn fick jag till hjälp med att frakta det i miniskottkärran till komposten. Nioåringen har rensat murgrönan vid uteplatsen från bruna blad. Jag älskar murgröna! Det för tankarna till gamla slott och magiska trädgårdar, sådana som man läste om i ungdomsböcker en gång i tiden. Nu har ju vi inget slott alls utan vår murgröna klättrar bara på staketet runt ena uteplatsen, men ändå :-)
dvärgrhododendron


Man blir lite sugen på rabarberpaj!

Maken och svärfar tänkte måla runt alla fönster nu i veckan och har jobbat hårt med att skrapa och tvätta. Jag gissar att det önskas kaffe snart så det är bäst jag går och sätter på ännu en kanna.

Tidsfördriv

Nioåringen är hemma från skolan idag eftersom han hade ont i halsen när han vaknade. Det verkar inte vara något större fel på honom nu men efter de senaste månadernas alla bekymmer med onda halsar som vi haft i det här huset så får han hellre vara hemma en dag extra så får vi se om det blir något av det.
Han blev uttråkad ganska omedelbart efter att syskonen gett sig iväg till förskola och skola så nu har vi kört Wii ett tag.Tvååringen sitter brevid med en kontroll utan batterier i och ropar woooow, cooolt och jag vinner! så vi andra blir nästan lomhörda. Wii och kaffe - åtminstone lite roligare än att sortera tvätten och klippa rabattkanter.

Ny frisyr

Stora dottern tyckte att lillasyster skulle få ha något annat än punkfrisyr idag - vilket är lättare sagt än gjort på en liten där det lilla hår hon har står rätt upp på huvudet alltid. Mjuka hårborsten fram, lite frisering och så en rosett...
Voilá!Hon tittar så storögt och smått chockad på ett syskon som vars uppgift var att få henne att skratta, men det gick ju sådär med det :-)

Babycook matberedare

Det börjar väl snart bli dags att införa smakportioner för minstingen. Än har vi ingen brådska men hon blir ju bara större och rätt som det är så står man där och ska göra storkok på barnmat igen :-)
Vi köpte en jättebra matberedare när vi väntade fyran men den börjar ge sig och dessutom så var det någon som tappade plastbyttan i golvet vid något tillfälle när vi bakade så den håller inte riktigt tätt för vätska längre. Frågan är då om jag ska köpa en likadan eller om man kanske skulle prova med en sådan här?


Béaba, Babycook
Produktbeskrivning: Med Babycook ångkokar, mixar, värmer och tinar du barnmat. Och det bästa av allt är att det är både roligt och enkelt! Du skalar till exempel morötter och skär i bitar, lägger dem i korgen, fyller på med lite vatten i behållaren till vänster och stänger locket. Vrid vredet till symbolen för ångkokning, och uppvärmningen startar. När vattnet är slut och maten färdig, stängs Babycook av automatiskt.
Maten bibehåller alla näringsämnen, du bestämmer själv vilken mat du vill göra, hur fin purén ska vara, om det ska vara bitar i eller inte. Vattnet som blir över efter ångkokningen kan användas till att späda ut purén eller som juice eller smaksättare i maträtter.


Den finns bla på Lekmer för 1499:- vilket jag tycker är rätt saftigt egentligen, så jag vill ju gärna veta om den är något att ha!
Jag känner mig inte så hemma på ångkokning utan när jag har gjort barnmat så har jag alltid kokt maten vanligt i en kastrull och sedan kört det i mixern. Men det låter ju så bra med ångkokad mat och det vore fint att slippa ett moment i matlagningen. Å andra sidan så kanske jag måste ha en vanlig större matberedare ändå för jag använder den jätteofta... :-/

En kopp?

Vid barnens läxläsning blev jag bara så himla trött på att det aldrig finns några pennor med funktionell spets i det här huset. Medan skolkillarna tragglade glosor, matteproblem och kroppsdelar så höll jag mig sysselsatt...
Nu kan man använda alla pennor i alla färger :-D
Jag kommer att ha träningsvärk i ena underarmen i morgon och får väl försöka hitta något som kan träna andra sidan då ;-)

Alltid glad


Kul med fönsterfilm

Efter att ha fått upp fönsterfilmen inne på gästtoaletten så började vi fundera på om det kunde vara något för lekrummet. Barnens lekrum är egentligen ett isolerat uterum med fönster åt alla håll och ibland känns det lite som att sitta i ett akvarium när det är full insyn från gångbanan nedanför.
Film inhandlades och efter mycket mätande, klippande och trixande så är den nu på plats.
Det handlar bara om en höjd på 21 cm, men det gör jättestor skillnad! Det blev betydligt mer hemtrevligt och de som passerar utifrån behöver inte längre se varenda leksak som barnen parkerar på fönsterbrädan :-)Så här i efterhand önskar jag att jag hade gått på magkänslan och valt något blommigt eller åtminstone något med lite roligare motiv på i stället för bara rutigt, men det fungerar ju.
Det blev plastfilm över och då kunde man ju passa på att roa sig med att dekorera dörren också.Det är superlätt att ta bort, så tröttnar jag på att se de där stjärnorna så är det bara att pilla bort dem igen.
Om ni undrar vad det stora svarta bakom dörren är för något så kan jag tala om att det är två gästmadrasser som vi fäst ihop med ett madrasskydd och ställt upp mot väggen. Frågar man barnen så är svaret att det är deras gymnastikmadrass för ibland fäller vi ner den och så tränar de kullerbyttor där :-)

Sessan sover

En liten prinsessa har somnat i soffan.Han är helt utslagen :-)


Lördagsmys

Lillskruttan vaknade tidigt, redan runt 06.30, men eftersom jag inte kände mig utvilad och ingen annan var uppstigen så gick vi och la oss igen efter morgonflaskan. Jag vaknade ett par timmar senare, trött som om jag hade varit uppe i flera dygn. Åt frukost med familjen, duschade och tänkte bara lägga mig på sängen och vila några minuter men sov sedan djupt fram till lunch då maken kom in för att kolla läget.
Jag fick verkligen släpa mig upp och började fundera på om jag hade tagit mitt Levaxin på morgonen. Det hade jag inte...och inte nog med det - det låg en tablett kvar i fredagsfacket också :-(Inte så konstigt att kroppen sa ifrån då.
Jag gjorde lite köttfärsknyten till lunch av resterna från gårdagens tacos. 

 

Sedan la jag mig med en bok och lite hann jag läsa innan jag dåsade bort igen. Det var jättelänge sedan jag glömde att ta min medicin och att jag glömde den i ett helt dygn stör mig lite. Det får liksom inte hända! Nu blev hela den här dagen förstörd och det tar ett tag innan man blir som folk igen.

Sjuåringen ville sova över hos mormor och morfar i natt och sedan hänga med dem till sommarstugan några timmar i morgon. (Emellanåt tycks barnen bara byta av varandra hos mina föräldrar, det är tydligen jättekul att sova i deras hus). Han packade sin övernattningsväska efter kvällsmaten, lördagsgodiset skulle så klart med i en burk.Det ser lite snålt ut ser jag men sanningen är att vi faktiskt är så snåla när det gäller godis :-)
Barnen får exakt lika mycket i varsin plastskål från Ikea, utom tolvåringen som inte äter godis alls - de är fullständigt nöjda med mängden och har aldrig efterfrågat mer heller. Det behöver inte vara så himla mycket för att det ska vara lördagsmys framför tvn här. Ibland slår vi på stort med en glass för de som är uppe sent och ser på film, eller äppelbitar med kanel eller något liknande. Men oftast är det en liten skål med godis bara.


lagom stora godisskålar från ikea 12 kr /6st
Att ställa fram en gemensam skål fungerar inte eftersom det finns de som lätt hade roffat åt sig allt utan att tänka efter om tillfället bjöds. Ett par av barnen är inte så förtjusta i godis alls och det som inte äts upp läggs i en "spara-burk" med namn på i skafferiet. Har de inte ätit upp spargodiset inom ett halvår slängs det...
Själv har jag ikväll ätit lite godis, för första gången på tre månader (förutom på förra helgens gala då undantagsregler gällde) i hopp om att orka hålla mig på benen åtminstone tills jag nattat alla barn. Om det var det som fungerade eller om jag bara är uppe på övertid nu vet jag inte, men jag hoppas att jag vaknar piggare i morgon i alla fall, för i morgon kväll kommer vår gäst. Svärfar tänkte komma och hälsa på oss och det har vi alla sett fram emot.Nya skor

Jag undrar hur många par barnskor man köper på ett år?! Eller det vill man kanske inte ens veta, jag misstänker att det är en rätt stor post bland utgifterna.
Vår lilleman har bara sandaler och gummistövlar det räcker ju inte. Han har rätt knubbiga fötter den här killen så det är inte helt lätt att hitta något som passar, men jag lyckades.


Skopunkten, 149:- har jag för mig

Dottern fick också nya skor, ett par gympaskor i silver med rosa detaljer. Hon tyckte de var så coola så.
När vi var ute sen så höll hon upp fötterna varje gång hon cyklade över minsta lilla vattenpöl för hon ville inte att det skulle stänka något på hennes nya fina skor. Det håller väl ett par dygn, max, sedan springer hon i blött gräs och i lera med dem också.


Fredag igen!

Dagen inleddes med att jag och tvååringen hade ett sånt där intressant samtal då vi båda stod i fönstret och tittade efter något svårbegripligt.
- Ser du tomten mamma?
- Tomten? Nej... Vad då för en tomte?
- Tomten som är uppäten. Ser du tomten som blivit uppäten av en hund? Den är helt borta.
Varpå han pekar på något som jag förmodar var tomrummet efter en tomte som inte längre fanns. Vi stod kvar och tittade ett bra tag och sedan hjälptes vi åt att duka fram frukost i stället.

Planen var att besöka Öppna Förskolan idag. Inte "vårt" kyrkis, utan den andra öppna verksamheten i byn. Sist vi var där så gjorde barnen påskpynt men sedan kom Scharlakansfeber och några halsflussar emellan. Idag kunde det passa att göra ett nytt besök och ta hem barnens målade äggkoppar och frigolitägg tyckte jag och kollade noga upp öppettiderna på hemsidan. Jag stressade på de små lite efter att de stora gått iväg till skolan, men när vi kom fram så satt det en skylt på dörren om att det var stängt idag. Det kändes ju inte helt kul att bara vända hemåt igen så vi tog en promenad till mormor och morfar i stället. Barnen älskar att vara där och nappade direkt på ett erbjudande om att sova över där i natt. De ville inte ens hem emellan utan maken fick köra den vägen och lämna av packning till dem.
Utan tvååringen och femåringen hemma har det varit märkligt tyst, det är ju de två som behöver mest hjälp med saker och ting eller åtminstone tvååringen.

Skolkillarna har haft kompisar hemma efter skolan och en av dem har bara varit här en enda gång förut. Till mellanmålet (tolvåringen bakade kladdkaka helt själv!) hamnade denna lilla kille brevid minstingen som precis fått börja sitta med vid bordet - sittandes i egen matstol och upppallad med kuddar - och han utbrast plötsligt "Asså SHIT vilka stora öron Zelda har! Hon ser ju ut som ett litet troll!"
Kompisen är världens trevligaste i övrigt och ägnade väldigt mycket tid åt att gulla med vårt lilla troll sedan så han är förlåten :-) Om han har ändrat sig den dagen hon är i tonåren och alla killar jagar henne så ska jag påminna honom om det där; vid sju års ålder har han redan bränt sin chans! :-)


Trollet

Efter kvällsmaten gav jag mig ut på långpromenad. Jag har blivit alldeles för lat på sistone och efter förra helgens bravader så har jag slarvat med maten också. Det går verkligen inte för sig, jag har bara några kilon kvar till målvikten så det är bara dumt att ge upp nu.
Jag fick inte med mig något sällskap på promenaden, mer än minstingen i vagnen då förstås. Hon är inget vidare sällskap eftersom hon alltid somnar så fort vagnen kommer utanför vår garageuppfart så jag ville ha med mig min Mp3-spelare. Jag hittade inte den men jag tog en annan och ett par lösa hörlurar som jag hittade i hallen. Vet inte vems lurar jag fick med mig men något skumt var det med dem. Det var bara den ena som fungerade och således blev det ett ganska trist lyssnande i mono. Man hörde just inget av själva sången utan bara bakgrundsmusiken utan bas och så lite kör. Hade funkat toppen om man var på humör för karaoke men det var jag faktiskt inte när jag gick i rask takt längs landsvägen.
......womanizer womanizer.....ooooooh ooooooh o-haha o-haha......
*pianoklink pianoklink* smedsudden vid riddarfjärden.....ooooo....oooooooooo *pianoklink*
Plötsligt blev himlen helt svart och jag blev lite orolig att himlen skulle öppna sig. För en gång skull hade jag inget regnskydd med mig till vagnen. Det kom nägra få stänk bara och sedan drog de mörka molen snabbt vidare och solen kom fram igen. Ibland ska man ha tur.


Softande i soffan innan lillskruttans nattning

På promenad

dsc01068 (MMS)

På långpromenad - man kanske skulle skynda sig hem...molnen ser oroväckande mörka ut.


Kvällsnöje

dsc01067 (MMS)

Kvällsnöje


TråkväderMan blir ju inte precis sugen på att vara ute.
Eller, jag får väl prata för mig själv kanske - ungarna är gärna ute ändå.Tvååringen kom in för en stund sedan och gapade upprört något om en JÄTTEstor daggmask som tänkte äta upp honom. Jag fick nioåringen till att leta upp den och flytta den med en spade så en eventuell katastrof kunde undvikas även denna gång.
Jag tror jag håller mig inomhus och häller upp en kopp kaffe till.

Nyckelskåp

Vårt lilla nyckelskåp svämmar över av nycklar och jag håller på att bli tokig varje morgon när alla ska hitta rätt cykelnyckel, nyckel till cykelförrådet etc etc

                                   

Var hittar man ett STORT nyckelskåp? Letar förtvivlat på nätet efter någonting passande med åtminstone 20 krokar. Några tips?
Kanske man skulle ta och bygga sig ett nyckelskåp själv rent av. Hur svårt kan det vara liksom?!

Renovering gästtoan

Jag har ju helt glömt att visa hur det blev inne på gästtoaletten efter att vi gjort om därinne! Jag kom på det idag eftersom vi äntligen fått upp den nya fönsterfilmen - numera slipper man riskera att de som ringer på dörren (eller för all del grannarna vars hus ligger högre än vårt) kan titta rakt in genom fönstret...
Jag har tyvärr ingen bild på hur det såg ut förut, utan bara den här då projektet redan var påbörjat med väggarna vitmålade och mattan precis inlagd:Och så nu då:


Det är ju ett minimalt utrymme men det känns betydligt fräschare nu än med den jätteslitna rosarandiga tapeten och det gulbrunmelerade golvet som fanns där tidigare. Lite färg vill jag allt ha men inredningsgrunden är åtminstone klar.
Det här lilla rummet används inte annat än i nödfall när det blir för lång kö till det stora badrummet (och av gäster så klart) så man går inte dit annat än för att städa och byta handduk - man det är så ljust och fint så man blir alldeles glad när man öppnar dörren.


Fröken i blått

Lillskruttan har hittat motoriken för att greppa saker man håller fram och nyfiket granska dem. Händerna är jätteroliga också och ibland ser det ut som om hon försöker göra skuggfigurer :-)Det är en spännande värld!

Kompisar

Det skiljer ganska precis ett år mellan dessa killar:Inte så lätt att se vem som är äldst!
_________________________________________________________________

Tillägg: Det är vår son i blått som är äldst...men en hel klädstorlek mindre än kompisen


Om man måste väljaKvällens ena godnattsaga fick mig att tänka på en viss Fransyska som spenderar mycket tid i bergen.
En kvinna vet alltid på råd (och packar naturligtvis bara det viktigaste)  ;-)


Gatukonst

dsc01063 (MMS)

Garageuppfarten är dekorerad med hjärtan och robotar.


Lite småseg

Jag är fortfarande lite småseg efter helgens aktiviteter, det tar tydligen längre tid att återhämta sig ju äldre man blir ;-)
Skolkillarna har haft kompledigt idag eftersom det var Skolans Dag i lördags med obligatorisk närvaro. Alltså har det varit som en vanlig söndag idag med sovmorgon för de som ville och kompislek hela dagen.
Jag vaknade redan halv sju i morse av ett glatt jollrande från spjälsängen intill. Lillskruttan låg och sa goja-goja-goja och när hon fick syn på mig så sken hon upp som en sol. Efter en flaska ersättning somnade hon om så då passade jag på att göra detsamma :-)

Jag har packat upp min väska och gjort en minnesanteckning till nästa års mammabloggala:
STOR resväska, strunta i att försöka flyga med enbart handbagage!
Kollade runt lite på andra deltagares foton och blogginlägg och jag har hittat mig på en av de större bloggarna - en riktigt hemsk bild som skulle kunna ge vem som helst lite lätt ångest :-( Jag är verkligen ingen mediaperson, det visste jag förvisso redan innan men jag är extremt obekväm med att hamna på bild. Tänk att jag i tonåren jobbade extra med att just posera framför kameror och tyckte det var riktigt roligt. Fast det är ju ett halvt liv sedan och jag har inte riktigt sett någon anledning att träna mimik och hållning framför spegeln efter det. Det finns de som blir jättefina på foto i alla lägen utan någon som helst ansträngning, tyvärr hör jag inte till dem.

Maken och sjuåringen har roat sig med att tälja idag, en aktivitet som gör mig lite oroad. Det är bra att kunna hantera kniv (på rätt sätt naturligtvis) men just sjuåringen är rent allmänt en olycksfågel. Han var i alla fall väldigt nöjd med att ha provat och inga förband behövdes heller.
Annars har barnen och deras kompisar gått in och ut hela dagen, det är nästan så man hade behövt svängdörrar. Vid ett tillfälle så hörde jag tvååringen ropa i hallen "Jag går ut nu mamma". Jag gick för att kontrollera om han hade fått på sig jackan eftersom det var kyligt ute idag och möttes av det härInte helt redo att gå ut tyckte jag. Han höll inte med - han hade hittat både klubba och boll så nog var han redo! Vaddå för kallt, han hade ju mössa?

Äldsten fick lov att se klart en film så han var uppe lite senare än vanligt idag, men nu så sover de alla sedan länge. Lite nedvarvning framför tvn tror jag med en kopp Chai Latte och sedan tar jag också kväll.

I morgon är det en ny dag.Vilken fantastisk helg!

Jag stod i duschen redan 04.45 på lördagsmorgonen och ett par timmar senare drack jag dagens första kopp kaffe på flygplatsen.
Resan upp till Stockholm var hur smidig som helst, man hinner ju knappt komma upp i höjd innan det är dags att gå ner för landning igen.I receptionen på hotellet mötte jag upp bästa Malin - vi har följt varandra genom våra bloggar i några år och det var som att träffa en gammal kompis! :-D
Under dagen var det mässa och föreläsningar som avlöste varandra och så lunchbuffe på hotellet. Vi kom tillbaka till hotellrummet med välfyllda goodiebags och det var rena julafton att packa upp allt.


en del av det vi fick


Favoriten: rosa hörlurar från Zipperall

Efter mycket prat och fixande blev det så dags för galamiddag.   
finaste Malin

Jag har aldrig sett så många människor ta upp sina mobiler och kameror och fotografera sina tallrikar på en gång, man blev rent full i skratt. Ett tecken på vår samtid antar jag. Men bloggare var vi ju allihopa som var där och vad vore då en bloggmiddag utan bilder. 
Efter en salig blandning blogawards, stand-up, musik, tävlingsdragningar etc så var det dags för Malin att bege sig hemåt. ~~~ Jag är glad att du fick skjuts hem Malin; Som sagt är det ju så himla tråkigt att bli rånmördad på vägen hem, det förtar ju hela upplevelsen av kvällen om man blir det ;-) ~~~

Själv skulle jag stanna över på hotellet och gick och la mig dödstrött efter att ha hållit igång i 22 timmar. Jag hade allt en släng av hemlängtan trots att det varit så himla kul hela dagen. Tanken på att inte få krama sina barn på morgonen kändes väldigt främmande och det värkte allt lite i hjärtat.
Vaknade tidigt på söndagen och kunde inte somna om fastän jag för en gångs skull hade chansen att vila ut. lite knäpp är man. Maken skickade ett helt gäng SMS på våra gosiga barn och då kändes det rätt tomt att sitta i ett gigantiskt hotellrum helt själv.

Åt frukost ihop med Carola & co - man får perspektiv på livet bara genom att dela bord med en niobarnsmamma, en tiobarnsmamma och en elvabarnsmamma.
~~~ Jättekul att träffas Carola - jag kommer att påminna dig om äggkartongerna nästa gång ;-) ~~~ 
Så småningom blev det dags för avsked och hemfärd. Det fanns inte en chans att jag skulle få med mig alla varuprover och liknande hem och det är ju sådana restriktioner med vätskor etc på flyget. Jag fick lämna iväg en stor del av sakerna, men kläder och liknande packades ner.
Jag kom tidigt till flygplatsen och hann med tre Latte och otaliga sidor i medhavd bok innan flyget äntligen lyfte mot Malmö.Maken hämtade upp mig och det var skönt att komma hem till familjen igen. Femåringen mötte mig i dörren med en björnkram och ett glatt Jag ääääälskar dig!. Tvååringen kom också rusande men sprang förbi mig och ropade Pappa, du är hemma! och kastade sig om benen på honom. Kul kille, här har jag varit borta en hel helg och det brydde han sig inte om, men att pappa som bara varit borta ett par timmar kom tillbaka igen var en höjdare tydligen...

Nu är jag mer än sliten och kommer att sova som en stock i natt, i min egen säng! :-D

Förresten - jag fick en sån gullig present av Malin:Eller inte jag utan minstingen. Jag blev jättejätteglad!
Våra barn (jag också för den delen) är ett stort fan av Lasse Åberg och de stora killarna var mäkta imponerade av tavlan. Tusen tack!

Från det ena till det andra

OMG! Idag har jag verkligen gått från den ena ytterligheten till den andra. Vad hände egentligen med mitt liv? Fast ska man frångå vardagen är det kanske lika bra att dra ihop allt på en gång så kan man återgå till det normala igen på måndag :-)

Under förmiddagen hade vi en reporter här som intervjuade mig och maken om vår medverkan i projekt KlimatVardag. Prata är en sak, men jag är inte helt bekväm med fotografering - somliga människor gör sig inte riktigt på bild så är det bara. Jag kände att jag blev rödare och rödare i ansiktet för varje klick och för varje gång fotografen frågade om jag stod ut. Dagens ämne var ju miljö och därför togs det foton där jag tittar på maken som skruvar i en glödlampa (!) och när jag står brevid maken som kastar plast i en soptunna (om och om igen innan fotografen var nöjd). Glamour på hög nivå! Eller kanske inte. Vi ska få förhandsläsa delar av artikeln och jag försöker förtränga alltihopa tills dess.

Vid lunch hade min galaklänning till helgens äventyr fortfarande inte kommit och då började jag bli lite nervös faktiskt. Men strax efter kl 15 fick jag en SMS-avisering att den fanns att hämta upp. Vilken lättnad! Den nya mindre storleken var fortfarande något stor men helt klart bättre och nu har jag precis sytt in den lite. Det kan nog fungera.
Jag har hunnit med ett besök hos frissan också, välbehövligt som vanligt.

Väskan är packad och jag tror jag har lite koll på läget. I morgon ringer klockan strax före 05 och sen får jag skjuts till flygplatsen. Med lite tur hinner jag ta en powernap i bilen, på flyget, på hotellet... Det vore ju synd om man slocknar i stolen under middagen.
Mammabloggalan hägrar och jag längtar så!

Utedag

Det var minsann väder för killarna att dra till skolan i shorts idag.
Stora dottern som inte hade någon tid att passa kom inte upp förrän skolbarnen gett sig iväg. När hon hade ätit frukost tog jag fram kläder till henne från tvättstugan, tänkte att jag skulle underlätta påklädningen lite ifall hon ville ut snabbt eftersom vi andra redan var på väg ut i trädgården. Lila leggings och en vit t-shirt blev det eftersom det låg överst i hennes korg med rena kläder. Men se det dög inte åt fröken. Det här passar inte ihop förklarade hon med näsan i vädret. En stund senare kom hon ut i det här i stället:


Prinsesskjol och döskalletröja, jomen det matchar väl?!

Vi har varit ute större delen av dagen allihopa. Jag har krattat rabatter och jordgubbslandet, vi har satt upp taket på paviljongen, sopat stenplattorna och sånt där. Man får sån energi så här i början och det är nästan roligt att rensa ogräs. Men det går väl över sen. Lilleman har mest gått runt och skrotat med sitt. Jag smorde honom med solkräm i morse men jag tycker ändå att han blev lite rödare i ansiktet. Solen tar massor! Själv har jag faktiskt gått runt i kortkort kjol och linne hela dagen men det må vara hänt inne på tomten :-)Jag putsade till "bollen" utanför huset. Egentligen ska den klippas ner väldigt mycket till för jag vill ha bättre sikt från köksfönstret, men det får bli en annan dag. Maken synade arbetet efteråt mest för att han tyckte jag verkade lurig.Jag har inget pokerface alls och till slut fick jag ju erkänna vad jag hade gjort.En olycka händer så lätt! Makens väderstation kan inte längre ange temperatur eller luftfuktigheten utomhus... :-/
Jag blir kanske tvungen att köpa en ny då.

Dottern fick lov att cykla nedanför vår tomt och en stund senare kom hon tillbaka till mig där jag rensade ogräs och meddelade att hon hade plockat "så vackra blommor" till mig. Hon hade lagt dem inne på köksbänken och jag lovade att genast gå in och sätta dem i vatten. Jag blev så full i skratt när jag kom in, men självklart fick de vackra blommorna stå framme i en vas.Under eftermiddagen hade barnen vattenkrig i trädgården. Jag måste komma ihåg att köpa fler sprayflaskor så det finns till alla - mycket bättre än vattenpistoler!
De pausade en stund och åt glass på trappan.Man fick nästan känslan av att det skulle vara sommarlov nu. Jag längtar! Inga tider att passa och man kan ta dagen som den kommer.
Det sägs att det ska bli kallare igen nu ett tag. Jag vill ju ha sådana här dagar alltid. Ingen högsommarhetta så man inte orkar röra sig - precis så här är det som bäst!


Värme

Igår var det lika varmt, jag hade lillskruttan i bärsjalen när jag hämtade killarna från skolan och vi höll på att svettas ihjäl både hon och jag.
Jag var naturligtvis vinröd i hela nacken efter föregående dags långpromenad i gassande sol. Ansiktet och resten av exponerade kroppsdelar har klarat sig, men jag kanske får ha nedsläppt hår på galan.
Upptäckte också att jag hade fått skoskav - det är ju märkligt att jag inte kände av det alls när jag var ute och gick, men igår gjorde det ont att ta på sig skorna igen (jag har tyvärr ont om vardagsskor att byta mellan) och framåt kvällen hade jag en stor blåsa på foten. Inte idealiskt om man ska klämma in fötterna i högklackat om några dagar.

Efter skolan så var jag faktiskt i skoaffären med äldsten som fick nya skor. Igen. Par nr 4,5 & 6 inhandlades till honom - bara i år (på fyra månader!). Det räcker ju inte med bara gympaskor utan han behöver sandaler, skor till tennisträningen osv och just nu växer hans fötter över natten känns det som. Han ville hänga med på kvällspromenaden men jag var inte så sugen på att ta på mig samma skor igen och jag har tyvärr inga andra vardagsskor att byta med. Men...hans nya sandaler passar mig perfekt! Hohoho, jag gnuggar mina händer i förtjusning :-D Han gnällde lite men jag fick låna dem under en timmes rask promenad i kvällssolen.
Mitt sällskap på vägen:


Efter kl 21 - ljust ute och behaglig temperatur

Barnens sommarkläder plockades fram innan läggdags och det är inte så jättemycket vi behöver komplettera med. Det mesta kan ärvas ner ett steg men äldsten behöver nytt som vanligt. Det trevliga är att han och jag nu har samma storlek i byxor också så då kan jag köpa ett gäng snygga sportiga långshorts som jag kan låna av honom :-)
Mina egna sommarkläder är också framtagna och jag kan ha det mesta av det. Kvar i kartongen ligger några caprijeans i XS och ett antal tubtoppar i stl 34 och 36. Det ger sig kanske när brösten förstår att jag inte ammar längre, men annars är det något jag kan ha eller mista. Jag är nöjd med att ha kommit så här långt.

Dagens väderprognos:Idag är det fint att bo i NV-Skåne :-)
Med tanke på att vi alltid har några grader varmare lokalt än vad som anges i tidningen och det här är deras högsta siffror hittills i år så lär det vara sommar i dag med. I like!
Solkrämen är framplockad och tvååringen är insmord. Han blev röd om kinderna igår så jag tar inga risker.


Maj!

Första maj bjöd på sommarvärme och strålande solsken! Maken höll på i trädgården hela förmiddagen och jag gick och plockade inne och körde fyra maskiner tvätt på raken. Alla tjocka vinterkläder är nu borta, inklusive tjocka mössor och tusen vantar. Vad glest det blev i hallen! :-)Jag var lite sugen på att ge mig ut och promenera efter lunch och lilleman verkade behöva sova lite middag och det gör han bäst i vagnen. Sagt och gjort - i med de två yngsta i syskonvagnen, på med promenadskorna och iväg. Jag tog sikte på köpcentrat som ligger en mil bort. Efter en halvtimme sov båda barnen i vagnen så då kunde jag gå med mp3-spelaren igång. Hur trevligt som helst! Mot slutet blev det vansinnigt varmt och eftersom det började strama lite i ansiktet kom jag på att man kanske borde börja använda solskyddskräm :-/
Lilleman vaknade när vi gick in på köpcentrat och då tog vi en fika och jag passade på att mata lillskruttan också. Jag hade tänkt köpa skor till äldsten eftersom jag redan visste vilka han ville ha men de fanns inte i hans storlek så det får bli en annan gång när han har tid att hänga med. Jag köpte ett par skärp till mig själv på Lindex rea, de kostade bara 20 kr/st. Ett hårspänne blev det också att ha till klänningen i helgen. En snabb titt i en spegel på klädavdelningen avslöjade att mina kinder var väldigt röda, nacken likaså... Rackarns!
Bestämde att det kanske inte vore någon bra idé att gå hela vägen hem i solen också så jag ringde efter maken som kom och plockade upp oss.
Nu är då frågan - Hur stor är risken att jag vaknar i morgon med bonnabrännan from hell?! Det är inte så himla snyggt när det ser ut som om man har vita solglasögon på sig när man inte har det. Hellre jämn-blek än en massa märkliga kanter vid halsringning och ärmslut.

Men man ska inte klaga på värmen. Dagens ca +23 var välbehövliga och inger hopp om en sommar snart. Man kanske borde gå igenom familjens sommarkläder? Rätt som det är så är det bara shorts och sandaler som gäller och jag avskyr att panikshoppa.
Gräset blev klippt för första gången i år och idag fick också vi se tupanerna utslagna. Härliga tider!


RSS 2.0