KlimatVardag i lokaltidningen

 

Sexbarnsföräldrarna Viktoria och Mikael har inte tidigare sett sig som särskilt miljömedvetna men nu har de anmält sig till Energirådgivarnas projekt "Klimatsmart vardag" där de ska leva klimatsmart under ett år.
– För oss som är så många blir små förändringar stora, säger Viktoria.

Viktoria och Mikael Widström är sexbarnsföräldrar och har aldrig sett sig själva som miljömedvetna. Sopsorteringen har varit ganska naturlig för dem, men mer än så menar de att man inte har engagerat sig. Men genom en bekant kom Viktoria i kontakt med "Klimatsmart vardag" och kände direkt att hon ville vara med.
– Jag tycker det är roligt att testa på nya saker och min bekant tyckte att ett sådant projekt skulle passa oss. Eftersom jag är mycket medveten om mat och försöker att undvika tillsatser och socker, kändes det här steget ganska naturligt, säger Viktoria.

Gjort kalkyler

Men när hon skulle presentera idén för maken Mikael trodde hon inte att det skulle gå så lätt som det gjorde att få med honom.
– Jag är nog alltid lite skeptiskt till sådant här och klyschor som att "ingen kan göra allt men alla kan göra något" har jag varit tveksam till. Men efter att ha räknat på vad vi kan spara miljömässigt och ekonomiskt känns det värt det, säger Mikael.
Projektet har nyligen startat, men tillsammans har paret gjort kalkyler på vad de kan förbättra under projektets gång.
– Att minska bränslet med 20 procent tror jag inte blir något problem. Numera går vi de 680 metrarna med barnen till skolan i stället för att ta bilen. Motionen blir en positiv bieffekt, säger Mikael.

Testat miljömedvetenhet

Under projektet kommer Viktoria och Mikael att gå på gruppträffar och föreläsningar om miljörelaterade ämnen och familjen har valt ut sex punkter de ska jobba med.
– Vi har valt saker som känns bra för oss att förbättra oss på. Eftersom vi är en stor familj ville vi göra sådant som funkar i vår vardag, säger Mikael och berättar att man i samband med anmälan gjorde en miljöenkät för att se hur miljömedvetet man levde.
– Vi båda trodde nog att vi belastade miljön mer än vad vi egentligen gör, men på många punkter var vi bättre än förväntat. Trots att det så klart finns saker som vi behöver bli bättre på, säger han.
När projektet närmar sig avslut ska familjen göra om enkäten och se vad som hänt.
– Det ska bli roligt att se. Nu känner vi att vi har kommit in i det här och att vi vill vara med och förändra, säger Viktoria och berättar att några av de äldre barnen var oroade över projektet.
– De trodde nog att vi skulle stänga av elen helt, säger Viktoria och skrattar.
– Det är så enkelt att fastna i gamla hjulspår. Så varför inte vara med och förändra något man kan bli bättre på, resonerar Mikael.

Publicerad: 12. maj 2012

Kommentarer
Postat av: Carola 9-barnsmamma:)

Vilka SMÅ bilder....de var säkert jättefina:) Jag ska se om det går att klicka upp dem större,hihi.

Det låter ju fint, inte massa konstigt utan naturligt och bra:)

2012-05-16 @ 23:17:20
URL: http://blogg.mama.nu/familjenannorlunda/
Postat av: Viktoria

Det finns ju en anledning till att ni bara fick se små och otydliga bilder ;-)

2012-05-17 @ 11:46:10
Postat av: Elina

Intressant! Jag ser inte heller vår familj som speciellt miljömedveten, men samtidigt är t ex sorteringen något som sker utan att vi desto mer tänker på det (sorteringen här på orten går till så att man har soptunnor med 8 fack hemma, och då sorterar man ju automatiskt allting).

2012-05-17 @ 12:28:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0